Seuraa 

Sain joululahjaksi Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjän, jota olin itse toivonut joulupukilta. Ja heh, niin putosi jalustaltaan J. L. Runeberg. Vaikka Wahltrömin tekstistä ei aina tiedä, mikä on faktaa, mikä fiktiota, niin mitä ilmeisimmin kansallisrunoilijamme oli tosi kettumainen tyyppi. Niin, muutama vuosi sittenhän Wahlström jo romautti alas Suomen kansakoululaitoksen isän eli Uno Cygnaeuksen. Ja Cygnaeuksen ja Runebergin välissä W. ravisteli raskaimman jälkeen - ja sangen herkullisesti - itseänsä Ylätalon isäntää kirjassaan, jonka nimi oli lyhyen ytimekkäästi Jumala. Viimeksi mainitsemaani pidän kolmikon parhaimpana.

Kommentit (3)

luin juuri HEIDI JAATISEN vakavavaa aihetta käsittelevän romaanin EI SAA KATSOA AURINKOON .Kirjassa kuvaillaan pienen pojan lapsuutta maaseudulla,kuvioihin tulee aikuinen joka käyttää lasta hyväkseen.sen pojan vahvuus ja neuvokkuus auttaa selviytymään tukalasta tilanteesta.Tämä kirja oli sikäli kiinostavaa ,kun tapahtumat oli kotiseudullani,vaikka pojan tarina ei sinne liitykkään.Kirjailija oli kuullut tarinan aikoinaan ja halusi kirjoittaa aiheesta kirjan. Jäin mietteliääksi !

Merete Mazzarellan kirja Fredrika Runebergista on tähän aiheeseen hyvä lisä luettavaksi. Se ei ole romaani vaan perustuu faktoihin, joita kirjailija/ tutkija on laajentanut ajan kuvauksella ja muulla olemassa olevalla tiedolla. Siitä nousee myös kuva kansallisrunoilijan persoonasta, mikä ei välttämättä anna aihetta ihailla häntä ihmisenä. Se taitaa tietysti olla monen muunkin "suurmiehen" ja "suurnaisen" kohdalla totta.
Joulun aikaan lukemistani uusista kirjoista Markus Nummen Karkkipäivä ansaitsee maininnan. Aiheen vakavuus ja kirjassa esiin tuleva aikuisuus, pysäyttivät. Suosittelen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat