Lukijoiden parhaat reseptit: piimäjuusto

Sivut

Kommentit (19)

Vierailija

Mulla juuston teko epäonnistui. Kaikki sujui hyvin siihen asti kun tekoa seuraavana päivänä menin innolla jääkaapille, että saisin siipaleen herkkua aamuleipäni päälle...juusto ei ollut kiinteää vaan ihan pehmeää. Kaiken piti olla oikein; kostutettua sideharsoa 2x, lävikkö ja kylmässä yön yli. Mikä meni vikaan??? Antakaa neuvoa juustontekomestarit! Olen sitä nyt sitten pehmoisena (vetelää kuin raejuusto) sivellyt leivälle ja hyvältä muutoin maistuu. Haluaisin todella oppia tämän tekemisen. Terv. Kokeilijaköksä.

Vierailija

Lainaus:

Mulla juuston teko epäonnistui. Kaikki sujui hyvin siihen asti kun tekoa seuraavana päivänä menin innolla jääkaapille, että saisin siipaleen herkkua aamuleipäni päälle...juusto ei ollut kiinteää vaan ihan pehmeää. Kaiken piti olla oikein; kostutettua sideharsoa 2x, lävikkö ja kylmässä yön yli. Mikä meni vikaan??? Antakaa neuvoa juustontekomestarit! Olen sitä nyt sitten pehmoisena (vetelää kuin raejuusto) sivellyt leivälle ja hyvältä muutoin maistuu. Haluaisin todella oppia tämän tekemisen. Terv. Kokeilijaköksä.

Kuinka monta kananmunaa tuli annokseen? Entä muiden aineiden suhteet? (3 l maitoa, 1 l piimää, 3 munaa -ehkä?)
Entä kuumensitko massan piimän ja munien sekoittamisen jälkeen? Entä annoitko juustokattilan seistä vielä ennen massan nostamista lävikköön? Käytithän reikäkauhaa, jotta heraa meni mahdollisimman vähän mukana?

Hyvää raejuustokin on :)

Vierailija

Vielä lisäisin, vinkin jonka anoppini opetti, kevyt paino päälle. Taitellaan harso mahdollisimman sileäksi, sitten tasainen/sileä kansi tai asetti, jonka päälle vielä jotakin painoksi.
Näin vinkkasi mimmu

Vierailija

Laitoin 2 munaa kermaviilin ja piimän kans ja sit myöhemmin sen 1 kpl muna, ihan kuin et-lehden ohjeessa sirkka vainio neuvoi. Epätietoisuus oli mulla siinä että pitääkö kattila laittaa vielä kuumalle levylle (haudutusvaihe kun piimäseos oli laitettu kattilaan 30 min.) ja pitääkö levyn olla päällä. En nimittäin kuumentanut seosta vaan jätin kattilan seisomaan lämpimälle hellalle, levy pois päältä, kansi päällä enkä sekoittanut seosta 30 minuuttiin. Reikäkauhaa käytin. Painoksi laitoin vain pienen kattilan kannen, oliko se sitten liian kevyt paino? Heraa käytin sitten sämpylätaikinaan ja pannariin. Hyviä tuli! Kiitos vinkeistä! Yritän tuota vielä uudelleen josko minä vielä onnistuisin...periksi ei anneta....kokeilijaköksä

Vierailija

Lainaus:

Laitoin 2 munaa kermaviilin ja piimän kans ja sit myöhemmin sen 1 kpl muna, ihan kuin et-lehden ohjeessa sirkka vainio neuvoi. Epätietoisuus oli mulla siinä että pitääkö kattila laittaa vielä kuumalle levylle (haudutusvaihe kun piimäseos oli laitettu kattilaan 30 min.) ja pitääkö levyn olla päällä. En nimittäin kuumentanut seosta vaan jätin kattilan seisomaan lämpimälle hellalle, levy pois päältä, kansi päällä enkä sekoittanut seosta 30 minuuttiin. Reikäkauhaa käytin. Painoksi laitoin vain pienen kattilan kannen, oliko se sitten liian kevyt paino? Heraa käytin sitten sämpylätaikinaan ja pannariin. Hyviä tuli! Kiitos vinkeistä! Yritän tuota vielä uudelleen josko minä vielä onnistuisin...periksi ei anneta....kokeilijaköksä

Kokeile vaihteeksi alla olevaa Marttojen reseptiä. Sillä saa kiinteän juuston. (Juuston paistamisen voi jättää pois, ja nauttia sen jääkaappivaiheen jälkeen suoraan.)
Vaikka annos on suuri, kutistuu juusto yllättävän pieneen kokoon. Voisihan ensin kokeilla puolella annoksella. Tässä ohjeessa keitos kuumennetaan toisen kerran ja seisotetaan tarpeeksi.ET:n ohjetta en ole kokeillut, niinpä en osaa sanoa mikä juuston valmistuksessa "mätti".

Kuumentamisessa voisi apuna käyttää elektronista lämpömittaria. Maito käyttäytyy usein yllättävästi, kun vaan katseensa kääntää...

Piimäjuusto

3 l maitoa
1 l piimää
4-5 munaa
1 tl suolaa

Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Lisää piimä, johon on lisätty munat, varovasti sekoittaen. Kuumenna keitos uudelleen kiehumispisteeseen ja nosta pois liedeltä. Anna seistä puolisen tuntia.
Kerää juustomassa reikäkauhalla siivilään, joka on vuorattu sideharsolla. Painele heraa kevyesti pois. Sekoita suola tasaisesti massaan. Laita kevyt paino juuston päälle. Anna juuston kiinteytyä kylmässä yön yli.
Kumoa juusto uuninkestävälle alustalle ja voitele se munalla. Pane se 250-asteiseen uuniin ja anna ruskistua kauniin väriseksi.
Juuston heran voit käyttää leipä- tai sämpylätaikinan nesteeksi.

Vierailija

Hei kiitos paljon tuosta toisesta ohjeesta, kokeilen sitä varmasti ja kerron miten kävi. Niin tuli yks toinen juttu mieleen tuosta epäonnistumisesta, että käytin HYLA- rasvaton piimää...onko sillä vaikutusta vai oisko sen pitäny olla tavallista rasvatonta piimää.... tuntuu olevan henkimaailman juttuja nää hienosäädöt...

Vierailija

Jaa, enpä osaa sanoa onko vähälaktoosisuudella mitään vaikutusta. Tosin HYLA-valmisteisiin lisätään laktaasi-entsyymiä, joka hajottaa laktoosin vähintään 80 prosenttisesti kahdeksi eri sokeriksi. Kokeilepas tavallisella piimällä (ja maidolla), jos laktoosi ei ole ongelma.
Ruuanlaitto on henkimaailman juttu! Joskus kaikki menee pannukakuksi :))

Vierailija

Jeps yritän normaalipiimällä seuraavaksi, se oli ihan vahinko-ostos. Punaista tavallista maitoa käytin kyllä.Kyllä vattat kestää normimaitoo ja piimää!

Vierailija

Miksi tämmöinen vähti juuston teossa, jossa ei ole ihmiskeholle mitään ruuan ravinteita jäljellä - muuta kuin hieman proteiinia? Täysin turhaa puuhastelua!

Vierailija

Lainaus:

Miksi tämmöinen vähti juuston teossa, jossa ei ole ihmiskeholle mitään ruuan ravinteita jäljellä - muuta kuin hieman proteiinia? Täysin turhaa puuhastelua!

Kun syöt paljon protskuja ja jätät hiilarit vähemmälle tulet solakaksi!

Vierailija

Ei mennyt ihan putkeen
6l pun maitoa, 2l kirnupiimää, 6 munaa.

lähes kiehuvaksi maito

piimä ja munat sekasin naruna kuumaan maitoon

uusi kuumennus

30 min ei juustimassaa kuin ehkä max 1.5 dl

eli ei ihan 12h juusto kuten piti...

nyt haetaan uudet piimät happanee ja huomenna uusiksi

espoon ex hämäläinen

Vierailija

Lainaus:

Kun syöt paljon protskuja ja jätät hiilarit vähemmälle tulet solakaksi!

No siinä taas yks täysin tietämätön!

Jos syö pajon proteiinia on se yhtä paha, jos ei pahempi, kun söisi sokeria...

Vierailija

Lainaus:

Munien määrä liian pieni .

Mihin maito/piimämäärään verrattuna?
Täällähän on erisuuruisia ohjeita.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat