Kansalaisten ja sairaanhoitajien asenteet kuolemaa ja eutanasiaa kohtaan.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata kansalaisten sekä sairaanhoitajien kuolemaan ja eutanasiaan kohdistuvia asenteita. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa yhteiskunnassa vallitsevista, kuolemaan ja eutanasiaan kohdistuvista asenteista. Lisäksi tarkoituksena on edistää yhteiskunnassa käytävää keskustelua kummastakin aiheesta.

Mikäli olette täysi-ikäinen ja Teillä on riittävä suomen kielen taito, pyydän Teitä osallistumaan tutkimukseen.

Tutkimus toteutetaan sähköisenä kyselynä, jossa Teille esitetään suljettuja kysymyksiä kuolemasta ja eutanasiasta. Edellisten lisäksi lomake sisältää taustatietokysymyksiä. Arvioitu aika kyselyyn vastaamiseen on noin 15 minuuttia ja voitte osallistua tutkimukseenteille sopivana ajankohtana.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista eikä siitä koidu Teille mitään haittaa. Tutkimuksessa ei kysytä Teidän henkilökohtaisia tietojanne, jolloin henkilöllisyytenne ei paljastu tutkimuksen missään vaiheessa edes tutkijalle. Tästä johtuen antamienne tietojen poisto ei ole vastaamisen jälkeen mahdollista, koska vastauksia ei voida yhdistää yksittäiseen osallistujaan.Tutkimuksen aikana kerättyä tietoa käsitellään luottamuksellisesti. Aineistoa käytetään ainoastaan aiheeseen liittyvään tieteelliseen tutkimukseen. Kerätty aineisto säilytetään ulkopuolisten tavoittamattomissa, lukollisessa kaapissa tutkijan työhuoneessa. Tutkimuksen valmistumisen jälkeen aineisto hävitetään asianmukaisten ohjeiden mukaisesti.

Tutkimuksen tuloksista tullaan raportoimaan eri julkaisuissa sekä konferensseissa. Tutkimus on osa väitöskirjatutkimusta, jonka suunniteltu valmistumisajankohta on joulukuu 2017. Voitte halutessanne seurata tutkimusprosessia sosiaalisen median välityksellä. Vastaan sähköpostitse mielelläni kaikkiin tutkimukseen liittyviin kysymyksiin.

Tutkimus toteutetaan osana Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen tohtoriohjelmaa. Ohjaajina toimivat professori, THT Anna-Maija Pietilä, TtT Tarja Kvist sekä professori, LT Olli-Pekka Ryynänen.

Mikäli haluatte osallistua tutkimukseen, pyydän Teitä vastaamaan kyselyyn 13.11.2014 mennessä. Kysely avautuu tästä linkistä: https://elomake.uef.fi/lomakkeet/8881/lomake.html

Ystävällisin terveisin,

Anja Terkamo-Moisio (kysytutkimuksesta@gmail.com)

Sairaanhoitaja, TtM, TtT-opiskelija

Itä-Suomen yliopisto

Terveystieteiden tiedekunta

Hoitotieteen tohtoriohjelma

Kommentit (18)

No jo on aikakin tehdä aiheesta väitöskirja. Tutkimuslomake on todella mielenkiintoinen. Sitä täyttäessä tuli samalla ajatelleeksi omaa suhtautumistaan sekä uskoon että kuoleman jälkeisiin asioihin ja eutanasiaan eritoten. Toivottavasti mahdollisimman moni vastaa kyselyyn, sillä mitä suurempi vastaajien määrä sitä kattavampi väitöskirja.

pitulo

Tarkkaan siinä saa katsoa mihin kohtaan sen pallukan laittaa! Meinasi välillä unohtua kumpi puoli tarkoitti täysin eri mieltä ja kumpi puoli täysin samaa mieltä tai siltä väliltä. Ajatuksen kanssa luettava kysymykset ettei laita väärinpäin mitä tarkoittaa!

Aiheellinen ja tärkeä aihe, kuolema ja eutanasia. Minusta niissä loppukysymyksissä vedettiin liian kireä, yksioikoinen vastaus. Ei pelkästään niillä tiedoilla voi vastata joko tai ei. Kokonaistilanne ratkaisee, ei esimerkiksi vain ikä. Samoin pitäisi mahdollisuuksien mukaan olla tiedossa potilaan oma kanta asiaan.Eli ei niillä annetuilla tiedoilla yksistään lähdetä esimerkkipotilaille eutanasiaa toteuttamaan!!!!!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkoa edelliseen klo 1:24 >> Olen eutanasian kannalla, se tulee olla mahdollisuus niille jotka sitä itse haluavat. Lain pitää se vain sallia. Itsekin haluan luultavasti käyttää sen mahdollisuuden aikanaan, mikäli tilanteeni niin vaatii.

Mutta ei lähdetä liukuhihnalta toteuttamaan.... juuri niinkuin esimerkkitapauksista sain kuvan! Vaikea asia... kokonaistilanne ehdottomasti huomioitava.

Hei!
KIITOS kaikille kommenteista ja mielenkiinnostanne tutkimustani kohtaan.

Jaan toiveen mahdollisimman monesta vastaajasta, kaikissa ikäryhmissä, koska kuten täällä todettiinkin, mitä enemmän vastaajia, sitä vahvempi väitös =)

Myös kommentti lomakkeen käyttöön liittyen on tärkeä, kiitos siitä. Se ei tosin tähän kyselyyn enää vaikuta, mutta tulevaisuudessa osaan huomioida tämänkin asian paremmin.

Uskontoon liittyviä asioita kommentoin mielelläni sitten kun aineiston keruu on päättynyt. Mutta olen rekisteröinyt myös tämän palautteen.

Mukavaa illan jatkoa,

Anja Terkamo-Moisio

Minun on vaikea uskoa, että eutanasiaa lähdetään missään maassa liukuhihnalta toteuttamaan. Eiköhän kokonaistilanne oteta kaikissa maissa huomioon ja varsinkin se jos henkilö on ennalta tehnyt asiakirjan toiveistaan. Jotenkin vaan olen sitä mieltä, että iällä on tosi suuri merkitys. Josko ajatellaan 30- vuotiaana alaraajahalvaantunutta tai sitten esim. 80-vuotiaana alaraajahalvaantunutta. Toisella elämä edessä ja toisella jo pitkä elämä takana. Vain he itse tietävät, mitkä ovat toiveet tulevaisuuden suhteen tai onko niitä laisinkaan. Toivoisin, että lähtökohtana olisi aina henkilön oma toive eutanasian suhteen ja jos kyseessä on todella vakava sairaus.

pitulo

Ehkä olisi syytä tarkentaa, mitä eutanasialla tarkoitetaan. Itse ymmärrän sen  omana haluna päättää lähdön hetkestä. Kommenteista voisi päätellä, että muut päättävät sinun kuolemasi ajankohdasta.

Kannatan eutanasiaa. Sen pitäisi olla ihmisoikeus.

Hei,

hienoa että keskustelu jatkuu täälläkin!

Ihmiset suhtautuvat eutanasiaan omista arvoistaan käsin, mikä tekee osaltaan keskustelusta haasteellista ja hyvin tunnepitoista.

Tämä on myös yksi syy, miksi toivon aineistosta tulevan mahdollisimman suuren, silloin se sisältää paljon erilaisia näkemyksiä ja en painoarvo on suurempi.

Mukavaa päivän jatkoa ja KIITOS kommenteistanne!

Ystävällisin terveisin

Anja

Ihmetytti se, että uskonto painottui niin paljon kyselyssä.  Vaikea asiahan eutanasia on, ja kuka sen arvioi, missä tilanteessa se olisi se ainut ja oikea ratkaisu.  Potilaan oma toive ja tahto määrää, mikäli pystyy tahtonsa tai toiveensa ilmaisemaan.

Hei,

kiitos palautteestasi, uskonnon osuuteen kyselyssä on kiinnitetty hyvin paljon huomiota. Otan tähän kantaa enemmän kun aineiston keruu on päättynyt, jotta kaikki osallistuja vastaisivat samoista lähtökohdista.

Totta on myös se että eutanasia on vaikea aihe, se ilmenee myös saamassani palautteessa. Siitä johtuen olenkin erittäin iloinen kaikista vastauksista, koska tiedän ettei vastaaminen välttämättä ole niin helppoa.

Kiitän jälleen kaikkia osallituneita, kyselyyn voi halutessaan vielä vastata viimeistään 13.11.2014.

Sunnuntaiterveisin

Anja

Hei!

Kysely sulkeutuu kuuden päivän kuluttua.
Mukavasti on tullut vastauksia, kiitos siitä kaikille osallistuneille!

Kuten aiemminkin olen sanonut, JOKAINEN mielipide on tärkeä, eli mikäli olet miettinyt osallistumista omalta kohdaltasi, vielä on muutama päivä aikaa!

Hyvää viikonloppua,
Anja

Nostan aiheen kerran vielä ylöspäin:

Aineiston keruu päättyy keskiyöllä, joten halukkailla on vielä tämä päivä aikaa osallistua tutkimukseen kyselyn täyttämällä.

Kiitos kaikille jo osallistuneille ja sitä vielä harkitseville!

Torstaiterveisin,
Anja

Aineiston keruu on päättynyt, kiitos kaikille osallistuneille!

Kyselyyn vastasi 3868 henkilöä, mikä ylitti kaikki odotukset, niin minun kuin todennäköisesti muidenkin.

Olen saanut huiman määrän kommentteja, kysymyksiä ja ehdotuksia aineistonkeruun aikana. Vastaukseni ja omat kommenttini voitte lukea halutessanne blogista: http://hyvapahakuolema.blogspot.fi/2014/11/vastauksia-kommentteihin-ja-kysymyksiin.html

Mielelläni jatkan keskustelua kanssanne aiheesta edelleenkin.

Hyvää viikonloppua!

Anja

Luin blogitekstisi. Se valaisi kysymyksenasettelua kovasti.

Ymmärsin kyllä uskonnollisuuteen, uskontoon ja hengellisyyteen liittyvät kysymykset, koska oman havaintoni mukaan uskonnollinen vakaumus on useimmiten taustalla, kun henkilö arvioi suhdettaan eutanasiaan. Oma suhteeni uskontoon on melko välinpitämätön, joten minun on helppo hyväksyä eutanasia tarvittaessa myös omalla kohdallani.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat