Terveysleivän juuri

Vierailija

Sain aikoinaan terveysleivän juurta ja tein usein tätä
maukasta leipää.
Sitten jostain syystä juuri pilaantui ( homehtui )
Mistä voisin saada uuden juuren.
Terveysleivän ystävä

Kommentit (11)

Vierailija

Kerro nyt kuitenkin, mikä siitä tekee terveysleivän, terveellisemmän, kuin ruisleipä, jonka juurta olen vaalinut 8 vuotta?

Vierailija

Ei tätä ohjetta verrata mihinkään muuhun leipään , kunhan on nimi keksitty, kilpailevat ihan eri sarjassa.
Ruisleipä on aina ruisleipä. Terveysleivän nimellä saattaa olla vaikka minkälaista ohjetta.Oman leivänjuuren alkuperästä ei ole mitään tietoa.

Terveysleipä:
1-päivä:1,5 l kylmää vettä
1rkl suolaa
2,5dl leivänjuurta
3dl pellavansiemeniä
3dl auringonkukansiem.
7dl ruisjauhoja
10dl vehnäjauhoja
saa seitä 12-20tuntia, välillä sekoittaen.

2-päivä:0,3l haaleaa vettä
1dl vehnäjauhoja
11-12 dl ruisjauhoja
Voitele 3-4 vuokaa koosta riippuen,
ota säästöön pakasteeseen juurta 2,5dl

Kohota vuoassa liinan alla 2-6 tuntia
Paista 180-200 asteessa/2tuntia

-toinen ystävä-(=Liekkonen)

Vierailija

Voisiko sen taikinajuuren itse jollain tavalla valmistaa,
jos ihan alusta homman tahtoisi aloittaa, eikä mistään
saa valmista juurta?

Vierailija

En tiedä, mutta voisiko sen taikinan tehdä noista aineista ja juuren sijaan laittaa hippunen hiivaa,
jos kokeilisi pienemmällä annoksella ja ottaisi ensimmäisestä satsista juuritaikinaa talteen. Sittenhän sen näkee.

-toinen ystävä-

Vierailija

Lainaus:

Kerro nyt kuitenkin, mikä siitä tekee terveysleivän, terveellisemmän, kuin ruisleipä, jonka juurta olen vaalinut 8 vuotta?

Miten juuri voi olla 8 vuotta vanhaa? Kuinka paljon sitä oli alunalkaen, kun luulisi jo loppuneen?

Vierailija

Lainaus:
Anonyymi 20.03.2012 12:31
Miten juuri voi olla 8 vuotta vanhaa? Kuinka paljon sitä oli alunalkaen, kun luulisi jo loppuneen?

En ole hän jolle kysymyksesi osoitit. Vastaan kuitenkin, koska kysymys
vaikuttaa vitsiltä :-)

Kyllä se juuri seuraavaksi kerraksi otetaan yleensä siitä uusimmasta taikinasta
ja laitetaan pakastimeen odottamaan seuraavaa leivontakertaa.
- sinähän tietenkin sen tiesit, ja kysymyksesi oli pieni pila, eikö vain ? -

Vierailija

"Miten juuri voi olla 8 vuotta vanhaa? "

Taikinajuuri on leivonnassa käytetty hapateketju, sen käyttö on osa vanhinta kohotetun leivän valmistustapaa kaikkialla maailmassa. Taikinajuuressa elää villihiivoja ja bakteereita.
Taikinajuuren idea on siirtää bakteerit ja villihiivat seuraavaan taikinaan
ja näin ollen leipien pitäisi maistua samalta, ja kohota.
Juuren hapatusprosessissa molemmat lisääntyvät,
hapatusaika sekä -lämpötila säätelevät kummat lisääntyvät enemmän.

Sukuketjut
Useilla suvuilla on omat taikinajuurensa, jotka ovat siirtyneet äidiltä tyttärille.
Nykyään monet pitkät ketjut uhkaavat katketa, sillä nykynuoret eivät leivo vaativia hapatettuja leipiä.

Siis joku taikinanjuuri voi olla jo kymmeniä vuosia vanha, ellei peräti yli sadankin vuoden takaa :)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Taikinajuuri
Nythän voisi itse aloittaa uuden ketjun joka ulottuu suvussa pitkälle?

Kyllä kotitekoinen on ihanan makuista ja tuoksuista, tuumaa

"sementtisämpylöitä aluksi leiponut"

Vierailija

Anonyymi 20.03.2012 09:54
Ei tätä ohjetta verrata mihinkään muuhun leipään , kunhan on nimi keksitty, kilpailevat ihan eri sarjassa.

Kokeilin soveltaen ja tulos on erinomainen. Juurena käytin 8 vuotta uusimaani ruistaikinaa, jonka määrän huomioin ruiskiintiössä. Ruis on paikallisesta myllystä haettua karkeaa. Niinpä leipä on samanlaista. Työstäessä jäin miettimään riittäisikö lyhyempi paistoaika, jos tekisin tiukemman taikinan? Ruisleipäni kypsyy tunnissa.

Nyt on myös terveysleivän juuri odottamassa. -diletanttikokki

Vierailija

Hyvä oivallus, -diletanttikokki-, tuo ruisleivänjuuren soveltaminen terveysleivän juureksi. Mulla on myös pakkasessa ruisleivän juurta ja nyt jos satun vahingossa paistamaan kaiken terveysleipätaikinan, voinkin lainata alkujuureksi ruistaikinaa. Paistoaika on alkuperäiselle pehmeälle taikinalle pitkä, viimeksi laitoin loppuajaksi vuokien päälle folion estämään liiallista kuivumista. Kokeilemalla oppii. -Liekkonen-

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat