Näin valitset oikean perunalajikkeen

Näin valitset oikean perunalajikkeen

Jauhoinen vai kiinteä? Vihreä vai punainen perunapussi? Valinta ei ole helppo: peruna­lajikkeita on tarjolla kymmeniä.Lue koko juttu

Kommentit (5)

Lehtenne sivuilla oli virhe perunoiden nimissä kuvassa. Blue gongon ja Rosamundan nimet olivat väärin päin

Kyllähän ne artikkelin tarkkaan harkitut perunasetelmat hienolta näyttää, artikkelia lukiessa voi jo kuvitella maukkaat perunat lautasen reunalla.

Olen ostanut nyt viime aikoina Prismasta perunoita, yleisperunoita, kiinteitä ja kokeeksi myös jauhoisia perunoita, voitteko kuvitella, kaikki antoivat saman keittotuloksen !

Joka kerran vain pari perunaa jäi ehjäksi kattilaan ja loput hajosi mössöksi. Ensin arvelin, että olen vahingossa ottanut pussiin väärästä laarista mutta uusintakierroksella ei mikään muuttunut. Aivan sama mitä laarissa luki, kunnollinen lopputulos jäi saamatta. Perunat ovat täältä lähiviljelijältä, perunalajikkeen ja viljelijän nimi lukee laarin reunassa.

Artikkeli kertoo ihannetarinaa, minun kokemukseni eivät niinkään.

 

-lumihuntu-

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaikki lajikkeet imeltyy

Imellettyyn perunalaatikkoon käy kaikki lajikkeet. Rakenne ja suutuntuma vaihtelee eri lajikkeilla, mutta se antaa hyvää vaihtelua makuihin ja suutuntumaan. Ei kannata yllättyä - jauhoisesta lajikkeesta voi tulla sitkeän liisterimäistä ja kiinteästä voi tulla muhevan kuohkeaa. 

Väitetään myös että uusista perunoista  ei imelletty perunalaatikko onnistu, mutta taatusti onnistuu. 

Suurin syy imeltymisen epäonnistumiseen on liian alhainen imellyttämislämpötila. Perunalaatikko tulisikin imeltää imeltymisreaktioiden lämpötilassa 65 ja 75 asteessa. Yleensä imeltyminen onnistuu hyvin 70-75 asteisessa uunissa. Imeltymisajaksi riittää 3-4 tuntia.

Jos yritetään imeltää, soseen ollessa muutamiakin asteita imeltymisreaktioiden lämpötilaa alemmassa lämpötilassa, niin imeltymisaika on jopa 10-20 kertainen.  75 asteen imeltymisreaktio menetetään usein kokonaan. 

Jos yritetään imeltää alle 60 asteessa, silloin on vaara että sose happanee.

Vierailija

Mikä tahansa peruna hajoaa jos keittää liikaa, varsinkin jos suoraan vedessä. Helpointa ja tuloksellista mielestäni on keittää kerroskattiulassa, vaikka kypsyminen kestää kaemmin.

Josko perunalajikkeetkin ovat muuttuneet, niin kuin kaikki tässä yhteiskunnassa.

Ei voi tehdä mitään vanhasta muistista, ei edes keittää perunoita, vaan olla tarkkana ja huomioida niitä perunoita siellä kattilassa aika ajoin, eli vähän niin kuin pitää vartiota:) että ne haluaa tulla oikeanlaisiksi.

Vierailija

Vuodet eivät ole veljeksiä. Tänä vuonna kuivuudesta johtuen hajoaa melkein peruna kuin peruna.  Afrasta tälläinen kokemus. Tänä vuonna erikoisen jauhoinen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat