Vierailija

Meille tuli ystävättären kanssa kiivasta keskustelua aiheesta, kun hänestä kantta ei tarvita. Minusta taasen kansi tekee perunasta pehmeän ja muhevan.

Kokeilen haarukalla perunaa kun taas ystävä kokeilee tulitikulla.. Kuvittelin, että jokainen keittäjä tekee samalla tavalla perunoita, mutta ilmeisesti tapoja onkin tuhansia. Mikä on oikea?

Sivut

Kommentit (47)

Oikeaoppinen keittäminenhän lähtee siitä, että perunat eivät 99-prosenttisen kypsät, kun vesi kaadetaan pois. Sitten kattila pidetään muutama minuutti hellalla (levy ei ole päällä), perunoiden päällä pyyhe tai talouspaperia ja kansi päällä. Näin vetisyys vähenee ja potut napakoituvat. Nam!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokainen tehköön tavallaan!
- mutta kun on kansi keitettäessä, niin voi pärjätä pienemmällä energia määrällä.
Kypsyyttähän voi kokeilla millä vaan, ei kai sillä ole merkitystä. Yleensä haarukalla.

- Kakun kypsyyttä kokeilen tulitikulla.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Uudet perunat laitetaan kiehuvaan suolalla maustettuun veteen,
eikä keitetä kauaa ! Paras maku säilyy !

Tällainen ohje löytyi googlettamalla tähän elintärkeään
kysymykseen ja otsakkeena oli Ohjeita uusavuttomille :)

Perunoiden keitto
Pikaohje
1. Pese perunat. Valitse mielellään keskenään samakokoisia perunoita.
2. Laita kattila noin puolilleen vettä.
3. Laita kattila liedelle ja käännä levyn teho maksimiin (= nuppi kohtaan 6).
4. Kun vesi kiehuu laita perunat kattilaan. Voit lisätä vähän suolaa.
5. Vähennä levyn tehoa noin puoleen. Nuppi kohtaan 3-4.
6. Anna kiehua noin 20 minuuttia tai kokeile haarukalla milloin peruna on pehmeä.
7. Kaada kuuma vesi pois.
8. Voit tarjoilla perunat samassa kattilassa missä ne on keitetty.

Käyttämällä kantta nopeutat veden kiehumista ja säästät energiaa.

Kyllä se on perunoiden keittäminen taitolaji. "Köksäntunnilta" tuleva poika sanoi: ope sanoi että perunoita ei saa keittää valtameressä.Ope oli antanut oikean opin nuorisolle.

Itse käytän sellaista höyryritilää kattilan pohjalla, vettä vain senverran että ritilän pohja peittyy, ruokalusikallinen merisuolaa. Keitän siis höyryllä ja kypsyyden kokeilen hammastikulla. Keittoaika on sama kuin "valtameressä" keitetyille perunoille. Tässä on siis kyse perunoista jotka keitetään kuoripäällä.

Minä kun luulin, ettei veden suolaamisella ole mitään vaikutusta makuun. Hauduttaminen liinan alla tekee paremman koostumuksen, se on todettu vuosikymmenien varrella!

Minäkin keitän sellaisessa höyryritilässä. (sekatavarakauppa myy näitä edullisesti) Laitan munakellon soimaan 20-25min. perunan koosta riippuen. Näin en unohda kiehumaan liian kauan.

Jos haluan kananmunan myös, siihen päälle vaan, noin puolivälissä poistaen saa aivan sopivia munia. Kun laittaa samaan aikaan, ne ei rikkoonnu.
Joskus laitan porkkanankin tms. Kypsyyttä kokeilen coktail-tikulla. Ei tule vetisiä pottuja. ;D

Uuuniruokaa tehdessä en keitä perunoita ollenkaan, vaan laitan ne kanneliseen vuokaan tai alumiinipaperin alle kypsymään uuniin.
Tietysti pistelen perunat ensin haarukalla, toki muukin terävä esine käy, tilkka vettä vuoan pohjalle.
Näin ei tule vetisiä perunoita ja kypsymisaikakaan ei niin pilkuntarkkaa ole.
Kannattaa kokeilla ja säästää energiaakin.

Mie sitä keitällin tuassa päivänä muutamana uuvet potaatit. Ne ku ol valamiiks pestyt ni mie vua huuhallin vähä hana alla ja nakkasin ne teräskattilaa ja vettä piäle notta just peittyvät. Alakuu piin levyy kutosela ja sittä pienensin nelosele ko alakovat kiehuu. Keittelin ilima kantta ja kävin kokeilemasa välilä kahvelila. sillo ko tuntuvat sopivasti pehmeile kuajalsin niistä veit poisja nostalin muutama niistä lautasele sihi vähä salaattii kurkkuu vetajuustoo ja sipulii. perunat söin suolase voi ja tomaattisilli kansa. nii ja tulhanne syötyy ne salaattitarpeettii. Ol hyvee. ja sittä santsaus. joskus ripaatan perunoihe keitivvetee suoloohi jos muistan ja välii suatan laittoo voinokareennii. iha miltä millonnii tuntuu ja mitee sattuu juohtumaa mielee. Kanne kansa keittämine varmaa siästäs enerkijoo van se kans pitää olla sopivasti raullaa nottei ves kuohu hellale.

T.suapisti

Perunan keitto-ohjeissa suositellaan, että perunat pannaan kiehuvaan veteen. Niin yleensä olen tehnytkin. Olen myös pannut suoraan kylmään veteen, enkä ole huomannut makueroa. Mikähän se syy on, että pitää panna perunat kiehuvaan veteen. Perunakattilani on sellainen, jossa on kannessa reikiä, joten eipä kiehu vesi yli hellalle.

Lainaus:

Perunan keitto-ohjeissa suositellaan, että perunat pannaan kiehuvaan veteen. Niin yleensä olen tehnytkin. Olen myös pannut suoraan kylmään veteen, enkä ole huomannut makueroa. Mikähän se syy on, että pitää panna perunat kiehuvaan veteen. Perunakattilani on sellainen, jossa on kannessa reikiä, joten eipä kiehu vesi yli hellalle.

Miulei ou mitää erikoista kattiloo perunoihe keittoo varte. iha tavallisesa teräskattilasa mie ne keitälän. Sillo harvon (muutama kerta vuotee) ku keitän niitä. Miulon keittotaito kiria vuuelta -83 tuala hyllysä ja semmukkaa kuorperunat (=vanahat) pistettii kylymää vetee jossol suoloo yks teelusikka ja uuvet perunat pit esteks hieroo veissä kuor pois niistä ja sejjäläkee pistee ne kiehuvaa suolattuu vetee ja sittä keittee. Vanahat perunat keito jäläkee hetke kuivatela kattilasa hella reunala ja uuvet pistee er astijaa ja pinnale reilusti siliputtuu persiljoo.

T.suapisti

Tämän minäkin luulen tietäväni paras keino on keittää ne kiehuvassa vedessä, turha on veteen mitään lisukkeita laittaa, kokelee jollakin piikillä, aina välillä (haarukka ei ole hyvä).
Itselläni on ruostumattomasta teräksestä tehty hieno piikki n 3mm halkaisija terävä pää + kahva .

No voihan perskeles, kyllä haarukka on riittävän hyvä kypsyyden kokeiluun. Miksi pitää perunat panna kiehuvaan veteen kiehumaan, kun kylmään veteen pantuna ei makueroa kuitenkaan ole havaittavissa. On se kumma, että perunan keitto on täällä sellaista tiedettä, ettei normaali järki tunnu riittävän yksinkertaiseen asiaan.

Ihmisillä nyt vaan saattuu olemaan erilaisia tapoja tehdä mitäkin. Esim. keittää perunat, siivota, leipoa, juoda tai olla juomatta kahvia, näistä asioista on yksinkertaisesti mukava vaihtaa mielipiteitä, olipa asia miten tavallinen tahansa. Mitään näistä toimistahan ei ole lailla säädetty.

Lainaus:

No voihan perskeles, kyllä haarukka on riittävän hyvä kypsyyden kokeiluun. Miksi pitää perunat panna kiehuvaan veteen kiehumaan, kun kylmään veteen pantuna ei makueroa kuitenkaan ole havaittavissa. On se kumma, että perunan keitto on täällä sellaista tiedettä, ettei normaali järki tunnu riittävän yksinkertaiseen asiaan.

Kokemusta voin sanoa, että haarukalla kokeillessa tahtoo peruna halkeilla joten ohut piikki on parempi, jokainen voi tämän kokeilla.
Eikä silläkään ole suutrta merkitystä laittaako kiehuvaan, haaleaan, tai kylmään veteen, jokainen tavallaan.
En usko jotta kukaan voi mausta päätellä, että ahaaa, perunat on laitettu haaleaan veteen ennen keittämistä?

Lainaus:

Ihmisillä nyt vaan saattuu olemaan erilaisia tapoja tehdä mitäkin. Esim. keittää perunat, siivota, leipoa, juoda tai olla juomatta kahvia, näistä asioista on yksinkertaisesti mukava vaihtaa mielipiteitä, olipa asia miten tavallinen tahansa. Mitään näistä toimistahan ei ole lailla säädetty.

No justiisa nuinikää. Eihäsitä sitäpaitsi tiiä vaikka näistä keskusteluista vielä oppis jotai uuttahi. Vaikkapa vua jotai semmosta pientä jota ei ou enne ies tult uatelleekskaa. Minoon kaiketi iät ajat kokelu potaattie kypsyyve kahvelila. Joskus ne tahtoot halakeila varsinnii josko samoo perunoo sattuu useempaakertaa kopasemaa van useimite kaik säilyyt ehjänä ja miteepä välii silläi sittä on. Emmie niitä kuitenkaa ou tapana pitänä kokonaisina niellä. Ja muutennii minen kovi usei perunoita keittele. Ei mää montookaa kiloo vuotee. Sitä tällee alaku kesästä vähä useemmi tuloo syötyy uusii potaatika van sittä se jiäp. Muutenkaa minen just ruokoo laita. en kykene. valamis mössöjä lämmittelen mikrosa ja niilläi se näläkä siirtyy jokskii aikoo.

T.suapisti

Lainaus:

No voihan perskeles, kyllä haarukka on riittävän hyvä kypsyyden kokeiluun. Miksi pitää perunat panna kiehuvaan veteen kiehumaan, kun kylmään veteen pantuna ei makueroa kuitenkaan ole havaittavissa. On se kumma, että perunan keitto on täällä sellaista tiedettä, ettei normaali järki tunnu riittävän yksinkertaiseen asiaan.

Eihän tässä ole siitä kyse, ettei kaikkien perunankeittäjien järki riitä asiaa hoitamaan. Tällaisestakin tavallisesta asiasta vain on KIVA jutella yhdessä. :) Ei kaikkea tarvi ottaa niin vakavasti, hyvä kanssaihminen. Muutenhan emme voisi turista tuolla turuilla ja toreilla paljon mistään, jos kaiken pitää olla täyttä asiaa (mitä se sitten kenellekin tarkoittaa!).

Peruna-asia on "kuumaperuna" noin kuvainnollisesti. Muutama vuosi sitten luin Tiede-lehdestä hyvän jutun siitä miksi suolaa ja miksi kiehuvaan veteen. Kaikki perustuu siihen, että uudessa perunassa tärkkelys on eri muodossa kuin vanhassa varastoidussa perunassa. Anu Hopia osasi selvittää asian kansankielellä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat