Budapest, Tonavan kaunotar osoittautui ihan mukavaksi kaupungiksi, turhaan sitä ei kutsuta Pikku Pariisiksi. Se on eloisa ja moderni kaupunki jonka sydän henkii historiaa.

Kommentit (19)

Rantakadun varrella oleva Parlamenttitalo on kuin kaunis kamee koru. Sinne tilasimme hotellin kautta opastetun retken sillä lippujonot olivat pitkät ja sinne myydään päivittäin vain määrätty määrä lippuja. Emme haluneet ottaa riskiä että liput olisivat loppuneet ja olisimme jonottaneet turhaan.

Parlamenttitalolta Ketjusillalle päin on tuo kenkämuistomerkki joka on jäänyt monen Budapestin kävijän mieleen. Talvena 1944-45 juutalaisia heitettiin hyiseen Tonavaan,kengät ovat muistutuksena tuosta rikoksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitkin Ketjusiltaa tepastelimme Tonavan toiselle puolelle, Linnavuoren juurelle ja siitä rinnejunalla ylös. Linnavuori vaati enemmän kuin päivän, siellä ovat Matiaksen kirkko, Kalastajalinnake, lukuisia museoita sekä gallerioita.Budan linnassa oli minulle kiinnostavin kohde, Unkarin kansallisgalleria. Unkarilaista maalaus ja kirkkotaidetta kolmessa kerroksessa. Toinen suuri ja vaikuttava taidemuseo on Sankariaukion laidalla, Fine art museum. Siellä on esillä Gallen-Kallelan teos Young Faun sekä Pekka Halosen maalaus Spring Frost.

Hotellimme sijaitsi Tonavan rannalla ja huoneestamme oli näkymä Budan linnaan. Ennen unen tuloa katselin vuoteestani valaistua linnaa, näky oli vaikuttava.

Keisarinna Elisabet on Budapestissa edelleenkin vahvasti läsnä. Hänestä on esillä maalauksia ja patsaita,hänen mukaansa on nimetty siltakin.

Keisariperheen kesäpalatsiin Gödöllöön teimme myös opastetun retken. Voi kai puhua pienryhmästä sillä meitä oli neljä henkilöä ja asiantunteva opas. Gödöllöön pääsee julkisillakin mutta emme haluneet tuhlata aikaa, sijaitseehan palatsi noin kolmekymmentä kilometriä Budapestistä. Nyt voin sanoa nähneeni kaikki Sissin palatsit.

Sankariaukion takana sijaitseva Kaupunginpuisto on Budapestiläisille tärkeä. Viikonloppuisin siellä on koju kojun vieressä, nurmikolla on pitkiä pöytiä joissa perheet ruokailevat. Tunnelma on rento ja välitön, koiratkin juoksivat puistossa vapaana.

Puistossa on myös Vanyahunyadin linna jonka tornissa voisi kuvitella Prinsessa Ruususen nukkuneen.

Budapestissä lomaan kuuluu ehdottomasti myös risteily Tonavalla.Teimme lyhyen risteilyn sekä päivällä että illalla. Kaupunkilomiimme kuuluvat myös kirkkokonsertit, tällä matkalla kuuntelimme klassista musiikkia kolmessa eri kirkossa, kuvassa yksi niistä, Pyhän Tapanin basilika.

Vierailija

Rahalla saa ja hevosella pääsee. Paljonko maksoi matka, majoitus, ruoka ja liikkuminen?

Hinta oli mielestäni ihan kohtuullinen. Lento+hotellipaketti Ebookersilta varattuna noin.7kuukautta ennen matkaa vähän yli 400 euroa. Ruoka, retket ja muut kulut saman verran, ei paha viikon reisusta. Budapestissä syö edullisesti pienissä paikallisissa ravintoloissa ja kun kittaa vain sitä coca colaa niin ei juomapuolikaan omaisuuksia maksa. 

Niin ja kauppahallista kannattaa ostaa kotiin ihanan tulista paprika ja gulassitahnaa, nam.

Uskotko että tuolla vintillä kummittelee?

Jo vuosisatoja, aina täydenkuun aikaan ikkunaan on ilmestynyt nuori nainen joka katselee kaipaavasti alas kadulle odottaen sotaan lähtenyttä sulhoaan.Turhaan kuitenkin sillä kadulta kuuluu vain katkeamaton liikenteen kumu.                                                                                                                                    Mutta vielä jonakin päivänä katu hiljenee ja usvasta ilmestyy nuori mies ratsunsa selässä. Kun aamuaurinko tavoittaa ullakkoikkunan on se tyhjä ja ullakolla asustavat vain lepakot.

Vierailija

   Kyllä se on sennäköinen talo että voisi hyvinkin kummitella.

Tosi komea rakennus,mikäolisikaan hauskempaa kun odotelle ikkunassa sitä kadonnutta sulhoaan.Vaikka tuolla jossakin tornissa vai mitä?

Hyviä kuvia ja kuvauksia Mökin muorilta.

Minun muistoni Budapestista ovat vuodelta 80 eli aika vanhoja. Tuttuja paikkoja kuvissa on, mutta mieleen on jäänyt myös joitakin muita muistoja. Tehtiin matkatoimiston järjestämä kolmen päivän retki bussilla Romanian puolelta. Matkalla nähtiin siis pustaakin ja sieltä muistan hevos- ja lammaslaumoja.

Itse Budapestista jäi nähtävyyksien lisäksi mieleen se, että syötiin paljon liharuokaa, varsinkin lammasta. Ostin oopperaäänilevyjä hirveän halvalla. Ainakin Aida on siltä matkalta vieläkin soittokunnossa. Yöpymishotellia en muista, mutta ensimmäisen yön siellä muistan ikäni. Huone oli osunut yöravintolan tai diskon, mikä sitten lienee ollutkin, yläpuolelle. Oli kuin olisi huoneessa jyskytys ollut. Emme saaneet nukutuksi ennen kuin aamuneljältä, jolloin soitto muistaakseni loppui.

Seuraavana aamuna kipitimme heti respaan ja saimme pikkuruisen huoneen, josta ei ollut mitään näköalaa, mutta olipa rauhallista. Eikä me siellä asuttu muuta kuin mitä yöksi lopen uupuneina nukkumaan tultiin.

Silloin Budapestissa oli varmaan paljon erilaista kuin tänä päivänä, mutta kauppahallissa oli valtavasti tavaraa. Se jäi jotenkin mieleen.

Oopperatalo oli silloin remontissa ja sekös harmitti, mutta käytiin me jotakin musiikkiesitystä katsomassa jossakin isossa hallissa, paikkaa en muista enkä kyllä ohjelmaakaan.

Hyvä reissu se kaikkineen oli, vaikka aikaa oli vähän ja näkemistä ja kokemista paljon.

Nyt minulla lyö tyhjää, sanotaanko Budapestissä vai Budapestissa, mutta liekö tuon väliä, korva ei varmaksi sano.

Hotelli oli City Hotel Matyas, ihan siisti perushotelli jonka sijainti oli erinomainen. Elisabethin sillan kupeessa, rantakadulle matkaa  n. 50 metriä ja Vaci Utcalle saman verran. Tilavat perushuoneet ja plussana jääkaappi huoneessa. Tonavalle avautuvan huoneen saimme tuurilla. 

Ainoa miinuspuoli oli hissi. Vaikka hotelli mainostaa hissejä niin katutasosta respaan on jyrkät ja korkeat portaat eikä respasta kantoapua löydy. Samoin tuonne oikeanpuoleiseen siipeen ei ollut hissiä. Kuitenkin hotelli jossa voisin majoittua toistekin.

Katriina Koskinen

Olimme elokuussa Budapestissä ja halusimme "helpon matkan" eli valmismatkan, eikä maksanut paljon, vain 540-euroa ja siihen sisältyi lennot, lentokenttäkuljetukset Budapestissä, neljän tähden hotelli kävelykadun varrella, hyvä buffet aamiainen, ja suomenkielisen oppaan palvelut. Viikossa ehdimme nähdä todella paljon ja koska olimme käyneet kohteessa parikertaa aikaisemminkin niin oli helppo suunnistaa eri  kohteisiin. Mukava oli myös se, että 65-vuotta täyttäneet EU-kansalaiset saivat matkustaa kaupungin julkisilla liikennevälineillä ilmaiseksi. Tulikin ajeltua ratikoilla, metrolla ja busseilla paikasta toiseen silloin kun ilma oli liian kuuma kävelemiseen. Mielenkiintoinen historiallinen kaupunki, sekoitus uutta ja vanhaa.

Historian ystävä

Upeet kuvat ja  kohtuullinen info mukana.   Tavallaan  sitä ootti  jopa pitenpää kerrontaa  mutta hyvä näinkin.

Yritin löytää  kohteesta ikivanhan iskelmän mutta  kun ei nimeä niin haku tyssäsi.  Liekkö laulaja ollut Eila Pielimäki ?   Kuka muistaa ?

Historian ystävä, tarkoitatko Annikki Tähden humppaa Budapestin yössä?

Minä kävin muutama vuosi Budapestissä omatoimimatkalla erään ystäväni kanssa. Tosi kiva kaupunki se on, hyvää ruokaa, paljon nähtävää, ystävällisiä ihmisiä. En muista hotellin nimeä, mutta se oli ihan keskiverto, mutta kotoisa. Käytiin muutamassa kirkossa, ajeltiin ratikalla paikasta toiseen ja istuskeltiin Tonavan rannalla. Meillä jäi näkemättä tuo kenkä-muistomerkki. Kannattaa kyllä mennä käymään vaikka toisenkin kerran.

-tmaria-

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat