Kommentit (4)

Vanha maalaispihani on kasvamassa umpeen! Korallikanukka leviää holtittomasti, pihlaja-angervo kasvaa ja leviää alapihalla ja peittää lähes näkyvyyden tielle. Mökinruusu on pian valloittamassa mansikkamaan ja rusopajuangervo leviää juurimatosta huolimatta...Pihasireenit olen jo lähes hävittänyt, mutta uutta juurikavua ilmestyy koko ajan lisää.
Nyt tarvitsisin kunnon neuvoja kokeneilta pensaiden kasvattajilta. Miten estän tämän villintymisen? Perennapenkkini voivat hyvin, nurmikko on kaunis, niiden kanssa ei ole ongelmia.
Milloin leikkaan pensaat? Voinko leikata kokonaan alas ja kaivaa vaikka puolet juurakoista poltettaviksi? Jos myrkytän penkistä karanneet versot, kuoleeko koko pensas? En sentään haluaisi luopua pensaistani kokonaan.
Emme haluaisi asua viidakossa!
Tuula Kiskosta

Toivoisin hartaasti, että Leena L. vastaisi tähän kysymykseen,
kun hän on puutarha-asiantuntija ja varmaan monella muullakin
lukijalla on samantapaisia pulmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei Kiskon Tuula!
Varmimmin ja pikimmin saat Leenalta vastauksen kun laitat kysymyksesi KYSY-palstalle ja kysy asiantuntijalta, eli Leenalta.
Näin muistaakseni Leena itse vinkkasi meille kyselijöille.
KYSY-palsta aukeaa vihreästä yläpalkista.

Kasvaisipa minunkin puskat noin reippaasti!

terveisin Hyvämieli

Hei Tuula ja muut pensaiden leikkuuta pohtivat

Nyt on syksy melko pitkällä ja sateita saadaan lähes joka päivä. Aina kun katkotaan eläviä oksia, jää avointa solukkoa, johon kosteus ja lahottajasienet pääsevät näin syksyllä helposti tekemään tuhojaan. Joten jos suinkin kärsivällisyys riittää, niin jättäisin kevääseen.

Ja sitten....
Korallikanukkaa voi huoletta leikata ja poistaa vanhimpia oksia. Liian laajalle levinneet leikataan aivan maanrajasta ja kesän aikana uudestaan kasvavat versot poistetaan.
Pihlaja-angervo kaipaa kovaa "kättä" .Sitä voi leikata niin paljon kuin sielu sietää. Se kasvattaa uusia versoja paljon. Jos haluaa todella tappaa sen, ainoa keino on ruiskuttaa glyfosaattia, joka kuihduttaa koko pensaan. Jos osa halutaan säästää, niin leikkaamalla sen saa pysymään aisoissa.

Mökinruusu ja rusopajuangervo sama juttu. Pienikokoisen pensaan voi kaivaa ylös ja kerätä juuren palat tarkkaan pois.
Syreenit lopettaa versojen kasvattamisen melko pian, jos niitä kurittaa koko kesän leikkaamalla pois ilmestyvät versot. Näin juuret nääntyvät, kun eivät saa lehtien tekemiä ravinteita. Tämä näännytystekniikka soveltuu muillekin pensaille, joista haluaa päästä eroon, mutta se vielä aikaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat