Kommentit (19)

Mulla juuston teko epäonnistui. Kaikki sujui hyvin siihen asti kun tekoa seuraavana päivänä menin innolla jääkaapille, että saisin siipaleen herkkua aamuleipäni päälle...juusto ei ollut kiinteää vaan ihan pehmeää. Kaiken piti olla oikein; kostutettua sideharsoa 2x, lävikkö ja kylmässä yön yli. Mikä meni vikaan??? Antakaa neuvoa juustontekomestarit! Olen sitä nyt sitten pehmoisena (vetelää kuin raejuusto) sivellyt leivälle ja hyvältä muutoin maistuu. Haluaisin todella oppia tämän tekemisen. Terv. Kokeilijaköksä.

Lainaus:

Mulla juuston teko epäonnistui. Kaikki sujui hyvin siihen asti kun tekoa seuraavana päivänä menin innolla jääkaapille, että saisin siipaleen herkkua aamuleipäni päälle...juusto ei ollut kiinteää vaan ihan pehmeää. Kaiken piti olla oikein; kostutettua sideharsoa 2x, lävikkö ja kylmässä yön yli. Mikä meni vikaan??? Antakaa neuvoa juustontekomestarit! Olen sitä nyt sitten pehmoisena (vetelää kuin raejuusto) sivellyt leivälle ja hyvältä muutoin maistuu. Haluaisin todella oppia tämän tekemisen. Terv. Kokeilijaköksä.

Kuinka monta kananmunaa tuli annokseen? Entä muiden aineiden suhteet? (3 l maitoa, 1 l piimää, 3 munaa -ehkä?)
Entä kuumensitko massan piimän ja munien sekoittamisen jälkeen? Entä annoitko juustokattilan seistä vielä ennen massan nostamista lävikköön? Käytithän reikäkauhaa, jotta heraa meni mahdollisimman vähän mukana?

Hyvää raejuustokin on :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä lisäisin, vinkin jonka anoppini opetti, kevyt paino päälle. Taitellaan harso mahdollisimman sileäksi, sitten tasainen/sileä kansi tai asetti, jonka päälle vielä jotakin painoksi.
Näin vinkkasi mimmu

Laitoin 2 munaa kermaviilin ja piimän kans ja sit myöhemmin sen 1 kpl muna, ihan kuin et-lehden ohjeessa sirkka vainio neuvoi. Epätietoisuus oli mulla siinä että pitääkö kattila laittaa vielä kuumalle levylle (haudutusvaihe kun piimäseos oli laitettu kattilaan 30 min.) ja pitääkö levyn olla päällä. En nimittäin kuumentanut seosta vaan jätin kattilan seisomaan lämpimälle hellalle, levy pois päältä, kansi päällä enkä sekoittanut seosta 30 minuuttiin. Reikäkauhaa käytin. Painoksi laitoin vain pienen kattilan kannen, oliko se sitten liian kevyt paino? Heraa käytin sitten sämpylätaikinaan ja pannariin. Hyviä tuli! Kiitos vinkeistä! Yritän tuota vielä uudelleen josko minä vielä onnistuisin...periksi ei anneta....kokeilijaköksä

Lainaus:

Laitoin 2 munaa kermaviilin ja piimän kans ja sit myöhemmin sen 1 kpl muna, ihan kuin et-lehden ohjeessa sirkka vainio neuvoi. Epätietoisuus oli mulla siinä että pitääkö kattila laittaa vielä kuumalle levylle (haudutusvaihe kun piimäseos oli laitettu kattilaan 30 min.) ja pitääkö levyn olla päällä. En nimittäin kuumentanut seosta vaan jätin kattilan seisomaan lämpimälle hellalle, levy pois päältä, kansi päällä enkä sekoittanut seosta 30 minuuttiin. Reikäkauhaa käytin. Painoksi laitoin vain pienen kattilan kannen, oliko se sitten liian kevyt paino? Heraa käytin sitten sämpylätaikinaan ja pannariin. Hyviä tuli! Kiitos vinkeistä! Yritän tuota vielä uudelleen josko minä vielä onnistuisin...periksi ei anneta....kokeilijaköksä

Kokeile vaihteeksi alla olevaa Marttojen reseptiä. Sillä saa kiinteän juuston. (Juuston paistamisen voi jättää pois, ja nauttia sen jääkaappivaiheen jälkeen suoraan.)
Vaikka annos on suuri, kutistuu juusto yllättävän pieneen kokoon. Voisihan ensin kokeilla puolella annoksella. Tässä ohjeessa keitos kuumennetaan toisen kerran ja seisotetaan tarpeeksi.ET:n ohjetta en ole kokeillut, niinpä en osaa sanoa mikä juuston valmistuksessa "mätti".

Kuumentamisessa voisi apuna käyttää elektronista lämpömittaria. Maito käyttäytyy usein yllättävästi, kun vaan katseensa kääntää...

Piimäjuusto

3 l maitoa
1 l piimää
4-5 munaa
1 tl suolaa

Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Lisää piimä, johon on lisätty munat, varovasti sekoittaen. Kuumenna keitos uudelleen kiehumispisteeseen ja nosta pois liedeltä. Anna seistä puolisen tuntia.
Kerää juustomassa reikäkauhalla siivilään, joka on vuorattu sideharsolla. Painele heraa kevyesti pois. Sekoita suola tasaisesti massaan. Laita kevyt paino juuston päälle. Anna juuston kiinteytyä kylmässä yön yli.
Kumoa juusto uuninkestävälle alustalle ja voitele se munalla. Pane se 250-asteiseen uuniin ja anna ruskistua kauniin väriseksi.
Juuston heran voit käyttää leipä- tai sämpylätaikinan nesteeksi.

Hei kiitos paljon tuosta toisesta ohjeesta, kokeilen sitä varmasti ja kerron miten kävi. Niin tuli yks toinen juttu mieleen tuosta epäonnistumisesta, että käytin HYLA- rasvaton piimää...onko sillä vaikutusta vai oisko sen pitäny olla tavallista rasvatonta piimää.... tuntuu olevan henkimaailman juttuja nää hienosäädöt...

Jaa, enpä osaa sanoa onko vähälaktoosisuudella mitään vaikutusta. Tosin HYLA-valmisteisiin lisätään laktaasi-entsyymiä, joka hajottaa laktoosin vähintään 80 prosenttisesti kahdeksi eri sokeriksi. Kokeilepas tavallisella piimällä (ja maidolla), jos laktoosi ei ole ongelma.
Ruuanlaitto on henkimaailman juttu! Joskus kaikki menee pannukakuksi :))

Jeps yritän normaalipiimällä seuraavaksi, se oli ihan vahinko-ostos. Punaista tavallista maitoa käytin kyllä.Kyllä vattat kestää normimaitoo ja piimää!

Miksi tämmöinen vähti juuston teossa, jossa ei ole ihmiskeholle mitään ruuan ravinteita jäljellä - muuta kuin hieman proteiinia? Täysin turhaa puuhastelua!

Lainaus:

Miksi tämmöinen vähti juuston teossa, jossa ei ole ihmiskeholle mitään ruuan ravinteita jäljellä - muuta kuin hieman proteiinia? Täysin turhaa puuhastelua!

Kun syöt paljon protskuja ja jätät hiilarit vähemmälle tulet solakaksi!

Ei mennyt ihan putkeen
6l pun maitoa, 2l kirnupiimää, 6 munaa.

lähes kiehuvaksi maito

piimä ja munat sekasin naruna kuumaan maitoon

uusi kuumennus

30 min ei juustimassaa kuin ehkä max 1.5 dl

eli ei ihan 12h juusto kuten piti...

nyt haetaan uudet piimät happanee ja huomenna uusiksi

espoon ex hämäläinen

Lainaus:

Kun syöt paljon protskuja ja jätät hiilarit vähemmälle tulet solakaksi!

No siinä taas yks täysin tietämätön!

Jos syö pajon proteiinia on se yhtä paha, jos ei pahempi, kun söisi sokeria...

Lainaus:

Munien määrä liian pieni .

Mihin maito/piimämäärään verrattuna?
Täällähän on erisuuruisia ohjeita.

Meme

Omituinen resepti! =D Epälooginen... JOs tuolla saa aikaan juuston niin ihme. =) Ei mikään perinneresepti. =)

Vierailija

Onko vähä epätarkka ohje, reseptissä ei oo piimää, mutta piimä pitää ottaa lämpenee edelleen päivänä, ja vettä ja voita keitetään ja maidon lämmityksessä ei puhuta mitään, vähä on epätarkka ainakin alottelijalle

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Onko vähä epätarkka ohje, reseptissä ei oo piimää, mutta piimä pitää ottaa lämpenee edelleen päivänä, ja vettä ja voita keitetään ja maidon lämmityksessä ei puhuta mitään, vähä on epätarkka ainakin alottelijalle

Onhan tuossa ainesluettelossa piimä mainittu ihan ensimmäisenä. Maidon lämmityskin mainitaan kyllä. Luepa ohje uudestaan!

Ystäväni tekee piimäjuustoa usein ja ilmeisesti tällä ohjeella juuri. Tarkoitan aloituksessa mainittua ohjetta, en myöhempiä.

Tuotekehittäjä Jarza

Hei teet väärin kun sekoittelet samalla kun kaadat muna/ piimäseoksen kuohahtavaan maitoon.
Voit ottaa piimän huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja vatkaa munat hyvin piimän kanssa ja jätä lämpimään seisomaan vähäksi aikaa.
Hyvä suhde oikeanlaisen koostumuksen saamiseksi on 3- punaista maitoa, 1-kunnon piimälitra ja 3kpl kananmunaa.

Kun rupeat lämmittämään maitoa laita kattilanpohjalle hiukan vettä ja nokare voita, näin maito ei pala pohjaan kiinni.
Maitoa pitää sekoittaa kokoajan ja ennenkuin se rupeaa kiehumaan, maito rupeaa kuohumaan ja nousee kattilassa, mutta ei vielä kiehu, siirrä kattila viereiselle levylle ja katkaise virta keittämältäsi levyltä. Kaada piimä/ munaseos lämmenneeseen maitoon hiljaa sekoittamatta massaa. Laita kansi kattilan päälle ja siirrä vielä lämpimälle levylle ainakin 1/2h. Varo ettei levy ole liian kuuma ja massa pääse kiehumaan, voit käyttää toista levyä niin ,että laitat hetkeksi täysille ja sitten off ja seos herottumaan, voi olla hyvinkin yli puoli tuntia ja tämän jälkeen rupeat keräämään isoon pienireikäiseen terässiivilään massaa kerroksittain suolan kanssa ja tähän on hyvä käyttää joko himalajansuolaa tai merisuolaa,
Laite siivilän alle keppo johon neste valuu jääkaapissa yön yli. Laita siivilän päälle folio ja sopiva lautanen painoksi massan päälle. Aamulla käännä juusto sopivan lautasen kanssa ja siivilää voit vähän koputella, jotta juusto irtoaa ja tippuu lataselle. Voit laittaa folion päälle, kunnes otat juuston tarjottavaksi.
Tämä ohje ei ole tarkoitettu uunissa paistettavaksi, vaan syötäväksi sellaisenaan lisukkeena tai levitettynä tumman leivän päälle ja kieli meinaa mennä mukana.
Suolan kanssa pitää olla varovainen, mutta mikäli käytät liikaa, et varmasti tee samaa virhettä toisella kertaa. Hyvä konsti on laittaa suolaa piimäseoksen joukkoon, koska voit maistella sitä.
Tällä ohjeella saat todella hyvän koostumuksen juustostasi ja se on myös hyvänkokoinen, mutta muista, tämä ei onnistu hutiloimalla eikä kiireellä, mutta palkitsee herkullisuudellaan.

Vierailija

Tällä ohjeella ei kyllä tosiaankaan juusto onnistu. Kananmunia saa olla tuplamäärä, vähintään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat