Seuraa 

Joko alkaa puutarhureita poltella ensi kesän kesäkukat?
Kannattaisiko esim. puutarhoille vinkata siitä, minkälaisia taimia haluaisin keväällä heiltä hankkia? Onko kenellä kokemusta? Vai täytyykö tyytyä siihen mitä milloinkin ovat päättäneet kasvattaa. Yksi keino olisi tietty kasvattaa taimia itse, mutta kun on työelämässä ja paljon poissa kotoa ja ei ole niitä asianmukaisia kasvatuspaikkoja, niin tuntuu turhan vaikealta hommalta..
Onko kenellä kokemusta yhteistyöstä puutarhojen kanssa?
Talvella olisi aikaa suunnitella kesäistutuksetkin valmiiksi...

Sivut

Kommentit (532)

Aika paljon osoitteita ja taimivalikoimia löytää netistä esim. googlettamalla.Monista paikoista saa myös netin kautta tilata haluamiaan.Isoimmilla puutarhoilla on isompi ja laajempi valikoima.Siemenluettelot alkavat olla kohta ajankohtaista luettavaa.Nythän on hyvää aikaa suunnitella istutuksia esim. kasvupaikan,värien ja korkeuksien suhteen.Ei ihan vielä sormet syyhyä,mutta helmikuun loppupuolella varmaan alkaa kutina tuntumaan.Tänä kesänä olen ajatellut kokeilla erilaisia paprikoita ja chilejä.Jos niitä itse siemenestä laittaa,ne on jo laitettava hyvissä ajoin,varmaankin jo maaliskuussa.

Hei
Niin kyllä täsä pikkuhiljaa tuonne valkean keskelle tekee mieli suunnitelmia tehdä.
Meinasin mennä esittämään paikalliselle puutarhalle mitä haluaisin heiltä keväällä ostella, mutta yllätyksekseni se olikin kiinni ja avautuu vasta helmikuun jälkeen. JOten siinä vaiheessa ei varmaan kauheasti enää voi vaikuttaa mitä he kasvattavat. Mutta täytyy ilmeisesti koettaa jotakin kasvattaa vaihteeksi itsekin.
Ajattelin kasvattaa niitä pikkusamettiruusuja. En tiedä ovatko helppoja kasvattaa,mutta hoidon suhteen ovat helppoja ja menestyvät paahteisellakin paikalla.
Mutta niinhän sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruusupavun siemeniä kannattaa keväällä kylvää, niistä kasvaa ihanan runsaita köynnöksiä esim. terassille, suojaisaan paikkaan. Tapaan kasvattaa niitä isossa saavissa (pohjassa reikiä), n. 10 siementä saaviin. Siemenet on hyvä liottaa ennen kylvöä, ruusupapu vaatii tukea kasvaessaan ja paljon vettä, ei saa kuivaa. Kukat on kauniita oranssi-keltaisia ja myös papuja ilmestyy loppukesällä. :)

Hei,
varmaankin kannatta otta yhteyttä lähimpiin puutarhayrityksiin, jos on taimiehdotuksia. Itselläni on lähipiirissa puutarhayrittäjiä, ja tiedän että he suunnittelevat ja tilaavat siemenostokset hyvissä ajoin. Nyt saattaa jo olla liian myöhäistä vaikuttaa v. 2010 valikoimaan. Moni puutarhayritys on kiinni tammikuussa, joulukukkamyynnin jälkeen.
Paras tapa ottaa puutarhayrityksiin yhteyttä on mielestäni netin kautta. Heillä on yleensä omat kotisivut, joten Googlen kautta varmaankin löydät oman puutarhasi ja sähköpostiosoitteen taikka vastaavan yhteydenotto-osoitteen.

Hei!
Kyllä se vaan kummasti "syyhyttää" tuo kesän ja kukkasten ajattelu,vaikka meinasin,että olenpa tammikuun ihan rauhassa,mutta kun täällä joku heitti tuon ajatuksen kesästä ja kukista,niin johan sitä meikäläinenkin innostui jälleen kerran,vaikka aikaista onkin.
Pikkupuutarhuri mietti kasvattavansa samettiruusuja.Ne on tosi helppohoitoisia ja kauniita.Olen niitä joskus kasvattanut siemenestä asti.Niistä saa eri väreillä ja eri koolla näyttäviä ryhmiä.Ne ovat arkoja hallalle,jos aikoo aikaisin laittaa,pitää myös muistaa suojata ne.
Minä olen ihastunut Mustasilmä Susannaan.Se on yksivuotinen amppeli tai köynnöskasvi.Olen yhden taimen laittanut kaksimetrisen penkin keskelle seinänvierustalle,niin siitä se tuettuna haarautuu ja leviää parimetriseksi.
Kukkien väri on joko keltainen t. oranssi ja keskus musta.Laitan oheen kuvan.
Pelargoniat sitten taas on ihan eri juttunsa.Niitä olen kasvattanut vuosia ja tuskin tämä tuleva kesä tekee poikkeuksen,mutta ei niistä nyt tällä kertaa enempää.

Hei
Nyt on sitten ensimmäiset siemenet hankittu. En tosin vielä niitä samettiruusuja, mutta erilaisia krasseja. Kerrottuja: keltaisia ja punaisia sekä köynnöksiä että pensasmaisia. Uskon saavani niistä kauniita täydennyksiä erilaisiin kesäistutuksiin. Aion laittaa ne ilman esikasvatusta suoraan purnukoihin muiden kesäkukkien rinnalle sekä penkkeihin täydentämään muita isutuksia, omppupuun juurelle ym. ja odottelen tietty ruhtinaallista runsautta ja kukintaa.
Aiemmin ei ole saanut kuin niitä perinteisiä krasseja, mutta nyt näköjään alkaa tavallisiin kauppoihinkin ilmestyä näitä kerrottuja ym. versioita.
Ihanaa kääntää katsetta jo kevättä kohti vaikka tuota lunta on tullutkin ihan tuntuu välillä että tupaan asti....
Ihanan talvista viikonvaihdetta kaikille

Hei pikku puutarhuri.En vielä ostanut siemeniä,mutta rohkenin jo ensimmäisiä hypistellä käsissäni.
Ensi viikolla aion leikata pelargoniat ja siitä ne kukkatouhut sitten taas hiljalleen lähtee käyntiin..
Tuskin maltan odottaa.
Melkein voi jo kuulla,kun tuon hangen alla ensimmäiset krokukset alkavat liikahdella ylöspäin.
No joo,myönnetään,että mielikuvituksen tuotetta,mutta silti.

Hei!
Onko kenelläkään kokemusta ruukuntekijästä? Se on sellainen kapine,jolla tehdään esim. sanomalehdestä kylvöruukkuja.
Olen jossakin nähnyt mainoksen,hinta n. 20 € ja sillä saa tehtyä halkaisijaltaan n.6 cm:n potteja.
Tuntuisi ainakin näin ajatellen kätevältä,jos aikoo kylvää paljon siemeniä.
Haluaisin lähinnä tietää,jos jollain on niistä kokemusta,että kannattaako hankkia,onko väline kätevä ja kestääkö sillä tehdyt potit hyvin?

Ei ole omakohtaista kokemusta "ruukuntekijästä", mutta televisiosta tuli ihan muutama päivä sitten ohjelma jossa joku puutarha-alan ihminen teki taimiruukkuja sellaisella vekottimella sanomalehdestä. Minä ainakin uskon, että hyviä tulee.

No, minähän innostuin ohjeillasi väsäämään noita ruukkuja oikein toden teolla.Innostuin jopa niin,että huomaamattani laitoin sellaisenkin lehden ruukuksi,jota vielä olisi tarvinnut.Ihan näppärä tehdä,eikä maksa kuin pienen vaivan.

Hei!
Onpa näppärä konsti tehdä istutusruukkuja. Samalla tulee hyvää uusiokäyttöä lehdillekin.
Tämä on sitä oikeata vihreätä mielestäni.
Tiedättekö mitkä ovat niitä kaikista helpoimpia taimikasvatettavia?
Ns. haen varmaa onnistumista. Olisiko kenties samettiruusut sieltä helpoimmasta päästä. Krassin siemenet laitan suoraan penkkiin ja ruukkuun enkä niitä aio esikasvattaa. Jos kesä on yhtään tavallinen, ennättävät kyllä kukkia ilman esikasvatustakin.
Olettko käyttäneet katteita kukkapenkeissä - esim. kiviä tms.? Nykyään tuntuu olevan trendinä laitella kivikatteita muovin päälle, pelkät istutusreiät.
Heräsi vaan itselle (varmaan ihan tyhmä kysymys), mutta miten sitä maata sen jälkeen lannoitetaan ja perusparannetaan (lisätään maata yms.)?
Miten saadaan pidettyä puhtaana kivialueet roskista ym.? Nypitäänkö yksitellen? Onkohan tämä suurensuuri työmaa kaikenkaikkiaan.
Toisaalta ovat kivannäköisiä, että tekisi mieli kokeilla.
Jossain olen nähnyt myös kuvan, jossa oli mukava suihkuttava pieni hylje lampeen reunalla, ei kukaan sattuisi tietämään mistä sellaisia saisi hankittua?
Mukavaa suunnitteluiloa kaikille peukaloille!

Minullakin on sormet syyhyää päästä möyhimään multaa vaikka maa on ihan jäässä :-(
Innostuin, kun tänään tuli puutarhalehden välissä, siis Oma Pihan, amppelikukista, kesäkukista ja sellaisista tehdyistä asetelmista ruukkuinin, oikein paksu liite. Siis oma lehtensä noista kukista. Siiinä on monta kivaa istutusta ja uusia ideoita värien yhdistelyyn ym. Kannattaa lukea! Siinä oli hyvä kukkien hoidosta kertova osa. Kun vaan pääsisi kokeilemaan, ensi suvena minulla ainakin on niin värikylläinen terassi että soi!
Nuo katteet minuakin mietityttää, kun olisi hyvä lisätä pintamultaa tai kompostia tai lantaa kukkapenkkien päälle, silloinhan ne vasta oikein kukoistaa. Luulisi, ettei maa hengitäkään kivien alla. Ehkä ne sopivat maksaruohojen ym. vaatimattomien kasvien juurelle, mutta vaikea uskoa, että esim. pionit ja ruusut kivistä kovasti tykkäisivät.

pikku puutarhuri

Joko alkaa puutarhureita poltella ensi kesän kesäkukat?
Kannattaisiko esim. puutarhoille vinkata siitä, minkälaisia taimia haluaisin keväällä heiltä hankkia? Onko kenellä kokemusta? Vai täytyykö tyytyä siihen mitä milloinkin ovat päättäneet kasvattaa. Yksi keino olisi tietty kasvattaa taimia itse, mutta kun on työelämässä ja paljon poissa kotoa ja ei ole niitä asianmukaisia kasvatuspaikkoja, niin tuntuu turhan vaikealta hommalta..
Onko kenellä kokemusta yhteistyöstä puutarhojen kanssa?
Talvella olisi aikaa suunnitella kesäistutuksetkin valmiiksi...

Huomenta kaikille puutarhureille, nyt olette vähän myöhässä, ehkä...
Suuret puutarhat tilaavat siemenensä yleensä jo tammi-helmikuun alussa, koska useimmat tulevat ulkomaisilta toimittajilta. Pienemmät samoin, mutta heillä ostointo jatkuu vielä maalis-huhtikuulle.
Koska kasvihuoneen lämmityskulut ovat korkeat, ei monella pienellä ole taloudellisesta mahdollisuutta lämmittää niitä tammi-helmikuun pakkasissa. Erilaisilla kasvuhormoneilla pelaamalla he kuitenkin saavat taimensa myyntiin melkein samoihin aikoihin kuin suuremmatkin yrittäjät.
En tiedä missä asut, pikku puutarhuri , mutta ainakin Joroisissa on monta erikokoista kasvihuoneyrittäjää.
Itse asun siellä päin ja monivuotisena asiakkaana olen ystävystynyt eräiden kanssa. Saan siis halutessani tietoa markkinoille tulevista taimiuutuuksista ja vanhoista tutuista kasveista.
Googlaa, heillä on varmaan Suomessa rekisteröity yhdistys, josta löytyy yritystiedot. Katso lähimmät ja ala soitella ja rohkeasti kysellä. Ehkäpä voit vielä esittää toiveitasikin.
Iloista kevättä kaikille multapeukaloille ;o)) Pipsan, entinen taimimyyjä

Laitettiin sippurin läpi Unkarin syreeniä "karkeahkoksi raasteeksi".Se on toista vuotta kuivunut,siitä saatiin vadelmille hyvää kuorikatetta.
Minä olen kylvänyt potteihin erilaisia samettiruusun siemeniä,en tiedä ehtiikö chilit ja paprikat enää,vai olisiko ne pitänyt laittaa aikaisemmin,itävät kuulemma hitaasti.
Samettiruusut ovat helppoja,ovat vaan kovin herkkiä kylmälle/hallan arkoja.
Naapuri on painepesurilla poistanut kivien välistä rikkaruohoja ja sammalta,mutta minusta se näytti vähän liian rajulta toimenpiteeltä.Jos kivet ei ole kunnolla kiinni,ne liikkuvat ja sitten tuleekin kova työ tasata maata kivien alta ja lisätä hiekkoja väliin.Minä annan pienemmät sammalet olla ja suurempia olen poistellut vanhan puukon kanssa

Mutta miten ne kivien väliin istutetut kasvit kestävät painepesurointia???! Siis jos kiviä käyttää kukkapenkissä "katteena".
Tarkistin sen amppeliliitteen Oma pihan välissä, sen nimi on Näin saat Parvekkeen ja pation kukoistamaan. Kannattaa vilkaista, jos jossain on, vaikka kirjastossa tai tutuilla. Minä innostuin suunnittelemaan yhdistelmäistutuksia, mihin tulee kaikkia hienoja erivärisiä lehtiä ja joitain kukkia, ja keksin että samaan ruukkuun vois istutaa tomaattia ja lobeliaa! Ja muita vastaavia juttuja.

Ei varmaan jää muuta mahdollisuutta kuin putsata käsin. Suosin muutenkin egologisempia vaihtoehtoja kuin koneita ym. Enkä jaksa uskoa, että kankaan päälle asetellut kivet kestäisivät mm. painepesurin käsittelyä saattikka sitten kasvit.
Sen vuoksi ihmettelenkin miksi ne ovat niin suosittuja nykyään. Monastihan haetaan helppohoitoisuutta....
Ja sitten vielä se maanparannusjuttukin....
Mutta vinkatkaa te kenellä on kokemuksia näistä!
Olisiko joku maatuva kate esim. parempi ihan mullan päällä, ja mikä se mahdollisesti olisi?
Vai täytyykö tyytyä tavanomaiseen?

Heipä hei ahvenK!
Luin vähän huolimattomasti tuon sinun tekstisi.Minä tarkoitin piha kiveystä,siis kivillä päällystettyä pihaa
ja sinä kasveja,joiden välissä on kiviä katteena/koristeena.Siinä ei kasveista olisi mitään jäljellä,jos sinne painepesurin suihkun osoittaisi.
Ollaan jo maaliskuun puolessavälissä ja vielä on pihalla lunta puolesta-puoleentoistametriin,saapas nähdä,koska pääsee tänä suvena ensi kertaa puutarhahommiin.
Pelargoniat voi hyvin.Leikkasin ne n.kolme viikkoa sitten ja pieniä sieviä vihreitä lehtiä näkyy jo.
Minulla on sängyn vierus täynnä puutarha-aiheisia kirjoja ja lehtiä,sillä katselen niitä aina viimeiseksi ennen nukkumaan menoa.Vielä en ole suunnitellut unissani,mutta voihan se olla,että jonkun ahaa-elämyksen vielä uniini saan.
Tässä pari osoitetta,joista saa pihapatsaita; www.kivapiha.com ja www.salira.fi. Pihakoristeet ovat ihan hauskan näköisiä,kun ne on oikein sijoiteltu.

Heippa kaikille,
Perannapenkkini sijaitsee entisellä peltomaalla, eteläisellä seunustalla. Parina viime kesänä kukkani ovat levinneet penkissä liikaakin. Siinä kasvaa takana syysleimuja, tiikerilijoja (joihin ilmestyi -09 liljakukkoja!), palavarakkaus, alkukesällä tulppaaneja ja helmililjoja, kultatyräkki sivulla (iso!), reunoilla mirrinminttua ja ketoneilikkaa. Myös kaunista väriminttua on penkissä. Miten raaskisin karsia kukkia, onko teillä kokemusta tällaisesta? Penkin lähellä on vielä 2 hyvinvoivaa tuomipihlajaa, joten kukkia voisi siirtää. Edessä olisi toisen penkin perustaminen, talon länsipuolella olisi tilaakin.
Kiitos, jos vastaat! t. Biba
PS: Oletko päässyt eroon liljakukoista, onko neuvoja? Itse suihkuttelin niitä Tolu-lioksella, aina ilmestyi uusia kukkoja.

Minulla kasvaa iso alue upeita hehkuvanpunaisia syysleimuja.Muutama vuosi sitten jouduin karsimaan niitä aika ronskilla kädellä,kun ne kasvoivat niin tiiviisti,että keskellä olevat homehtuivat.Luulin niissä jo olevan härmää,mutta puutarhalla sanoivat,ettei kyse ole härmästä,vaan liian tiiviistä kasvusta,minkä vuoksi ne olivat sateen jälkeen pitkään märkinä.Lisäksi ne kasvoivat niin pitkiksi,että osa kasveista oli tuettava.

Minulla oli kanssa liljoja,mutta se meni sellaiseksi "kukkotappeluksi",että minä luovutin.Keräsin liljakukkoja lopuksi jopa paljain käsin,mutta seuraavana päivänä niitä oli ilmestynyt aina toinen mokoma lisää,joten säästääkseni hermojani hävitin liljat.
Minä muistaakseni ja käytin tolu-vettä ja puutarhaltakin ostin jotain ruiskutettavaa torjunta-ainetta,mutta ei auttanut.

Jos et halua,että kukkasi leviävät ympäriinsä,niin niitä on välillä karsittava.Minä kyselen aina tuttavilta ja työkavereilta kuka haluaisi ottaa minulta ylimääräisiä kasveja ja aina niille on koti löytynyt.Kesäisin toreilla on myös kasvien vaihtoa,sinnekin niitä voisi viedä.Viet itseltäsi jotain ja vastaavasti otat tilalle halutessasi jonkun kasvin.

Biba

Heippa kaikille,
Perannapenkkini sijaitsee entisellä peltomaalla, eteläisellä seunustalla. Parina viime kesänä kukkani ovat levinneet penkissä liikaakin. Siinä kasvaa takana syysleimuja, tiikerilijoja (joihin ilmestyi -09 liljakukkoja!), palavarakkaus, alkukesällä tulppaaneja ja helmililjoja, kultatyräkki sivulla (iso!), reunoilla mirrinminttua ja ketoneilikkaa. Myös kaunista väriminttua on penkissä. Miten raaskisin karsia kukkia, onko teillä kokemusta tällaisesta? Penkin lähellä on vielä 2 hyvinvoivaa tuomipihlajaa, joten kukkia voisi siirtää. Edessä olisi toisen penkin perustaminen, talon länsipuolella olisi tilaakin.
Kiitos, jos vastaat! t. Biba
PS: Oletko päässyt eroon liljakukoista, onko neuvoja? Itse suihkuttelin niitä Tolu-lioksella, aina ilmestyi uusia kukkoja.

Liljakukot on hankalia vierailijoita ja niihin ei tehoa normaalit suihkutettavat liuokset.
Oranssit liljakukot on kerättävä käsin pois ja joko poltettava tai niin kuin minä teen laitan kivelle tai maahan ja murskaan kuoliaaksi.
Liljakukot tekee mustia kakkakasan näköisiä jätöksiä lehtiin ja niissä on toukkia, jotka on myös hävitettävä.
Maahan tai kompostiin heittämällä ne ei häviä.
Kannattaa aloittaa seuranta aikaisin keväällä, kun liljat nousee pintaan silloin alkaa kukotkin ilmaantua.
Mitä aiemmin hävittää niin ei pääse lisääntymään.

Itse painin tuon runsaan taimikannan kanssa, kun kaikki kasvaa niin hyvin.
Ajatuksena on laittaa tievarteen laatikoihin taimia ja kyltin viereen, että ota tästä.
Naapurit, työtoverit ja tutut on jo saaneet noita taimia niin paljon.
Sitkeää tiirailua ja mukavaa kevään odotusta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat