Ruoka kallistuu, eikä sen poisheittäminen ole kovin järkevää.

Kerro, miten sinä säästät ruokakuluissa. Osaatko taikoa jätteistä, lähes tyhjästä maittavaa ja monipuolista arkiruokaa? Miten ruokit suuremmankin porukan kohtuuhintaan?

Teemme alkuvuoden lehteen juttua, ja palkitsemme muutaman parhaan idean ET:n taskukalenterilla (kirjautuneille.)

Keskustellaan!

Sari
verkkotoimittaja

Sivut

Kommentit (37)

Kyllä teen. Mielestäni se on rikas, jolla on varaa heittää ruokaa roskiin. Ehkä kirjoitan tuonnempana jotain omia vinkkejäni.

Rakastan perunamuussia, mutta sitä jää joskus yli kolmenkin päivän syömisen jälkeen. Lopun käytän esimerkiksi pannupitsaan tai paistan röstiperunoita.
Olisiko jollakulla lisää vinkkejä?

Marjatta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heh, en kirjautunut, koska en halua enää ties monettako taskukalenteria. . . . .

Tottakai teen tähteistä ruokaa. Voiko joku oikeasti heittää syömäkelpoista ruokaa pois? Tein esim. ylijääneestä karjalanpiirakoiden sydänpuurosta ( riisipuuro) lettuja lisäämällä siihen hieman sokeria ja kananmunaa ja maitoa. Lapsenlapsi soi kiitellen. Aina jos suuremman porukan aterioinnista jää pienikin kikkare ruokaa tai ruoka-aihioita, laitan ne aina pakkaseen ja syön sitten itsekseni.

Lainaus:

Rakastan perunamuussia, mutta sitä jää joskus yli kolmenkin päivän syömisen jälkeen. Lopun käytän esimerkiksi pannupitsaan tai paistan röstiperunoita.
Olisiko jollakulla lisää vinkkejä?

Marjatta

Sama täällä perunamuusin kanssa. Joskus teen sitä hiukan enemmän ihan tarkoituksella. Jos tänään on muusia ja nakkikastiketta käytän jäljellejääneen muusin jauhelihapihveihin tai lihamurekkeeseen huomenna. Nakkikastikkeenhan voi pakastaa ja käyttää joku toinen kerta.

Kyllä osaan laittaa tähteistäkin ruokaa. En heitä ruokaa roskiin, sen opin jo pienenä äidiltäni. Perunamuusista teen mm. perunavelliä. Puurosta voi myös tehdä velliä, sämpylätaikinaan sitä voi laittaa, paistaa pannulla jne. Kuivuneesta leivästä teen leipäpaistia ja pullasta pullakeittoa. Tässä nyt muutama esimerkki. Ja töihin saa pienistä tähteistä maittavan salaatin, siihenhän voi laittaa melkeinpä mitä vain. Käyttöä löytyy kyllä ruuantähteille, rajana on vain mielikuvitus.

Ei kaikista tähteistä välttämättä tarvitse tehdä uutta ruokaa, lämmittäminen riittää.

Tarkoituksella teen suurempia annoksia esim.
* Perunoita meillä keitetään usein yli tarpeen, että saa pyttipannua.
* Samoin uunilohesta saa maukkaan ruokaisan salaatin.
* Makaronia ja riisiä keitän enemmän ja käytän salaatteihin ja uuniruokiin.
* Puuronlopun käytän sämpylöihin tai lihamurekkeen pohjaan.
Nämä nyt tuli lähinnä mieleen.

En minäkään halunnut kirjatua, kun en halua taskukalenteria.

T. Kukka

Olen sitä ikäluokkaa että lapsuudessani ruokaa ei suuressa perheessä koskaan ollut liikaa.
En tiedä tästäkö johtuu että myöhemminkään kodissani ruokaa ei milloinkaa ole heitetty roskiin.
Yleensä olen aina pyrkinyt valmistamaan ruokaa isomman annoksen kerrallaan ja pakastanut osan kerta-annoksiin.
Näin ei joka päivä tarvitse tuhrata aikaa lieden äärellä ja kaikki ruoka tulee hyödynnettyä.
Ruoka on kallista enkä milloinkaan heittäisi rahanarvoista tavaraa pois :)

Ylijääneistä keitetyistä perunoista teen usein perunasalaattia.Varsinkin kesällä ja syyskesällä ,joidolloin uusien perunoiden maku on niin hyvä. Kuutioin joukkoon omenaa,sipulia ja maustekurkkua. Jos kaapista löytyy kaprista,ruohosipulia,lisään vielä niitä. Oliviöljystä,valkoviinietikasta ja sinapista sekoitan kastikkeen. Hyvää ja helppoa!

En heitä koskaan valmista ruokaa kompostoriin.
Tässä esimerkki keittiöstäni:
- jauhelihakastiketta maanantaina, ylimääräinen pakastetaan
- kasvissosekeittoa tiistaina, suuri annos
- keiton loppuun kananmunaa ja jauhoja, paistetaan suuria ohukaisia keskiviikkona
- yli jääneet ohukaiset täytetään sulatetulla jauheihakastikkeella, kuorrutetaan juustoraasteella ja kuumennetaan mikrossa torstaina

Jokaisena päivänä on erilaista salaattia tai raastetta ja marjoja jälkiruuaksi.

Keitetyistä perunoista saa seuraavina päivinä "tähdelaatikkoa" lihan- tai kalanrippeiden kanssa. Laatikon voi hyydyttää munamaidon kanssa tai kuorruttaa juustoraasteella.

Munakkaaseen voi lisätä tähdeperunoita tai/ja pakastimen lihanjämiä.

Onkohan tämä nyt vähän eri juttu,mutta pistän kuitenkin.... eli ensin puuhellaan valkea, sitten yhteen kattilaan puolukkamarjapuuroa, toiseen perunoita, jahelihaa paistinpannuun(Siitä osa käytetään tänään kastikkeeseen, osa ylihuomena keittoon, ja loppu makaroonilaatikkoon. yht.400g. vanhasta maidonlopusta teen lettuja päiväkahville. toisella pannulla paistuu rieska räätykät ruuan kanssa, no tietysti pannukahvit keitän termokseen valmiiksi.
Sitten ku tulee se makarooni laatikko päivä, samassa uunissa ,muhitan seuraavaksi päiväksi kaupan hernekeitto purkillisen johon on lisätty jotain jämä lihaa(hernekeittosta tulee huomattavasti parempaa kun sen muhittaa uunissa) lisäksi paistan aamu ohra puurosta tehtyjä rieskasia. marjoja on pakastimessa ja perunat ja porkkanat itse kasvatettuja,

Hei
Tottakai ruuan tähteet hyödynnetään:
Jauhelihakastike + perunamuusi -> seuraavana päivänä tehdään jauhelihaperunasoselaatikkoa johon juustoraastetta.
Broileri tai muu lihakastike -> tortillanlätyn päälle, lisää juustoraaste/tuorejuusto, taitetaan kahtia ja paistinpannulle. Quesedillas on valmis.
Ylijääneet keitety perunat -> pyttipannu
Perunamuusi - > perunarieska
paistettu lohi, broileri -> käy salaattiin tai piirakan täytteeksi

Edullinen ruoka: riisiä + tonnikalaa + herne/maissi/paprika pakastepussi - > tonnikalarisotto

------- kp

Täällä on hienoja ideoita sitä päivää varten, kun ruokaa jää yli minullakin. Nyt ei jää, kun otan aina ylijääneen ruuan sellaisenaan lounaaksi työhön, tai poika syö sen seuraavan päivänä kotona ollessaan, tai laitan osan pakkaseen.

Mitä etes on tähteeks jääny ruoka. Jo penskasta lähtiin on ollu tapana syyä ruoka, ja jos ei kaikki mäne, laittaa toisena päivänä siitä jotain tai antaa koiralle ja kissalle. Niillekkin kelpaa ihan tavan ruoka, ei tarvihe olla jotain kaupan eläintenruokaa, joka voikin tulla kalliimmaks mitä ite tehty.
Ja mistähän johtuu se, kun monta juttua oon lukenu lehestä, että yksineläjät muka heittää enempi ruokaa roskiin?!
Vaikka eipähän niitä lehtien juttuja aina toinna tosissaan ottaa, taitaat vain haluta uusia keskustelun aiheita =)

t. Lahja

Tein viikon vanhasta patongista köyhiä ritareita.
Tyttäreni huokasi että on hyvää jos pitää nenästään kiinni.
Maistoin itse, tosi on, valkosipuli ei sovi köyhiin ritareihin hyvin. ;D

Täällähän olikin jo keskustelu meistä MARTOISTA jotka osaavat käyttää kaikki ostamansa ja tekemänsä ruoan.

Mitä roskaa... Kuka haluaa tehdä jäteprunoista, leivästä, yms. ruokaa, mistä kehomme ei saa mitää ravinteita?

Ja mikä on arkiruokaa?

Eilinen pasta ja jauheliha-tomaattikastike vuokaan lisäksi vihanneksia ja juustoa, uuniin ja hyvä ruoka on siinä.
Lisukkeeksi salaattia.

Ketjun aloitus on vanha, mutta en kirjaudu koska en tosiaankaan halua enää yhtään typerää kalenteria, keksisitte jotain muuta palkintoa, jolla olis käyttöäkin.
Mutta teen tähteistä ruokaa. Kaikki mitä ruuaksi nimitetään ja olen kaupasta ostanut, käytän. Ei liity ehkä tähän, mutta ostan esim. "punalaputettuja" leipiä, laitan muutaman siivun annoksina pakkaseen ja mikron kautta amukahville ovat oikein oivallista tavaraa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat