Imelletyn perunalaatikon resepti

Vierailija

Hämäläisenä katselen mielenkiinnolla Joulun aikaan perunalaatikon tekotapoja. Onko ketään muuta, joka ei missään tapauksessa laita siirappia perunalaatikkoon. Imellytystapoja haluaisin myös kuulla, omani on edellisenä päivänä muusatut perunat lämpiminä parin vehnäjauholusikallisen ja rippusen sokeria kanssa lämpöpatterin viereen peitettynä, johan kuplii seuraavana aamuna ja on valmis maidon ja suolan lisäämisen jälkeen uuniin laitettavaksi. Laittakaa selkeitä omia ohjeitanne, kiitos terveisin "hämäläinen kulinaristi"

Sivut

Kommentit (35)

Vierailija

Annan tämän ohjeen ilomielin, Tämä on siis liian hyvä.

1 suuri vuoka.

1kg perunoita
vettä keittämiseen
1,5 dl ruisjauhoa
1dl vehnäjauhoa
50g voita
4dl maitoa
1,5 tl suola.

pinnalle korppujauho ja voita

keitä perunat ,ja survo soseeksi,lisää ruisjauho survokseen,ja pane seos lämpimään paikkaan tunniksi.
lisää joukkoon 1dl kuumaa vettä ja vehnäjauhot.
Pidä kattilaa taas lämpimässä paikassa vähintään 6 tuntia, mieluummin koko vuorokausi,jolloin perunoille jää aikaa imeltyä. sekoita jäähtyneeseen soseeseen maito ja rasva,
kaada voideltuun vuokaan, korppujauho ja voinokareet päälle.
pane vuoka 150-170 asteiseen uuniin n. 4tunniksi.

tarjoat joulupöydässä ja otat kehut vastaan, ja myhäilet että "salainen resepti"

t. musta peruna

Vierailija

En ole koskaan oppinut syömään imellettyä perunalaatikkoa, enkä tosiaankaan pidä sen mausta. Se on ilmeisesti maakunnallinen jouluherkku lähinnä Hämeessä. Meidän jouluun kuuluu lanttu-, porkkana- ja maksalaatikko.

Vierailija

Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinki

noin 2 kg jauhoisia perunoita (esim. Pito tai lähes vastaava, punaiseksi koodattu lajike)
4 rkl vehnäjauhoja
50 g voita tai rypsiöljyä
8 dl (täys)maitoa
2 tl suolaa

Keitä perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina.
Survo ne (tai soseuta hyvin varovasti vaikka sähkövatkaimella) ja lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot.
Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla vähintään 3-5 tuntia, mieluummin vaikka koko yön. Pidä huolta siitä, että seoksen lämpötila on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 75 astetta.
Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää sulatettu voi tai rypsiöljy, maito ja suola.
Kaada seos kahteen voideltuun 1,5 litran vuokaan. Kaada vuoat vain puolilleen, koska perunalaatikko kuohuu herkästi yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Mikäli haluat pakastaa laatikon, tee se ennen kypsennystä ja paista vasta sulatuksen jälkeen.
***
Imellytän perunamassan sähköuunissa n. 60 asteessa ja tarkkailen lämpötilaa elektronisen kinkkumittarin avulla.
Sokeria tai siirappia ei lisätä, tärkeintä on tarpeeksi korkea imellytyslämpötila ja pitkä aika. Tunti ei riitä mihinkään. Ruisjauhokaan ei kuulu tuuvinkiin.

Vierailija

Lainaus:

Kiitos mainiosta ohjeesta!

Tarkennatko vielä, millaisia perunoita käytät?


Joku jauhoisempi lajike, pito,vangolt, tms.niin perunat voi keittää kuorinee,ja sitten kuumana kuoria ja soseuttaa.

Vierailija

Imelletty peruna on minulle vieras tuote, mutta tiedän että kylmässä (raaka peruna)
perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi.
Jos raa´at perunat kuoritaan ja pakastetaan. Jonka jälkeen ne laitetaan jäisenä
kiehuvaan veteen ja keitetään kypsäksi. Tällaisen ohjeen olen kuullut, mutta en
osaa sanoa onko lopputulos mikä. Itse pidän imeltynyttä perunaa pilaantuneena
ja jos tarvitsen perunaruokaan makeutta. teen sen maustamalla:)

Vierailija

Teen imelletyn perunalaatikon tuon klo 22.50 kirjoittaneen ohjeen mukaan. Se on minulle paras jouluruoka jota voisi syödä vaikka kuinka paljon, herkkua!! Olen Keski-Suomesta ja laatikko on kuulunut jouluruokiimme aina. Maukasta Joulua kaikille!

Vierailija

Hei kaikille hyvien reseptien laittajille Hämäläiseltä kulinaristilta. Tulihan hyviä ohjeita ja täysin ilmaiseksi. Perunalajikkeena aion kokeilla tänä vuonna rosamundaperunaa, siitä kuulemma saa vähän maukkaamman vielä. Nyt onkin vielä hyvää aikaa aattoon, onhan tässä vielä viikko -hämääisellekin se on pitkä aika, vaikka vähän miettisikin kaikkea. Vielä kun keksisi, mitä punaista lihaa syömätön ja jo vähän kalkkunaan kyllästynyt söisi sen laatikon kanssa.

Vierailija

Ketjussa on jo netistä kopioituna osa kirjaamastani ohjeesta. Tässä se on kokonaan:

Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinki

noin 2 kg jauhoisia perunoita (esim. Pito tai lähes vastaava, punaiseksi koodattu lajike)
0,7 – 1,5 dl vehnäjauhoja
50 g voita tai rypsiöljyä
8 dl (täys)maitoa
2 tl suolaa

Keitä perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina.

Survo ne tai soseuta hyvin varovasti yleiskoneella tai sähkövatkaimella, mutta älä vatkaa liisteriksi. Lisää jäähtyneeseen (< 75 ˚C) soseeseen vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Jos survos on kovin kuiva, lisää joukkoon jäähtynyttä keitinvettä.

Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla vähintään 3-5 tuntia, mieluummin vaikka koko yön. Pidä huolta siitä, että seoksen lämpötila on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 75 astetta.

Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää sulatettu voi tai rypsiöljy, maito ja suola. Seoksen sakeuden tulee olla löysän puuron ja tukevan vellin väliltä.

Kaada seos kahteen voideltuun 1,5 litran vuokaan. Kaada vuoat vain reilusti puolilleen, koska perunalaatikko kuohuu herkästi yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Mikäli haluat pakastaa laatikon, sen voi tehdä ennen kypsennystä ja paistaa vasta sulatuksen jälkeen.

Huomioitani useimpien muiden imelletyn perunalaatikon ohjeiden puutteista:

Suurin osa imelletyn perunalaatikon ohjeista on harhaanjohtavia tai suorastaan virheellisiä. Hämäläisen maalaistalon poikana pidän niiden esittämistä suorastaan vanhan ruokakulttuurin häväistyksenä, koska niissä on niin täydellisesti unohdettu perinteet ja pilataan imellyksen onnistumisen mahdollisuudet.

Perunalajike

Vain harvoin kerrotaan, että imellyksen edellytys on oikeanlainen perunalajike, sen pitää olla jauhoinen eli tärkkelyspitoinen. Useissa kaupoissa on käytössä perunapussien värikoodi, ja niissä jauhoiset perunat ovat merkitty punaisella. Oikea lajikekaan ei kelpaa edes heti syksyllä perunannoston aikaan, vaan aikaisistaan vasta syystalvella. Kiinteistä perunoista saa taitavakin kokki usein aikaan vain liisteriä, joka ei imelly. Tätä sitten yritetään korjata lisäämällä sekaan siirappia, mutta silloin on jo ruoka menetetty.

Eri perunalajikkeiden tärkkelyspitoisuus voi olla vaikka seuraava: Pito 19,9 %, Suvi 18,9 %, Puikula 18,5 %, Hertha 17,2 %, Sabina 17,2 %, Lady Claire 17,0 %, Kulta 17,0 %, Satu 16,9 %, Rekord 16,9 %, Van Gogh 16,8 %, Fontane 16,5 %, Felsina 16,5 %, Matilda 16,1 %, Redstar 16,0 %, Gloria 15,8 %, Sini 15,7 %, Rosamunda 15,7 % .... Viljelyolosuhteilla on kuitenkin suurta merkitystä tärkkelyspitoisuuteenkin.

Rasvan lisäys

Monissa ohjeissa neuvotaan lisäämään rasva jo soseutuksen aikaan. Tässä ei ole vähintäkään järkeä. Imeltyminen ei kaipaa rasvaa, ja rasva vaan hapettuu suotta lämpimässä soseessa.

Imellytyksen lämpötila

Usein erittäin paha puute on imellyksen ohjeissa. Monesti sanotaan vain, että jätetään sose lämpimään paikkaan. Useimmat nykyihmiset kuvittelevan tuollaiset 30 astetta olevan lämpimän paikan, mutta siinä lämpötilassa sose ennemmin pilaantuu kuin imeltyy. Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi, ja prosessissa tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta. Amylaasia on viljassa kahta muotoa. Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72 – 75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi, mutta hiukan erilaisiksi, ja molempien toimintaa tarvitaan. Itse imellytän sosetta sähköhellan uunissa n. 55 asteen lämpötilassa ja valvon lisäksi soseen lämpötilaa sähköisellä kinkunpaistomittarilla. Sosetta on hyvä sekoittaa imeltymisen aikana ja jauhojakin voi lisätä. Imeltynyt sose löystyy hyvin huomattavasti ja maistuu imelältä.

Paistaminen on jo helppo juttu, pitkään ja miedolla lämmöllä, jolloin vellimäinen seos valmistuu herkulliseksi perunatuuvingiksi.

t. Matti Viikari

Vierailija

Matti Viikarille,
kopioin lähes 10 vuotta sitten Marttojen ruokapalstalta Matti Viikarin hämäläisen imelletyn perunalaatikon ohjeen. Ei kai koskaan ole liian myöhäistä kiittää ohjeen antajaa. - Kiitos!
Antamallasi tarkalla ohjeella olen onnistunut tekemään oikeanlaista tuuvinkia. Aiemmin en osannut imellyttää tarpeeksi korkeassa lämpötilassa tarpeeksi pitkään.
Ohje on ilmeisesti jäänyt elämään netin maailmaan aina uusien emäntien saataville. Itselläni se on paperisena versiona jouluruokien kansiossa ja aina joulun aluspäivinä esille kaivettuna.

Vierailija

Perunat on keitettävä kuorineen, jos aikoo tehdä imellettyä laatikkoa. Olen kokeillut kerran imellyttää ilman kuoria keitettyjä perunoita, eikä imeltynyt ilman apukeinoja (makeutusta). Vanhassa keittokirjassani painotetaan, että perunat keitetään kuorineen ja kuoritaan vasta kypsänä.

Vierailija

Apuva, just kerkäsin kuoria pito perunat ja panna kiehumaan, tuleekohan tästä kokeilusta susi, yritän ainakin tuolla mustan perunan ohjeella.Kauppaan on niin pitkä matka, että näillä mennään. Kerron sitten, jos ei tule hyvää.

Vierailija

Lainaus:

Hei kaikille hyvien reseptien laittajille Hämäläiseltä kulinaristilta. Tulihan hyviä ohjeita ja täysin ilmaiseksi. Perunalajikkeena aion kokeilla tänä vuonna rosamundaperunaa, siitä kuulemma saa vähän maukkaamman vielä. Nyt onkin vielä hyvää aikaa aattoon, onhan tässä vielä viikko -hämääisellekin se on pitkä aika, vaikka vähän miettisikin kaikkea. Vielä kun keksisi, mitä punaista lihaa syömätön ja jo vähän kalkkunaan kyllästynyt söisi sen laatikon kanssa.

Hei kaikille perunalaatikon ystäville ja etenkin Matti Viikarille. Olen nyt kokeillut Rosamundaperunasta kaikkien teidän oheitanne hiukan muutellen 2011 joulun perunaaltikon tekoa ja tuli niin hyvää, ettei sitä loppiaiseksi riittänyt. Kiitokset kaikille ja oikein hyvää vuotta 2012 toivoo Hämäläinen kulinaristi.

Vierailija

tässä minun ohje.

POTTULOOTA

5 litraa jauhoisia perunoita(kuoritaan)
1rkl suolaa
100gr voeta
2dl siirappia
1litra punasta maetua
½dl vehnäjaohua

Keitä ja soseuta perunat Lissää muut aenekset sekkaan.
Seos laetetaan uuni vuokaan (syvä vuoka on paras)Kovin pienissä ei kannata paestaa.
Paesta 175-200astessa n.3tuntia

Pottulootan voepi pakastaa raakana,sulata ja kypsennä vasta sitten

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat