Villiintynyt köynnöshortensia

Omistan  vanhan puisen omakotitalon, jonka seinustalle istutin viisi vuotta sitten kolme köynnöshortensiaa. Viime vuonna ne lähtivät hurjaan kasvuun ja nyt kysyisinkin, teinkö tyhmästi? Ne ovat lujasti kiinni suoraan ulkolaudoituksessa ja valtaus jatkuu. Mitä pitäisi tehdä?Lue koko juttu

Villiintynyt köynnöshortensia

Kommentit (2)

Hei!
Oleme asuneet jo 3-v. kodissamme missä ulkovaraston seinällä on villin ihanasti kasvanut köynnöshortensia jo varmasti kymmennen vuotta! Kaikkina edel. vuosina köynnöshortensia on jo tähän aikaan ollut upeasti lehdessä ja vähitellen jo kukinnoissakin mutta.. Nyt ei ole ilmaantunut lehden lehteä ja oksia kyllä töröttää entistä enemmän kuten aiempina vuosinkin mutta lehtiä ei ole näkyvissä ja oksien päissä nuput kuivia ja joissakin nupuissa on pienet vihertävät versot muttei kovin vahvoja kuitenkaan! Onko mahdollista että kyseinen köynnös olisi nyt paleltunut ? Lannoitetta/kalkkia en ole näiden kolmen vuoden aikana juurille kyllä antanut kun kasvi on kasvanut niin hyvin ihan itsekseen!! Vettä on tullut joten köynnös on kyllä saanut vettä! Juuret ovat terassilaudoituksen alla. Mitä pitäisi tehdä jotta voisin pelastaa kauniin köynnökseni?
Terv.Villi & vapaa köynnös

Hei!

Kuvauksesi perusteella epäilisin paleltumista, mutta koska ei ole tietoa missä päin Suomea hortensiasi kasvaa, muitakin syitä voi olla. Viime talvi oli pitkästä aikaa luminen ja osaan maata lumi satoi vasta, kun maa oli jäätynyt, mutta paikka paikoin lumi tuli melko sulaan maahan. Sula maa ja hautova lumi ovat tuhonneet monia ruusuja ja köynnöksiä. Toisaalta yli -25 asteen pakkaset koettelivat lumen yläpuolelle jääneitä versoja. Pakkastuhojen jäljiltä ne joko kasvavat kituliaasti tai ovat täysin kuolleita.

Voit tarkistaa hortensian "elämäntilanteen" siten, että katkaiset pari paksuhkoa oksaa ja katsot onko niissä kunnollista nestevirtausta ja onko uloimman kuoren alla yhtään vihertävää kuorisolukkoa. Jos ei, niin silloin kannattaa köynnös katkaista ja toivoa, että rungossa lähellä maan pintaa olevissa leposilmuissa olisi vielä sen verran henkeä, että niistä lähtisi uutta kasvua. Kitukasvuiset silmut viittaisivat siihen, että juurakossa on vielä hieman voimaa.

Samalla tavalla voi tutkita myös muita kuolleilta näyttäviä pensaita ja köynnöksiä, ennen kuin lähtee niitä katkomaan. Kitukasvuiset pensaat monesti virkistyvät, kun nestevirtaus ohjataan rajalliseen määrään varsia. Näin silmuille riittää ravinteita ja pensas pikku hiljaa virkoaa.

Kesäisin terveisin
Leena

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat