Sairaalabakteeri.

Vierailija

Haluaisin asillista keskustelua ja mielipiteitä henkilöiltä joilla on kokemusta sairaalabakterista.
Miten kauan hoito kestää ja millä toimenpiteillä? Joudutteko eristäytymään?

Olen googlettanut, mutta haluaisin kuulla henkilökohtaisista kokemuksista.
Perheessä juuri nyt akuuttitilanne leikkauksen jäkeisessä tilanteessa.

Kommentit (5)

Vierailija

MRSA-kantaja on henkilö, jolla on todettu MRSA-bakteeri joko taudin aiheuttajana tai MRSA-bakteeri on löytynyt iholta tai limakalvoilta otetusta näytteestä.

MRSA-kantaja sairaalassa ja muissa terveydenhuollon laitoksissa

MRSA:n yleistyminen sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa johtaisi siihen, että stafylokokkien aiheuttamien tulehdusten hoito ja antibioottien käyttö vaikeutuisi huomattavasti. Vaikeasti sairailla potilailla on suurempi riski saada MRSA-bakteerin aiheuttama tulehdus. Tämän vuoksi sairaalaympäristössä MRSA-bakteerin esiintymistä ja leviämistä pyritään määrätietoisesti estämään. Yleensä MRSA siirtyy henkilöstä toiseen käsien välityksellä. Vaikka muut tartuntatavat ovat vähemmän tärkeitä, eristystoimet hoitolaitoksissa tähtäävät myös näiden tartuntareittien estämiseen. Vierailijoiden on tärkeää käyttää käsihuuhdetta potilashuoneesta lähtiessään. Hoitohenkilökunta antaa tarvittavat lisäohjeet vierailijoille.

MRSA-bakteeri, samoin kuin lääkkeille herkkä stafylokokki, voi olla aiheuttajana esimerkiksi haavatulehduksessa. MRSA:n aiheuttamat vakavat tulehdukset kuten sepsis eli verenmyrkytys ja nivel- tai luutulehdukset ovat harvinaisia. Nämä tulehdukset hoidetaan MRSA-bakteeriin tehoavilla antibiooteilla.

Erityistilanteissa saattaa syntyä tarve oireettoman MRSA-kantajan ns. puhdistushoitoon bakteerin eliminoimiseksi. Puhdistushoidon toteutuksesta neuvotellaan tapauskohtaisesti sairaanhoitopiirin infektiolääkärin kanssa. MRSA-bakteeri voi hävitä kantajaltaan myös ilman mitään hoitoa. On kuitenkin mahdollista, että vaikka MRSA-kantajalta on välillä todettu useita negatiivisia näytteitä, todetaan seulontanäytteissä uudestaan MRSA. Tämän vuoksi sairaaloiden ja muiden hoitolaitosten eristystoimia ei yleensä voida purkaa, vaikka potilaan näytteet olisivat muuttuneet negatiivisiksi.

MRSA-kantajuudesta kertominen

MRSA-kantajuudesta kertominen ei yleensä ole tarpeellista. MRSA-kantajuudesta on tarpeellista kertoa vain, kun asioitte sairaalassa, terveyskeskuksessa, hammaslääkärissä tai muussa hoitolaitoksessa.

Käsihygienia on tärkein keino bakteerien leviämistä vastaan. Kotona riittää käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla. Kädet kuivataan henkilökohtaiseen käsipyyhkeeseen. Kädet pestään huolellisesti esimerkiksi WC-käynnin jälkeen ja kotoa lähtiessä. Kotona tai matkoilla voidaan käyttää myös apteekista tai päivittäistavarakaupasta hankittavia alkoholipohjaisia käsihuuhteita. Linkki käsihygieniaohjeeseen

Muu hygienia hoidetaan myös huolellisesti ihon kuntoa vaalien. Kaikki välineet kuten parranajokoneet, harjat, voiteet jne. ovat henkilökohtaisia. Samoin mahdolliset haavanhoito- tai muut vastaavat tarvikkeet ovat henkilökohtaisia.

Liikkuminen ulkona ja kylässä käynnit ovat yhtä mahdollisia kuin aiemminkin.
Kädet kannattaa pestä ja/tai desinfioida kotoa lähtiessä.
Jos vierailette sairaiden tai huonokuntoisten luona, käsihygienian noudattaminen on erityisen tärkeää.

Pyykki, astiat ja siivous
Normaalit pesu- ja siivouskäytännöt.

Jätteet
Talousjätteet hävitetään normaalisti. Mahdolliset sidetarvikkeet tai muut hoitotarvikkeet on syytä pussittaa erikseen, minkä jälkeen ne voi laittaa talousjätteisiin.

Vierailijat MRSA-kantajan luona
WC:ssä ja kylpyhuoneessa olisi hyvä olla oma merkitty pyyhe vierailijoille.

Kotisairaanhoito ja kodinhoito MRSA-kantajan taloudessa vaatii erityishuomiointia. Siksi Teidän tulee ilmoittaa kotisairaanhoitajille kantajuudestanne. Näin he osaavat toimia hoitotoimenpiteissä saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Samassa taloudessa MRSA-kantajan kanssa asuvat altistuvat MRSA-bakteerille siinä kuin sairaalassakin samassa huoneessa olijat. Lähiomaisista näytteiden ottaminen ei ole rutiinisti tarpeen, mutta heidän tulisi ilmoittaa tämä altistuminen sairaanhoitolaitokseen potilaaksi tullessaan, mielellään jo hyvissä ajoin. Jos lähiomainen työskentelee sairaanhoitolaitoksessa tai hoitokodissa, hänen tulee keskustella asiasta sairaanhoitopiirin hygieniahoitajan tai infektiolääkärin kanssa.
http://ohjepankki.vsshp.fi/fi/6310/6428/

Vierailija

Lainaus:
Anonyymi 08.12.2011 16:27
.....Olen googlettanut, mutta haluaisin kuulla henkilökohtaisista kokemuksista.Perheessä juuri nyt akuuttitilanne leikkauksen jäkeisessä tilanteessa.

Vierailija

Hoidin iäkästä MRSA potilasta kauan sitten. En silloin tiennyt että hän on MRSA potilas.
Kunnes testattiin kun sairaalasta ilmoittivat epäilyksi, samassa potilashuoneessa olleen kantajan kanssa.
Käytin kyllä käsineitä hoitaessani haavaa ja hänen vessareissuilla. En ollut varautunut syuojavaatteilla tms.
Sitten eristyksessä lopulta hoidettiin. Söi omassa pöydässä jne.

Vaadin sitten nenä/nielu näytettä itselleni, tulos oli negatiivinen. Käsihygienia ja yleishygienia on tarpeen.

Joskus luin jostakin valkosipulin ihmeitä tekevästä kuurista.
Onko hölmöä jos kehoittaisin kokeilemaan vahvinta Kyolic valkosipulia 1x pv, tehoaako. Vaikka kaksi viikkoa? Se ei kyllä taida sopia Marevan potilaille. (verenohennuslääkettä käyttäville)
Itselleni se kerran päivässä kuurina joskus ohentaa verta, jos tulee haava, kestää hieman kauemmin tyrehtyä.
Tällä konstilla pidän itseni terveenä, ei tietoa MRSA tehoaako.
Jos itse sairastuisin, kokeilisin.

Vierailija

Anonyymi 8.12 klo. 23.18 kiitos vastauksestasi.
Kyseinen henkilö on Marevan käyttäjä hiljattain tapahtuneen sydänleikkauksen takia. Asia on kovasti uusi ja peloittavakin, mutta seurantahan on tehokasta ja haavan hoito tapahtuu onneksi asiantuntijoiden luona. Pitää vaan antaa ajan kulua ja toivoa parasta.
Tuo valkosipuli juttu pitää panna mieleen ns.terveempiä päiviä varten.

Vierailija

Useissa tapauksissa D-vitamiinin puute voi olla hengenvaarallista.

Vitamin D reduces risk of hospital-acquired infections
http://blog.vitamindcouncil.org/2012/07/06/vitamin-d-reduces-risk-of-hos...

4000 IU/day (100µg/vrk( is recommended for pregnant women as safe and effective in producing a 50% reduction in many comorbidities of pregnancy such as preeclampsia and preterm labor. These results are from a randomized clinical trial done by Dr. Carol Wagner and Dr. Bruce Hollis of the Medical University of South Carolina. Dr. Wagner is interviewed here about that trial.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hPm1U9ZZra0

Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. Huippuvarovainen EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia.
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat