Auringosta ei saa tarpeeksi D-vitamiinia

Kesäaurinko tankkaa elimistön D-vitamiinivarastot täyteen helposti ja nopeasti. Yli 60-vuotiaan kannattaa silti tarttua myös vitamiinipurkkiin.Lue koko juttu

Auringosta ei saa tarpeeksi D-vitamiinia

Kommentit (20)

Muutoin hyvä artikkeli, mutta suositellut D-vitamiini määrät olivat täysin pielessä eli liian alhaiset. Alla erään arvostetun lääkärin D-vitamiinin tietopaketti:

D-vitamiini on kaikkein kustannustehokkain yksittäinen asia minkä voi tehdä oman terveytensä eteen. Annos tulisi olla = 1,75 µg painokiloa kohden. Paras ja käytännöllisin tapa saada D-vitamiinia on lisäravinteet. D-vitamiini ehkäisee ikääntyvien murtumia.

D-vitamiinista on apua hoidettaessa eri ihotulehduksia, ekseemaa ja atooppista dermatiittia. Hoitoannokset ovat totuttua suuremmat, noin 4000 IU (100 mcg) vuorokaudessa.

D-vitamiini ehkäisee kipuja. Yksi syy kroonisiin kipuihin voi olla matala D-vitamiinitaso. Nykykäsityksen mukaan 70-100 nmol/l olisi suotava, jos pyritään estämään kroonisia sairauksia kuten syöpää. Veren matala D-vitamiinitaso lisää sydänkohtaus riskiä 3,5-kertaisesti.

Osteoporoosista:

Ainoa konsti estää ja hoitaa osteoporoosia on D3-vitamiini, mutta huomattavasti korkeampia määriä kuin mitä ovat viralliset suositukset. Kalkkilisää ei tarvita. Vihreät kasvikset ja maitotuotteet ovat parhaita kalsiumin lähteitä.

Osteoporoosi ei johdu ravinnon kalkin puutteesta vaan siitä, että luusto menettää kalkkia. Kyseessä on luun aineenvaihdunnan häiriö, ei mineraalin puute. Suosittelen D-vitamiinia 2000 jopa 5000 IU (50 / 125 µg) vrk:ssa. Vitamiinin pitoisuuden voi mitata verestä ja se tulisi olla mielellään vähintään 70 ng/l. Toinen tärkeä asia ovat riittävä proteiini, aidot rasvat ja kolmanneksi kasvuhormoni. Jo 70-luvulla todettiin että nykyinen runsashiilihydraattinen ja sokeripitoinen ruoka aiheuttaa osteoporoosia. On tiedetty pitkään että runsashiilihydraattinen sokeripitoinen ruokavalio estää kasvuhormonin eritystä huomattavasti. Kasvuhormoni on oleellisen tärkeä luiden terveydelle. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on luonnollista osteoporoosin hoitoa. Valitettavasti ikääntyvä väestö on aivopesty syömään margariinia ja ravinteita vailla olevia puhdistettuja hiilihydraatteja.

Lihasharjoitus on myös eduksi ehkäistäessä osteoporoosia. Osteoporoosia osoittavat arvot on vedetty liian tiukalle jotta saataisiin mahdollisimman moni lääkehoidon piiriin. Kaiken lisäksi lääkkeiden vaikutukset ovat hyvin ristiriitaisia. Hiljattain julkaistun suomalaisen väitöskirjan mukaan valtaosassa tapauksia lääkkeet ovat täysin turhia.

Vähähiilihydraattinen dieetti on tärkeä osa hoitoa. Kasvavat lihakset tarvitsevat rakennusaineeksi proteiinia ja paras polttoaine on tällöin rasva. Hiilihydraattipitoinen ravinto saa aikaan sen, että keho käyttää myös proteiineja polttoaineena. Näin ei tapahdu vähähiilihydraattisessa dieetissä. Osteoporoosi ei johdu kuten yleensä luullaan kalsiumin puutteesta, vaan siitä, ettei luustoa pääse rakentumaan ja uusiutumaan proteiinien puutteessa. Luu muodostuu siten, että ensiksi rakentuu proteiini runko, jonka sitten mineraalit jäykistävät.

Jaahas, tämäkin teksti ja sen kirjoittaja eli "arvostettu lääkäri" ovat valitettavan tuttuja. Joku yrittää systemaattisesti tuhota ihmisten perusterveellisen ja monipuolisen ruokavalion, johon vuosikymmenien työllä ihmiset on vihdoin saatu oppimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Jaahas, tämäkin teksti ja sen kirjoittaja eli "arvostettu lääkäri" ovat valitettavan tuttuja. Joku yrittää systemaattisesti tuhota ihmisten perusterveellisen ja monipuolisen ruokavalion, johon vuosikymmenien työllä ihmiset on vihdoin saatu oppimaan.

Taidat olla näitä suomen "ravintoguruja" ja töissä THL. Tai saatat olla myös joku ikäloppu ja kalkeutunut jonka ajatelumaailma on sieltä 40 luvulta ja kaikki uusi oppi on sinulle kielteistä ja vastenmielistä omaksua.

Mitä pahaa D- vitamiini on sinulle aiheuttanut?

Sinulle, arvon "tohtori"

Hyvin on sumen kansa opetettu ja aivopesty terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon (lautasmalliin). Sairaampaa kansaa saa kohta hakea. Diabetes räjähtää käsiin, geliakia lisäntyy hurjaa vauhtia, metaboolinen syndrooma leviää kulovalkean tavoin, astma on lisääntynyt, reuma on lisääntynyt ja MS-taudit on lisäntyneet ja mitä muuta - Onhan sitä jo noissakin?

http://www.synerki.com/fi/node/270

VAHVA D3-VITAMIINI

Yhä lisääntyvien tutkimusten mukaan tarvitsemme paljon enemmän D-vitamiinia kuin aiemmin on uskottu. Tämä pätee etenkin aikoina, jolloin emme voi nauttia auringonpaisteesta.

Referaatti alla mainitun katsausartikkelin yhteenvedosta:

”Vitamiini D pienentää riskia sairastua moniin eri sairauksiin. Pätevään tutkimusnäyttöä D3-vitamiinin hyödyistä on mm. monissa eri syöpäsairauksissa, sydän- ja verisuonitaudeissa, tyypin 2 sokeritaudissa, monissa virus- ja bakteeritulehduksissa sekä autoimmuunisairauksissa kuten MS-taudissa. Useimmissa tutkimuksissa edut saavutettiin 2000 - 3000 IU (50-75µg) päiväannoksella”
-----------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.ts.fi/teemat/terveys/58974.html

......Kiinnostus D-vitamiinia kohtaan ei johdu pelkästään sen luustoa vahvistavista ja vanhuusiän osteoporoosia estävistä ja hidastavista tekijöistä. Vitamiinilla näyttäisi olevan muitakin positiivisia fysiologisia ja psyykkisiä vaikutuksia syövän ja masennuksen torjunnasta aina tasapainon pitämiseen asti. Riittävä D-vitamiinin saanti on todettu muun muassa yhdeksi itsenäiseksi, iäkkäiden kaatumisia ehkäiseväksi tekijäksi.

D-vitamiinista näyttäisi olevan hyötyä ennen muuta monien ikääntymiseen liittyvien sairauksien torjunnassa ja vähentämisessä. Edellä mainitun yhdysvaltalaistutkimuksen avulla halutaankin selvittää, onko D-vitamiinista tehokasta apua ikääntyvän väestön terveyden ja kunnon kohentamisessa.

Monet suomalaiset ja kansainväliset asiantuntijat ovat korostaneet, että riittävästä D-vitamiinin saannista huolehtiminen on yksi kaikkein halvimmista tavoista huolehtia väestön terveydestä ja vedonneet terveysviranomaisiin, jotta D-vitamiinien saantisuositukset arvioitaisiin nopeasti uudelleen......Kesän kynnyksellä Manchesterin yliopiston tutkijat raportoivat muun muassa 40–80-vuotiaiden eurooppalaisten miesten keskuudessa havaitusta muistin ja tiedon prosessointikyvyn paranemisesta, kun he saivat D-vitamiinilisää. Vitamiinin puutteella taas on jo aiemmin todettu olevan vaikutusta riskiin sairastua herkemmin Parkinsonin tautiin.
----------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1659

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on nostanut yli 60-vuotiaiden D-vitamiinin päivittäisen saantisuosituksen 20 mikrogrammaan (µg). Aikaisempi suositus oli 10 µg/vrk. Iäkkäiden ravitsemusongelmat heikentävät usein toimintakykyä ja hidastavat toipumista, sanottiin aiheesta kertovissa STT:n ja MTV3:n uutisissa.

Suunta on oikea, mutta aivan riittämätön. Suositus olisi pitänyt nostaa 100 mikrogrammaan tai vielä mieluummin olisi pitänyt antaa biologinen suositus: Seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) tulisi nousta noin 150-160 nanomooliin litrassa (nmol/l). Suomalaisten pitoisuudet (ilman D-vitamiinilisää) ovat yleensä noin 40 nmol/l, ikääntyneillä usein jopa allekin. Myrkyllisyyden raja on kaukana (500 nmol/l), todetaan Yhdysvaltain terveysviraston uudessa raportissa.

Biologinen suositus olisi ollut parempi, sillä D-vitamiinin biologinen hyväksikäyttö on erilaista eri ihmisillä. Sama saanti auringosta, ruoasta tai ravintolisästä nostaa eri henkilöiden S-D-25-pitoisuutta eri tavoin. Esimerkiksi iäkkäiden iho ei tuota D-vitamiinia auringonvalosta yhtä hyvin kuin nuorempien, eikä D-vitamiini imeydy suolesta vereen yhtä hyvin vanhemmiten. Ikääntymiseen liittyvät monet ongelmat vaatisivat suurempaa D-vitamiinin saantia. Erään eurooppalaisen tutkimuksen mukaan vähentäisi EU:ssa terveydenhuollon kustannuksia peräti 187 miljardia euroa vuodessa.

Muissa maissa saantisuositukset vaihtelevat 5-15 mikrogramman (µg) välillä, mutta uudet tutkimukset puoltavat vähintään 50 µg saantia päivässä. Paine suosituksen nostoon on suuri kaikkialla. Monet asiantuntijat esittävät jo 75 µg saantia.

Tuolla joku kysyi, mitä pahaa D-vitamiini on minulle tehnyt. Ei todellakaan mitään, käytän sitä päivittäin 2-3x norm. suosituksen.
Ja hänelle, ken hauskasti laittoi lautasmallin syyksi kaikki sairaudet joita keksi, todella huumoriveikko. Onko niin, että ihmisellä ei todellakaan ole mitään vastuuta omista elintavoistaan, esim. painonhallinta, liikunta, päihteettömyys jne. Melkoinen lammas talutusnuorassaan täytyy ihmisen olla jos "lautasmallin" antaa laukaista noin valtaisan määrän tauteja ;DDD Eikä omassa pollassa säteile mikään?
Nyt on vain kyse siitä, että kun ei kehtaa itse tehdä mitään terveytensä eteen, otetaan syntipukiksi joku osanen virallisesta ravitsemussuosituksesta. Ja sekin vain siksi, että on niiiiin muodikasta olla kapinallinen ;) vaikka tosiasiassa moni tuskin edes ymmärtää käyttämiensä sanojen sisältöä.

Olen pannut merkille että tällaiset vitamiini- ja mineraalijutut ovat muotiasioita. Esimerkkejä: Yhteen aikaa oli C-vitamiini kovin terveellistä. Sitten oli E-vitamiini ja Seleeni. Omega-rasvoista ei juuri nyt puhuta koska tänä päivänä D-vitamiini on se taikasana. Elikkä jäitä hattuun ja järki käteen! Kuka pystyy sanomaan tarkkaan mikä on se oikea määrä D-vitamiinia joka meidän tulisi saada? Ei kukaan. Eikä D-vitamiinin lisätarve ole sinänsä mikään uusi asia; moni varmaan muistaa kalanmaksaöljyn jota lapsena oli pakko nauttia.

Et näköjään seuraa aikaa etkä lääketieteen julkaisuja. Kyllä siellä edelleen korostetaan sitä, miten tärkeitä meidän ravinossamme on vitamiinit, eritoten C- ja D -vitamiinit. Lisäksi tuo omega 3 ja hivenaineet kuten seleeni. Näiden riittävä saanti estää monien satojen eri sairauksien kehittymisen/puhkeamisen. Ei paikallisissa tahi valtakunnan lehdissä käydä näitä keskusteluja. Eikä nämä ole todellakaan mitään muotiasoita. Ja oikeat annosmäärät on kyllä tiedossa, kun niitä osaa selvittää. Valitettavasti suomen viranomaisilta (THL) näitä tietoja ei saa.

Olen terveydenhoitoalalla. Oikeita annosmääriä ei tiedä kukaan, ainoastaan suosituksia voidaan antaa. Riippuu aika paljon siitäkin mitä muuta ruokaa syö ja miten ravinnot imeytyvät suolistossa. Kuka voi varmuudella sanoa mikä on riittävä saanti ja milloin on yliannostuksen vaara esim. D3-vitamiinin kohdalla. Lääketieteen julkaisuja jos seuraa, niin niistähän vasta sekaisin menee. Ajatellaanpa esim. tutkimustuloksia kolesteroolista. Yksi väittä yhtä, toinen toista ja kolmas kolmatta "totuutta" kolesterolista ja sen vaarallisuudesta terveydelle. Kohtuus kaikessa. Pitää ajatella vähän itsekin ettei käy niinkuin influenssa-rokotuksen kohdalla, kun ihmiset sokeasti uskoivat lääketieteen asiantuntijoita.

Lainaus:

... Olen terveydenhoitoalalla. Oikeita annosmääriä ei tiedä kukaan....

Ei kyllä paljon auta, vaik olis tervespuolen henkilö. Yleensä heiltä saa ne huonoimmat ohjeet. Osaavat kyllä pelotella meitä, kuten nyt tässäkin em. tekstissä. Ja viimevuosien kolestrolitutkimukset ovat täysin yksiselitteiset, mutta tässäkin suomen viranomaiset ja nämä terveysalan henkilöt heittävät kapuloita rattaisiin ja haluavat olla toisinajattelijoita...

Tosiaan, itse pitää ajatella, että ei ota näitä turhia influenssa-, sika-, ym. rokotteita!

Samaa mieltä!

Noinhan se menee. Kenen palkkalistoilla olet, sen virsiä veisaat eli terveydenhoitoalan ihmisiltä saa vain tätä "viralisen tahon" julistamaa terveystietoa. Ja tämä tieto suomeen tulee USA:sta, jossa suuri komitea on päättänyt meidän puolesta, että mikä on oikeaa terveellistä ruokaa.

Vaikka olenkin terveydenhoidon ammattilainan en kaikissa asioissa kannata. n.s virallista koululääketiedettä vaan muodostan kantani asioista itsenäisesti. Koululääketiede on tosin tutkittua asiaa mutta se ei ole koko totuus, ja holistinen näkökanta ihmisestä ja terveydestä on puutteellinen. Asioista saa olla eri mieltä, "sopulikäyttäytyminen" ei aina välttämättä ole paras ratkaisu, turvallisimmalta tuntuva kylläkin. Antti Heikkiä lienee kaikille tuttu. Hän on lääkäri muttei voi sanoa että hän kaikissa aioissa olisi koululääketieteen kannalla, varsinkaan ravitsemusasioissa.

Lainaus:

Anonyymi kirjoitti 16.5. klo 18.20
... Onko niin, että ihmisellä ei todellakaan ole mitään vastuuta omista elintavoistaan, esim. painonhallinta, liikunta, päihteettömyys jne. Melkoinen lammas talutusnuorassaan täytyy ihmisen olla jos "lautasmallin" antaa laukaista noin valtaisan määrän tauteja...
...Nyt on vain kyse siitä, että kun ei kehtaa itse tehdä mitään terveytensä eteen, otetaan syntipukiksi joku osanen virallisesta ravitsemussuosituksesta.

Pitääpä kommentoida, että em. kirjoittaja todella tietämätön!

Syömällä suomen virallisen lautasmallin mukaan, altistuu jossakin elämänvaiheessa johonkin noista sairauksista tai johonkin muihin, joita tuossa kirjoittaja ei edes luetellut. Mitä järkeä siinä on, että syödään lautasmallin mukaan ja sitten tämän jälkeen kauhea "painonhallintakontrolli" päälle. Pitäisi visiin juosta maratoni joka aterian jälkeen, niin olisi em. kirjoittaja tyytyväinen.

Ei siinä mitkään urheilut ja kuntoilut auta jos myrkyttää ja pilaa elimistönsä väärällä ravinnolla. Se on vain niin tyypillistä tälle yhteiskunnalle, että meitä kansalaisia syyllistetään niin monissa asioissa - et liiku tarpeeksi, syöt enempi kuin kulutat, syöt liikaa rasvaa, jne. Totuus vain niin yksinkertainen - suomen virallinen lautasmalli!

Se tässä suomen terveysviranomaisten ja näistä asoista päättävien touhuissa on säälittävää, että annetaan rahan vallan vaikuttaa päätöksiin, vaikka sitä oikeaa tietoa olisi olemassa, jolla voisi muokata nämä ravintoasiat toiseen kuosiin. Esim. diabeteksen hoito - ei tarvitsisi sen edempää kysyä kuin naapurimaasta ruotsista, joka on edelläkävijä tässä asiassa.

Vähän menee ohi blogin aiheen, mut ed. anonyymin ajatukseen voisi lisätä, että

siksi suomessa ei mikään muutu, kun nämä ravintoasiosta päättävä huuhaa dosentit, tutkijat, tohtorit, ym. eivät voi menettää kasvojaan ja myöntää itselleen, että ovat oleet väärässä yli 30 vuotta.

Eilenä ruotsinkielisellä FST5 -kanavalla haastateltu huuhaa M.Fogelholm joutui vähän jo nikottelemaan,perättäessä hänen ajamaa suomen lautasmallia, mut ei vielä myöntänyt omaa harhaoppiaan lautasmallissa, vaan totesi - "molemmat osapuolet ovat osaltaan värässä", mut kyllä se totuus vielä tuoltakin dosentilta joskus tulee...

Lainaus:
09:47
Vähän menee ohi blogin aiheen, mut ed. anonyymin ajatukseen voisi lisätä, että

siksi suomessa ei mikään muutu, kun nämä ravintoasiosta päättävä huuhaa dosentit, tutkijat, tohtorit, ym. eivät voi menettää kasvojaan ja myöntää itselleen, että ovat oleet väärässä yli 30 vuotta.

Eilenä ruotsinkielisellä FST5 -kanavalla haastateltu huuhaa M.Fogelholm joutui vähän jo nikottelemaan,perättäessä hänen ajamaa suomen lautasmallia, mut ei vielä myöntänyt omaa harhaoppiaan lautasmallissa, vaan totesi - "molemmat osapuolet ovat osaltaan värässä", mut kyllä se totuus vielä tuoltakin dosentilta joskus tulee...


Niin, onhan tämäkin keskustelu taas harhautunut pois aiheesta
"auringosta ei saa tarpeeksi D-vitamiinia", mutta
kirjoituksesi on kyllä ihan aiheellinen ja asiallinen (minun mielestäni)

Olen tuon 16.05. klo 15:12 tekstin lähettäjä.

Lainaus:
Anonyymi klo 10:08
Vähän menee ohi blogin aiheen, mut ....

Menkööt edelleen ohi aiheen, mutta tuo em. kirjoittajan mainitsema FST5- kanavan lähetys on katsottavissa osoitteesta; http://areena.yle.fi/video/1305831345444[/quote]
Kiitos tämän linkin lähettäjälle. Katsoin juuri tuon ohjelman, todella hyvää tietoa.
Ruotsalainen lääkäri Annika Dahlqvist on samoilla linjoilla Antti Heikkilän kanssa.

http://vhh-123.blogspot.com/2009/05/annika-dahlqvist.html
tässä on linkki AD:n blogiin

Sinäkö anonyymi 10:08 olet avannut juuri uuden ravinto-keskustelun?
Se onkin ihan hyvä juttu :)

Lainaus:

Auringosta saa riittävästi D-vitamiinia, jos käväisee pari kertaa vuodessa etelän auringossa.


Hyvä ehdotus, mutta onko kaikilla varaa siihen? Jos ajattelee asiaa toiselta kantilta, niin lisääntynyt lentomatkustaminen ei ole ekologisesti järkevää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat