Seuraa 

Olen juuri nähnyt Kuopiossa Minna Canhtin "Papin perhe", uskomattomaan mukamas moderniin asuun laitettuna; ei lavasteita, ei puvustusta, ei sen ajan käytöstä.
Ihan hyvä esitys, mutta ei oikeastaan mitään tekemistä Minna Canthin kanssa.

Toivoisin, että kirjoitettaisiin nyky-ajasta kertovia näytelmiä. Ja pidettäisiin vanhat näytelmät kertomassa sen ajan elämästä, kultuurista, tavoista ja elämänmenosta nykyajan ihmisille. Koska mikään ei ole ihmisten käytöksessä muuttunut sadassa vuodessa, jäisi hyvä vertailukohta vanhaan ja uuteen aikaan.

Kyllä esim. Minna Canhtin Anna-Liisasta voi tehdä musikaalin, kun säilytetään sen ajan henki. Tämänkin näytelmän asiat voisivat olla yhtä hyvin tätä päivää, ja ehkä musikkaalin muodossa asiat olisivat paremmin käsitettävissä tämän päivän ihmisille.
Että näin, olenko ainoa muukalainen ajatuksineni?

Kommentit (5)

Et ole ainoa muukalainen, minä myös pidän näytelmistä omaan aikaansa sidottuina kuten Tsehovin, Dostojevskin näytelmät, Niskavuori-sarja jne. Uutisissa tuli näyte, kuinka Dostojevskin Rikos ja rangaistuskin on modernisoitu.Mietin, että onko nuorten ihmisten helpompi ymmärtää näytelmä, kun se tapahtuu tässä ajassa, varsinkin jos eivät ole kirjallisuuteen tai historiaan perehtyneet?
Minna-musikaali kantaesitettiin Kuopiossa ja pari vuotta sen jälkeen Kouvolassa v.2009-2010.

Hei, totta, muistaakseni se kertoi Minnan omasta elämästä, vaikka niinhän ne muutkin kirjoitukset. Luin, että Tamperella suunnitellaan Anna-Liisa musikaalia ensi vuodeksi.

Eipä ole pitkälle päästy sadan vuoden takaisista asenteista. Suuren pörssiyhtiön Sammakkoprinssi esittää virallisessa kokouksessa viime vuosisadan vitsejä; pitäähän Huldan nyt ymmärtää näitä herrojen vitsejä! Onnneksi tämän päivän huldat osaavat vaieta kuoliaaksi sammakkoprinssit.

Hupsista vaan, näin päädyttiin naisasiaan. Näillä vuosituhanilla voisi "sukupuolten sota" loppua, ja jokainen alkaisi tekemään parhaansa yhteiseksi hyväksi ja "maapallo pelastuu" ( jos pelastuu).
Onervaisen perjantai-mietteitä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole tuota Papin perhettä nähnyt, mutta voin kuvitella, että samansuuntaisia ajatuksia olisi ehkä mielessä pyörinyt. Lienee kuitenkin vain tyydyttävä siihen, että uudet polvet tekevät uudet tulkinnat. Joskus onnistuvat, joskus eivät. Silti tekevät. Eivät meiltä kysy.

Teatteria enemmän seuraan kuvataidetta. Kieltämättä monessa näyttelyssä on tullut mieleen, että työhön ryhtyessään tekijä on ensitöikseen heittänyt sommittelu- ja väriopin romukoppaan.

Silti on tunnustettava, että näinhän se kulttuurimme kokeilemalla itseään uusii, pidimme siitä tai ei.

Jos kesäteattereita kilpailutetaan, niin keän kärkijoukkoon kuuluu Nummisuutarit!

”Taas minä pamppuun sorruin”, parahtaa Martta. ”Minä siivet selkään sain ja pyllyyni pitkän pyrstön”, mongertaa onneton kosiomies Esko.

Aleksis Kivi kirjoitti Nummisuutarit vuonna 1864, ja yhä se on Suomen hauskin näytelmä. Nummisuutarit naurattaa kyyneliin Krapin kesäteatterissa Tuusulassa elokuun puoliväliin asti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat