Vierailija

Tutkimus: Suomi on Pohjoismaiden rupusakkia

Lehtikuva

Pohjoismaat jakautuvat yhä selvemmin kolmeen kastiin, ja Suomi on näistä kasteista kehnoimmassa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä summaa pohjoismaista hyvinvointimallia koskevan tutkimuksen viestejä.

Parhaiten menee öljy- ja kaasutuloilla rikastuneella Norjalla, joka on varallisuudessaan ja tulotasossaan omassa luokassaan Pohjolassa.
Topi Kanniainen
28.5.2014 16:05
242

– Norjan jälkeen tulevat Ruotsi ja Tanska, ja sitten ovat peränpitäjämaat Islanti ja Suomi, Vihriälä sanoi tiedotustilaisuudessa tänään.

Islanti ja Suomi saivat rajusti siipeensä vuoden 2008 talousromahduksen yhteydessä. Suomessa talouskasvua nakersi vielä se, että talouden rakennemuutos kärjistyi ict- ja paperiteollisuuden alamäen vuoksi pimeimpinä lamavuosina.

Vihriälän mukaan 90-luvulla neljä Pohjoismaata Suomea lukuun ottamatta olivat käytännössä samassa ryhmässä. Sitten Norja ja Islanti alkoivat kulkea omiin suuntiinsa.

– Pohjoismaat eivät todellakaan enää ole niin yhtenäinen joukko kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Tarkkaan ottaen emme ole koskaan olleet niin yhtenäisiä. Esimerkiksi Suomihan on ikään kuin köyhän miehen versio pohjoismaisesta mallista, Vihriälä sanoi.

Viime vuonna Suomen julkiset menot olivat Euroopan suurimmat suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Työllisyys
nousuun

Vihriälä muistutti, että suomalaiset ovat tottuneet suhtautumaan muutoksiin positiivisesti. Hän uskoo, että hyvinvointivaltiomalli saadaan jälleen toimimaan pienellä hienosäädöllä. Tämä edellyttää työn tarjonnan lisäämistä ja julkisen sektorin menojen kasvupaineiden hillintää.

Kommentit (7)

Tämäkin vielä. Mikä on syynä, että meillä menee näin huonosti? Sama lamahan koittelee kaikkia

Euroopan maita. Miksi me rämmimme peränpitäjinä Kreikan kanssa. Verotus on huippuluokkaa, ruoka on kallista, silti maamme ei pärjää. Onko syypää huono hallitus vai missä vika?

Tätä kysyy epätoivoinen ja alistettu veronmaksaja.

Vierailija

Tämäkin vielä. Mikä on syynä, että meillä menee näin huonosti? Sama lamahan koittelee kaikkia

Euroopan maita. Miksi me rämmimme peränpitäjinä Kreikan kanssa. Verotus on huippuluokkaa, ruoka on kallista, silti maamme ei pärjää. Onko syypää huono hallitus vai missä vika?

Tätä kysyy epätoivoinen ja alistettu veronmaksaja.

Oikeasti tuottavaa työtä ja varsinkin maailmalla kaupaksi käyviä tuotteita tekeviä on liian vähän kapuloita rattaisiin heitteleviä byrokraatteja, jotka kaiken lisäksi ovat ajaneet omat etunsa muita paremmiksi, elättämään. Esim Kanadassa tuo suhde väestöön lienee jotain kolmekymmentä kertaa kevyempi. Suomessa pelätään, että "huippujohtajamme" varastetaan muun maailman tarpeisiin, ja sen takia heille maksetaan käsittämättömiä palkkoja, ja etuuksia. Minun mielestäni saisivat mennä, mutta tuskinpa kelpaavat. Kansa, joka vieroksuu monia ammatteja ja on opetettu helppoon elämään velkarahoituksella koukkaa syvältä päästäkseen takaisin pinnalle - - -

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisiko myös niin, että meillä on liian paljon siipiveikkoja, niitä jotka syövät kuormasta ja liian vähän työtätekeviä. Ei tuon pienen työtätekevien verotulot pysty pitämään Suomemme hyvinvointia korkealla.

Itse olen jo eläkkeellä, mutta katson 50 vuoden työrupeaman riittävän, antavan oikeutuksen eläkepäiviini. 

Paljolti maamme huonovointisuus johtuu myös liian nuorista hallituksen jäsenistä. Ei joku maisteritutkinto anna pätevyyttä valtiomiestaidoille. Kokemus ja viisaus ratkaisee.

Kyllä joskus pressalta vaadittaisiin diktaattorin otteita, mutta valta on viety pois. En ole mikään Kekkosfani, Mutta kyllä Urholla oli joskus oikeat otteet. Suomessa 50 000 työtöntä niin hajotti hallituksen ja asetti virkamieshallituksen ratkomaan työttömyysongelmaa.

Ny lienee 3 - 400 000 työtöntä ja se ei aiheuta mitään erikoistoimenpiteitä. Lisätään vaan velanottoa, että hyvinvointivaltion hyvinvointi jatkuu. Lastemme piikkiin...

Vierailija

Eihän meillä mitään hätää taloudellisesti voi olla. Jokapäiväinen ongelma näyttää olevan tuo "sukupuolineutraali avioliittolaki". Se hallitsee otsikoita päivätä toiseen, sen  hyväksyminen on tärkeintä Suomen hyvinvoinnille.

Hetero

Vierailija

Eihän meillä mitään hätää taloudellisesti voi olla. Jokapäiväinen ongelma näyttää olevan tuo "sukupuolineutraali avioliittolaki". Se hallitsee otsikoita päivästä toiseen, sen  hyväksyminen on tärkeintä Suomen hyvinvoinnille.

Hetero

Jatkan tähän, että Suomen mitään taloudesta tajuaville viherpiipertäjille annettu liian suuri vaikutusmahdollisuus politiikassa. Sähkö tulee töpselistä jne.. Telkkarista tuli jokin aika sitten ohjelma viherpiipertäjien ekokylä projektista, jossa yksi mukana ollut realisti paljasti miten "siperia opetti" joillekin hihhuleille talouden ja elämän realiteetteja, mutta liekö sekään muuttanut heidän äänestyskäyttäytymistään. Epäilenpä.  Rikkidirektiivi karmiva osoitus masokismista tai tyhmyydestä. Muu maailma nauraa ja kuittaa itsekkäästi hyödyt omilleen, kun suomivihreä rva toheltaa muka maailmanpelastusta etunenässä. Maailman laidalta periferiasta pitäisi viedä jotain myytäväksi maalikyliin kustannuksilla joita muilla ei ole eikä varmaan tulekaan. ( sivujuonteena- niin kun nyt polttoaineiden rikkipäästöt ja -laskeumat ovat vähentyneet, niin lannoitteisiin täytyy lisätä rikkiä kasveille - että hohoijjaa !)

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat