Vierailija

Kuinkas tässä kävikään, kun ensiksi suuret makkaratalot ovat pilanneet suomalaisen sian ja broilerinlihan.

Suomalaiset syövät yhä useammin geenimuunnellulla rehulla kasvatettua kotimaista broileria ja sikaa. Suurimmat kotimaiset rehutehtaat eivät muunneltua raaka-ainetta käytä, mutta paineet muutokseen kasvavat.

Kotimainen sian ja broilerin appeeksi päätyvä eli rehun raaka-aine soija matkaa maatiloille usein aina Etelä-Amerikasta asti. Ja maailmanmatkaaja soija on yhä useammin geenimuunneltua. Viime vuonna geenimuunnellun soijan osuus oli jo 10 prosenttia.

Täysin laillisen ja sallitun geenimuunnellulla rehulla kasvatuksen määrän kasvun yksi syy on hinta.
- Tämä hintaero geenimuunnellun ja geenimuuntelemattoman välillä on noussut lähes kaksinkertaiseksi aikaisemmasta, sanoo LSO Foodin toimitusjohtaja, HK Ruokatalon johtaja Kari Tillanen.

Kotimaiset isot rehuntuottajat Hankkijan Suomen Rehu ja Rehuraisio ovat sitoutuneet siihen, että ne eivät geenimuunneltua, eli ns. GMO-raaka-ainetta käytä, mutta paineet alkavat olla kovat.

Mitä pienet edellä...

Johtaja Kari Tillanen HK Ruokatalosta ei pidä mitenkään ihmeellisenä, jos geenimuunnellun soijan käyttö laajenee tulevaisuudessa myös suuriin rehutehtaisiin, kun pienet jo valtaavat alaa. Myös Atrian mukaan geenimuunnellun soijan osuus lisääntyy. Snellmanilta taas kerrotaan, että ruokatalot eivät voi valvoa, mitä isännät eläimelleen tarjoavat. Maitopuoli on kuitenkin GMO-rehusta syrjässä, sillä Valio ei käyttöä hyväksy.

Pienet rehuyritykset halvempine GMO-raaka-aineineen valtaavat alaa. Muun muassa broilerin rehumarkkinoista piskuinen satakuntalainen yritys on imaissut jo neljänneksen.

Suuret perässä - jossain vaiheessa

- Jo ihan merkittävä osa Suomeen tuodusta soijasta on geenimuunneltua, siitähän sitä voi päätellä, että joku sitä käyttää, sanoo geenimuuntelemattoman rehun tuottajan, Suomen Rehun eli Hankkijan rehuliiketoiminnan johtaja Jukka Haikonen.

Toinen muuntelemattoman rehun tuottajan, Rehuraision toimitusjohtaja Leif Liedes jatkaa samalla linjalla.
- Tietysti tämä on kestämätön tilanne jollakin aikataululla. Ei me voida sitten ryhtyä omalla kustannuksella tällaisen geenivapauden takuumiehiksi - ellei sitä sitten laajemmin haluta esimerkiksi jalostavan teollisuuden toimesta, Liedes sanoo.

MTK:n kotieläinasiamiehen Jukka Rantalan mukaan neljä viidestä tämän joulun kinkku- ja broilerikilosta on GMO-vapaata. Loppuviidenneksestä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa.
YLE Uutiset 13.12.2010

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat