Sopiva pensas seinustarinteeseen?

Minkälainen monivuotinen pensas tai kukka kasvaisi kesäpaikkamme seinusta-rinteessä? Tämä on etelään päin eli aurinko paistaa koko päivän ja on kuiva kasvualusta ja koko on noin 12 x 3m eli suorakaiteenmuotoinen. Se on aika jyrkkä rinne jota nurmikkona on hankala leikata. Talomme on punainen...Lue koko juttu

Sopiva pensas seinustarinteeseen?

Kommentit (12)

tämä meidän talomme sijaitsee myös rinteessä. toinen rinteestä on länsi-etelä, ja toinen pohjois suunnassa. olen pähkäillyt mitä istuttaisin näihin rinteisiin. ne on todella hankalia ajettavia ruohonleikkurilla. muutama vuosi sitten istutin pohjoisrinteelle syysasteria, mutta en tykännyt. ne kyllä levisivät lahjakkaasti, mutta kaatuivat sitten kasvaissaan. haluaisin jotain kukkivia pensaita- mutta mitä. neuvokaa hyvät ihmiset.

Meillä on angervoja aitataimena,sekä yksittäisinä pensaina.Niitä on useita erilaisia,ryhdikkäästi kasvavia ja kaartuva-oksaisia,myös väreissä on valinnan varaa.
Hanhikeissa on myös paljon eri värivaihtoehtoja.Ne pärjäävät kuivemmissakin paikoissa.
Käy puutarhojen sivuilla tai googleta,löydät eri vaihtoehtoja kasvupaikkojen ja maan suhteen.
Sitten on myös matalia havukasveja,joista saa näyttäviä kokonaisuuksia esim.kivien ja monivuotisten perennojen kanssa,esim. vuorenkilpi.
Nyt päästiinkin yhteen lempi-aiheeseeni,eli kasvit ja puutarha,mutta lopetan kuitenkin tähän,sillä vieraita on tulossa,joten lähden tästä vähän siistimään huushollia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikea on antaa neuvoja kun ei tiedä / näe kokonaisuutta ja värejä. Mutta jos kuitenkin, havut ja kivet sekä mahdolliset kivikkokasvit. Helppohitoisia ja vihreää ympäri vuoden. Jos netistä ei löydä vinkkejä, miten olisi kirjasto? Kauniita kuviahan on ilo katsella ja haaveilla kesää odotellessa.

kiitokset neuvoistasi Marjut, alankin selailla näitä sivuja. Ostin tänään uusia kesäkukan siemeniä, mm. kirjokakkara,tuoksuherne,purppurarevonhäntä. ongelmana on että minun taimeni tahtovat olla " honteloita", elikkä kasvavat pituutta mutta eivät vahvistu tarpeeksi. Pitäisikö niitä typistää, että ne haaroittuisivat enemmän.
millainen taimimulta on paras. Pitääkö taimet koulimisen jälkeen istuttaa turve ruukkuihin, vai käykö se että laitan vaikka lyhyeksi leikattuun maitopurkkiin, olen kuullut että kananmuna kennotkin on hyviä kasvatusalustoja.

hyvää kevään jatkoa sinulle.

Hei!
Ai kun on ihana vaihe meneillään - nimittäin suunnittelu. Mikään ei ole sen ihanampaa kuin suunnitella ja miettiä eri vaihtoehtoja ja niitähän riittää. Vain mielikuvitus on rajana. Rinteeseen saa vaikka mitä ihanaa suunniteltua. Helppohoitoista pelkkää pensasta (angervot, hanhikit, tuomipihlajat..) tai sitten jos ei tartte miettiä esim. katolta tulevia lumia, niin erilaisia havukasveja (tapionpöytää, marjakuusta, pallotuijat ym. muodot), luonnonkiviä, kivikkokasveja (sammalleimu, neilikat), kesäkukkia (kehäkukat, kesäneilikat) joukkoon, ehkäpä lintujen juoma-allas? Avot.
Oikein tuli sellainen mieli, että voikun nuo lumet äkkiä sulaisi niin pääsisi taas puutarhaan.....
Netistäkin löytyy kivoja kuvia ja ohjeita suunnitteluun jos ei itsellä löydy esim. kasveista tarvittavia tietoja. Puhumattakaan alan puutarhakirjoja, joita löytyy mm. kirjastosta suuret määrät.
ei muuta kuin innolla suunnittelemaan ja toteuttamaan. Olis kiva nähdä kuvia sitten joskus valmiista?

Mitenkähän tuo mahonia kasvaisi rinteessä. No, aurinkoiseen paikkaan sitä ei kyllä kannata laittaa, mutta miten sinne pohjoisrinteelle. Sehän on varjossa tai puolivarjossa viihtyvä. Liian aurinkoisessa paikassa siihen tulee ruosteläiskiä ja se kituu. Meillä oli, kun asuimme omakotitalossa vielä muutama vuosi sitten, varjoisalla seinustalla mahoniapensaita. Ne kukkivat kauniisti tekivät sinisiä marjoja ja niissä oli kauniit kiiltävät ikivihreät lehdet.
Se on myös hyvin peittävä kun se leviää. Aijon keväällä ostaa mökille muutaman mahonian taimen. Sieltä löytyy hyvä puolivarjoinen paikka.
Meillä on mökillä myös hankalasti leikattavia rinteitä. Laitoin yhteen kiviä ja väliin maksaruohoja ym.

Laitan tähän vielä kuvan pienestä aurinkoisesta rinteestä johon olen keräillyt kiviä ja kivikkokasveja.
Tuo keltainen on pääskymaksaruohoa, löytyy ketoneilikkaa, kaukaasianmaksaruohoa, tuoksukurjenpolvea ja kuukausimansikkaa. on siinä jotain muitakin maksaruohoja vaikka eivät pienessä kuvassa oikein näy.

kivan näköinen tämä rinne, ne mahoniapensaat voisi olla hyvä ratkaisu yhdellä seinustalla, siihen ei paista aurinko
koko päivänä. pitääpä ruveta suunnittelemaan ihan paperilla. sain niin monta hyvää vihjettä, kiitos teille.

Hei pepita.Olet saanutkin jo paljon neuvoja ja eri vaihtoehtoja.Vaikeinta tuossa suunnittelussa onkin juuri se valinnan vaikeus,kun kaikki on mukavan näköistä ja haluaisi kokeilla kaikkia.
Pitää varoa,ettei kokonaisuudesta tule sekamelska.
Kasvien valinnassahan pitää ottaa paljon asioita huomioon niitä valitessa.
Kasvuvyöhykkeet,eli menestyykö kasvi sinun kotipaikkasi korkeudella.Maan laatu (sitähän voi aina petrata),aurinko/varjo.Rinnakkaiskasvien yhteensopivuus(vaatiiko toinen kasvi kalkitun maan ja viereinen taas ei), kastelut,värit ,korkeus jne..
Kuten täällä on mainittukin,kirjastosta saat paljon puutarhaan liittyvää tietoa,mutta netti on myös oivallinen apu tiedon etsimisessä.
Kun nämä puutarha-liikkeet aukeavat,niin siellä on monesti myös asiantuntijoita joilta voi kysellä neuvoja.
Kyllä tässä itselläkin sormet syyhyää,ostin tässä ensimmäisen puutarha-lehden luettavakseni.
Huomasin ,että uutuutena on tullut valkoinen auringonkukka,pitänee varmaankin kokeilla..

Voi nämä puutarha-asiat on aina niin mukavia.
Omana ehdotuksenani on istuttaa aurinkoiselle puolelle rinnettä jo esiin tulleita kivikkokasveja, lajejahan on aivan valtaisasti. Tietysti kiviä elävöittämään ja laattoja kulkua helpottamaan. Kivikkokasvien ohella suikeroalpi maanpeittokasviksi.
Isompina, muttei valtaisina kuivassa ja paahteisessa kasvaa hyvin kalliotuhkapensas ja sulkatuhkapensas.
Korkeuseroa tasapainottamaan voi istutta kotoisan pihlajan. Jos laittaa usean pihlajan saa äärimmäisen kauniin pensaan.
Leikkaamalla säännöllisesti osan alas ei kasva korkeaksi.

Hyvin kasvava pensas on tietysti lumimarja, joka huolehtii leviämisen itse. Niin ja jo mainitut angervot, unohtamatta syreeniä.

Varjon puolelle ikivihreä ja kaunis japaninmarjakuusi. Sekaan saniaista ja vaikka isoa perennaa esim. nauhusta.
Aluskasviksi maanpeittokasvia, talviota,suikeroalpia tai taponlehteä.

Voi miten sormet syyhyää taas näistä kesäisistä ajatuksista. Suunnittelu on mukavaa puuhaa.

Havut ovat kauniita myös talvella. Rinteeseen sopivat esimerkiksi tuivio ja kääpiökataja. Myös muut matalat katajat, kuten sinilaakakataja, ovat hyviä. Katso myös kuvia erilaisista puiden kääpiömuodoista. Kääpiöserbiankuusi ja okakuusen kääpiömuoto ovat hyviä. Okakuusen väri on hopeinen, neulaset ovat hyvin piikikkäitä.

Lehtipensaista seppelvarpu on aika kiva. Koivuangervo kasvaa kauniin pallomaiseksi.

Jospa laittaisit saskatoonia siis marjatuomipihlajaa. On erittäin hyvänmakuinen marja ja kaunis ruskan väri syksyllä.
Oovat kyllä aika arvokkaita, jos haluaa pitkän aidanteen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat