Etusivun kyselyn löydät etusivulta, alhaalta oikealta.

Perustele tähän ketjuun, miksi pääsiäisperinteesi on rakas. Tai onko sinulla jokin muu pääsiäisperinne?

Sari
verkkotoimittaja

Kommentit (20)

Mieleen tulee lapsuuden aika kun kotona
äiti ja mummo tekivät mämmiä, jota ensin
keitettiin ja sitten paistettiin tuvan uunissa
isän tekemissä tuohisissa ropposissa. Muistan
itsekin hämmentäneeni keitosta ettei palanut
pohjaan. Mämmiä syömme nykyisin perheessämme
mutta lapsenlapsemme eivät siitä pidä. Pääsiäisen
aika on itselleni "tunteeseen"vetoavaa monella tapaa.
t.muumu

Pääsiäinen on toinen suuri juhla minulle. Odotan sitä, koska se on värien juhlaa ja kevät on silloin yleensä tullut kunnolla. Perinteisin ja rakkain tekeminen on munien maalaus. Se on hauskaa ja niitä on kiva ihastella ja asetella rairuohon sekaan. Meillä harrastetaan lähes kaikkea pääsiäisperinnettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulle mämmi on ollut mieluista syötävää lapsesta lähtien.
Söisin sitä vaikka ympäri vuoden.

Uskonnollista pääsiäistä en vietä.
Suklaapuput ovat pääsiäisaikaan kaupoissa edullisia,joten ostan myös niitä.
Eikä pääsiäispupu kyllä olekaan mikään
uskonnollinen juttu..
Tai joo, onhan se jossain pakanuus-jutussa hedelällisyyden symboli ?

"Pagana"

Mämmi on ihanaa.
Keliakia -diagnoosi teki stopin siitä herkuttelusta....
mutta tänä vuonna aion kokeilla gluteenittoman mämmin tekoa. Ihan isse ;D

Metsästän juuri netistä reseptejä, onko kellään omakohtaisesti hyväksi koeteltua ?

Vuosien saatossa omat pääsiäisperinteeni ovat muuttuneet. Pajunkissat, narsissit, rahkapiirakka - rairuoho siinä tipuset. Joskus pasha. Tärkempänä aina kuitenkin yhdessäolo. Nykyään odotan innolla pääsiäistä, lasken etukäteen
kalenterista voisinko olla vapaalla ja voisinko lähteä pääsiäistulille pohjanmaalle. Se tunnelma tulilla kun lämmittää ja lunta on maassa. Täällä satakunnassahan ei sellaista perinnettä tunneta, pikkunoidat ainoastaan kiertelevät jos jaksavat. Tänä vuonna menen sukuni pariin , " löysin " juuri juureni. Yhdessäoloa.

janttukatriina

No mää teen ite Bashaa ja kulitsaa.Ne tiätysi kuuluu Pääsiäiseen. myös mämmi vaniljakstikkeen keralla.
Pääsiäinen on toinen suuri Pyhäpäivä. Usein sen joudun viettämään töis.Kuitenkin aurinkoa,värejä,pupuja ja noitia.

Virpominen on se ehdoton ja oikeastaan ainut Pääsiäis perinne.Kun en ole työelämässä ,ei sillä ole mitään merkitystä muuten.Uskonnollisuus ei merkitse enää mitään.Mämmi on se mistä juhlan tuntee.Minulle henk.kohtaisesti on Joulu se ykkönen ,Juhannus kakkonen ja muut juhlat tulee sitten vasta.

Uskonnollisessa lapsuudenkodissani korostui pitkäperjantai ja sen synkkä,murheellinen sanoma.Aikuisuudessa pääsiäisestä tuli useiden sen ajankohtaan liittyvien ikävien tapahtumien vuoksi juhla, jonka halusin vain ohittaa. Nyt jo useiden vuosien ajan pääsiäinen on ollut minulle portti kevääseen ruoka-traditioineen: mämmi,sipulinkuorissa keitetyt kananmunat, lammaspaisti, pasha ja kulitsa. Ortodoksimyyjäisistä ostan karjalanpiirakat, virpomaoksan, punaisia tuohuksia(nykyään ovat luonnonvärisiä) ja kuvataideharrastajien maalaamia koristemunia. Ortodoksiseen pääsiäisen viettoon olen saanut mahdollisuuden osallistua ystävien kautta ja kokenut sen valoisampana kuin luterilaisen pääsiäisen. Myös passiot ja musiikin kuuntelu yleensä kuuluvat pääsiäiseeni.

Meillä ei pääsiäistä mitenkään erityisesti juhlita pääsiäistä,muuta kuin narsissikimppu pöydälle ja hieman juhlavampaa ruokaa ja mämmiä.Ei juhlittu lapsuuskodissanikaan.Tiedän kyllä miksi sitä vietetään.
Silloin kun lapset olivat pieniä ostettiin lapsille suklaamunia ja koti koristeltiin lasten tekemillä pääsiäiskoristeilla.

Virpominen ja mämmi kuuluvat pääsiäisees sekä keltaiset kukat vaikka itse en voi käyttää kun teko sellaisia. Hyvää pääsiäistä.

Keittiön verhokapan vaihto tulppaanikuvioiseen, itsetekemä tietenkin, samoin keittiön pöytäliina. Keltaisia tulppaaneja ja pajunkissoja maljakkoon. Vanha ihana pupuaiheinen karkkimalja esille.
Mämmiä, kermaa, sokeria eikä kaloreita lasketa. Juostaan ne pois sitten pääsiäisen jälkeen.

Lapset käyvät virpomassa ja heille on karkkia valmiina.

Mitä mieltä olette kun lapset käyvät pääsiäisenä virpomassa tuntemattomien ihmisten ovilla?
Itse en oikein pidä siitä, on jotenkin kerjäämisen makua kun palkinnoksi jopa vaaditaan rahaa eikä ne virpomavitsatkaan ole juuri muuta kuin pelkkä risu.

Omassa lapsuudessani vitsat koristeltiin kreppipaperilla ja höyhenillä niin hyvin kuin osattiin, se oli ikäänkuin kunnia-asia, ja niillä sitten käytiin virpomassa lähinnä sukulais tai kummi-tätejä jotka olivat siitä oikeasti iloissaan.
Tädit myös pyysivät sisälle hetkeksi juttelemaan, tarjosivat esimerkiksi mehua tai pientä suupalaa, vaihdettiin kuulumisia puolin ja toisin. Ja palkaksi saatiin suklaamuna tai jotakin muuta makeaa. Niin niistä reissuista jäi molemmille osapuolille kivat ja lämpimät muistot.

- eeva-mari

Täälläpäin virvotaan jo palmusunnuntaina vanhan perinteen mukaan, mutta virpojien palkka pitää maksa heti eikä vasta pääsiäisenä kuten kuuluisi.
En pidä minäkään siitä, että lapsilaumat kulkevat pitkin päivää soittelemassa tuntemattomien ovikelloja. Kaikki ortodoksit eivät pidä siitäkään, että virpojat pukeutuvat trulleiksi. En ole itse ortodoksi, mutta tuttavapiiriin heitä kuuluu.

Pääsiäisperinteisiimme kuuluvat kananmunat, lammas, mämmi ja pasha sekä keltaiset kukat ulos ruukkuihin pajunkissojen kera ja sisälle myös keltaisia kukka-asetelmia. Yleensä laitan ruohoa kasvamaan, jos muistan tarpeeksi ajoissa kylvöhommat.
Kuuntelen aina Matteus-passion, se kuuluu ehdottomasti pääsiäiseeni.

Pääsiäiseeni kuuluu iltakirkossa käynti Kiirastorstaina.Pääsiäisaamuna katselen miten "aurinko tanssii" Kristuksen ylösnousemisen ilosta. Lammaspaisti on tullut viimevuosina vakioksi pääsiäisen ruokana ja muodostunut jo perinteeksi.

Tiedä siitä "rakkaimmasta", mutta aina laitan kotiin keltaista sisustukseen. Liinat, koivunoksia maljakkoon ja pieniä munia ja tipusia koristeeksi.
Mämmi kuuluu ruokapöytään vain pääsiäisenä.
Liharuokaa laitan, kun on syöty kevyemmin paaston aikana.
Pitkäperjantaita vietämme hiljaisesti ja pääsiäisaamuna lapset
saavat suklaamunan yllätyksenä.

Usein olen ollut sukulaisten luona pääsiäisen aikaan, kun on useampi vapaapäivä. Luonto on kuitenkin vielä surkean näköinen ....

Se kun matkataan kiirastorstaista pääsiäisen ylösnousemusjuhlaan ja iloitaan siitä.
Pajunoksat ovat jo lapsuudessa kavailleet palmunlehviä ja virpominenkaan ei ollut lapsuudessa vierasta, sillä silloin virpomisen tarkoitus oli toivottaa naapureille terveyttä. Emme koskaan pukeutuneet noidiksi virpomis retkillä.

Virvon varvon

Hei,
luin ensin toisten vastaukset ja huomasin miten samanlaisia vastaukset olivat.
Lapsuudessani myös koristeltiin pajunoksat, joita sai oman kodin pihan nurkalta,
kauniilla kreppipaperiruusuilla.Piinaviikolla, kuten viikkoa ennen pääsiäistä kutsuttiin syötiin vaatimattomammin.Kavereideni kanssa menimme kiirastorstaisin kirkkoon ylös laulamaan sydämen pohjasta pääsiäisajan virsiä, joissa oli jotenkin niin liikuttavat sanat ja ristiinnaulitun alttaritaulu vielä korosti tunnelman tiiviyttä.Pitkäperjantaina ´kavereiden kanssa piti leikkiä rauhallisemmin.
Pasha ja mämmi tehtiin kotona samoin sipulinkuorilla värjättiin kananmunat.Virvottiin palmusunnuntaina sukulaiset niin varhain että he eivät olleet vielä nousseet sängystä (sanonta oli että jos ei tule riittävän ajoissa vedetään uuninpiippuun ja tottelimme käskyä kehottamalla äitiä varmasti ajoissa herättämään).
Kuunneltiin kaikki rinnatusten sängyssä pääsiäisyön jumalanpalvelus radiosta ja maisteltiin ensimmäisen kerran pashaa.
Toivotettiin toisillemme:Kristus nousi kuolleista-- totisesti nousi( pääsiäistervehdys) monta kertaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat