Seuraa 

Olen saanut niin valtavasti omppuja (ystävät) että kuivailen niitä tuollaisella kotitarvekuivurilla.
Noi ämpärillinen menee kerrallaan mutta kuivaus kestää kuitenkin 4-5 tuntia omenalaadusta riippuen.
Ihania niistä tulee saa taas pitkälle talveen syödä kotimaista omenaa.
Kuivaan omput kuorineen, mikä tässä parasta niin se että lapset ja lapsenlapsetkin tykkäävät napostella niitä.
Terveellistä vaihtelua kaikenmaailman rasvaisten ja suolaisten sipsien sijaan.

Sivut

Kommentit (23)

Kokemuksesta tiedän että kannattaa tuo omenien kuivaaminen ja säilyvät vaikka vuosia, jos ei tule syödyksi. Kaikilla vain ei kärsivällisyys riitä on se sen verran aikaa vievää puuhaa . Ja kun ei mitään sähkoöaitetta saa jättää valvomatta käyntiin on se myös sitovaa kotona oloa. Nauttikaamme kuitenkin kaikki kotimaisesta sadosta ja jakakaamme sitä myös osattomille iloisella mielellä.

Meillä on "iso kuivuri" leivinuunin päällä. Aina paistamisen jälkeen uuninpäällys täyteen ja kolme päivän päästä on valmista. Ei kulu edes sähköä, kun puilla leivinuuni lämmitetään. Terveisin Aluisa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä meillä ainakin on hyvin onnistunut, tarpeen mukaan lämmitetään lisää, jos siltä tuntuu. Meillä on Tulikiven leivinuuni-takka-yhdistelmä. Aina ei lämmiettän uunia vaan ainostaan takkaa. Nytkin on uunilla satsi menossa ja hyvältä vaikuttaa, huomenna taas uusi erä.
Terveisin Aluisa

Mielenkiintoista tuo omenien kuivaaminen.Onko se kone joku sähköllä käyvä härveli? Mielenkiintoinen oli myös tuo leivinuuni-kuivaaminen.Tuolla systeemillähän sitä voisi kuivata myös muita esim.porkkanaa?Onko se kone iso?

Lapsuuden kodissani kuivattiin myös mustikoita uunin päällä.
Kuivatuista mustikoista tehtiin talvella soppaa ja niitä muistaakseni käytettiin myös vatsalääkkeenä.

Hyvämieli kirjoittaa kuivatuista mustikoista. Niitä kuivattiin myös minun lapsuuden kodissa ja käytettiin vatsalääkkeenä. Kuivatulla on erilainen vaikutus kuin tuoreella. Pitääkin kirjastossa tarkistaa miten se on. Ne maistuvat hyviltä. Muistan hyvin kun niitä "hiirustelin" paperipussista suuhuni, ja sain toruja "lääke" mustikoiden pihistelystä. Kaikki te joilla on nuo kuivurit, kokeilkaa rohkeasti myös banaania, kaikkia kotimaisia marjoja (omatekoisen myslin joukkoon), vihanneksia ja kasviksia jne. Silloin voi hyödyntää sesonkeja,tarjouksia, hyvää satokautta jne. Keittoja tehdessä kannattaa ensin liottaa niitä, jonkin aikaa. Hyviä ja terveellisiä napostelu kokemuksia kaikille.

Ai ai kuivatut omenat on sitten hyviä.
Mikä niitä on napostellessa vaikka tässä päätteellä istuskellessa ja naputellessa eivät edes sotke konetta.
Miten on onko teillä omenasato kypsynyt ajallaan?
Minusta tuntuu että meillä ei nuo omenat ala kypsymään ei sitten millään ilveellä ja samaa olen kuullut muiltakin.
Talviomenat on sitten asia erikseen nehän kypsyykin myöhemmin mutta nämä kesälajikkeet.
Sormet syyhyää koska pääsen omppujen kuivauspuuhiin.

Minä ostin torilta makoisia kotimaisia omenoita.En nyt muista lajiketta.Mikäli muistan viime vuodesta,niin omenalajikkeiden nimiä on aika paljon erilaisia,kuin mitä on aikaisemmin ollut.Onko niille vaihdettu uusia nimiä,vai onko markkinoille tullut ihan uusia lajikkeita.

Meillä on sellainen sähköinen kasvikuivuri. Sillä kuivaa hienosti omenat, sienet jne. Täytyisikin kuivata osa omenasadosta. Omenasiivuja on sitten mukava napostella talven mittaan.

Nyt on kuivuri käynyt kaksi päivää omenan siivuja kuivatellen. Taidanpa kuivata oikein urakalla niin kauan kuin omenoita riittää.

Minullakin on kuivuri valmiina tuossa työpöydällä
odottamassa omppujen kuivaamista.
Viime syksynä tuo kuivuri oli ehkä viikon käynnissä
lähes yhtämittaa. Kun omppuja tuli todella paljon, niin
laitoin sen tekemään yövuoroakin ja vapaapäivästä ei
ollut puhettakaan :)

Pari päivää sitten kuivattelin sillä sitruunamelissan
ja basilikan lehtiä, mutta suurin urakka on vielä edessä.

Ei tarvitse taloonkaan vielä laittaa lämmitystä päälle, kun tuo kuivuri tuntuu samalla lämmittävän sisäilmankin. Eipähän mene energiaa haaskuun.

Oletteko kuivanneet luumuja? Mahtaako tulla kauhean kirpeitä kuivattuina? Puut notkuu luumuja ja kohta niiden kanssa ollaan helisemässä, kun kypsyvät. Ei niitä heti tuoreeltaan kaikkia pysty syömään, joten kuivaaminen voisi olla yksi vaihtoehto.

Hei!
Minä jo viime syksynä taisin kysellä tuosta omenien kuivaamisesta,kun se kiinnostaa.Minulla ei ole kuivuria,mutta aikomus on hankkia.Mitä merkkiä ja hintaluokkaa ne ovat?
Säilytättekö niitä kuivattuja tuotteita sitten purkeissa ja rasioissa?
Syöttekö,esim. omenat sellaisenaan,vai valmistatteko niistä kotain?
Onko jokin julkaisu olemassa tuosta kuivaamisesta?
Nyt tuli Marjutilta kysymysten tulva,mutta jos joku ennättäisi vastaamaan,olisin kovin kiitollinen:)

Googlettamalla niitä vastauksia löytyy Marjutin kysymyksiin,
kotitalouskuivureita on monia eri merkkisiä, eivätkä
ne kovin kalliita ole.

Kuivatut omenat säilytän tiiviisti suljetuissa lasipurkeissa ja
niitä voi syödä sellaisenaan tai pienen liotuksen jälkeen käyttää
niin kuin tuoreitakin.
(siis niitä omenaviipaleita :) tämä edellinen lause jäi kuulostamaan
siltä, että lasipurkkeja voi syödä... jne)

Ei tarvitse lasipurkkeja säilytyksessä.
Itse käytän esim näitä isoja kioskien karkkilaatikoita mahtuvat mukavasti päälelläin komeroon ja laatikkoon kahtuu kolmen kuivurillisen omput vallan hyvin.

Minäkin hankin viime vuonna sähköisen kuivurin. Kuivasin mustikoita ja sipuliviipaleita. sipulit onnistuivat hyvin, mustikoista en oikein tiedä. Eivät ole samanlaisia kuin mitä oli kuivattu leivinuunin päällä silloin kun olin lapsi.
Omenoita voisin nyt kokeilla kunhan pääsen mökille ja näen missä kunnossa ne vähät omenat ovat.
Tattien kuivattaminen minua nyt eniten kiinnostaa.

Niinhän siinä kävi, että tatteja en löytänyt kuivattavaksi, mutta valkeat kuulaat olivat mahtavan kokoisia. Kuivatin monta satsia ja hyviä tuli, tosin tahtoivat viipaleet tarttua ritilöihin. Käyköhän siinä aina niin vai onko valkea kuulas jotenkin liian märkä tai pehmeä kypsänä?

Minulla on kuivurissani kuusi kerrosta joten melkoisesti siihen saa omppuja siivutella.
Tulin juuri juhlista kotiin vaatteiden vaihdon jälkee täyttelin taas kuivurini siellä se nyt mukavasti hyrrää keittiön työpöydällä.

Jos talossasi on ilmalämpöpumppu, voit tehdä seuraavasti. ILP puhaltaa lämmintä ilmaa alaspäin. Sen alle voi virittää pyykinkuivaustelineen omenasiivujen kuivaukseen. Porataan omenat ja siivutetaan 5 mm viipaleiksi niin, että viipaleessa on reikä keskellä. Tehdään viilto reunalta reikään ja tästä halkiosta painetaan pyykinkuivaustelineen tankoon. Viipaleita voi laittaa 5 mm välein vieri viereen. Kapasiteetti on huomattavan suuri, koska viipaleet ovat pystysuorassa eikä vaakasuorassa kuten esim. hyttysverkolle ladottaessa.
PS. talvella klapien kuivaus: Liiteristä vuorokaudeksi ILP:n alle ja syttyy mukavasti ja on hyvä lämpöarvo.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat