Vieläkö kannattaa ostaa digikamera?

Iphonet ja muut älypuhelimet ovat osin korvanneet digikamerat. Jos olet kuitenkin ostamassa kameraa, selvitä muutama perusasia.Lue koko juttu

Vieläkö kannattaa ostaa digikamera?

Kommentit (3)

Ihan ajankohtainen artikkeli sinänsä mutta valokuvaajana kommentoisin joitakin kohtia. Paristokäyttöinen kamera, jos siis puhutaan kompakti-eli taskukameroista, on hyvä valinta jos kuvaaja liikkuu paljon vaelluksilla tai on muuten pitkiä aikoja pois pistorasioiden äärestä. Muutoin lithiumakulla oleva kamera on parempi valinta. Järjestelmäkameroissa on niin kestävät (kapasiteetiltaan suuret) akut että yhdellä latauksella voi saada mallista riippuen 500-2000 kuvaa.

Megapikselimäärä kertoo, kuinka suuren kuvan teoriassa tiedostosta voi tulostaa paperille. Kennon koosta se ei kerro mitään. Kännykkäkameroiden heikkous on juuri kennon hyvin pieni koko. Pikselit ovat hyvin pieniä ja niiden valonkeräyskyky sen vuoksi heikko. Signaalia joudutaan vahvistamaan paljon mikä aiheuttaa kuvaan kohinaa eli rakeisuutta. Kennon dynamiikka on myös pieni, eli se ei pysty toistamaan suurta kontrastia. Tummat alueet kuvissa menevät helposti mustiksi ja vaaleat alueet ylivalottuvat. Kompakti-eli taskukameroiden kennot ovat jo suurempia mutta vasta järjestelmäkameroissa kenno on niin suuri, että se riittää vaativaan käyttöön.

Kännykkäkameroissa ei ole optista zoomia vaan ns. digitaalinen zoom tarkoittaa sitä, että kuvaa vain rajataan digitaalisesti, jolloin saadaan vaikutelma zoomaamisesta. Tämä huonontaa kuvanlaatua jyrkästi.

Kompaktikameroiden pikselimäärä on tällä hetkellä 12-20 megapikseliä, eli artikkelissa on vanhentunutta tietoa tältä osin. Yleisin muistikortin koko on 8 gigatavua (GB) mutta jos kuvaa kamerallaan myös videoita, 16- tai 32-gigainen on suositeltavampi.

Pähkinänkuoressa siis: uusilla älypuhelimilla saa hyvässä päivänvalossa kelvollisia kuvia, joista voi tehdä suurennoksia A4-kokoon asti. Sisätiloissa laadukasta kuvaa ei saa, ei myöskään kauempana olevista kohteista optisen zoomin puuttuessa. Kännykkäkamera soveltuu parhaiten "digitaaliseksi muistikirjaksi", jolla saa kuvan talteen. Laadukkaita valokuvia varten tarvitaan oikea digikamera salamalaitteella ja optisella zoomilla. 

Minulla on järkkäri johon olen tyytyväinen. Kuitenkin jos matkoilla kantaa painavaa mötikkää illasta aamuun niin sen paino alkaa tuntua jo puolenpäivän jälkeen. Olenkin suunnitellut hankkivani myös taskuun mahtuvan digipokkarin, niissäkin löytyy  suoritustasoltaan aivan kelvollisia.

Jos vertaa vierekkäin puhelimella ja digillä otettuja kuvia niin laadussa useinkin se digi vielä voittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Otsake on vähän vinoon kirjoitettu. Jos tykkää kuvaamisesta harrastepohjalta niin eihän se kannata.  Tappiota tulee riippuen siintä kuinka paljon värkit maksaa.

Mutta moneen muuhunkin uhrataan euroja joten en moiti tätä kuvausharrastusta. Samalla voin lohduttautua  hukkaamisteni tonnien  menetyksien  taakalta.  Tosin  pitkällä aikavälillä  joten ei mitään paniikkia.

Ensin pieni halppis. Sitten isompi.  Sen jälkeen tuli vaatimuksia että piti  päästä yksittäiskuvilla  elokuvaa rakentamaan.  Toinen vaatimus oli kellotoiminto millä kamera nappasi  esim. joka 15 minuutti kuvan.  Tarvittaisi  myös valotus onnistui  useanmalle minuutille.  ( Kyttäsin tähdenlentoja sekä salamoita pilkkopimeessä yössä)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat