klo 17:33 | 6.8.2012
Puutarhassamme on neljä suurta karviaispensasta. En ole koskaan osannut hyödyntää niitä muuten kuin sellaisenaan syötynä. Onko kellään hyviä ohjeita näiden marjojen käytöstä ja säilönnästä? Herukoiden seassa höyrymehuksi joskus laitan niitä.
-mustikkasuu-
Sivut
Teen karviaisista tuoremehua seuraavan reseptin mukaan
5 l karviaisia
50 gr viinihappoa (apteekista)
5 l vettä
10 kpl säilöntäpuristeita (apteekista)
5 kg sokeria
Marjat survotaan, niihin sekoitetaan viinihappo ja vesi. annetaan seistä yön yli. Sitten siivilöidään ja sekoitetaan joukkoon sokeri js säilöntäpuristeet. Pullotetaan, kun sokeri on sulanut.
Puristeet sulavat huonosti. laitoin ne ajoissa sulamaan tilkkaan kuumaa vettä. Sokeriakin laitoin vain 4 kg ja mehua tuli 8, 5 l. Mehu säilyy kylmässä vuosikausia ja on todella hyvää. valmistus on helppoa, kun ei tarvitse keitellä
Onhan tuossa ohjeessa järkyttävän paljon sokeria,
ei vaikuta miltään terveysjuomalta.
Minullakin on useita karviaispensaita.
Olen pakastanut kahdella tavalla. Suurin työ on siinä kantojen nyppimisesä pois. Osan marjoista olen sauvasekoittimella jauhanut hienoksi, vain vähän sokeria sekaan ja pakastusrasioihin. Osan laitan kokonaisena pusseihin ilman sokeria.
Sosetta olen käyttänyt kääretorttuun jota teen usein ja myös kaakun täytteenä jos sellaista joskus teen. Myös jukurtin seassa samoin kuin muita marjoja.
Kokonaisia marjoja olen käyttänyt sekamarjakiisseliin. Koska ovat kovakuorisia olen niitä vähän aikaa keittänyt. Täytekaakun koristeeksi olen latonut niitä runsaasti täytetyn kaakun päälle ja hyytelösokerista ja vedestä tehdyn litkun olen kaatanut hyytymään päälle. Vielä kermavaahtoa kaakun reunoille. Tulee raikas tulos.
Tein hilloa hillosokerilla ja käytin mausteena kanelitankoa. Sokeristahan se tietysti oli ja hurjan hyvää,esim kääretortun täytteenä erinomaista. Ohjeen googlasin vain nimellä karviaismarjahillo.
Onko kokemusta?
Tarkoitus on huomenna 19.8 mennä keräämään karviaiset. Ongelmana ovat nämä kannat. Laiskana ihmisenä ajattelin kokeilla miten onnistuisi karviaisten pikapakastus . Laittaisin karviaiset tällaiselle "pikapakastus-levylle". Kun ovat pakastuneet, otan levyn pakkasesta, ravistelisin(?) ja toivon kantojen irtoavan.
Onnistuukohan?
Edelliselle, tulee aika sotkua.
Koska joka aamu syömme puuroa, keitän hankkimistani marjoista soppaa/keittoa. Sain poimia karviaisia, otin pienet sakset ja napsautin joka ainosta marjasta sen tupsun pois (olihan hommaa), onneksi marjoja ei ollut kuin muutama litra.Pakastin sellaisenaan ja käytän esim.mansikoitten kanssa soppaan jonka keittovaiheessa siivilöin jotta saas sopasta sileää ilman niitä karviaisen kuoria. Keitän sopan muuten perinteiseen tapaan.
Viime talvena otin pussin pakasteesta ja annoin hiukan karvisisten sulaa, hakkasin ne pieniksi,hiukan sokeria ja kanelia ja käytin piiraaseen. Tuli hyvän makuista.
Hyvä, mutta ei niin helppo marja.
Rohkenen epäillä. Mutta jos pienellä määrällä ensin kokeilisi.
Eräs tuttavani kertoi laittaneensa kokonaisia tyrnimarjan oksia pakasteeseen ja sitten jäätyneenä ravisteli. kuulemma irtosivat hyvin, mutta se onkin eri juttu.
Olen joskus tehnyt karviaisista ja porkkanoista ns. lakattoman lakkahilloa. Olen käyttänyt tätä hilloa sitten pullataikinasta leivottuihin pyöreisiin piirakoihin tai kääretortun väliin.
Joskus tein karviaisista marmeladia.
Karviaiset on kyllä parhaita suoraan pensaasta syötyinä, mutta kun niitä yleensä tulee niin paljon, niin säiilöäkin vähän pitää.
Tein eilen n.s.köyhän miehen lakkahilloa, ja pakastin pieniin purkkeihin. Se on oikein namia käyttää juustokakkuun. Tein kerran työkaverelleni ja tämä juustokakku sai erittäin paljon kehuja.
Meillä aikoinaan viljeltiin karviaista myyntiin asti. Niinpä ;0)
1) Karviaiset , puhtaat, ei-nypityt, kaadetaan food processor'iin ja pyöräytetään leikkuuterää sen verran, että marjojen rakenne rikkoutuu. Sitten valmistetaan hillosokerin kanssa hilloksi + lisää n. 1 dl fariinisokeria yhtä hillosokerikiloa kohden . Se pehmentää maun.
Nauti puuron, jugurtin, jäätelön kera. Erityisen maukas hillo tulee tummanpunaisista karviaislajikkeista !
2) Nypi vaikka hedelmäveitsellä karviaisista kanta ja kukintaroska pois. Puolita halutessasi marjat ja tee murotaikinapohjaan piirakaksi tai käytä raparperipiirakan reseptiä. Laita taikinaankin runsaasti vaniljasokeria.
Lisukkeena lämpimän piirakan kruunaa jäätelö tai vaniljakermavaahto.
3) Luumureseptien ohjeet sopivat karviaisille yhtä hyvin
Tein alkuviikosta karviaisista hilloa hillosokerin kanssa.
Ensin leikkelin saksilla kannat ym, mutta alkoi käsi rasittua. Napsin ylim. häipäkkeet sitten peukalon kynnellä, se kävi paljon joutuisammin. Vaatii tosin vahvan kynnen!
Terveisin Es
Minä syön ne.
Sama täällä.Syön suoraan puskasta poskeeni.
Jos joka marjoista leipoisin,turhaa työtä tekisin.Niitä ei söisi kumminkaan kukaan;)
En ole keskustelun aloittaja, mutta lainasin aloitusviestiä koska viimeiset vastaajat eivät ole tainneet sitä lukea. Aloittajakin osaa syödä suoraan puskasta! Niin osaan minäkin ja parhaita ovat sellaisenaan, mutta pakko oli hyödyntää muutenkin kun niitä oli niin paljon.
Tulihan tänne näköjään muutama ihan asiallinen vastauskin, asiakeskusteluun.
Karviaisia senkun riittää.
Kokeilin millaista hilloa tulee karviaisista ja kesäkurpitsasta. Laitoin suurinpiirtein puolet molempia. Ihan hyvää tuli.
Terveisin Es
Karviaisesta tulee tosi Hyvää hilloa Porkkana-Karviaishilloa
2 Litraa Karviaisia
1 Kilo porkkanaa
1 Kilo sokeria
0,5 - 2 Desilitraa vettä
Karviaiset puhdistetaan (päät saksitaan pois). Karviaiset keitetään vedessä ja soseutetaan.
Porkkanat raastetaan (Raastinkoneen pieninterä) Sekoitetaan Karviaiset Sokeri ja Porkkana-
raaste (Tehososeuttajalla). Seos Kiehautetaan ja annetaan hautua(hiljainen kiehutus) noin
15 minuuttia. Laitetaan pakasterasioihin ja pakastetaan.
NÄIN SYNTYY MAAILMAN PARAS HILLO??
Voisiko sokerin korvata esimerkiksi jollakin/joillakin makeilla marjoilla?
Tein kerran karviais-banaanihilloa. Siihen tuli kyllä sokeria, mutta voihan sitä kokeilla ilman sokeria, tai laittaa vain vähän, varsinkin jos pakastaa hillon. Säilytän hillot kellarissa, siksi käytän hillosokeria.
Kokonaisina ja pakkaseen! Sieltä kupillinen päivässä lusikoidaan jäisenä naamariin! Parasta herkkua! Jos ehtivät sulaa, ovat liian kirpakoita. Itse en lisää edes sokeria
Suomessa ei ole myytävänä kokonaisia karviaisia sokeriliemessä. Karviaiset jäävät kokonaisiksi lyhyessä keittämisessä ja purkituksessa sen jälkeen.
Niitä kannattaa tehdä, Kokonaiset karviaiset sieltä purkista täytekakun päälle ja liemi gelatiinilla hyytelöksi päälle. Taivaallinen herkku.
Sivut