Vierailija

Onko täällä artikkeleita ollut aiheesta?
Löysin kaappini perukoilta idätysastian, ja nyt tekisi mieli tutustua asiaan...

Astian sain joskus lahjaksi, mutten ollut silloin asiasta innostunut.
Nyt eläkeläisenä on aikaa ja terveellinen ruokakin on akanut kiinnostaa ;)
Mikä olisi aloittelijalle helpoin idätettävä ?

"Viherhöyrähdys ?"

Kommentit (9)

Lainaus:

Onko täällä artikkeleita ollut aiheesta?
Löysin kaappini perukoilta idätysastian, ja nyt tekisi mieli tutustua asiaan...

Astian sain joskus lahjaksi, mutten ollut silloin asiasta innostunut.
Nyt eläkeläisenä on aikaa ja terveellinen ruokakin on alkanut kiinnostaa ;)
Mikä olisi aloittelijalle helpoin idätettävä ?

"Viherhöyrähdys ?"


Idätys on hyvä juttu, nyt vain kiireesti kokeilemaan. Alfalfa (sinimailanen)
on mielestäni helpoin ja myös maultaan oma suosikkini.
Idätys on helppoa, vaikka ei olisi varsinaista idätysastiaakaan.
Tarvitaan vain esim. kolmen litran lasipurkki, sideharsoa ja kumirenksukoita
(ja tietenkin ne siemenet :).
Paketin kyljessä on idätysohjeet, jos niitä tarvitsee.
Idut ovat todellista terveysruokaa ja minulla on, varsinkin talviaikaan,
koko ajan niitä tekeillä. Kun edellinen annos loppuu, seuraava on valmis.
Suosittelen todella lämpimästi!

Ps. Mungopapu on myös helppo, mutta itse en pidä sen mausta.
Varmaan moni muu pitää :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poikkean vähän ituaiheesta kysymällä onko teistä
palstalaisista kukaan harrastanut oraan kasvatusta
ja tehnyt orasmyllyllä siitä mehua?
Alla on lainaus kotitalousopettaja KM Anu Kärkkäisen sivuilta:

Oraan kasvatus
Vehnän ja muiden viljojen jyviä voidaan myös kasvattaa; tällöin puhutaan oraan kasvatuksesta. Oraissa on eritäin paljon hyödyllisiä ja terveellisiä aineita, jopa enemmän kuin versoissa, joten myös niitä kannattaa hyödyntää.

Orasta ei kuitenkaan voi syödä sellaisenaan, vaan siitä valmistetaan mehua. Orasmylly on tähän paras. Niitä on markkinoilla käsi- ja sähkökäyttöisiä, mutta alkuun kelpaa myös tehosekoitin, jossa oraat sekoitetaan veden kanssa mehuksi. Oraat kannattaa leikata tällöin lyhyeksi, jotta ne eivät kietoudu terien ympäri. Oraat siivilöidään pois ja mehu juodaan.

Vesi laimentaa juomaa, mutta se on silti erittäin vahvaa, eikä sitä saa nauttia aluksi kuin muutama ruokalusikallinen päivässä. Vahvaa mehua saa nauttia vain 1 rkl/vrk. Kun elimistö tottuu orasmehuun, sen määrää voi lisätä noin yhteen desilitraan päivässä. Mehu nautitaan mielellään tyhjään mahaan puoli tuntia ennen ruokailua. Herkkämahaisten ja lasten kannattaa aloittaa hyvin varovaisesti.

Orasmehu onkin hyvin terapeuttinen juoma, jota nautitaan usein terveydellisistä syistä: kohottamaan vastustuskykyä, tukemaan ruoansulatusta, korvaamaan puutteellisesti imeytyviä ravintoaineita, puhdistamaan elimistöä jne.

Kai tiesitte, että sinimailanen ( alfalfa) sisältää korkeita määriä myrkyllistä kanavaniini- aminohappoa. En suosittele ituja syötäväksi.

http://vhh-123.blogspot.com/2009/07/sinimailanen.html
Lainaus yllä olevilta sivuilta:

Idätys

Sinimailasen ja muiden itujen idätyksestä löytyy tietoa monesta paikasta. Esimerkiksi täältä ja täältä.(Katso alkuperäisestä linkistä, jos kiinnostaa). Karppausfoorumilla on mielenkiintoista keskustelua aiheesta. Blogilla Kemikaalicocktail on myös sanansa sanottavaan (lue kommentit!) ja Terveydenhoitouutiset kirjoittaa muun muassa näin:

Idättäminen tarkoittaa sitä, että siemenistä kasvatetaan ilman multaa pieniä taimen alkuja eli ituja. Niitä voi syödä sellaisenaan ja ruokiin lisättynä (ainoastaan suuret pavut, esimerkiksi soijapapu tai kikherne, pitää kiehauttaa ennen syömistä jotta pavun haitalliset aineet hajoaisivat). Idätys hajottaa siementen ja papujen luontaisia haitallisia aineita, jolloin ruoansulatusoireitakaan ei tule; esimerkiksi herneen idätys ennen keittämistä estää ilmavaivojen muodostumista. Idätettäessä siemenen vitamiinipitoisuus moninkertaistuu. Fytiinihappo hajoaa, jolloin kivennäisaineet imeytyvät elimistöön paremmin ja entsyymipitoisuus kasvaa. Sinimailanen on satoisin

Okei okei, ei ole pakko uskoa. Sinimailanen vain on hieman kyseenalainen ravintoaine. Mutta tehkää niinkus tykkäätte.

Vierailija

Jos pidän vettä lasissa 4 päivää niin sitä ei suositella juotavaksi, siinä kasvaisi jo kaikenlaista. Itujahan lillutetaan märkinä myös useita päiviä. Kasvaako niiden pinnoilla myös kaikenlaista mikrobitoimintaa? Kuulemma salmonella ja ekoli voivat aiheuttaa ongelmia jos niitä oli siemenissä alunperin. Mutta mites muut mikrobit, rajoittaako iduissa jokin tekijä niiden kasvua, vai eikö sellainen vähäinen määrä vain yksinkertaisesti haittaa.. epäilyttävää pitää jotakin epästeriiliä märkänä avoimessa lasipurkissa päiväkausia ja sitten syödä niitä.. kuulostaa äkkiseltään varmalta ruokamyrkytykseltä, mutta ilmeisesti asia ei ole niin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat