Näin leivot vatruskoita

klo 16:55 | 11.2.2014
Pikkutyttönä isoäiti tarjosi sunnuntaisin itsetehtyjä sultsinoita, nyt Ritva Ryttyläinen leipoo satoja piiraita viikottain pitopalveluyrittäjänä.Lue koko juttu
Pikkutyttönä isoäiti tarjosi sunnuntaisin itsetehtyjä sultsinoita, nyt Ritva Ryttyläinen leipoo satoja piiraita viikottain pitopalveluyrittäjänä.Lue koko juttu
Ladataan...
Miten se vatruskoiden kuori tehdään?
Keitettyjä perunoita kuumina muussataan, lisätään vehnäjauhoja, kananmuna, suolaa.
Ilomantsilaiset vatruskat ovat mielestäni oikeita eli umpikuorisia, jotkut väittävät vatruskoita avopiiraiksi.
http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/vatruskat/
Aloittaja hei! Kun aloitit keskustelun artikkelin perusteella, niin ohje löytyi myös siitä artikkelista:-)
"Vatruskaleipurin niksit
Valitse perunoiksi jauhoisia perunoita.
Survo perunat kuumina, muuten seos liisteröityy.
Sekoita jäähtyneeseen massaan muna ja jauhot. Munan voi korvata nokareella laktoositonta kermaviiliä.
Taputtele taikinakuoret käsin, se on helpompaa kuin kauliminen.
Käytä apuna reilusti jauhoja.
Rikotuista ohrasuurimoista tehty puuro on hyvä kotimainen täytevaihtoehto.
Vatruskat ovat tulikuumina pehmeitä ja rikkoutuvat helposti. Jäädytä vatruskoita hetki pelillä, ennen kuin siirrät ne tarjolle."
Ps. Ritvan Äiti oli Ilomantsin tyttöjä.
Muna varmaan helpottaa käsittelyä, mutta aikoinaan Ilomantsin Runopirtillä vatruskataikinaan ei laitettu munaa. Vain muussattua perunaa, jauhoja ja suolaa.
Taikinasta taputeltiin soikeita kakkaroita, toiselle puoliskolle suolavedessä keitettyä riisiä, taitettiin toinen puoli päälle ja siistittiin teevadilla reuna. Syntyi puolikuun muotoisia leivonnaisia, jotka voideltiin heti kuumassa (300) uunissa paistamisen jälkeen voisulalla.
Ja a vot, kun olivat hyviä.