Pekka Puska opastaa: Keskity elämään, älä ruokaan

Kansanterveyden keulakuvalla Pekka Puskalla on pahe: kahvipulla. Tosin ei hän syyllisty sen syömisestä ja toivoo, että muutkin käyttäisivät maalaisjärkeä ruokavalinnoissaan.Lue koko juttu

Pekka Puska opastaa: Keskity elämään, älä ruokaan

Kommentit (13)

Joo eipä näitä pekka puskan ja nykyisen thl johtajan hömpötyksiä ole jaksanu kuunnella. He eivät terveydestä tiedä mitään.

Kiitos 10 lisävuodesta

– Eikä eliniän piteneminen johdu kalliista terveydenhoitosysteemistä, vaan siitä, että ruokavalio ja elämäntavat ovat muuttuneet terveellisemmiksi. Ja miehet ovat vähentäneet tupakointia.

Pekka Puska se onkin lisävuosiemme takana. Kyllä tuollaisesta saavutuksesta pitäisi vähintään Nobel-palkinto saada (elintarviketeollisuuden kaikki palkinnot, tsekit ja stipendit kun on jo tullut pokattua).

Eikun Puskalle Nobel -Facebook-ryhmä pystyyn!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskity elämään, älä ruokaan.

Voisiko viisaammin sanoa nykyihmiselle. Maailma on täynnä kokkikerhoja, ruokaehdotuksia aamuun, iltaan, valipalaan, naposteluun; ennen kaikkea ehdotuksia vierailijoille, ja ruoka onkin sitten vierailun  pääasia, hupsis vain.

Ruoka-ja ravintomaailmassa pyörineeltä Pekka Puskalta viisaasti sanouttu, ikäänkuin lopputoteamuksena, Keskity elämään, älä ruokaan. Kaikkea saa syödä, kohtuullisesti.

 

On aika törkeää, että Puska saa edelleen jakaa disinformaatiotaan. Kuka tahansa englanninkielentaitoinen voi käydä pubmedistä muutaman päivän vaivalla toteamassa, että Puska puhuu muunneltua totuutta. Tieteelliset tutkimukset varoittavat nimenomaan "kahvipullista", mutta eivät tyydyttyneestä rasvasta. Jos ei osaa, tai jaksa selata pubmediä, niin voi googlata maailman arvostetuimmat ravitsemustieteen tutkijat ja käydä lukemassa heidän mielipiteensä siitä, mitä tieteelliset tutkimukset kertovat rasvoista ja hiilihydraateista. Heidänkin mielestä tieteellisten tutkimusten aineisto varoittaa nopeista hiilihydraateista, mutta tyydyttyneiden rasvojen haitoista ei ole näyttöä, mutta esim. maitorasvojen hyödyistä on. Rasvoista ainoastaan teollisista transrasvoista tiedetään varmasti, että ne ovat erittäin haitallisia terveydella jo hyvin pieninäkin määriä. Ne ovat juuri niitä rasvoja, joita Puska mainosti omilla kasvoillaan 70-luvulla voin korvikkeeksi (ja joista johtavat ravitsemustutkijat jo ovat pyytäneet anteeksi sitä, että suosittelivat ihmisiä vaihtamaan voin margariiniksi).

Pekka Puskan arkkivihollinen, Valion entinen tutkimusjohtaja Kari Salminen oli oikeassa: Maitorasvat ja voi eivät ole terveydelle vaarallisia, vaan päinvastoin terveellisiä. Tämä todettiin äsken Wienissä pidetyssä Euroopan diabetestutkijoiden kongressissakin. Asia on osoitettu suuressa eurooppalaisessa EPIC-tutkimuksessa, jossa selvitettin yli 340 000 ihmisen ruokavalioita Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Tanskassa. Tulosten mukaan tyydytetyt maaeläinrasvat eivät ole terveydelle vaarallista. Maitorasvat voivat jopa ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Tutkimus on julkaistu lääketieteen laatulehdessä Lancetissa
http://download.thelancet.com/pdfs/journals/landia/PIIS2213858714701469.pdf

Pekka Puska tuntuu olevan ylpeä kyseenalaisesta elämäntyöstään. Noin puolet suomalaisista on kroonisesti sairaita pääasiassa elintasosairauksien johdosta. Yli puolet suomalaisista on lihavia. Joka kymmenes on jo diagnosoitu diabeetikko ja toinen mokoma ei vielä ole saanut diagnoosia. Siis joka viides suomalainen kärsii korkean verensokerin haitoista, jotka johtuvat Pekka Puskan suosittelemesta hiilihydraattipainotteisesta ruokavaliosuosituksesta. Iso osa kansasta kärsii mm. D-vitamiinin puutteesta, eläinrasvojen puuttesta  ja jopa suolan puutteesta sekä kasvirasvojen omega kutosten aiheuttamasta hitaasta tulehduksesta.

Tasapuolisuuden vuoksi Pekka Puskan ansioksi voi lukea tupakan ja alkoholin vastaisen työn.

kirsikankukka55

Ehkäpä se Pekka Puska ei nyt yksin syyllinen ole suomalaisten rapautuvaan terveyteen, voisko niillä suomalaisilla itellään olla jotain osuutta asintilaan??

Eiköhän niillä viimekädessä ole! Täytyyhän se syyllinen olla itsen ulkopuolella. On niin mukava siirtää vastuu toisen kannettavaksi, mutta kun hyvin käy ollaan itselliseti terveitä ja osaavia, ihan itse.

Noin kaksi vuotta sitten erään liikuntasession puitteissa piti laittaa viikon ateriat muistiin, eli kaikki mitä oli syönyt. Suurinpiirtein oli kohdallaan, mutta komennettiin syömään enemmän leipää vähintään kuusi siivua päivässä. Olen aina kontrolloinut syömisiäni, kun olen saanut ylimääräiset kilot juuri vähentämällä leivän syöntiä ja ylipäänsä hiilareiden nauttimista. Ajattelin, jos tuohon vanhakantaiseen ajatteluun leivänsyönnistä palaan saan hyvin pian korkeammat sokeriarvot kuin kilotkin takaisin. Osaan jo kuunnella itseäni, siis en syö edes joka päivä leipää, siis hyvin vähän. Paino on pysynyt kohtuullisissa lukemissa.

Niin maitorasvojen kuin transrasvojenkin kohdalla olemme jokainen yksilöitä niin kuin ihmisenä yleensäkin. Yhdelle sopii yksi ja toiselle toinen. Sen vasta kokemus näyttää.

Vuosikymmenien margariinin syönnin jälkeen aloin käyttämään kokomaitoa, vain kahvissa ja voita leivällä ja pullaa silloin tällöin ja vuoden päästä oli kaikki margariinilla alas saadut sokeri ja rasva-arvot,  nousseet sellaisiin lukemiin, että uusi dieetti oli edessä ja kun jätin eläinrasvat pois niin kolmessa kuukaudessa arvot palasivat normaalille hyvälle tasolle, enkä tarvitse lääkitystä. En enää syö juuri leipääkään siis mihin tarvitsisin margariiniakaan.

Niin kyllä järjen käyttö näissä ruoka-asioissakin on ihan sallittua. Jos kerran huomaa, ettei kovin hiilaripitoinen ruoka tee oloa hyväksi, kannattaa kuunnella omaa kroppaansa.

Paljonhan meille siitä leivästä opetetaan sitä ja tätä, mutta itsekin olen huomannut, että voidakseni hyvin, minun kannattaa välttää leipää, perunaa, riisiä ja niitä tosi huonoja hiilareita. Tosin aina ei onnistu välttäminen kovin hyvin, mutta olossa sen sitten huomaa...

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat