Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

klo 8:02 | 17.12.2017
Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!Lue koko juttu
Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!Lue koko juttu
Ladataan...
Juuri tulleen tutkimuksen mukaan suolisto eritttää 80% ihmisistä L-fukoosia bakteerien ravinnoksi erityisesti sairauden aikana pitääkseen hyvän bakteerikannan tyytyväisenä. Sillä 20% joilla tätä ominaisuutta ei ole, on tavattu enemmän suolistosairauksia. Kuitujen terveysvaikutuksetkin perustuvat siihen että ne toimivat hyvien bakteerien ravinnonlähteenä ja - ikävä kyllä joudun mainostamaan - Granny Smith -omenat suuren kuitupitoisuutensa takia auttamat pitämään bakteerit elinvoimaisina ja sitä kautta solakkana.
http://www.uchospitals.edu/news/2014/20141002-chervonsky.html
Kaikille näistä vaivoista kärsiville ei kuidut sovi. Päin vastoin, heidän oireensa voivat pahemtua kuitujen lisäämisestä..heille siis sopii paremmin ravinto, jossa on vähän kuituja.
?
Jännä, ettei tässä mainita ollenkaan prebiootteja eli aineita, jotka ovat usein liukenematonta kuitua ja joita probiootit käyttävät ravintonaan. Joku, joka tämän artikkelin rohkaisemana alkaa syödä probioottisia valmisteita saattaa mennä ojasta allikkon, jos tuote sisältää vaikkapa inuliinia.
Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.
Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, nivelkivut vähenevät, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.
Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.
Margariinit ja rypsiöljy aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).
Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa ovat sen sijaan terveellisiä.
Syöthän D-vitamiinia?
D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.
Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.
Vähäinen seerumin D-vitamiinin pitoisuus liittyy tulehduksellisiin suolistosairauksiin, osoittaa Pittsburghin yliopiston gastroenterologian klinikan tutkimus, jossa lähes tuhatta potilasta seurattiin yli viisi vuotta. D-vitamiinihoito vähensi vatsavaivoja ja kohensi potilaiden elämänlaatua. Vitamiinihoidon antamatta jättäminen olisi epäeettistä, kirjoittavat tutkijat American Journal of Gastroenterologyssa 6. maaliskuuta 2016.
IBS, ärtynyt paksusuoli (Irritable Bowel Syndrome)
Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole sairaus, vaan pikemminkin toiminnallinen vaiva, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta, enemmän naisilla kuin miehillä. Vaiva voi olla pitkäaikainen ja kiusallinen, mutta se on onneksi täysin vaaraton.
Ärtyvä suoli oireilee vatsakipuina, turvotteluna sekä erilaisina suolen toiminnan muutoksina, mutta mitään elimellistä vikaa ei esimerkiksi röntgenkuvissa tai suolen tähystyksissä löydy. Ummetusta ja ripulia esiintyy toisilla vuorotellen, joillakin pääasiallisesti jompaakumpaa. Vatsakivut voivat helpottaa ulostamisen jälkeen, ja toisaalta voi tuntua, ettei suoli täysin tyhjene ulostaessa. Oireet voivat esiintyä varsin vaihtelevasti päivästä ja viikosta toiseen.
Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.
Ruoka on lääke. Oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän bakteerikannan muodostumisessa.
Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.
Voiko ruokavalio parantaa ?
Valitettavan usein lääkäreiden kanta moneen sairauteen on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.
Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.
Kun on kyseessä ripulilääkemainos, ummetuslääkemainos, peräpukamamainos, ilmavaivamainos tai jutun aiheena edellä mainitut asiat, juttuun on aina liitetty kuva, jossa esiintyy NAINEN.
Ilmavaivat ikuiset. Aiheuttaako lääkärin määräämä Visiblen 3 kertaa/pv turvotusta. Haavainen krooninen paksusuoli on ollut 2012 , Asakol 800 lääkityksessä 2012, Kolonoskopian jälkeen. Ravitsemusterapeutilta olen käynyt ja sen jälkeen ei tahdo löytyä hedelmiä syötäväksi.
Muut sairaudet rinnalla: Kilpirauhauhasen vajaatoiminta(ensin oli liikatoiminto, annettu 4000 milligyriitä radiojodia muistaakseni)Thyrox 0,1 lääkitys 1981 aloitettin. Astma, Symbicort,Bricanol, , Refluxtauti, Nexum/Esomepratzol, Kolestroolilääkitys Restor/Rosuvastatin 10mg,Sappivaivoja (hiekkaa)Litalgin on ollut vuosikymmenet,Osteoproosi.2013, nyt Osteopenia,Huimaus-korvalääkäri Dymista. Sisätautiosaston lääk.otti uhteyden Hematologiin 1.9 -14 valk.verisolu vuosia *, tulos Krooninen lymf. LEUKEMIA (seurataan verikokeita 4/vuodessa ( jouluk.20.2*, tammik. 19.1*) Olen löyhässä hirressä, koska sairaudestani en ole lääkäriltä saanut tietää mitää ? Voisitteko käsitellä KKLää lehden sivuilla. Olen s. 1941 ,olen hyvin väsynyt ja nukahtelen päivisin vaikka kahvikuppi kädessä.
Yritän pyöräillä, uida 5/viikko, kävellä ostoksille.
Apua on tarjolla eikä se edes maksa mitään
AB piimä on oikeasti todella hyvä mahalle, jos närästää tai jos uloste on ku velliä ja ummetukseen on pellavansimenet paras, pellavansiement edistää mahan toimintaa jos se ei tuu pihalle. AB piimä tasoittaa ja rauhoittaa mahaa jos on ku velliä, kokemuksesta tiedän.