Lapsenlapsi pyrki yliopistoon oikeustieteitä lukemaan. ei päässyt. Olisi päässyt, jos olisi ollut ruotsinkielisessä lukiossa ylioppilaaksi päästessään.

Ruotsinkielisistä pyrkijöistä pääsee yliopistoon n puolet, suomenkielisistä vain yks kolmasosa. Ruotsinkielisten enemmistöön on syynä, että he pääsevät huomattavasti pienemmällä pistemäärällä. Sama on jo pyrittäessä lukioon. Ruotsinkielinen pääsee pienemmällä keskiarvolla, ero  on 1-2 numeroa.    Ylioppisastodistuksissa ruotsinkielisten arvosanat on huonommat kuin suomenkielisillä, silti he saavat paremmat lähtöpisteet pyrkiessään yliopistoon.

Käytäntöä selitetään mm sillä, että tavoitteena on kaksikielisyyden lisääminen ja palvelujen turvaaminen ruotsinkielisille (!?).

Ruotsinkielisiä on n 5%, suomenkielisiä yli 90%. Eikö olisi helpompaa opettaa tämä vähemmistö puhumaan suomea kuin tämä suuri enemmistö ruotsia?

Tyttö pyrki myös Vaasan yliopistoon kielitieteelliseen. Pääsi. Nyt siitä kait tulee filmaisteri, ehkä työtön  sellainen. Sanoi kyllä, että haaveena on ensi vuonna pyrkiä uudelleen lakia lukemaan, siihen löytyy kait mahdollisuus Vaasassakin.

Näin meidät eriarvoistutaan nuoresta pitäen...

Kommentit (5)

Vierailija

Eikös se näin mäne. Rikkailla rikkihe oikeuvet. Ja ökyrikkailla bettre folkilla vielä paremmat. Paree se on opettaa kakarat heti oikeille tavoille.

Vierailija

Eikös se näin mäne. Rikkailla rikkihe oikeuvet. Ja ökyrikkailla bettre folkilla vielä paremmat. Paree se on opettaa kakarat heti oikeille tavoille.

La merin jälkeläisten pitäisi miettiä heikkoja lahjojaan. Kyllä oikikseen pääsee suomenkielisiäkin. Nyt jos tyttö pääsee oikikseen, kantsuu valita korkeamman arvosanan aineeksi valtiosääntöoikeus ja sitten ryhtyä vaikuttamaan perustuslain muuttamiseksi. Sehän on helppoa, jos eduskunnan porukkakin on riittävän suurella enemistöllä samaa mieltä. Saisko sloganilla "Hurrit Ruotsiin!" jengiä eduskuntatalon eteen, lähtiskö La mer?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

La mer 29.10.2014 klo 12:19 kuvitti kommenttinsa huvittavasti. Katkera "Näin meidät eriarvoistutaan nuoresta pitäen..." ylioppilaslakin kyljessä purkaa luokkakantaista ruotsinkielisten herravihaa... pärkkele. Oletan, ettei  finska som modersmål ole este pyrkiä ruotsinkielisten kiintiössä oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Mutta talentiaa se vaatii, ainakin ruotsinkielisten pääsykoekysymysten ymmärtämistä. Yliopistoissa noudatetaan perustuslakia, joten vastata saanee omalla äidinkielellä. Koevastausten lukijoiden on siis osattava myös suomea.

jostain luin, ettei missään muussa maassa maailmassa ole noin pienellä kielivähemmistöllä samanlaisia  oikeuksia kuin ruotsinkielisillä Suomessa. perustuslakia pitäisi muuttaa tältä osin. se tapahtuu siten, että äänestetään seuraavissa vaaleissa asiaa ajavia puolueita esim. persuja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat