Seuraa 

Lueskelin tässä pari vuotta vanhoja ET lehtiä ja silmiini osui artikkeli Kaviaaria, komisaario Palmu.
Siinä näyttelijä Matti Ranin kertoo elämästään reseptien kautta.
Ranin kertoo olevansa loistava kokki mutta kunnollista ruskeaa kastiketta hän ei osaa tehdä, kastike on ollut joko kokkareista tai liian laihaa.

Olipa mukava lukea että jollakulla muullakin on sama ongelma kuin minulla, ruskea kastikkeeni on poikkeuksetta ryynimäistä ja kokkareista.
Kertokaapa ne niksit millä ruskeasta kastikkeesta saa sileää ja täyteläistä!

Kommentit (19)

Lainaus:

No voi ihme näitä uusavuttomia!

Sinä, joka olet niin taitava, kerro meille reseptisi. Muutenhan kommenttisi on aivan turha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja kun otsikko metsästää täsmentämättä täydellistä, kysyn minäkin.
Miten tehdään tavallisilla taidoilla kastike fasaanipaistille? Metsästysaika loppuu juuri, mutta vielä ehtisi heittää Stetsonin fasaanin pään yli. Sehän saa siitä sydänhalvauksen.

Lainaus:

No voi ihme näitä uusavuttomia!

No voi ihme, itsestäni en puhu mitään mutta Matti Raninin gourme taidot ovat kaikkien teatterilaisten yleisessä tiedossa.
Ystävättäreni joka on näytellyt Komisario Palmu filmissä on päässyt hänen lihapatojensa ääreen ja muistelee niitä kaiholla, joten tässä tapauksessa tuo uusavuttomuus ei liene pidä paikkaansa.
Olisin kaivannut sinulta reseptiä kommentisi jatkoksi.

Hei mökinmuori! En minäkään saa kastikkeesta täydellistä. Mutta vispilää käyttämällä tulee melko kelvollista. Jos kokkareita jää, siivilöin ne pois.
Yleensä ruskistan rasva- jauhoseosta koko pannullisen kerralla ja laitan pieniin rasioihin tai pusseihin pakasteeseen. Sieltä on sitten kiva ottaa, milloin on kiire tai ei muuten huvita seisoa hellan ääressä pitkää aikaa. Vispilöimällä sitten laitan nesteen sekaan ja keitän jonkin aikaa. Lopuksi mausteita sekaan ja a vot, se on siinä!

Meille opetettiin koulussa kun olin 13-14vuotias ruskeankastikkeen teko ja silloin kyllä ihmettelin että pitääkö tätäkin tehdä,kaikkihan sen osaavat.Kotona oli ruskeaa kastiketta lähes joka päivä suolattujen ,ruskistettujen sianlihasiivujen kanssa,josta ruuasta en yhtään pitänyt.Myöhemmin opin pitämään ruskeasta kastikkeesta johon lisättiin tuoreita ruskistettuja sianlihasiivuja.
Se vanhanaikainen perusohje on että rasva sulatetaan/kuumennetaan,lis vehnäjauhot,jotka ruskistetaan sekoittaen koko ajan.Vesi lisätään aluksi vähän kerrassaan voimakkaasti sekoittaen ,kun se on kiiltävää ja sileää voi loppuveden lisätä kerralla sekoittaen senkin,keitetään ja maustetaan.Ja eikös se ollut siinä.

Edellinen kirjoittaja osaa "soossin" tekemisen.
Lapsuuskodissani soossia ja pottuja syötiin lähes päivittäin. Molemmat vanhempani osasivat kokata kunnon kastikkeen.

Aikanaan ammattikoulun köksälinjalla sain oppia tämän kansallisruokamme valmistuksen isolla pannulla kolmelle sadalle opiskelijalle. Huh, miten jännitti ensimmäisellä kerralla, kun olimme kaverini kanssa soosivastaavina.

Saan kastikkeeni onnistumaan pienillä kikoilla.
Luomupossun tai viljaporsaan kylkisiivut ruskistan, siirrän ne odottamaan merisuolaripauksen päälle saatuaan.
Laitan vehnäjauhot ruskistumaan kuuman rasvan sekaan ja hämmentelen ahkerasti. Sipulisilpun laitan sekaan, kun jauhot ovat lähes ruskeita. Paistan seosta muutaman minuutin, sitten lisään pannulle teelusikallisen merisuolaa, rouhittua mustapippuria sekä lorauksen ketsuppia. Hämmentelen seosta hetken, sitten otan pannun pois liedeltä ja lisään vähitellen kylmää vettä huolellisesti sekoittaen. Kuumennan kastikkeen, lisään lihat joukkoon ja haudutan sitä puolitoista tuntia. Lisään tarvittaessa suolaa ja vettä sekä ripauksen sokeria.
Siinä se ja eikun syömään pottujen ynnä salaatin kera.

Voihan sen noinkin tehdä, mutta eipä tule kovin hyvää...

Ai miksi? Koska sipuli on kastikkeen yksi tärkein maun antaja ja ne pitää aivan ensteks ruskistaa ja hauduttaa useamman tunnin eli mitä kauemmin sen parempi kastikkeesta tulee... jos on aikaa, niin n. 120 asteeseen uniin (tai puuleivinuuniin muhimaan) 3-5 tunniksi.

Rasvassa ruskistetaan koko ajan sekoitetaan riittävän pitkään, vesi lisätään ja kastiketta pitää myös jonkun ajan "keittää" kun jahot on kypsät eli pehmenneet saa oikeinkin tasaista, rakeinen on ikäänkuin "raakaa".
Näin se on meillä tehty ja ei ole valituksia tullut, tämä soosi on makkara, läskiin sopiva sipuleitakaan ei välttämättä tarvitse ruskistaa, voi vaan kuullottaa tai vaan lisätä vedenlaiton jälkeen.
Savolainen läskisoossi on hankalampi tehdä oikeaoppisesti, on se niin kieroo sakkia ( savolaiset ) ettei ossaa kukkaan tehä niinkun oma äiti ta muija.

Lainaus:

Turha sun on spekuloida, kun et selvästikään ymmärrä asiasta mitään.

Kuka on spekuloinut ja ketä? Mitä ei ymmärretä?

On sitä soosia meilläkin harjoiteltu ja tehty monella tavalla useamman vuosikymmenen ajan. Kyllästyin siihen entten tentten, tuleeko tänään hyvää vai huonoa..... Ostin kaupasta Knorr Ruskeasipulikastike -laatikon, jonka sisälle oli kätketty kolme pussia, joista tuli maukasta kastiketta, sanoi kotiväki. Miksi opetella vuositolkulla, kun kaupasta saa valmista hyvää ja joka soosiin ripaus tai loraus ruokakermaa.....

No tulihan se sieltä eli nämä uusavuttomat tekevät just näitä myrkkykastikkeita! Etkö lue tuoteselosteita?

Kun ei itse osata ja viitsitä mitään vaivaa nähdä, turvaudutaan näihin roskavalmisruokiin.

Bearnaisekastike on se jota minä en viitsi itse yrittääkään tehdä.Voimäärän voi sitten itse päättää paljonko on varaa laittaa:)

Ai ON vai,minä olen sen kyllä onnistunut muutaman kerran sössimään(juoksettui)oikein kunnolla.
No senhän voi aina aloittaa alusta ,jos viitsii.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat