Vierailija

Masennus, lääkkeet ja aivotoiminta.
Aineisto : YLE Teema Huumetta aivoille otteita 4.5-08
Kuningas Daavidin sävelmä, johon voinen yhtyä tutustuessani, masennusta ja sen lääkitystä koskevaan aineistoon Psalmi 139: 14 Minä kiitän sinua siksi, että minut on tehty pelottavan ihmeellisesti. Sinun tekosi ovat ihmeelliset, kuten sieluni varsin hyvin tietää.

Kolmesataa miljoonaa ihmistä käyttää lääkärin määräyksestä masennuslääkettä.

Tri Michel Hamon ranskalainen neurologi, on erikoistunut masennuksen biologiaan. Tri M. Hamon on koulutukseltaan psykiatri ja farmakologi ja tutkii masennuslääkkeiden vaikutusta.
M.Hamon:” Maallikkokin osaa kuvailla masennusta. Kaikki yhdistävät siihen alakuloisen mielen: Osa masennuksen oireista osoittaa kuitenkin, että kyseessä on todellinen sairaus. Näistä merkittävin on omanarvontunnon menettäminen; ihminen ei tunne olevansa minkään arvoinen. Myös motivaatio ja tietyllä tapaa elinvoima kadotetaan. Ihmisen on löydettävä jokapäiväisestä elämästä mielihyvän aiheita, eikä hän saa nautintoa myöskään työstä. Haluttomuus valtaa mielen.”

Masentuneen aivoihin vapautuu liian vähän serotoniiliä, se välttämätön välittäjäaine. Seretoniilin puute vaikuttaa usealla aivoalueella. Ensinnäkin se vaikuttaa striatomiiniin, joka ohjaa autonomista hermostoa.
Toinen vaikutus alue on talamus ja hypotalamus, joiden asiana ovat ruumiilliset toiminnot, kuten lämmön säätely ja unen tarve. Masentuneet kärsivätkin usein unen ja syömiseen liittyvistä häiriöistä. Altistuvia alueita ovat myös mantelitumake joka säätelee pelkorefleksiä, sekä hippokampus johon paikallistuu tunnemuistot.
Masennuslääkkeiden vaikutusta seretoniiliin, voi verrata psykostimulantti dopamiiniin. Lääkkeiden molekyylit hidastavat seretoniilin takaisin ottoa. Joten seretoniilin aktivoiva vaikutus reseptoreihin säilyy pitkään.

Tri M. Hamon :” Masennuslääkkeet vaikuttavat monoamiinivälittäjäaineisiin. Nykyisin käytettävistä lääkkeistä useat vaikuttavat seretoniiliin ja uusimmat lääkkeet vaikuttavat näihin molempiin. Tiedetään, kun vaikutetaan seretoniiliin ja noradreaniiniin vaikutus tuntuu myös dopaniini aineenvaihdunnassa. Dopaniini mahdollistaa mielihyvän tuntemisen. Se antaa kyvyt etsiä ja tuntea nautintoa. Masennuslääke ei ainoastaan aktivoi sterotoniilisoluja. Vaikutus kertautuu ryöppyinä. Kun serotoniili vaje korjaantuu samalla nordeaniilitaso, dopaniilitaso ja koko monoamiinijärjestelmä kohenee. Muidenkin välittäjäaineiden solujen toiminta paranee ja osittain jopa palautuu.
On kehitelty mallieläimiä masennuksen tutkimista varten. Eläimille aiheutetaan masennus altistamalla ne toistuvalle stressille. Näin aikaansaatu malli on osoittautunut hyvin luotettavaksi. Masentuneille eläimille annetaan masennuslääkettä ja näiden on havaittu korjaavan eläimen käytöksessä häiriöitä, jotka muistuttavat paljolti masentuneen ihmisen oireita. Näiden kokeiden yhteydessä on voitu tutkia mitä masentuneen eläimen aivoissa tapahtuu. Tämä on edistysaskel masennuksen biologisen prosessin tutkimisessa.”

Stressi vaikuttaa aivoissa ensiksi hipposkampukseen, joka osaltaan säätelee unen ja ravinnon tarvetta. Hypotalamus välittää impulssit aivolisäkkeeseen joka pieni mutta merkittävä rauhanen aivojen alaosassa. Aivolisäke erittää hormonia nimeltä ACT. Hormonit eroavat välittäjäaineesta siinä, että leviävät verisuonten välityksellä kaikkialle kehoon.

Tri M. Hamon: ” Hormoni kulkee verenkierron mukana kaikkialle kohteeseensa, tässä tapauksessa munuaisten yläpuolella oleviin rauhasiin, eli lisämunuaisiin. ACTH-hormoni vaikuttaa tämän rauhasen kuorikerrokseen, josta vapautuu kortisolia. Kortisoli on elimistön tehokkain keino
reagoida stressiin.”
Kortisoli laukaisee valmiustilan koko elimistössä ja varustettujen sokerien ja rasvojen käyttöönoton. Jonkin ajan kuluttua kortisoli palaa aivoihin viestittämään, että vaara on ohi ja stressin lauettua organismi rauhoittuu ja löytää jälleen tasapainonsa. Jos kortisolin erittyminen riistäytyy hallinnasta masennuksen vaara on suuri.
Tri M. Hamon :” Masentuneen ihmisen stressijärjestelmä on epäkunnossa. Hän on jatkuvasti valmiina reagoimaan stressiin. Lääkkeillä pyritään estämään kortisolin vapautuminen ja siis vähentämään suoraan sen vaikutusta. Tietyt yhdisteet ovat antaneet lupaavia tuloksia eläinkokeissa, ja vähentäneet liiallisia stressireaktioita. Joitakin kokeita on myös tehty ihmisillä ja tulokset antavat toivoa.
Arvioidaan, että masentuneet on noin 15 prosenttia ihmisistä.
Masennus kuitattiin vielä joitakin vuosia sitten laiskuudeksi, ja näin ajatellaan vieläkin joissakin piireissä, vaikka masennus on todellinen sairaus.
Ihmiset kärsivät todellisista oireista, joille löytyy biologinen perusta. Sekä sairaus, että lääkkeiden vaikutus näkyy aivoissa. Eli masennusta on siis pidettävä sairautena, samoin on huumeiden riippuvuus.”
Ohjelmassa sivuttiin myös lyhyesti ihmisen vapaata tahtoa sekä omaatuntoa, joita tulisi tutkia enemmän.
Onko ihminen kuin sätkynukke, jota ohjaa mielihalut ja välittäjä aineiden välittämä hermoimpulssit. Aivojen herkkä kemia ohjaa kaikkea käytöstämme ja erityisesti suhtautumistamme huumeisiin. Poikkeavuudet aivoalueiden toiminnassa paljastavat psyykkisiä ongelmia. Näitä selvästi erottuvia häiriöitä on pystytty korjaamaan masennuslääkkeillä.

Tieteellisen tutkimuksen valossa yhteiskunnan olisi syytä nähdä masennus ja huumeriippuvuus todellisina sairauksina.
Yle teema 2008 ”Huumetta aivoille”

Omat havainnot :
Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi 1 Mooses 1:27 ”Ja Jumala ryhtyi luomaan ihmistä kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän loi hänet, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät:” Ihminen; luomukselle annettiin vapaa tahto, sekä omatunto. Jumalan kuvana ominaisuudet; Rakkaus, viisaus, oikeudenmukaisuus ja voima. Esi-isämme Adamin synnin johdosta, kuitenkin me hänen jälkeläisensä olemme perineet epätäydellisyyden, Room. 5:12 Sen vuoksi niin kuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan ja synnin kautta kuolema, ja näin kuolema levisi kaikkiin ihmisiin, koska he kaikki olivat syntiä tehneet.” Synti on: Harhaan osumista. Elämme myös maailmassa, ota hallitsee vielä jonkin aikaa Jumalan vihollinen saatana panettelija, (1 Joh. 5:19 ”Me tiedämme olevamme Jumalasta, mutta koko maailma on paholaisen vallassa.”) Ihmisen epätäydellisyys, Jumalan vihollisen, saatana panettelijan hallitseman vihamielisen maailman aiheuttama paine, sattumukset.

(Saarnaaja 9:11”Minä palasin näkemään auringon alla, ettei kilpajuoksu ole nopeiden vallassa eikä taistelu väkevien, eikä viisaillakaan ole ruokaa eikä ymmärtäväisilläkään rikkautta, eikä edes tietävillä ole suosiota, sillä aika ja sattuma kohtaavat heitä kaikkia.”) ovat tekijöitä, tai jotkin niistä, jotka voivat aiheuttaa masennustilan mm. siten, että seretoniilin puutetta tarvitsee hoitaa lääkehoidolla. Ihminen saattaa joutua vastaavaan tilaan kuin koehiiri, joka altistettiin lisääntyvälle stressille, jonka seurauksena oli uupumus ja masennustila. ”Masentuneen aivoihin vapautuu liian vähän serotoniiliä, se välttämätön välittäjäaine. Seretoniilin puute vaikuttaa usealla aivoalueella. Ensinnäkin se vaikuttaa striatomiiniin, joka ohjaa autonomista hermostoa.
Toinen vaikutus alue on talamus ja hypotalamus, joiden asiana ovat ruumiilliset toiminnot, kuten lämmön säätely ja unen tarve. Masentuneet kärsivätkin usein unen ja syömiseen liittyvistä häiriöistä. Altistuvia alueita ovat myös mantelitumake joka säätelee pelkorefleksiä, sekä hippokampus johon paikallistuu tunnemuistot.”
Jumala tulee lähitulevaisuudessa korjaamaan ihmiskuntaa vaivaavan epätäydellisyyden rakkaan poikansa Jeesuksen Kristuksen hallitseman valtakunnan välityksellä. (ks. Matteus 6:9,10) Jesaja 33:24 ”Ja yksikään siellä asuva ei sano: ”Minä olen sairas.” Kansa, joka maassa asuu, on saanut erheensä anteeksi.”

Sivut

Kommentit (69)

En jaksanut lukea läpi tuota kirjoitustasi varsinkin kun en tunne siinä kirjoittamiasi asioita omakseni (ainakaan tällä hetkellä). On vähän liian pitkä sepustus ja asiakin vaikea sisäistettäväksi näin äkkiseltään.
Jos itse rämmit tuossa masennuksen suossa, toivotan sinulle voimia itsetutkisteluun ja valoisampaa tulevaisuutta!

Lainaus:

En jaksanut lukea läpi tuota kirjoitustasi varsinkin kun en tunne siinä kirjoittamiasi asioita omakseni (ainakaan tällä hetkellä). On vähän liian pitkä sepustus ja asiakin vaikea sisäistettäväksi näin äkkiseltään.
Jos itse rämmit tuossa masennuksen suossa, toivotan sinulle voimia itsetutkisteluun ja valoisampaa tulevaisuutta!

Kannatan tiivistämistä. Ei ole järkevää lainailla kilometrien mittaisia keskusteluja. Omakohtainen kokemus + linkki kiinnostuneille ja se on siinä. Keskustelua syntyy, jos asia kiinnostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus järjen kuori on hauras kuin keväinen jääpeite, jonka läpi voi yllättäen hulahtaa mustaa kylmyyteen. Mutta sieltä voi myös nousta, entistä vahvempana ja elämäniloisempana.

Kiitos kommentistasi. Tämä kirjoitus olikin tarkoitettu lähinnä henkilölle, joka miettii miten ihmisen elimistö toimii masennuksen suossa, sekä miten liikarasitus on yksi askel pahaan masennukseen. Elämme hyvin kriittisiä aikoja ja yhä useampi lähimmäinen ei enää kestä lisääntyvää taakkaansa ja masentuu. Olen vasta aloitteleva kirjoittelija keskustelupalstalla ja kaikki neuvot on hyväksi ja tarpeellisia, kiitos sinulle.

Olen jälleen myös sitä mieltä, että lyhyempiä kirjoituksia.
Asiaa voi täydentää myöhemmin ja ottaa kantaa muiden mielipiteisiin.
Keskusteleminen on antoisaa ja tärkeää, mutta nämä pitkät vuodatukset ei.

Kyllä olikin pitkä teksti, ihan kuin olisi kirjastossa käynyt.

Kirjasta luettuna menee paremmin perille tämäkin tärkeä asia.

Olen luonteeltani asioita pohdiskeleva mies. Ajatteleppa tarekemmin miten ihmeellinen on ihmisen elimistö, esimerikiksi seretoniilin tuottajana ja miten kaikki liittyy toisiinsa edm. herkällä tavalla? Kuningas Davidin havainto johon suuresti yhdyn: Psalmi 139: 14 "Minä kiitän sinua siksi, että minut on tehty pelottavan ihmeellisesti. Sinun tekosi ovat ihmeelliset, kuten sieluni varsin hyvin tietää."

Mietippä myös sitä miten"aika ja aaviatamattomat tapahtumat kohtaavat meitä kaikkia", joka voi osaltaan laukaista masennusken ja seretoniilin puutteen. Masentunut tarvitsee myös toivoa nähdä valoa tunnelin päässä.

Raamatussa annetaan juuri sitä toivoa jota masentunut tarvitsee, edellyttän hänen henkilökohtaista kiinnostutaan mietiskellä nk. perusasioita kuten: Miksi olemme olemassa ja mikä on elämisen tarkoitus.
(Jesaja 48:18) Oi kunpa vain todella kiinnittäisit huomiota minun käskyihini! Silloin rauhastasi tulisi niin kuin virta ja vanhurskaudestasi kuin meren aallot.

Olen luonteeltani asioita pohdiskeleva mies. Ajatteleppa tarekemmin miten ihmeellinen on ihmisen elimistö, esimerikiksi seretoniilin tuottajana ja miten kaikki liittyy toisiinsa edm. herkällä tavalla? Kuningas Davidin havainto johon suuresti yhdyn: Psalmi 139: 14 "Minä kiitän sinua siksi, että minut on tehty pelottavan ihmeellisesti. Sinun tekosi ovat ihmeelliset, kuten sieluni varsin hyvin tietää."

Mietippä myös sitä miten"aika ja aaviatamattomat tapahtumat kohtaavat meitä kaikkia", joka voi osaltaan laukaista masennusken ja seretoniilin puutteen. Masentunut tarvitsee myös toivoa nähdä valoa tunnelin päässä.

Raamatussa annetaan juuri sitä toivoa jota masentunut tarvitsee, edellyttän hänen henkilökohtaista kiinnostutaan mietiskellä nk. perusasioita kuten: Miksi olemme olemassa ja mikä on elämisen tarkoitus.
(Jesaja 48:18) Oi kunpa vain todella kiinnittäisit huomiota minun käskyihini! Silloin rauhastasi tulisi niin kuin virta ja vanhurskaudestasi kuin meren aallot.

Jopas oli tekstiä kerrakseen! Aihe on ajankohtainen monelle, mutta Jumalalla päähän lyöminen ei ainakaan minua auta pätkääkään eikä Raamatun siteeraaminen.Ne miehet, jotka sen kirjoittivat, elivat ehkä pikkasen erilaista elämää kuin me ja kuinkahan monen käden kautta legendat ovat nykyisessä Raamutussamme kulkeneet?
Uskokoon kuka mitäkin lystää, minun masennukseni johtuu aviopuolison skitosfreniasta ja omasta vammautumisestani.

Masennus kuuluu ELÄMÄÄN ja se paranee ajan kanssa, kun sen ottaa asiallisesti. Kukaan ei luultavasti voi olla koko ajan iloissaan ja riemuissaan, koska murhetta, huolta ja vastoinkäymisiä tulee jokaiselle joskus. Mielialalääkkeet on kehitelty ns. "onnellisuuspillereiksi " ja voin muutamasta kokeilusta viisastuneena sanoa, että ne muuttavat persoonaa, lihottavat yms.
Aivojamme eikä muutakaan elimistöämme ei ole rakennettu kestämään kemiallisia valmisteita, joilla ihminen saadaan vaikenemaan ja pois hoitojonoista. Puhuminen ongelmistaan on paras lääke sekä omatoimisuus, joka lääkepöllyssä häviää.
Ei muuta kuin itseään niskasta kiinni ja vaikkapa metsäreissulle! Helpottaa kummasti, samoin kuin puhuminen vaikka kadunmiehelle, mieluummin kyllä hyvälle ystävälle tai alan ammattilaiselle. Sellaiselle pääsy on vaan kiven takana nyky-Suomessa, mutta kannattaa vaatia oikeuksiaan!

"Uuden ajan mielialalääke", Cymbalta, jota auliisti tuputetaan vaivaan kuin vaivaan,( jopa pohkeen kramppaamiseen !!!!!!), teki minusta täysin sekopäisen: elämäni ensimmäisen kerran ( myös viimeisen) syyllistyin myymälävarkauteen, heitin ison avainnipun roskikseen yms. täysin älytöntä tapahtui. Yöt olivat kammottavien painajaisten kanssa kieriskelemistä ja lopulta vein puolet paketista takaisin lääkärille. ENkä IKINÄ ALOITA UUDESTAAN!

Lainaus:
anonyymi 14.08. 07:49
Jopas oli tekstiä kerrakseen! Aihe on ajankohtainen monelle......

Todella hyvä, asiallinen ja omakohtaisen kokemuksen perusteella kirjoitettu
oli sinun tekstisi. Kiitos.

Serotoniinin (välittäjäaine) puute on luultavaa yleisempi sairaus. Viime vuosina
sitä on alettu tutkimaan tarkemmin. Minulla on todettu tämä alhainen serotoniini-
pitoisuus. Sairastan pehmytkudosreumaa eli fibromyalgiaa. Tälle sairaudelle on tyy-
pillistä alhainen serotonipitoisuus. Se aiheuttaa unettomuutta ja mielialan laskua.
Tämän takia olen etsinyt mielialaa nostavia tekijöitä. Uiminen läpi vuoden vaikuttaa
hyvän olon hormooneihin. Hyvät ystävät ja vertaistuki. Mikä helpotus, en olekaan
yksin tämän sairauden kanssa. Kaikenlaiset elämykset piristävät kummasti; retket luon-
toon, teatterissa käynti, rakastuminen yms. Mikäli olet yksineläjä, älä jää sinne
neljän seinän sisälle!

Päivi Sato

Älä katsele surullisena menneisyyteen, ei se koskaan palaa.
- Koeta tehdä nykyhetki paremmaksi, siinä kaikki.
Amerillalainen kirjailija s. 1807 H.W. Longfellow.

Sakaslaiset arvostelijat haluavat, että säveltäisin kuin Haydyn tai Mozart. Mutta vaikka kuinka yrittäisin, olisin sittenkin ainoastaan kehno Haydyn ja vielä kehnopi Mozart. Siispä pysyn mieluummin Rossinina. Mitä se sitten onkin, se on kuitenkin jotakin, enkä Rossinina ole huono, enkä pyydäkkään tulla luetuksi sankarien joukkoon.
Italialainen säveltäjä s. 1792 Giocchino Rossini

Älä katsele surullisena menneisyyteen, ei se koskaan palaa.
- Koeta tehdä nykyhetki paremmaksi, siinä kaikki.
Amerillalainen kirjailija s. 1807 H.W. Longfellow.

Sakaslaiset arvostelijat haluavat, että säveltäisin kuin Haydyn tai Mozart. Mutta vaikka kuinka yrittäisin, olisin sittenkin ainoastaan kehno Haydyn ja vielä kehnopi Mozart. Siispä pysyn mieluummin Rossinina. Mitä se sitten onkin, se on kuitenkin jotakin, enkä Rossinina ole huono, enkä pyydäkkään tulla luetuksi sankarien joukkoon.
Italialainen säveltäjä s. 1792 Giocchino Rossini

Älä katsele surullisena menneisyyteen, ei se koskaan palaa.
- Koeta tehdä nykyhetki paremmaksi, siinä kaikki.
Amerillalainen kirjailija s. 1807 H.W. Longfellow.

Sakaslaiset arvostelijat haluavat, että säveltäisin kuin Haydyn tai Mozart. Mutta vaikka kuinka yrittäisin, olisin sittenkin ainoastaan kehno Haydyn ja vielä kehnopi Mozart. Siispä pysyn mieluummin Rossinina. Mitä se sitten onkin, se on kuitenkin jotakin, enkä Rossinina ole huono, enkä pyydäkkään tulla luetuksi sankarien joukkoon.
Italialainen säveltäjä s. 1792 Giocchino Rossini

En kuulu niihin, joiden mielestä elämältä ei enää ole mitään oppimista. Ne, jotka aina pysyvät samassa pisteessä, jäävät auttamattomasti jälkeen.
Sakaslainen ruhtinas, valtiomies s. 1815 Otto von Bismark

Meren lakeus kimaltelee tyynenä päivän noustessa, sellaisen maailman toivoisin myös olevan.
Japanin keisari s. 1901 Hirohito

Elämässäni on ollut monta depression kautta, ja on tunnustettava, että olen polttanut kynttilää molemmista päistä.
Suomalainen kirjailija nobelisti s. 1888 F.E. Sillanpää

Ajatus fibromyalgasta:
Raamattu varoittaa: ”Älä sano: ’Miksi on käynyt niin, että entiset päivät ovat osoittautuneet paremmiksi kuin nämä?’ ”
(Saarnaaja 7:10.)

Älä lannista itseäsi ajattelemalla asioita, joita et voi enää tehdä. Säilytä myönteinen näkemys. Vaikka toivoisi voivan joskus palata normaaliin rutiiniin, kestitty nyt elämään sellaisena kuin se on.

Älä siis viivy siinä, miten asiat voisivat olla. Muista, ettei täyttä onnea voi saavuttaa tässä maailmassa. Avainasia on se, että hyväksyt tilanteen ja teet siinä voitavasi.
Mikä voi auttaa sinua tässä? Keskustele ilonaiheista. Iloitse pienimmästäkin edistyksestä terveydentilassa. Keksi jotain, mitä voit odottaa, ja asetta realistisia tavoitteita juuri niinkuin olet menetellyt.

Kannattaa ajatella, että onnenhetkien ja hyvien elämänkuvioiden samoinkuin hankaluuksienkin takana on salattu suurempi tarkoitus. On tarkoitettu, etä löydät oikean tien, jolla voit nauttia elämästä täysin siemauksin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat