Vierailija

Tunnetuin osteoporoosilääke on nimeltään Fosamax. Muitakin on olemassa, mutta ne kaikki vaikuttavat samalla tavalla.

Luu ei ole kovaa kuin kivi kuten voisi luulla vaan luu on elävä elin joka muovautuu jatkuvasti rasitustilojen mukaan. Luu on jatkuvassa muutoksen prosessissa. Tässä muovautumisessa kaksi eri soluryhmää näyttelevät pääroolia. Toinen soluryhmä (osteoklastit) syövät luuta ja toinen (osteoblastit) muodostavat uutta luuta eli luussa vanhaa osaa poistetaan ja uutta rakennetaan tilalle. Prosessi on jatkuva. Toimintojen tulee olla keskenään tasapainossa.

Fosamax, joka kemialtaan kuuluu fosfonaattien ryhmään, mitä yhdisteitä käytetään myös tavallisissa puhdistusaineissa, ehkäisee osteoklastien toimintaa. On todettu, että aine ei vain ehkäise osteoklastisolujen toimintaa vaan jopa tuhoaa niitä. Nerokas lääkeen keksijä on ajatellut tässä kohtaa niin, että jos luuta syövät solut tapetaan, niin luuta muodostavat solut jatkavat toimintaa ja luu vahvistuu. Valitettavasti todellisuus ei ole näin yksinkertainen. Luu on amorfista ainetta, mikä tarkoittaa, ettei se ole kivikovaa vaan joustavaa ainetta, jota voisi verrata vaikkapa kivikovaan kumiin kuten jääkiekkoon.

Kun luuta syövät solut tuhotaan muuttuu luu kivikovaksi kuten lasi. Jokainen ymmärtää, että lasi murtuu herkästi verrattuna kumiin. Tämä ilmiö onkin todettavissa Fosamaxilla hoidetuilla potilailla. Osteoporoosilääkkeet aiheuttavat murtumia, jopa sellaisia mitä ei tapaa potilailla, joita ei ole lainkaan hoidettu millään lääkkeillä.

Näin karua kieltään kertoo vimeisimmät tutkimukset .

Kommentit (19)

Ikivaha juttu,(Jukka-Pekka >Kouri puhu kauan sitten aamu-TV:ssä) mutta ei ihan tosi, sillä mitään luulääkettä ei saisi käyttää yhtäjaksoisesti viittä vuotta kauempaa, sanoi oma erikoislääkärini, kuten JP. Kourikin sanoi.
Lisäksi kannattaa googlettaa luulääkkeet, niin kaikki eivät toimi ihan samoin.

Eikös viisi vuotta ole aivan liian pitkä aika syödä myrkkyä. Varsinkin jos siitä ei ole alunperinkään mitään hyötyä vaan tilanne menee huonomaksi heti lääkityksen aloitettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaisen pitää muistaa, että ilman liikuntaa niistä lääkkeistä ei todellakaan ole hyötyä ja on sitouduttava omaehtoiseen työhön.
Ihmisen koko luusto uusiutuu n 10 kertaa elämän aikana, mutta on monia syitä, että se uusiutuminen hidastuu ja silloin murtumariskit lisääntyy ja vanhemmalla iällä murtumat eivät enää parane kunnolla. Monet muut lääkkeet haurastuttavat myös luita.
tutkijat nyt ovat vain päätyneet siihen tulokseen, että se v on turvallinen aika syödä luulääkettä.
Itse otan ainakin lääkkeen riskit ennemmin kuin sen riskin että selkänikama murtuu kauppakassin nostamisessa.
Suomessa onneksi aika hyvin ollaan vastuullisia tässä luuasiassa.
Käykää myös osteopporoosiliiton sivuilla lukemassa tietoa.

Tämmöistä tietoa löytyi alan ulkaisusta;

Strontiumin on todettu olevan aine joka on hyvin tehokas ja vailla sivuvaikutuksia hoidettaessa osteoporoosia.

Osteporoosin hoitoon/ehkäisyyn löytyy oheista tietoa A. Heikkilän sivuilta:

Ainoa konsti estää ja hoitaa osteoporoosia on D3-vitamiini, mutta huomattavasti korkeampia määriä kuin mitä ovat viralliset suositukset. Kalkkilisää ei tarvita. Vihreät kasvikset ja maitotuotteet ovat parhaita kalsiumin lähteitä.

Osteoporoosi ei johdu ravinnon kalkin puutteesta vaan siitä, että luusto menettää kalkkia. Kyseessä on luun aineenvaihdunnan häiriö, ei mineraalin puute. Suosittelen D-vitamiinia 2000 jopa 5000 IU (50 / 125 µg) vrk:ssa. Vitamiinin pitoisuuden voi mitata verestä ja se tulisi olla mielellään vähintään 70 ng/l. Toinen tärkeä asia ovat riittävä proteiini, aidot rasvat ja kolmanneksi kasvuhormoni. Jo 70-luvulla todettiin että nykyinen runsashiilihydraattinen ja sokeripitoinen ruoka aiheuttaa osteoporoosia. On tiedetty pitkään että runsashiilihydraattinen sokeripitoinen ruokavalio estää kasvuhormonin eritystä huomattavasti. Kasvuhormoni on oleellisen tärkeä luiden terveydelle. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on luonnollista osteoporoosin hoitoa. Valitettavasti ikääntyvä väestö on aivopesty syömään margariinia ja ravinteita vailla olevia puhdistettuja hiilihydraatteja.

Lihasharjoitus on myös eduksi ehkäistäessä osteoporoosia. Itse epäilen monen muun lääkärin ohella, että nykyinen osteoporoositutkimus ei kerro totuutta potilaan tilasta. Osteoporoosia osoittavat arvot on vedetty liian tiukalle jotta saataisiin mahdollisimman moni lääkehoidon piiriin. Kaiken lisäksi lääkkeiden vaikutukset ovat hyvin ristiriitaisia. Hiljattain julkaistun suomalaisen väitöskirjan mukaan valtaosassa tapauksia lääkkeet ovat täysin turhia.

Vähähiilihydraattinen dieetti on tärkeä osa hoitoa. Kasvavat lihakset tarvitsevat rakennusaineeksi proteiinia ja paras polttoaine on tällöin rasva. Hiilihydraattipitoinen ravinto saa aikaan sen, että keho käyttää myös proteiineja polttoaineena. Näin ei tapahdu vähähiilihydraattisessa dieetissä. Osteoporoosi ei johdu kuten yleensä luullaan kalsiumin puutteesta, vaan siitä, ettei luustoa pääse rakentumaan ja uusiutumaan proteiinien puutteessa. Luu muodostuu siten, että ensiksi rakentuu proteiini runko, jonka sitten mineraalit jäykistävät.

Kaikille teille, jotka kehotatte ihmisiä liikkumaan, liikkumaan ja liikkumaan, jotta luut pysyvät vahvana ja luulääke tehoaa muistutan: kaikki eivät voi liikkua! Olen itse ollut 5v kävelemättä ilman tukea. Tästä ajasta ehkä 1,5v ajottain kokonaan vuodepotilas, taso-eevalla reumarollaattorilla (ei ole reumaa) tai tavallisella rollalla liikkuen. Istumatyöt toimistotuolin tapaisella tuolilla, jossa pyörät alla.

Olen 64v enkä luultavasti koskaan tule enää kävelemään. Olen elämäni aikana liikkunut lapsesta lähtien. Ei ollut koulumatkoilla taksikyytiä niinkuin nykyisin. Nuoruudesta lähtien olen lenkkeillyt joka päivä, kiivennyt mäkiä, hiihtänyt, uinut, soutanut oikealla veneellä, tanssinut paljon, venytellyt ja tehnyt omaksi ilokseni kaikkea liikuntaa. Hyötyliikunta mukaanlukien. Haravointia ja lumien työntämistä kolalla vapaaehtoisesti.

Silti olen monisairas nainen. Tottakai haluaisin elää normaalia elämää ja liikkua. Olen syönyt Heikkilän mukaan jo 4,5v. Paino tippunut hurjasti. Sairauksille vain ei voi mitään. Lääkärit surkuttelee kun on tämän ikäinen ja tässä kunnossa. Usein menee niin, että saan melkein lohduttaa lääkäreitä, että "älä sure, kyllä minä pärjään". Ja kaiken lisäksi olen onnellinen, että saan vielä elää. Ei ole ketään riesana, kun yksin asun, lapset maailmalla., Saan olla "omassa hyvässä seurassa". Tulen hyvin toimeen itseni kanssa.

Elintarvikkeista maito on suurin osteoporoosin aiheuttaja.

Harvardin yliopiston 12V tutkimuksesta käy ilmi, että mukana olleesta 78000 henkilöstä ne jotka joivat maitoa kolme kertaa päivässä katkoivat reippaasti enemmän luita kun henkilöt jotka eivät juuri maitoon koskeneet.

Vaikka maito tilapäisesti nostaa luumassaa niin se tuhoaa samalla soluja jotka tuottavat luuta.

Samalla ilmeni että maito on elintarvikkeista ylivoimaisesti eniten osteoporoosille altistava.

Tutkimuksessa mainitaan myös maidon yhteys munuaiskiviin, reumaan, syöpään ja sydäntauteihin. Maidossa oleva kalsium ja fosfori ruokkii nanobakteereita jotka aiheuttavat eturauhassyöpää ja verisuonien kalkkeutumista.

http://www.news-medical.net/news/2005/09/12/13120.aspx

D-vitamiinin syönti purkista läpi vuoden pitäisi olla itsestään selvä asia, mutta yllättävän harva edelleen ymmärtää D-vitamiinilisän tärkeyden. Ja jos ymmärtää, niin valitettavan harva nauttii sitä riittävästi. Tutkimusten mukaan virallinen suositus ei riitä edes vastasyntyneelle. Viralliset suositukset eivät edes nouse. Aikuisen tarve on 50-125µg/vrk. Alle kouluikäiset saattavat pärjätä 30µg/vrk.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

D-vitamiinin annos ja pitoisuudet

Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä.

Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä.

(Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)

Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

D-vitamiini on erittäin halpaa (maksaa pari euroa kuukaudessa).

Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Suuri osa lapsista ja nuorista saa liian vähän D-vitamiinia, ja moni liikkuu kasvuiässä liian vähän. Nykyiset viralliset D-vitamiinin saantisuositukset ovat liian alhaisia.

Tutkimuksissa on huomattu, että lasten ja nuorten luunmurtumat ovat lisääntyneet huomattavasti.

Luuston haurastuminen on asiantuntijoiden arvion mukaan syynä yli 40 000 murtumaan vuodessa. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys.

Tuoreen tutkimuksen mukaan huonokuntoiset varusmiehet saavat helpommin lonkkamurtuman keski-iässä kuin hyväkuntoiset.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa parhaiten lapsena ja nuorena, mutta aikuisenakin kannattaa jatkaa liikuntaharrastusta, sillä liikunta auttaa myös tasapainon säilyttämisessä ja luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa.

Lähde: Suomen Osteoporoosiliitto ry 2013

Kanadalaisessa pilottitutkimuksessa D-vitamiinin puutteella on havaittu yhteys lasten kariekseen. Lapsilla, jotka kärsivät D-vitamiinin puutteesta, oli kaksi kertaa suurempi pahan karieksen riski verrattuna lapsiin, joiden D-vitamiinitasot olivat riittävät eli yli 75 nmol/l, joka tarvitaan terveen luun ylläpitämiseen (optimaalinen on 100-150 nmol/l). Suomessa kaikilla on alle 50 nmol/l, jos noudattaa virallisia suosituksia. Riittämätön D-vitamiinin saanti heikentää kivennäisaineiden kiinnittymistä hampaisiin ja voi johtaa hampaiden mineralisaation häiriöihin, jotka aiheuttavat kiillevaurioita. Hammasluu on luuston tapaan elävää kudosta ja siihen kulkeutuu ravinteita. Tärkeimmät näistä ovat C- ja D-vitamiini sekä kalsium ja magnesium.

A-vitamiinin niukka saanti voi aiheuttaa hampaan kovakudoksen, kiilteen tai luun muodostumisen häiriöitä, altistumista ientulehduksille sekä limakalvojen ja sylkirauhasten kehityshäiriöitä. A-vitamiinin puutos on kuitenkin harvinaista.

http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page_id=3018

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2432

"Kokemukseni ja monien asiantuntijoiden mukaan 75nmol/l-pitoisuuteen pääsemiseksi suuri osa ihmisistä tarvitsee yli 50ug annoksen D-vitamiinia purkista päivittäin. Turvallisen annoksen ylärajana asiantuntijat pitävät yleisesti 250ug päivässä. Suomessa 1920-30-luvuilla alettiin suositella lapsille 100ug annoksia D-vitamiinia. Annosta on pienennetty vuosikymmenten kuluessa kymmenesosaan. Moni lastenlääkäri on sitä mieltä, että nykyiset suositusannokset pitävät juuri ja juuri riisitaudin uhan kurissa, mutta lapset eivät saa muita D-vitamiinissa saatavilla olevia terveyssuojia. Monet pitävät esimerkiksi lapsuuden diabeteksen hurjan lisääntymisen syynä D-vitamiinin vähyyttä.

Hollantilaiset tutkijat William B. Grant ja Gert E. Schuitemaker ovat arvioineet, että jos kaikkien hollantilaisten seerumin D-vitamiinitasot saataisiin nostetuksi keskimäärin 105nmol/l:iin, vähenisi monen kansanterveydelle merkittävän taudin ilmaantuvuus 10-50%:lla ja kokonaiskuolleisuus jopa 18%. Jotta tähän päästäisiin, pitäisi päivittäisen D-vitamiiniannoksen olla useimmilla ihmisillä 100-150ug.

Liian pienet annokset ovat terveydelle vaarallisia ja kalliitakin

Vaikka kaikkia D-vitamiiniin liitettyjä terveyden suojavaikutuksia ei ole täysin todistettu, on mielestäni käsittämätöntä, että Suomen D-vitamiinisuositukset ovat tasolla, joka hyvin todennäköisesti lisää riskiämme sairastua moniin vaikeisiin tauteihin. D-vitamiinista on monta terveydellistä hyötyä eikä mitään haittaa, kunhan annokset eivät ole liian suuria. Tutkimukset osoittavat kiistatta, että Suomen suosituksiin nähden 10-kertaiset annokset ovat turvallisia. Jo mahdollisuus, että selvästi suuremmat annokset vähentäisivät riskiämme sairastua syöpiin, sepelvaltimotautiin, diabetekseen, MS-tautiin, psoriasikseen, keliakiaan, verisuonitauteihin, tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin, raskauden komplikaatioihin, masennukseen, suoliston tulehduksiin, virus- ja bakteeritauteihin, luun haurastumiseen tai luunmurtumiin, pitäisi kaiken järjen mukaan olla pakottava syy suositella kunnollisia D-vitamiiniannoksia kaikille suomalaisille vastasyntyneestä ikivanhaan."
http://maijakajan.fi/2013/01/23/ihmeellinen-d-vitamiini-ja-ihmeelliset-s...

D-vitamiinin puute vauhdittaa luun ikääntymistä ja heikentää luun laatua.
http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/vitamin-d-deficiency-accel...

On days that individuals do not sunbathe, the Vitamin D Council recommends the following daily maintenance doses:
Children: 1,000 IU (25µg) per 25lbs (11kg) of body weight.

Notes: Recommendation applies up to 125 lbs (55kg).
Adults: 5,000 IU (125µg) (including pregnant and breastfeeding mothers)

Notes: If obese, consider a higher dose. If pregnant or breastfeeding, it is important to check blood levels and to make sure the mother is sufficient (50 ng/ml) 125 nmol/l. If the mother is sufficient, then the weaning infant does not need to supplement.
Upper limit: 10,000 IU (250µg)
http://www.vitamindcouncil.org/further-topics/for-health-professionals-p...

Onpa teillä paljon tietoa!! Ihan positiivista.
Minulla löytyi osteoporoosi 2007. Söin fosamaxia ja myöhemmin halvempaa rinnakkaislääkettä 1xvko.

2011 joku lääkäri töissä huomasi, että pitää aloittaa lääketauko. Erikoislääkäri suositteli neljän vuoden taukoa. Estrogeeninorvaus lääkitystä en saanut lopettaa. Olen syönyt kalkkia ja D-vitamiinia. Pari vuotta sitten nostin D-vitamiinin määrää. 100ug tai vähän enemmänkin.

Lääkärit eivät osaa antaa ohjeita, itse kaikki tieto pitää etsiä. Lääkäri vain kehoittaa syömään kolesterolilääkettä. Enpä syö. Jos kole on vähän yli 6, ei ole mitään syytä. Triglyseridikin 0,45.

Voi olla että käyn syksyllä luuntiheysmittauksessa ja mietin sitten. Kalkin jätän myös pois. Saan sitä riittävästi ruoasta.
Hyvää terveyttä kaikille.

Annakatri

Onpa teillä paljon tietoa!! Ihan positiivista.
Minulla löytyi osteoporoosi 2007. Söin fosamaxia ja myöhemmin halvempaa rinnakkaislääkettä 1xvko.

2011 joku lääkäri töissä huomasi, että pitää aloittaa lääketauko. Erikoislääkäri suositteli neljän vuoden taukoa. Estrogeeninorvaus lääkitystä en saanut lopettaa. Olen syönyt kalkkia ja D-vitamiinia. Pari vuotta sitten nostin D-vitamiinin määrää. 100ug tai vähän enemmänkin.

Lääkärit eivät osaa antaa ohjeita, itse kaikki tieto pitää etsiä. Lääkäri vain kehoittaa syömään kolesterolilääkettä. Enpä syö. Jos kole on vähän yli 6, ei ole mitään syytä. Triglyseridikin 0,45.

Voi olla että käyn syksyllä luuntiheysmittauksessa ja mietin sitten. Kalkin jätän myös pois. Saan sitä riittävästi ruoasta.
Hyvää terveyttä kaikille.

Kolesi on erinomainen.

Älä syö kalkkia purkista.

Tarvitset

C-vitamiinia
D-vitamiinia
K2-vitamiinia
Magnesiumia (sitraattimuoto)

Liiku

Kuuleppa Kari,

 

eiköhän nuo kysymykset olisi viisainta osoittaa suoraan lääkärillesi. Täällä ei ole muita kuin keittiöammattilaisia, jotka lainailevat ulkomaisia tutkimuksia ja välillä AH:n ja Tolosen vitsikerhon tuotoksia.

Eli ota yhteys joko omaan lääkäriisi tai sitten johonkuhun toiseen, mielellään erikoislääkäriin.

 

Hoitaja

Alfabet

Lääkärit ovat tehtaiden talutushihnassa joitakin poikkeuksia lukuunottamatta! Jos heihin uskoo ei tervettä päivää näe, ja rahat katoavat joutaviin lääkkeisiin ! Ihme että jotkut hoitsut uskovat virallisiin oppeihin, opettelisivat lukemaan, vieläpä englantia !

vanhapari

Vierailija kirjoitti:
tietoa A. Heikkilän sivuilta:

.

Heikkilä kirjoittaa paljon itsestäänselvyyksiä ja joukkoon myyntipuheita.

Heikkilän kirjoitusten päätarkoitus linee lisätä lisäaineiden myyntiä.

Uskon enemmän lääkäriin kuin Heikkilään.

vanhapari

Alfabet kirjoitti:
Jos heihin uskoo ei tervettä päivää näe, ja rahat katoavat joutaviin lääkkeisiin ! Ihme että jotkut hoitsut uskovat virallisiin oppeihin, opettelisivat lukemaan, vieläpä englantia !

Heh heh, kuinkas vanhana ja terveenä on omat vanhempasi opeillasi eläneet/elävät. 

Me ollaan jo keski-iän ylittäneitä, mutta kyllä viimeiset yli 20 vuotta on eletty lääkkeiden ansiosta. Vaimo (89v.) syö 7-9 ? pilleriä päivitttäin ja minä (93v) 4 pileriä.  Juuri vaimo sai osteoporoosilääkkeen, sen takia olen sivuilla.

Tuntuu että nyt matkustelu loppui, ainakaan ei enää eurooppaa kauemmaksi. Virossa tietysti käydään 2 kertaa kuukaudessa, ei espoon kerrostalossa jaksa elää varsinkaan talvisin.

oman tien kulkija

Vierailija kirjoitti:
Kuuleppa Kari,

 Täällä ei ole muita kuin keittiöammattilaisia, jotka lainailevat ulkomaisia tutkimuksia ja välillä AH:n ja Tolosen vitsikerhon tuotoksia.
Eli ota yhteys joko omaan lääkäriisi tai sitten johonkuhun toiseen, mielellään erikoislääkäriin.

Hoitaja

Aivan samaa mieltä, täällä vain lainaillaan kauppiaiden ja vitamiineilla rikastuvien tekstejä ja tutkimuksia, joissa muutamissa jopa vain 10 koehenkilöä.

Kun oikeasti sairastuu (ystävät ja työkaverit, useita kymmeniä), niin sitten vasta huomaa että ei ymmärrä yhtään mitää. 

Toiseksi, tunnen niin monta vitamiininsyöjää, jotka ovat minullekin suosituksia ja jopa joululahjaksi pillereitä antaneet,,,,,,,, nyt kun on ylitetty 70 v niin jokainen on minua sairaampi. Ovat saaneet diabetesta, hermojuuritulehdusta, osteoporoosia, epilepsiaa ym. Pillerinsyöjillä on myös etu ja sivuhampaita poistettu, kun minulta vain takahampaita.

Laajoissa veritesteissä, 300-500 e  hintaisissa kannattanee käydä 5 v välein, ja sen jälkeen sisätautilääkärillä,  samoin silmälääkärillä, jos terveys kiinnostaa. 

Mutta aivan itsenäisesti ei kannattane syödä kuin d-vitamiinia, jatkuvasti.

(ite kyllä syön tavallista 500 mg asperiiniä, noin neljänneksen joka päivä, vaimoni,  54 vuotta takaperin sain minut syömään, koska hänen isoisänsä söi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat