Vierailija

Talous sanomat -verkkolehti kirjoittaa (http://www.taloussanomat.fi/myynti/2011/05/21/varo-ettet-syo-valeruokaa/...)

Kaupoissa myydään nykyään paljon valeruokaa – ruokaa, joka on niin keinotekoista, ettei se edes mätäne.

Yleislääketieteen erikoislääkärin Andreas Eenfeldtin mukaan on korkea aika ryhtyä syömään kunnolla.

1. Vältä tuotteita, jotka ovat täynnä eriskummallisia aineksia, joiden nimen hädin tuskin pystyt lausumaan. Ne eivät välttämättä ole vaarallisia, mutta sellaisia tarvitaan vain valeruoassa.

2. Vältä liikaa sokeria tai tärkkelystä (Usein ne ovat samoja tuotteita kuin kohdassa 1.)

3. Vältä kevyttuotteita (Usein ne ovat samoja kuin kohdissa 1-2.)

Länsimainen roskaruoka kuuluu hänen mielestään ainakin kahteen edellisistä kategorioista.

Andreas Eenfeldtin antaa tällaisen ostoslistan vasta-alkajalle:

- Voita sekä mahdollisimman rasvaista kuohukermaa ja ranskankermaa.
- Kananmunia ja pekonia.
- Jauhelihaa, paistia, palapaistia, kyljyksiä ja fileitä.
- Kalaa – mieluusti rasvaista, kuten lohta ja makrillia.
- Turkkilaista jogurttia.
- Kaaleja ja muita maanpäällisiä kasviksia.
- Pakastekasviksia, kuten parsakaalia ja wokkikasviksia.
- Avokadoja, oliiveja, oliiviöljyä ja pähkinöitä.

Kommentit (8)

Olet sitä mitä syöt ...
…vai syötkö sitä, mistä luet? Ravinto puhututtaa, aina vaan enemmän. Uusia ravintoa käsitteleviä kirjoja ilmestyy tämän tästä. Aajonus Vonderplanitzin raakaravintokirjat, kehon happamuuteen huomion kiinnittävä pH-ihme, suuren kohun nostattanut Mats Nilssonin Aitoa ruokaa… Nämä vain muutamia uusimpia mainitakseni.

Vaikka sen vatvominen, mitä omasta suustaan sisään lappaa, tuntuukin äkkiseltään jotenkin hedonistiselta ja itsekeskeiseltä, ravintokysymysten nousemiselle tiedostavan elämisen keskiöön on hyvät perusteet.

Meitä edeltävät sukupolvet joutuivat vielä kamppailemaan lukuisten kulkutautien kanssa, jatkuvaa raskasta fyysistä työtä tehden. Toisaalta saatiin roppakaupalla arkiliikuntaa ja ruoka oli todellista itsekasvatettua lähiruokaa ja luomua. Ei ollut edes mahdollisuutta valita pitkälle prosessoituja, keinotekoisia, tyhjää energiaa täynnä olevia tuotteita.

Suurimmalle osalle suomalaisista kaikki tämä on muuttunut. Arkiliikkuminen saattaa monesta syystä jäädä minimiin niin työelämässä, vapaa-ajalla kuin kotioloissakin.

Ruoka haetaan kaupasta, ja mitä pidemmälle jalostettua, mitä enemmän siihen on pumpattu lisäaineita ja mitä kauempaa kuljetettua ruoka on, sitä halvemmalla sitä saa. Energiaa ei kulu kuten ennen vanhaan, mutta puoli-ilmaisia tyhjiä kaloreja on koko ajan tarjolla. Kaupan päälle tulee loputtomat litaniat E-koodeja, joiden pitkän ajan yhteisvaikutuksia edes niitä valmistavat ja myyvät eivät väitä tietävänsä.

Tämän seurauksena - joitakin otolliset geenit omaavia ihmisiä lukuun ottamatta - jokainen joutuu kamppailemaan ylipainon, väsymyksen ja voimattomuuden sekä elintasosairauksien kanssa. Paitsi jos kiinnitämme huomiota ravintoomme ja elintapoihimme.

Itsekkäältä ja turhamaiselta vaikuttanut kiinnostus omaan itseen ei olekaan sitä, vaan välttämätöntä työtä oman hyvinvoinnin – jopa oman selviämisen – eteen.

Vaikka ”ravintogurut” tuntuvat korostavan oppiensa erityispiirteitä erottuakseen muista, he ovat samaa mieltä melkein kaikista perusasioista. Mitä tuoreempaa ja lähempänä tuotettua ravinto on, sen parempi. Mitä vähemmän lisäaineita, mitä vähemmän prosessoitua ja kuumennettua, sen parempi. Valkoista sokeria ei suosittele kukaan, ja useimmat suosivat kasviksia lihan sijaan.

Kun tähän reseptiin lisää vielä mahdollisimman paljon liikuntaa ja ulkoilua, kulttuuria ja hengenravintoa mielen virkistykseksi, ainekset mahdollisimman terveeseen elämään alkavatkin olla kasassa.

Samalla, kun meidän on otettava itse vastuuta ja huolehdittava omasta hyvinvoinnistamme, emme saa unohtaa tätä: maapallon mittakaavassa kuulumme siihen hyvinvoivaan vähemmistöön, joka voi valita mitä suuhunsa laittaa. Kovin monelle kysymys kuuluu, onko tänä päivänä ylipäätään mitään syötäväksi.

Marko Kananen (Ultra-lehdessä)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyään lisätään mömmöjä lähes kaikkiin elintarvikkeisiin. On einesten kulta-aikaa E-koodeineen.Toista oli minun lapsuudessani, ei ollut teollisesti valmistettuja eineksiä. Kaupasta ostettiin irtovoita, sitä sai ostaa vaikka 100 g ja kokomaitoa, jota omalla maitohinkalla kaupasta kannettiin. Silti ei ollut mitään vatsatauteja, vaikkei maitoa oltu pastöroitu eikä homogenisoitu. Sitten siirryttiin noihin erilaisiin maitoihin, kevyt, rasvaton jne...oli lasipulloa, muovipussia ja lopulta tölkit, joihin maito pakattiin. Maidossa ei onneksi nykyäänkään ole E-koodin aineita, D-vitamiinia pakkosyötetään maidon mukana, sekin kait synteettistä pulveria ja näin ollen elimistölle vierasta. Minä juonkin maitoni luomuna ja nautin lisänä D-vitamiinin kalanmaksaöljypullosta.

Mahdollisimman paljon itse tekemällä perusraaka-aineista saa kaikkein terveellisintä ja vähemmän lisä-aineetonta ruokaa.

Lainaus:

Kevyt tuotteita en ole koskaan ostanut, ruoan sisältämä energia ratkaisee.

S. Heinonen

Häh, siis mitä - luinkohan oiken, energia ratkaisee!

Jus joo!

http://areena.yle.fi/video/1298845154252
Terveys lautasella

Ohjelma kannattaa ehdottomasti katsoa, jos olet kiinnostunut terveydestäsi.
- Valtaosa syövistä ja monista muista sairauksista johtuu tehomaatalouden myrkkyjäämistä ja elintarvikkeiden lisäaineista.
- Monet syöpälajit ovat maanviljelijöiden ammattitauteja.
- Useat kemikaalit toimivat hormonien tavoin ja aiheuttavat jo sikiövaiheessa altistumista rintasyövälle ja sukuelinsyöville.
- On järkyttävää todeta, että Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto ja kansalliset terveysviranomaiset Evira mukaan luettuna luottavat enemmän kemian teollisuuden tekemiin salassa pidettäviin tutkimuksiin, joita yhtiöiden on todettu manipuloineen ja väärentäneenkin, kuin puolueettomissa tutkimuksissa todettuihin tuloksiin. Kemian teollisuudella on erinomainen taito lahjoa kansallisia terveysviranomaisia. Tämä todettiin muun muassa Monsanton osalta ohjelmassa, joka käsitteli geenimuuntelua.
- Kovin hataralla pohjalla ovat yksittäisten myrkkyjen osalta päätetyt sallitut ja turvallisiksi katsotut päivittäiset myrkkyarvot. Aivan lapsen kengissä ovat tutkimukset siitä, mitkä ovat eri myrkkyjäämien yhteisvaikutukset. Kun kolme ainetta yksinään ei aiheuttanut syöpää, niin ne yhdessä aiheuttivat 60 % koe-eläimissä syöpää eli 0 + 0 + 0 = 60 %!
- Muovisten tuttipullojen valmistuksessa käytettävä bisfenoli A on hormonalisesti toimiva aine.
- Ohjelmassa on jälleen tutkimustietoa makeutusaine aspartaamista, joka on lukuisissa tutkimuksissa todettu aiheuttavan syöpää ja monia muita sairauksia. Siitä huolimatta se on Suomessa edelleen sallittu makeutusaine!

Toivottavasti tämä ohjelma lisää Suomessa viljojen ja kasvisten luomutuotantoa.

Ylelle voi lähettää palautetta ja toivomuksen, että ohjelma esitettäisiin vielä uudelleen:
ohjelmapalaute@yle.fi

Lainaus:

Mahdollisimman paljon itse tekemällä perusraaka-aineista saa kaikkein terveellisintä ja vähemmän lisä-aineetonta ruokaa.


Olen samaa mieltä, tässä se on sanottu niin kuin ruuan pitää ollakin. Harrastakaa enemmän itsetehtyä ruokaa, tulee halvemmaksikin ja on hauskaa tekemistä esim. lasten kanssa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat