Hapanleipää leipäkoneella

HAPANLEIPÄÄ LEIPÄKONEELLA.Juuri:4 dl vettä1 pitkä hapankorppu ( 3 palaa )4 dl ruisjauhojaLisää juureen :2 tl kuivahiivaa ( tai ½; 50 g isosta hiivasta)1 rkl siirappia ( siirpin voit korvata kylmäpuritettua rypisöljyä 1 rkl )½-1 tl suolaa3 dl ruisjauhoja2 dl vehnäjauhoja ( leivontakarkeita...Lue koko juttu

Kommentit (4)

siirappi/sokeri osallistuu käymisprosessiin, jolla hiivataikina kohoaa ja saa ilmavuutta.....
Rasva ei aiheuta käymistä/kohoamista taikinassa.

Kohotettavien leivonnaisten salaisuus on hiivassa,
joka sokereita ravinnokseen käyttäen sitoo taikinaan kaasua,
jolloin taikina nousee ja leivonnaiset saavat huokoisen rakenteen.

Pieni sokerin tai siirapin lisäys taikinaan toimii hiivan ravintona ja nopeuttaa taikinan nostatusta,
mutta ei tee leivonnaisesta makeaa.
Hiiva käyttää pienen sokerimäärän kokonaan nostatuksen aikana.

Sokeria ei siis voi korvata leivonnassa millään rasvalla.
Sokerilla on oma tehtävä, johon rasva ei pysty.

Suosituimmat

Uusimmat

Latest

Suosituimmat