Yle: Laki ei toteudu vanhusten kotihoidossa

Yhä iäkkäämmät henkilöt asuvat kotona. Moni heistä jää paitsi lain lupaamia palveluja, Yle uutisoi.Lue koko juttu

Yle: Laki ei toteudu vanhusten kotihoidossa

Kommentit (5)

Ei varmaankaan laki toteudu kaikkialla eikä tule toteutumaankaan. Kyllä suunnitelmia tehdään paljon ja päivitetäänkin. Tänä päivänä on tärkeämpää, että asiat on paperilla mallikkaasti. Varsinainen vanhuksen arvokas kohtaaminen ja laadukas työ onkin sitten sivuseikka. Esimiestaso arvostaa vain sitä mitä nopeammin käynnit on läpi juostu ja pienemmillä resusseilla. Uskotaan nuoria hoitajia, "jotka ei aina näe metsää puilta".Käynnit on päivää ja näkemiin.  Sijaisia palkataan huonosti. sairaus, koulutus ym. vapaisiin ei oteta sijaista. Inhimillisyys ja voinnin seuranta on vallan vieraita käsitteitä arjessa. Lasketaan vain välitöntä työaikaa= aika joka ollaan asiakkaan kotona. Käynnit poikii paljon välillistä toimintaa jota pieni vakituisten hoitajien piiri yrittää ehtiä työajan puitteissa hoitaa. Tulee vain moitteita jos menee vähänkin ylitöiksi tunnollisilla puurtajilla. Me ruohonjuuritason työntekijät kyllä ymmärretään kuinka tärkeää on vanhuksen aktiviteetin ja kuntoutuksen ylläpito. Siihen ei vaan anneta aikaa iltaisin ja viikonloppuisin ja tosi usein ei arkipäivisinkään ole riittävästi väkeä. On uskomatonta kuinka paljon on kirjallista työtä päivittäin. Tilataan tarvikkeita, tehdään erilaisia anomuksia ym,ym. Kaikesta huolimatta meitä on vielä vanhustyötä laadukkaastikin tekeviä hoitajia. Kiitokseksi riittää tyytyväinen vanhus ja siksi jaksaa. Tietokoneella ei niin joka lause olekaan kohdallaan, mutta sen kestämme. Voi kunpa päättäjistäkin jotkut kävisivät edes kuukauden kokeilemessä kotihoitoa. Vaikka periaatteella "Pomo on piilossa". Kauan kotihoidossa työskennellyt.

 

 

 

Eihän tuon olen tarkoituskaan toteutua  Hittot niistä vanhoista kääkistä.  Oleellista on  että ylisuuri hallinto ylisuurine palkkoineen kalliissa toimistotiloissa  saa leivoksia turvan eteen ja kahvipannu on kuumana

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Eihän tuon olen tarkoituskaan toteutua  Hittot niistä vanhoista kääkistä.  Oleellista on  että ylisuuri hallinto ylisuurine palkkoineen kalliissa toimistotiloissa  saa leivoksia turvan eteen ja kahvipannu on kuumana

 

Naulan kantaan sanottu.

 

Ikävä totuus on tänä päivänä se, että oikea aikainen hoito ei toteudu. Kotihoidossa on asiakkaita joiden paikka olisi joko lyhytaikaisessa sairaalahoidossa tai tehostetussa palveluasumisessa. Monisairaita vanhuksia on paljon kotona ja joutuvat toistuvasti käymään päivystyksessä. Koska kotihoidossa lääkärin saatavuus puutteellista. Päivystyksessä ei oteta kantaa pitkäaikaissairaan kokonaistilanteeseen. SAP-prosessi on järjettömän hidas ja paikkapula suuri. Päivystyskierteeseen joutuneita asiakkaita on kaikenaikaa. Kotihoitohenkilökunnan aika menee tukipalvelujen tauottamisen ja taas uudelleen aloittamisen organisoimisessa. Kauppaplvelusta ruokaa saadaan tilata vain kerran viikossa. Ateriapalvelua joutuu odottamaan usein ainakin pari päivää. Systeemit on järjettömiä. Myöskin oksennusten, eritteiden ja verenvuoto sotkujen siivoamisessa. Kaatuilevien ruhjeiden paikkaamisessa. Kotihoitohenkilökunnan arvioita kotonä selviytymisestä ei uskota. (Ei ole mahdollista olla pitämässä vanhusta pystyssä kaiken aikaa kun jalat ei kanna. Laitojen sisäänkään ei voi laittaa). Vanhukset eivät ole turvallisesti kotona. Omaishoitajilta vaaditaan mahdottomia jaksamisia. Kaiken aikaa ollaan purkamassa entisestään laitospaikkoja ja paineet on kotihoitoon. Kotihoito on verraton asia silloin kun se on oikea aikaista ja turvallista.Ensin resussit kohdalleen ja sitte asiakkaat. Tänäpäivänä ei niin ole. Se siitä laista!

Kouvolassa kokoomus laittaa TK  kiinni ja upottaa kunnan  velkoihin alimitoitetulla sairaalahankkeella.  Noin puolet petipaikoista  vähenee.  Hankkeen vetäjä Jari Larikka sanoo  että sairaala  on liian kallis joten potilaat kotiutetaan  ja hoitajat että lääkärit ajelee joskus katsomassa.  Toimenpiteen nimi on "pystyhoito"

Laskelmien mukaan olisimme saaneet sairaalan 40 miljoonan hintaan.  Kokoomus halusi  150 miljoonaa maksavan  arkitehtoonisen räpellyksen  suolle,  noin 20 metriä höttöä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat