Vierailija

http://reseptitaivas.fi/reseptit/karjalanpaisti

Pikkaisen kun lurautti valkoviiniä sekaan niin tuli tosi hyvää!
Lapsen lapsetkin tykkäsivät tällä kertaa :)

Sivut

Kommentit (57)

Karjalanpaisti lienee yksi parhaimmista ruoista joita tiedän, en kylläkään lorauttele siihen viiniä, teen sen äitini antaman perinne ohjeen mukaan, pitkä haudutus on kaiken a ja o sitten tulee muut osatekijät, uunin lämpö on myös tärkeä, en ymmärrä miten äitini onnistui lämmön kanssa puulämmitteisessä uunissa!

Naiset oppivat uuninsa luonteen ja osasivat haudutella jälkilämmössä ihania herkkuja. Karjalanpaisti on kyllä minunkin ehdottomiä suosikkeja. Voin hyvin kuvitella, että viini tekee sille hyvää ja tavallaan nykyaikaistaa sitä ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kertokaahan sitten miten saan karjalanpaistiin tarpeeksi lientä ja KIRKASTA kullankeltaista ja paksua niinkuin mummo aina sai.
usein tulee "harmaata lirua" vaikka kuinka yritän hyvää lihaa ostaa hallista.

Karjalanpaististin liemi tulee harmaata , jos niitä lihoja ei ensin esikiehauta.
Paistista saa kirkasta, kun lihat ensin huuhtoo kylmällä vedellä, laittaa ne kattilaan ja kiehauttaa niitä, että niistä lähtee pois se ketto, mikä niissä on ja kaataa pois sen keitinveden, ja huuhtasee ne nopsaa, ja sitten laittaa ne pataan ja sinne sipulit ,pipurit, ja muut mausteet, mitä kukin haluaa. Tulee todella hyvä ja kirkas liemi.Oliskohan mummosi laittanut siihen porkkanaa joukkoon, sitäkin voi laittaa siihen
Teen usein karjalanpaistia suurelle porukalle juhliinkin, ja siinä on vielä sellainen taika, että sitä ei saa paistaa liian kypsäksi, jos sen joutuu vielä kerran lämmittämään, eikä sitä syödä heti. Ja kun se on valmista, sitä ei saa sekoitella, muuten lihat hajoaa ..eikä ole enää hyvä jos lautaselle tulee epämääräistä muhjua, lihojen pitää säilyä ehjinä

-kokki kakkonen-

yksi hyvä konsti kirkastaa lientä keitoissakin, kun liha on jonkin aikaa kypsynyt pintaan kertyy "röppöä" eli vaahtomaista ainetta. Kerää kauhalla pois ja sen jälkeen kypsymään uudelleen

Enpä koskaan keitä lihoja etukäteen,johan niistä lähtee maku pois.Pitkä haudutus niin tulee hyvä paisti.Näin meillä

Mie saan kirkkaan liemem karjalanpaistiin sillee, et laitan lihat ihan ilman mittää mausteita ja nestettä kuumaa uunii, +225-250. Paistelen lihakuutijoihi ruskeen pinnan, hämmennän välillä, jotta ruskistuuvat tasasesti. Tähä kulluu reilu puol tuntii. Sit ripsin merisuolaa ruokalusikallisen lihakilloo kohti paistin päälle, joskus heitän joukkoo pari laakerinlehtee ja muutaman maustepippurin, väll lissään sipuliikii. Valelen vettä päälle sillee, et lihat just ja just peittyy, sitte potti mietoo uunii, +170 pariks tunniks. A`vot, on kirkas liemi ja mahottoman hyvä maku!

Lainaus:

Mie saan kirkkaan liemem karjalanpaistiin sillee, et laitan lihat ihan ilman mittää mausteita ja nestettä kuumaa uunii, +225-250. Paistelen lihakuutijoihi ruskeen pinnan, hämmennän välillä, jotta ruskistuuvat tasasesti. Tähä kulluu reilu puol tuntii. Sit ripsin merisuolaa ruokalusikallisen lihakilloo kohti paistin päälle, joskus heitän joukkoo pari laakerinlehtee ja muutaman maustepippurin, väll lissään sipuliikii. Valelen vettä päälle sillee, et lihat just ja just peittyy, sitte potti mietoo uunii, +170 pariks tunniks. A`vot, on kirkas liemi ja mahottoman hyvä maku!

Juuri näin saa parasta karjalanpaistia ja kirkkaan liemen!

Lainaus:

Lainaus:

Mie saan kirkkaan liemem karjalanpaistiin sillee, et laitan lihat ihan ilman mittää mausteita ja nestettä kuumaa uunii, +225-250. Paistelen lihakuutijoihi ruskeen pinnan, hämmennän välillä, jotta ruskistuuvat tasasesti. Tähä kulluu reilu puol tuntii. Sit ripsin merisuolaa ruokalusikallisen lihakilloo kohti paistin päälle, joskus heitän joukkoo pari laakerinlehtee ja muutaman maustepippurin, väll lissään sipuliikii. Valelen vettä päälle sillee, et lihat just ja just peittyy, sitte potti mietoo uunii, +170 pariks tunniks. A`vot, on kirkas liemi ja mahottoman hyvä maku!

Juuri näin saa parasta karjalanpaistia ja kirkkaan liemen!


Hei, kiitti vinkistä, tai sehän taisi olla vanhaa tietoa, mitä en tiennytkään.

Millä viisii työ laitatta kantarellit pakkasee?
Jotkuut väittäät niist tuleva sitkiitä, purkkamaisii pakastettuina.
Miul on olt tapana käyttää ne paistinpannula sillee jot neste nousoo kunnola irti, sit pakastaa omas liemessää.
Ei ne mielestäin mittää sitkiitä oo talvelkaa ja liemest saap hyyvvää makkuu keittoo sekä kastikkeesee, myöskii sienrisottoo tahe lasagnee.

Eihä mittää hättää! Kelpaa tää sivu olla esil ku on hyväst ruuast puhe! Tuo Anonyymi 16.5.2012 klo 09:06 ohje ja tekotapa Karjalanpaistiil on se oikia ja kaikkein paras. Muistan kun lapsena mummoltani tinkasin lisää sitä "näkymätöntä kastiketta" :)) eli just tuota kirkasta lientä joka oli lapsen silmiis "näkymätöntä"....

Kyllä vaan vanhan kansan ihmiset osas tehdä hyvää ruokaa ilman mitään mittareita.Uunissa poltettiin klapuja tietty määrä,sitte annettiin vähän vetäytyä,ja uuniin,oli sitte mitä hyvänsä.Mummot osas laittaa kaiken oikeassa järjestyksessä,ei siinä mittareita tavittu.Onkohan mikään koskaan mennyt pilalle perinteisessä leivinuunissa,tuskin.Nykyihmiset on liian paljon kaikenlaisten teknisten laitteiden varassa,ennen osattiin ajatella.

Tänä päivänä pitäisi järjestää kursseja niille nuorille ihmisille joiden talouksissa on leivinuuni.
Uuniin pitää tutustua, tietää, miten monta "täyteyttä" siinä pitää puita polttaa, että voi hyödyntää sen koko lämmön.
Äitini poltti kolme täyteyttä, kun piti paistaa piiraat, pullat, (karjalan)paisti, lanttukukot sekä vehnäset. Sokerikakkukin usein paistui yhtenä viimeisimmistä.
Ensimmäisinä paistettiin perunapiiraat, sitten ryynipiiraat. Sitten uuniin tyrkättiin ruiskakkarat, piirastaikinasta tähteeksi jääneet, kaulitut ruistaikinaläpykät. Seuraavana arinalle tyrkättiin pilkottu paisti sekä kukot ruskistumaan.
Ne vetäistiin pois, kun pullaletit olivat kohonneet ja laitettiin vehnäset paistumaan. Pullapellit sitten pois ja iltalypsylle. Paisti ja kukot uuniin hautumaan lypsyn ajaksi. Tytär vähän vahti ja niitä, voiteli kukot voi-vesiseoksella, laittoi paisiin karkeaa suolaa sekä lorautti vettä ruukkuun. Keitteli liitalla mustikkasopan sekä "makkiit marjat", sakean puolukkakiisselin. Hienoja, rankkoja aikoja!

Tuli ihan älyttömän hyvää karjalanpaistia tuolla ohjeella, suuret kiitokset!!
Tuo oli hyvä vinkki, että lihapalat ensin kuumaan uuniin ruskistumaan, käänneellään jotta kaikkiin lihoihin tasainen väri ja sen jälkeen vasta mausteet ja neste + haudutus.
Itse laitoin ne lihapalat melkein suoraan jääkaapista paloittelun jälkeen uuniin. Olisi pitänyt antaa lihapalojen olla ensin huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen uuniin laittoa.

Lainaus:

Ei karjalanpaistista keskustelemisessa ole mitään vikaa, mutta susien lahtaamisessa on paljonkin.

En minä sutta karjalanpaistiin pistä, mutta naudan munuaisen pilkon mukaan.

Heheeee, ja minäkun luulin, että viimeinkin saan sen herkkuruokani ohjeen jota rakas naiseni usein meille laittaa, koska hän kotoisin sieltä alkuperäisen k.o.- ruoan syntysijoilta.
Tarkoitin,- että viimeinkin reseptissä kerrotaan eri variaatio tuosta herkusta, kuin se alkuperäinen.
T. kuitenkin ja vieläkin karjalanpaistin rakastaja,- onse pyhimysten ruoka oikein tehtynä vaikken mikään pyhimys olekkaan, - pois se minusta!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat