Juhannusmenu?

Vierailija

Mitä ihanaa laitatte juhannuksena pöytään?
Meillä on aattona norjalaista lohta, ostan sen aattoaamuna.
Jälkiruokana mansikoita, juustoja hillokkeen kera ainakin.
Juomana valkoviiniä ja kivennäisvettä.
Sallaattia tietysti.

Kommentit (9)

Vierailija

Meillä ei pöydästä löydy lohta, sitä on tullut syötyä niin paljon että kaikki ovat siihen jo hieman kyllästyneet.
Sen sijaan grillissä tirisee Päijänteestä nostettua siikaa.
Grillistä löytyy myös lihaa ja hunajamarinoitua kanaa sekä kasvisvartaita.
Erilaisia salaatteja ja vieraiden toivomuksesta erikoisesti myös minun sienisalaattiani.

Jälkiruokana kermakakku mansikoista.

Niin ja Juhannuksena on ehdottomasti saatava myös grillattua kämppäriä.

Vierailija

Helsingissäkin saa aika harvoin norjalaista merilohta, siksipä sitä täytyy ostaa juhannukseksi. Antibioottikalaa en suostu syömään, tökkii kovasti vastaan.
Ai, sienisalaatti on aina hyvää ja sitähän voi laittaa myös leivän päälle (jos on sattunut jäämään yli) kun suolaisen himo yllättää.
Saila (joka kirjoitti myös aloituksen,mutta unohtui vain nimmari..)

Vierailija

Tuopa oli minulle uutta että Helsingistä saa vain harvoin norjalaista merilohta kun sitä jopa täällä maallakin löytyy kalakauppiaalta harva se viikonloppu.
Taitaa olla niin että maalla saa puhtaanpaa ruokaa...

Vierailija
mökinmuori

Tuopa oli minulle uutta että Helsingistä saa vain harvoin norjalaista merilohta kun sitä jopa täällä maallakin löytyy kalakauppiaalta harva se viikonloppu.
Taitaa olla niin että maalla saa puhtaanpaa ruokaa...

Helsingissä saa Norjan lohta "merilohena" ja suomalaisena merilohena. Kauppatorilla savulohivalmisteet ovat usein Norjan lohta. "Tietysti" sanovat kauppiaat. Mutta rannasta saa myös pyyntituoretta Itäiseltä Suomenlahdelta pyydettyä meritaimenta, joka on kiinteytensä vuoksi upea graavattava ja paistuu hellästi grillattuna "kostean rapeaksi". Lisukkeeksi uudet perunat ja vihreä salaatti. Rohkea kokeilee juomaksi kevyttä italialaista PUNAVIINIÄ.

Jälkkäriksi sorbetti tilanteen mukaan.

Ja yöllä kokon jälkeen grilliin sydämellä marinoitua kanaa, sipuleita, tomaatteja, kesäkurpitsaa jne.

Vierailija

Todella on niin ja tarkoitan siis lohta joka ei ns. kassilohta. On kyse siis ihan "vapaasta lohesta" ei merialtaassa kasvatetusta. Merilohi on vaaleata väriltään, mutta ne muut sellaisia aika punaisia. Kun ei ole Vanhaa kauppahalliakaan, en käy halleissa. Hietalahden halli oli suuri pettymys - oli jonkinlainen ravintola etupäässä.
Saila

Vierailija

mökinmuori

Tuopa oli minulle uutta että Helsingistä saa vain harvoin norjalaista merilohta kun sitä jopa täällä maallakin löytyy kalakauppiaalta harva se viikonloppu.
Taitaa olla niin että maalla saa puhtaanpaa ruokaa...

Helsingissä saa Norjan lohta "merilohena" ja suomalaisena merilohena. Kauppatorilla savulohivalmisteet ovat usein Norjan lohta. "Tietysti" sanovat kauppiaat. Mutta rannasta saa myös pyyntituoretta Itäiseltä Suomenlahdelta pyydettyä meritaimenta, joka on kiinteytensä vuoksi upea graavattava ja paistuu hellästi grillattuna "kostean rapeaksi". Lisukkeeksi uudet perunat ja vihreä salaatti. Rohkea kokeilee juomaksi kevyttä italialaista PUNAVIINIÄ.

Jälkkäriksi sorbetti tilanteen mukaan.

Ja yöllä kokon jälkeen grilliin sydämellä marinoitua kanaa, sipuleita, tomaatteja, kesäkurpitsaa jne.


Totta, punaviini sopii lohelle erinomaisesti. Sitä meidän oma ruokakunta suosii, mutta nyt on myös vieraita josta yksi kaihtaa punaviiniä. Siksi valkoviini valittiin. Assyrtikos on muuten kokeilemisen arvoinen valkoviini. On kreikkalainen ja sikäläiseksi viiniksi ok. Ei korkkivikaakaan ole ollut, kaksi pulloa sitä on koemaistettu ensin, kunnes kelpuutettiin juhannuksen juomaksi. On certifioitu tuote eli luomuviini, rypäle on kotoisin Santorinilta. Stockmannin talon Alkosta oli mainittu viini loppu, mutta Hankkijan talon liikkeestä sitä löytyi.
Taimen on varmasti hvyää, on sitä tullut maistettua. Kun olemme olleet Pohjois-Pohjanmaalla juhannuksena, siellä on paikallinen kalastaja lahjoittanut vasta pyydystettyä lohta ja se oli todlela tuoretta, juuri samana aamuna kalastettua.
Tunnen muutaman kalastusfriikin mieshenkilön, jotka suuntaavat kesäkuussa Norjan lohijoille. Saaliit ovat kuulemma mahtavia, on niistä kuviakin eli ole ihan pelkkiä kalajuttuja.
Niin, italialaiset punaviinit ovat ok lohelle. Löytyy myös muutamia ranskalaisia.

aluisa
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Minä onneton ehdin ostaa lohta juhannusaatoksi. Naapurin isäntä toi pian sen jälkeen suoraan nuotalta Puruveden muikkuja. Niitä nyt sitten syödään niin paistettuina kuin savustettuina uusien perunoiden kanssa. Eipä siinä paljon muuta kaivata, mitä nyt salaattia vähän. Juomana minulle riittää vesi, kun en ole koskaan tykästynyt viineihin eikä olutkaan maistu. Kuohuvaa olisi mutta tuskin siihenkään kosken.
Rapaperipiirakkaa täytyy leipoa vielä makian nälkään, kyllä se maistuu jäätelön kanssa.
Hyvää juhannusta kaikille toivottelee Aluisa

Vierailija

Älä huoli, Aluisa!

Ostaa hökäisin norjalaisen merilohen marketista, jossa tungos oli painajaismainen.
Kas, autoon palattuani pitkän kassajonon periltä puhelimeni piippasi tekstiviestin:
"Nelikiloisen mateen antoi kotilahti. Veikka toi Puruveen muikkuja. Tuonko teille puolet molemmista?"

Vähän aikaa otti pattiin, mutta pian kirkastui! Kas, loimutetaan osa lohesta, loput graavataan. Muikut savustuspönttöön, mateesta kermainen keitto. Jo vain!
Alkupalapöytään pikkuisia lohileipiä, sienisalaattia, vihersalaattia, savumuikkuja, valkoviiniä ja vettä.
Pääruuaksi loimulohta ja uusia pottuja, salaattia seuraksi. Jälkiruuaksi mansikoita kermavaahdolla tai ilman.
Iltapalaksi tähteitä.

Juhannuspäivän brunssi aamusaunan jälkeen sisältää suolaisia pikkupaloja, jo aiemmin mainittuja. Myös silliä, kuohuviiniäkin löytyy kellarista. Valkosipulikurkkujakin taitaa olla vielä iso purkillinen.
Mallasjuomaa haluavat saavat tehdä toiviomatkan vanhaan maakellariin, jonka ovenkamanaa täytyy varoa. On nimittäin tosi matalalla.

Kunpa ei kukaan ventovieras sattuisi saapumaan tänne ja haistelemaan hengitystämme!

Vierailija

Ehdin jo leipoa pienet perunarieskaset, niihin piti olla perunasosetta ja ohrajauhoja ja ne on aivan mahtavan makusia, paljon parempia kuin kaupasta ostetut. Ilma on sateisen harmaa ja tästä tulee cityjuhannus.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat