Kommentit (11)

Mökin muori

Suomalainen maailmallakin tunnettu huipputuote on virtuaalinen, nimittäin Angry Birds.

Mitä tekemistä kliseellä ja suomalaisella huipputuotteella on keskenään? Voisitko hieman avata, kun ei meikäläiselle tuo yhteys oikein selvinnyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aina puhutaan materiasta, kun puhutaan suomalaisuudesta, no onhan se niinkin, että tyhmempikin ymmärtää kun näkee.

Minulle suomalaisuus on hengen ja mielen asenne. Sekä isänmaan rajat joita tulee kunnioittaa. En kaipaa materiaa pönkittämään mieleni suomalaisuutta, tehköön he jotka niitä kehittelevät, sitäkin tarvitaan. Toisaalta suomalaisuus näkyvänä on jatkuvasti eurooppalaistumassa. Kuin tuosta Angry Birds lintu meille esimerkkiä hyvin näyttää. Mielestäni suomalaisuuteen kuuluu myös Suomen kieli ja kielen kunnioitus, niin, että sitä myös kauniisti käytetään.

 

Suomalainen, uusi tuote taitaa olla siksi aika harvinainen, että ainakin valmistus välittömästi siirtyy halvempiin maihin.

Tai koko tuotanto myydään pois. Siellä ne sitten maailmalla seilaavat suomalaista alkuperää olevat asiat.,..

Niin se menee. Mahdammeko tämä sukupolvi nähdä suomalaisuuden palaavan kotikonnuilleleen. Kuinka pohjalla pitää käydä, että nämä vastuulliset tahot ymmärtävät kuinka ainutlaatuista on suomalaisuus, sen eteen tehty työ, että sen työn saavat tehdä suomen kansalaiset Suomessa.

Monille tuntemattomia, mutta suomalaisia huipputuotteita olivat suomalaiseten lääkärien ja insinöörien juuri anestesiologien tarpeisiin suunnitellut DATEX-anestesiamonitorit ja -koneet. Sitten yhtiö myytiin General Electrics -jättikonsernille. Mutta vanhatkin koneet toimivat vieläkin, kaikissa leikkaussaleissa ympäri maailmaa.

.

Klisee tarkoittaa kulunutta ilmaisua tai tapaa. Tulee ranskanakielen sanasta clice`.  Ei suomalaisuus ole kulunutta, suomi,sisu, sauna ja perkele. Kyllä ne oat suomalaisutta ja nykypävää. En kytkisi kiinatuotatoa ja muuta materaa tähän koska sanaa käytetään kulttuurisesti. Ei teollisesti.   Ei ole suomalaisuus klisee. Ei anneta pois omaa identtiteettiä. Mielläkin on  omat erityispiirteemme jotka eivät ole minnekään kadonneet.

Juuli

.

Luehan Juuli koko artikkeli ja ala sitten sivistämään muita klisee-sanan synnystä. Katso, missä merkityksessä tuossa jutussa suomalaisuutta/suomalaisia tuotteita sanotaan kliseemäisiksi. Varsinkaan kiinatuotannolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Maailma muuttuu koko ajan.  Media, varsinkin sosiaalinen, sekä globalisoituminen vaikuttavat omalta osaltaan identiteettiimme halusimme sitä tai ei. Vieraskielisiä sanoja ja tapoja hiipii pikkuhiljaa kulttuuriimme. Eikä unohdeta EU:ta.

Mitä se suomalaisuus on? Se on laaja kysymys jossa helposti menee puurot ja vellit sekaisin.

"Suomalaisen Työn Liitto pyörittää parhaillaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaa ja siihen liittyviä tutkimushankkeita.

Tavoite on ylevä ja kaunis: lisätä suomalaisten tuotteiden myyntiä ja luoda sitä kautta uusia työpaikkoja.

Lisäksi kampanja haluaa kertoa suomalaisesta suunnittelusta ja työstä tuotteiden taustalla. Kampanjan kyljessä toteutettavat tutkimukset selvittävät, millainen on suomalaisten kuluttajien suhde suomalaisiin tuotteisiin ja tuotemerkkeihin.

Tähänastisten tulosten valossa suhde on nostalginen, romantisoitu ja pelottavassa määrin kliseinen. Suomi on pysähtynyt ja kaikki hyvä on keksitty vuosikymmeniä tai -satoja sitten.".....................

Vierailija klo 8.47..hyvin sanottu.

Jos katsoo tuota juttua, niin siinähän ei ole varsinaisesti kyse suomalaisen tuotannon viemisestä halpatyövoimamaihin tai suomalaisen know how:n valuminen ulkomaille vaan kuten yllä on sanottu.

Saunaan meillä on hyvin tiivis suhde ja sen voidaan sanoa kuvastavan suomalaisuutta aika puhtaasti, mutta esim. sisu ja perkele eivät mielestäni ole enää suomalaisuuden tunnusmerkkejä tänä päivänä vaan pikemminkin kliseisiä termejä.

Toisaaalta, sekaisinhan täällä menee muutkin keskustelut, joten mitä väliä.

Sivustaseuraaja

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat