Huh hellettä – eikö sinullakaan tule uni?

Toimittaja Reija Ypyä on kuumuuden siedon asiantuntija, sillä hän käyttää talvellakin t-paitaa eikä neuleita löydy kaapista lainkaan. Lue, miten hän pärjää helteellä.Lue koko juttu

Huh hellettä – eikö sinullakaan tule uni?

Kommentit (18)

Vierailija

Kylmät suihkut ovat parhaita. Semmoisen alla ennen nukkumaanmenoa noin 10 minuuttia, niin koko keho viilenee.

Thundergod

Siis että kastellaan patjoja, laitetaan lakanat pakastimeen ja mennään saunaan nukkumaan? Höpö höpö, elämme nykyaikaa! Asennetaan ilmalämpöpumppu ja jatketaan normaalia elämää miellyttävissä lämpötiloissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kerrostalossa on tosi tukalaa helteellä. Lämpöpumput voi olla niillä joilla voi, kerrostalossa hyvät tuulettimet on paikallaan.
Meillä on olo-ja makuuhuoneessa tuuletinvalaisimet eli kattolampussa pyörii tuuletinsiivet äänettömästi.
Yöksi ikkuna auki ja tuuletin viuhumaan niin saattaa edes jollain tavoin nukkua, hengenpelastajia nuo ovat meillä.
Niin ja lamput ovat kirppishankintoja, joten ei ollut edes kallis hankinta.

Vierailija

Kuules Tobi, kysymyksesi ei ansaitsisi vastausta mutta Sana on vapaa, kaikkien ideat ovat varmasti tervetulleita.

Vierailija

Kerrostaloihin taitaa harvemmin saada asentaa ilmalämpöpumppuja. Meillä on makkarissa Olimpia Splendid jäähdytin, joka poistaa ilmankosteutta. Jäähdyttää myös vastapäistä olohuonetta jonkin verran ja hyvä, kun edes osa asunnosta on siedettävä.

Illansuussa suljen oven, että makkari jäähtyy enemmän ja yöksi sammutan laitteen, kun on se sen verran äänekäs. Ennen maatamenoa sitten keittiön ikkuna auki, samoin parvekkeen ovi, parvekelasit ovat muutenkin auki helteellä. Noin vasta, kun aurinko on laskenut eli keskiyöllä. Eipä sitä kesällä nukkumaan aikaisemmin osaa mennäkään.

Viileyttä tasapainottaa koira, joka liimautuu kylkeen olipa lämpötila mikä tahansa.

Vierailija

Kastele lakanat , nihkeissä lakanoissa on ihanan viileä köllötellä? Suihkuta ihosi märäksi sumutuspullolla?

Täysin älyvapaita neuvoja! Mitenkä sänky, joka on  joustinpatja saadaan kuivaksi seuraavana päivänä? Jos ei onnistu, homehtuu. Märät rätit (lakanat)  kietoutuneina vartalon ympärille. Ahdistaa ajatuskin. Toivon realismia näihin artikkeleihin. 

Vierailija

Niinpä. Minusta juuri se hikinen, kostea tunne on ärsyttävin yöllä, kun herää ja lakanat ja tyyny märät. En takuulla varsin vielä kastele petivaatteita kun tahdon kuivaa ja viileää.
Olisko näin, että nuoremmille nuo kostutus-vinkit voi sopia paremmin.

Sacramento

Meillä on yölämpötila tällä hetkellä 28,8 eikä mitään keinoa viilentää. Tämä on 2-kerroksinen rivari, aurinko ilmeisesti lämmittää kattoa ylhäältääkin, ja lämpö nousee ylös, jossa makkarit. 

Läpivedon saa vain sauna-wc:n pikkuikkunan kautta, sielläkin rättipatteri lämmittää ilmaa kaiken aikaa, ja parvekkeella aurinko. Se on lasitettu, ja ilma tulee parvekkeen läpi, ikkunat toki auki, mutta ei auta.

Alhaalla tupakeittiö, jossa ei sänkyä, sekä terassi. Siellä on hiukan viileämpää, mutta ei olla kannettu sinne patjaa. Jos terassin tai parvekkeen oven pitää auki, tulee ötököitä sisään. Pitäisi laittaa hyttysverkkoja. Terassin oven kautta voi tulla myös rosvoja, jos se on auki, sitä kautta ilmaa saa vähän kiertämään yläkerran parvekkeen kautta. Ne ovat samalla ilmasuunnalla, etelään. Pohjoiseen ei ole mitään räppänää, paitsi se saunan pikkuikkuna. Ulko-ovea voi tietysti pitää raollaan vastapäätä, mutta ei ilma silti juuri jäähdy, ei.

Täytyy vain sietää, vaimo ei pidä vedosta eikä tuulettimista, jalkoja kramppaa, minä pidän viileästä. Taidan laittaa teltan takapihalle. Parvekkeella voisi toki nukkua patjan kanssa, mutta ne ötökät, ei tosin hyttysiä ole lähes lainkaan, mutta muita siivekkäitä kyllä.

Naapuri hommasi ensimmäisen ilmalämpöpumpun koko taloyhtiössä, se on pilottivaiheessa. Siitä käytiin tiukka keskustelu yhtiökokouksessa, miten pitää toimia, ettei ääni häiritse naapureita. Ehkä se näyttää suuntaa, miten toimia. Tietysti taloyhtiö voisi liittyä vaikka Fortumin kaukokylmään tai kaivauttaa porakaivon, josta ottaa kylmyyttä, mutta ei helppoa mikään. Mutta kai ihmiskunnausta iso osa nukkuu näin lämpimässä, skandinaaville se vain ei ole tuttua, mutta eihän näitä helleöitä loputtomasti riitä, ja jos riittää, niin ehkä niihin sopeutuu. 

Ei kyllä uni ole hyvää näin lämpimässä, hiki pinnassa nukahtaa ja hiki pinnassa herää.

Vierailija

Tavallisesti ihmisen tulee juoda vettä 1.2 - 2 litraa vuorokaudessa. Helteen aikainen hikoileminen vaatii suuren korotuksen normaaliin veden juomiseen ja yksilö kohtaisen ominaisuukset huomioon ottaen emme voi ilmaista tarkkaa veden kulutuksen määrää sillä siihen vaikuttaa monet toisetkin asiat kuin mahdolliset lääkitykset, fyysilliset aktiviteetit, jne joten jokaisen tulisi nauttia vettä hikoillessa pieninä annoksina jopa useasti tunnissa. Mm kahvin juonti lisää veden juonnin tarvitta sillä kahvi aktivoi tarvetta käydän WC:ssä... Itselläni on vyötärö laukku johon sopii kaksi pullollista vettä ja käytän sitä kun lähden ulos tai jos menen tuttaville jotka asuu kauempana...

Lieväkin päänsärky tai aivon toiminnan väsymys yhdessä ovat vakava varoitus nestepulasta.

Itse täytän vesi 0,75 litran pulloni oikein vähän merisuolaa sisältävällä juomavedellä sillä merisuola sisältää samoja keholle tärkeitä aineita jota hikoillessa menetämme. Liikunnan suhteen lenkkeily mielessä olen luopunut... ellei edes aikaisen aamun tai myöhäisen illlan lämpötila laskeudu siedettäväksi...

Vierailija

Miten ison tilan lämpöpumppu vie ja voiko sen asentaa pyörillä liikuteltavaksi. Etelässä käyttävät lämpöpunppuja ja siellä sähkö on kallista, joten pitkällä kuumalla kaudella sähkölaskut ovat korkeita.

Miten hintasuhde lämpöpumppuun, verrattuna ilman jäähdyttimeen kannattaa ja miten pumppu nostaa sähkölaskua?

Vierailija

Nyt on markkinoilla tarjolla monenlaisia huoneilman viilentimiä. Kellään kokemuksia mikä olisi hyvä makuuhuoneeseen, ei liian äänekäs? Sellaisia laitteita jotka toimivat  ikkunan kautta asennettavilla vedenpoistoletkuilla en halua, ovat paljon kalliimpiakin.

Vierailija

Alan liikkeistä saa asiallista tietoa niin viilentimistä kuin lämpöpumpuista. Lämpöpunpun käyttö viilentämiseen on kuulemma kallista.

Vierailija

Pumput ovat kalliita.... mutta ilmankostutin on terveydellisestikkin hyvä sijoitus. Alta 200 saa hyviä ja halvimmat muutamalla kympillä. Osti pari vuotta sitten kostuttajan ja se puhaltelee höyrynä ja pitää koskeuden normaalina vaikka auringo paahtaa kämppään. 78€ maksoin kun tässä mallissa oli hyvät mahdollisuudet ja turvallinen automaatti toiminnat mm kun vesitankki tyhjenee niin ei huolta vaikka ei olisi itse kotona. Eniten nautin koskeus % säädöstä ja siitä haluaako lämpimän höyryn vai kylmän.

Asunnon ilman tulisi terveyttä ajatellen olla muistaakseni 25-45% ja käytän 30%:n tasolla. Silloin se pitää sisään päässeet siitepölyt kurissa ja allergisena se on ihan kiitettävä siinäkin mielessä. Antaa nukkua yöllä kun siinä ei ole meteliä pitävää puhallusta.

Casakaarina

Ei tuo viilenminen ole kovin kallista, meillä on seurattu tilannetta, ja lisää noin 10% sähkön kulutusta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat