Etikkasäilykkeitä

Seuraa 
Liittynyt19.8.2015

Jos joku toinenkin pitää etikkasäilykkeistä,
niin kerron mitä valmistin tänään.

Tämä on vanha ohje, lähes 40 vuoden takaa, mutta on pysynyt
suosikkilistallani :)

Kurkkupikkelsi

3 kg avomaankurkkuja
1 kg sipulia
1 kg sokeria
8 dl etikkaa
0,5 dl suolaa
puoli teelusikallista sinappijauhetta
ja ohutta tilliä oman harkinnan mukaan.

Kiehautetaan mausteliemi - siis sokeri, etikka, suola.
Sitten silputaan pieniksi paloiksi kurkut ja sipulit ja
lisätään sinappijauhe ja tilli.
Tämä sekoitus laitetaan tiiviisti lasipurkkeihin ja kaadetaan
mausteliemi päälle.

Säilytetään viileässä paikassa ja voi käydä maistelemaan parin
viikon kuluttua. Säilyy kyllä vaikka koko talven, jos vain malttaa
olla syömättä.

Itse tein nyt vähän reilumman annoksen, kun sattui olemaan
5 kg kurkkuja. Maistuis varmaan sullekin!

Sivut

Kommentit (17)

marjutti
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Pitäneepä kokeilla Grandmotherin ohjetta.Sain aikoinaan tädiltäni samantyylisen ohjeen,mutta siinä käytettiin sinapinsiemeniä.Helppo valmistaa ja vielä helpompi syödä.Nam.

Kysymys vihreistä tomaateista!

Onko kukaan tehnyt etikkasäilykettä vihreistä tomaateista? Minulla on ohje kateissa,mutta tomaatteja olisi.
Äitini ennen valmisti pikkelsiä niistä,mutta ohje on tipotiessään.

Vierailija
Grandmother

Jos joku toinenkin pitää etikkasäilykkeistä,
niin kerron mitä valmistin tänään.

Tämä on vanha ohje, lähes 40 vuoden takaa, mutta on pysynyt
suosikkilistallani :)

Kurkkupikkelsi

3 kg avomaankurkkuja
1 kg sipulia
1 kg sokeria
8 dl etikkaa
0,5 dl suolaa
puoli teelusikallista sinappijauhetta
ja ohutta tilliä oman harkinnan mukaan.

Kiehautetaan mausteliemi - siis sokeri, etikka, suola.
Sitten silputaan pieniksi paloiksi kurkut ja sipulit ja
lisätään sinappijauhe ja tilli.
Tämä sekoitus laitetaan tiiviisti lasipurkkeihin ja kaadetaan
mausteliemi päälle.

Säilytetään viileässä paikassa ja voi käydä maistelemaan parin
viikon kuluttua. Säilyy kyllä vaikka koko talven, jos vain malttaa
olla syömättä.

Itse tein nyt vähän reilumman annoksen, kun sattui olemaan
5 kg kurkkuja. Maistuis varmaan sullekin!

Hei tämähän on miltei kuin minun valmistamani kurkkusalaatin teko-ohje.
Minä laitan vain sinapinsiemeniä joukkoon en jauhetta.
Runsaasti tuoretta tillisilppua.

Kuudesta kilosta teen näillä eväillä.

6 kg kurkkuja
2kg hsokeria 1 dl suolaa
2 kg sipuleita
16 dl etikkaa
sinapinsiemeniä ja tillisilppua.

Keitän liemen etikasta ja mausteista.
Raastan yleiskoneella kurkut ja hienonnan Bamixilla sipulit.
sekoitan kaikki keskenään isossa ämpärissä ja purkitan lasipurkkeihin.
Kylmässä säilyy ihan hyvin ylivuotiseksi asti mutta yleensä tulee syötyä ennen sitä.

Nuoriso tykkää tästä kovasti.

Resepti on todella vanha.

Vierailija
Grandmother

Jos joku toinenkin pitää etikkasäilykkeistä,
niin kerron mitä valmistin tänään.

Tämä on vanha ohje, lähes 40 vuoden takaa, mutta on pysynyt
suosikkilistallani :)

Kurkkupikkelsi

3 kg avomaankurkkuja
1 kg sipulia
1 kg sokeria
8 dl etikkaa
0,5 dl suolaa
puoli teelusikallista sinappijauhetta
ja ohutta tilliä oman harkinnan mukaan.

Kiehautetaan mausteliemi - siis sokeri, etikka, suola.
Sitten silputaan pieniksi paloiksi kurkut ja sipulit ja
lisätään sinappijauhe ja tilli.
Tämä sekoitus laitetaan tiiviisti lasipurkkeihin ja kaadetaan
mausteliemi päälle.

Säilytetään viileässä paikassa ja voi käydä maistelemaan parin
viikon kuluttua. Säilyy kyllä vaikka koko talven, jos vain malttaa
olla syömättä.

Itse tein nyt vähän reilumman annoksen, kun sattui olemaan
5 kg kurkkuja. Maistuis varmaan sullekin!

Hei tämähän on miltei kuin minun valmistamani kurkkusalaatin teko-ohje.
Minä laitan vain sinapinsiemeniä joukkoon en jauhetta.
Runsaasti tuoretta tillisilppua.

Kuudesta kilosta teen näillä eväillä.

6 kg kurkkuja
2kg hsokeria 1 dl suolaa
2 kg sipuleita
16 dl etikkaa
sinapinsiemeniä ja tillisilppua.

Keitän liemen etikasta ja mausteista.
Raastan yleiskoneella kurkut ja hienonnan Bamixilla sipulit.
sekoitan kaikki keskenään isossa ämpärissä ja purkitan lasipurkkeihin.
Kylmässä säilyy ihan hyvin ylivuotiseksi asti mutta yleensä tulee syötyä ennen sitä.

Nuoriso tykkää tästä kovasti.

Resepti on todella vanha.

Vierailija

IIK kyllä nyt tuli kurkkusalaattini kuvia riittämiin.
Mikä ihme tässä takkusi ja miksi tuo kuvani meni tuonne "Grandmotherin" viesiin vaikka sen tuonne omaani laitoin tai ainakin yritin laittaa.

Hei "Grandmotherin" tämähän on miltei kuin minun valmistamani kurkkusalaatin teko-ohje.
Minä laitan vain sinapinsiemeniä joukkoon en jauhetta.
Runsaasti tuoretta tillisilppua.

Kuudesta kilosta teen näillä eväillä.

6 kg kurkkuja
2kg hsokeria
1 dl suolaa
2 kg sipuleita
16 dl etikkaa
sinapinsiemeniä ja tillisilppua.

Keitän liemen etikasta ja mausteista.
Raastan yleiskoneella kurkut ja hienonnan Bamixilla sipulit.
sekoitan kaikki keskenään isossa ämpärissä ja purkitan lasipurkkeihin.
Kylmässä säilyy ihan hyvin ylivuotiseksi asti mutta yleensä tulee syötyä ennen sitä.

Nuoriso tykkää tästä kovasti.

Resepti on todella vanha.

Vierailija

Hei vaan Kotu,

On sinulla näköjään ihan sama ohje :)
Sinappijauhetta tai siemeniä, taitaa olla ihan sama
kumpaa. Aina en laita kumpaakaan ja yhtä hyvää
tulee. Siis syötävän hyvää :)

Terveisin Grandmother

Vierailija

Reilu viikko sitten tein noita etikkakurkkuja ja nyt maistoin eka kerran,onko ne hyviä.On ne ,totesin ja tein leivän,jonka päällys on kukkuroillaan niitä.Syön nyt niitä parasta-aikaa ja täytyy sanoa,että k-y-l-l-ä on h-y-v-ä-ä!

Vierailija
marjutti

Kysymys vihreistä tomaateista!

Onko kukaan tehnyt etikkasäilykettä vihreistä tomaateista? Minulla on ohje kateissa,mutta tomaatteja olisi.
Äitini ennen valmisti pikkelsiä niistä,mutta ohje on tipotiessään.

Minä kyllästyin jo selkä vääränään kantamaan vettä kasvihuoneeseen ja keräsin tänään loput tomaatit ja kurkut pois. Ainoastaan paprikat, chilit ja munakoisot jätin vielä kasvamaan. Meilläkin aina jo äiti aina teki vihreistä tomaateista säilykettä, ja niin minäkin nuo loput vihreät säilöin ja kymmenisen minuuttia sitten sain purkitettua. Tällä ohjeella tein:

Hillotut vihreät tomaatit

* 1 kg pieniä vihreitä tomaatteja
* 1 l vettä
* 1 rkl merisuolaa

Mausteliemi:

* 4 dl vettä
* 2 1/2 dl väkiviinaetikkaa
* 4 dl sokeria
* 5 neilikkaa
* 1 kanelitanko
* 1 rkl sinapinsiemeniä

1.Pistele tomaatit haarukalla joka puolelta. Kiehauta vesi, lisää suola ja keitä tomaatteja 10 minuuttia. Nosta tomaatit vedestä. Kuori halutessasi.

2.Mittaa kattilaan mausteliemen vesi, etikka ja sokeri. Laita mukaan myös mausteet. Kiehauta lientä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa.

3.Laita kattilaan tomaatit ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes tomaatit muuttuvat vaalean sammaleenvihreiksi, lähes läpikuultaviksi. Tomaatit myös pehmenevät, mutta pidä huoli siitä, että ne eivät hajoa. Lado tomaatit hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin. Kaada päälle kuuma, siivilöity liemi ja sulje tölkit heti. Siirrä kylmään. Tomaatit ovat valmiita noin viikon kuluttua.

Grandmotherin kurkkupikkelsi vaikuttaa hyvältä! Täytyypä pistää ohje korvan taakse. Tältä vuodelta valitettavasti kurkut on jo säilötty.

Vierailija

Miekin olen jo yhden, noin litran vetoisen
lasipurkillisen saanut syötyä tuota kurkkupikkelsiä,
ei siis säily yli talven :)

Vierailija
kmsu

marjutti

Kysymys vihreistä tomaateista!

Onko kukaan tehnyt etikkasäilykettä vihreistä tomaateista? Minulla on ohje kateissa,mutta tomaatteja olisi.
Äitini ennen valmisti pikkelsiä niistä,mutta ohje on tipotiessään.

Minä kyllästyin jo selkä vääränään kantamaan vettä kasvihuoneeseen ja keräsin tänään loput tomaatit ja kurkut pois. Ainoastaan paprikat, chilit ja munakoisot jätin vielä kasvamaan. Meilläkin aina jo äiti aina teki vihreistä tomaateista säilykettä, ja niin minäkin nuo loput vihreät säilöin ja kymmenisen minuuttia sitten sain purkitettua. Tällä ohjeella tein:

Hillotut vihreät tomaatit

* 1 kg pieniä vihreitä tomaatteja
* 1 l vettä
* 1 rkl merisuolaa

Mausteliemi:

* 4 dl vettä
* 2 1/2 dl väkiviinaetikkaa
* 4 dl sokeria
* 5 neilikkaa
* 1 kanelitanko
* 1 rkl sinapinsiemeniä

1.Pistele tomaatit haarukalla joka puolelta. Kiehauta vesi, lisää suola ja keitä tomaatteja 10 minuuttia. Nosta tomaatit vedestä. Kuori halutessasi.

2.Mittaa kattilaan mausteliemen vesi, etikka ja sokeri. Laita mukaan myös mausteet. Kiehauta lientä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa.

3.Laita kattilaan tomaatit ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes tomaatit muuttuvat vaalean sammaleenvihreiksi, lähes läpikuultaviksi. Tomaatit myös pehmenevät, mutta pidä huoli siitä, että ne eivät hajoa. Lado tomaatit hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin. Kaada päälle kuuma, siivilöity liemi ja sulje tölkit heti. Siirrä kylmään. Tomaatit ovat valmiita noin viikon kuluttua.

Grandmotherin kurkkupikkelsi vaikuttaa hyvältä! Täytyypä pistää ohje korvan taakse. Tältä vuodelta valitettavasti kurkut on jo säilötty.

Minä tein muutamia vuosia sitten näitä vihreitä tomaatteja mutta sitten silmiini osui artikkeli jossa kerrottiin vihreiden tomaattien myrkystä se oli nimeltään solaniini , mutta samaa kuitenkin kuin vihertyneissä perunoissa ja sitä ei kuulema saa syödä syöpää aiheuttavan ominaisuutensa vuoksi.
Kaadoin kaikki monta purnukkaa pois.
Sen koomin en ole tätä säilykettä valmistanut.

Kotu

Vierailija

Raaoissa vihreissä tomaateissa on vihreiden perunoiden tapaan glykoalkaloideja. Tomaatin glykoalkaloideja kutsutaan tomatiiniksi, ja niiden pitäisi olla lievempiä kuin perunan solaniini. Näiden aineiden vuoksi tomaatit keitetään ensin vedessä. Tomaattien kuorimisellakin pyritään vähentämään haittallisia aineita. Etikkaliemeen säilöttyjä tomaatteja voi nauttia silloin tällöin. Suuria määriä niitä ei kerralla kannata syödä, muttei niistä kokonaankaan tarvitse luopua. Jokainen tehköön oman harkintansa mukaan, syö tai jättää syömättä. Uskoisin, että haitallisempiakin aineita saadaan milloin mistäkin. Eikä tämä hengittämämme ilmakaan enää taida niin terveellistä olla...

Vierailija
kmsu

marjutti

Kysymys vihreistä tomaateista!

Onko kukaan tehnyt etikkasäilykettä vihreistä tomaateista? Minulla on ohje kateissa,mutta tomaatteja olisi.
Äitini ennen valmisti pikkelsiä niistä,mutta ohje on tipotiessään.

Minä kyllästyin jo selkä vääränään kantamaan vettä kasvihuoneeseen ja keräsin tänään loput tomaatit ja kurkut pois. Ainoastaan paprikat, chilit ja munakoisot jätin vielä kasvamaan. Meilläkin aina jo äiti aina teki vihreistä tomaateista säilykettä, ja niin minäkin nuo loput vihreät säilöin ja kymmenisen minuuttia sitten sain purkitettua. Tällä ohjeella tein:

Hillotut vihreät tomaatit

* 1 kg pieniä vihreitä tomaatteja
* 1 l vettä
* 1 rkl merisuolaa

Mausteliemi:

* 4 dl vettä
* 2 1/2 dl väkiviinaetikkaa
* 4 dl sokeria
* 5 neilikkaa
* 1 kanelitanko
* 1 rkl sinapinsiemeniä

1.Pistele tomaatit haarukalla joka puolelta. Kiehauta vesi, lisää suola ja keitä tomaatteja 10 minuuttia. Nosta tomaatit vedestä. Kuori halutessasi.

2.Mittaa kattilaan mausteliemen vesi, etikka ja sokeri. Laita mukaan myös mausteet. Kiehauta lientä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa.

3.Laita kattilaan tomaatit ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes tomaatit muuttuvat vaalean sammaleenvihreiksi, lähes läpikuultaviksi. Tomaatit myös pehmenevät, mutta pidä huoli siitä, että ne eivät hajoa. Lado tomaatit hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin. Kaada päälle kuuma, siivilöity liemi ja sulje tölkit heti. Siirrä kylmään. Tomaatit ovat valmiita noin viikon kuluttua.

Grandmotherin kurkkupikkelsi vaikuttaa hyvältä! Täytyypä pistää ohje korvan taakse. Tältä vuodelta valitettavasti kurkut on jo säilötty.

Vierailija
Grandmother

Jos joku toinenkin pitää etikkasäilykkeistä,
niin kerron mitä valmistin tänään.

Tämä on vanha ohje, lähes 40 vuoden takaa, mutta on pysynyt
suosikkilistallani :)

Kurkkupikkelsi

3 kg avomaankurkkuja
1 kg sipulia
1 kg sokeria
8 dl etikkaa
0,5 dl suolaa
puoli teelusikallista sinappijauhetta
ja ohutta tilliä oman harkinnan mukaan.

Kiehautetaan mausteliemi - siis sokeri, etikka, suola.
Sitten silputaan pieniksi paloiksi kurkut ja sipulit ja
lisätään sinappijauhe ja tilli.
Tämä sekoitus laitetaan tiiviisti lasipurkkeihin ja kaadetaan
mausteliemi päälle.

Säilytetään viileässä paikassa ja voi käydä maistelemaan parin
viikon kuluttua. Säilyy kyllä vaikka koko talven, jos vain malttaa
olla syömättä.

Itse tein nyt vähän reilumman annoksen, kun sattui olemaan
5 kg kurkkuja. Maistuis varmaan sullekin!

Vierailija

Ihan hämmästyin, kun huomasin, että joku oli kaivanut esille kahden
vuoden takaisen etikkasäilykkeitä-keskustelun :-)
Oletkos Kotu tänä syksynäkin tehnyt sen kuuden kilon annoksen
sitä ihanaa kurkkupikkelsiä?
Mie en varmaan koskaan siihen kyllästy :-)

t. Maria07

Vierailija

Olisipa tuo kurkkupikkelsin ohje ollut nähtävissä jo aikaisemmin syksyllä! Nyt kirjoitin sen reseptivihkooni odottamaan ensi syksyn säilöntäaikaa. Vaikuttaa tosi hyvältä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat