Laitokseen en lähde

Suomi on lirissä. Senkin takia, että se puhuu itsensä voimaan pahoin. Suhtautuminen vanhuuteen on erityisen ongelmakeskeistä.Lue koko juttu

Laitokseen en lähde

Kommentit (13)

Vierailija

Eiköhän se vanhuusbisnes riipu ihan siitä, että meille markkinoidaan yhä enemmän tuotteita ja palveluita siltä sektorilta. Lisäksi ihmiset ovat tulleet entistä valveutuneimmiksi kuluttajiksi ja he haluavat myös hoitaa itseään kotona entistä pidempään, mutta ilman toimittajan luomaa syyllisyyden kuvaa.
Television ääressä viihtyminen ja muut mukavuudet voivat jopa lisätä sopivissa määrin elinvuosia. Aina ei tarvitse pingottaa hikihatussa.

Mulla nousee karvat pystyyn tuosta kirjoitustavasta. Jo eka lause että "Suomi on kusessa" tuo mieleen, että pitäisi sentään jotain rotia olla ilmaisussa, vaikka asiasisältö miten kuohuttaisikin mieltä, kuten näkyy tekevän. Ei tarvitsisi viljellä rumia sanontoja kuten nuorisolta kuulee. Nyt on aikuisten ja kypsän iän väestä kyse.

Aihe on vakava. Vanhusten hoidon tasot vaihtelevat suuresti. Kalliin rahan yksityisissä hoivakodeissa saa parempaa kohtelua kun kunnallisissa laitoksissa. Hoitajia on liian vähän potilasmäärään nähden. Lähihoitajia koulutetaan isot määrät, heillä ei kaikilla ole motivaatiota eikä oikeaa asennetta vanhusten hoitoon. Joukossa on hyviäkin hoitajia mutta töykeitäkin löytyy. Omatoiminen vanhuus on varmasti monen toive ja tavoite. Olen aika hyvinkin kärryillä siitä mitä laitoshoito tänä päivänä on, enkä suurin surminkaan halua hoidettavaksi toisten armoille, jos elän vanhuuden päiviä.

Ei kuitenkaan koko Suomen väki ole niitä "cityvariksia", värittömiä ja surkastuneita. Nuorille aikuisille toivon ruuanlaittotaitoa ja raaka-aineiden osto-oppia, sekä yleistä taloudenhoidon opetusta. Näin voisi ennalta ehkäistä jo nuorissa aikuisissa näkyvää huonokuntoisuutta ja saada heille aikanaan paremman vanhuuden. Perusta terveydelle ja hyvinvoinnille luodaan jo ajoissa.

Itse kuulun myös eläkeikää lähestyvään väkeen, ruuanlaitto ja ravinto-opit on normaalilla tasolla hallussa.

Oikeaoppinen ruoka maksaa enemmän kuin roskaruoka. Lama-aika näkyy ihmisten elintavoissa. Hyvin monessa taloudessa eletään tarjoustuotteilla ja Lidlin mössöillä. Hillomunkki kahvin kera pitää nälkää loitolla jonkin aikaa.

Uraihmisten on hyvä oman rahapussinsa varjolla vaahdota terveelllisen ja monipuolisen syömisen perään, kyllä sen  tärkeyden melkeinpä kaikki tietävät, mutta kaikki eivät pysty toteuttamaan syystä tai toisesta. Ei ole tarpeeksi varaa, kaupppa-apua ei ole aina saatavilla, tai esim. yksin elävät eivät ole motivoituneita kokkailemaan monipuolisesti. Ihan kaikki ei ole aina saamattomuutta tai mukavuuden halua.

Olen tulevaisuuteen toiveikas, että vanhusten hoito saadaan paremmalle tolalle, vaikka liian moni vanhus on jo jäänyt ja tulee vielä jäämään bisneshakuisen, heikkotasoisen hoidon uhriksi.

 

-Maikki-

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

 Hyvin monessa taloudessa eletään tarjoustuotteilla ja Lidlin mössöillä. 

 

Alapeukku tuli tuosta ylimielisestä lauseestasi.

Enpäs huomannut tuota itse, minun huushollissani nimittäin käytetään paljon niitä "Lidlin mössöjä", ei se siis missään nimessä ollut ylimielisyyttä ! Olen pahoillani, jos joku muukin otti sen leuhkailuna tai ylenkatseena.

Olenpa vaan törmännyt siihen sanontaan parempituloisten sanomana. Heidän, joilla on varaa kokata kalliimmalla taksalla. Käytin sitä jonkinlaisena  kannanottona viestissäni.

 

kiitos palautteesta 7.57

-Maikki-

Vierailija

Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, riisillä, makaronilla, perunalla, sokereilla, prosessoiduilla siemenöljyillä (rypsiöjy, margariinit, kasvirasvakermat jne...) ja rasvattomilla sokeroiduilla maitotaloustuotteilla. Ja mikä on lopputulos?

Suomessa 5-19-vuotiasta pojista noin 30 prosenttia ja tytöistä 24 prosenttia on ylipainoisia ja 6,4 prosenttia on lihavia. Aikuisista joka toinen on ylipainoinen ja joka viides lihava.

Lisäksi aliravitsemus ja väärä ravinto aiheuttaa sairauksia:

akne
lihavuusepidemia
I- ja II-tyypin diabetesepidemia
osteoporoosin jatkuva kasvu (joka viidennellä suomalaisella on heikentynyt luusto iästä ja sukupuolesta riippumatta)
autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu
vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu
psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu
suolistosairauksien jatkuva kasvu
astman ja allergioiden jatkuva lisääntyminen
neurologisten sairauksien jatkuva kasvu
syöpäsairauksien jatkuva kasvu (joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään)
jne...

Hyvällä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla, riittävällä levolla, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan. Ja media ja virallinen taho kyllä varmistaa, että Matti ja Maija Meikäläinen aloittaa jatkossakin aamunsa mikropuurolla rasvattoman maidon kera ja nauttii päivän aikana runsaasti margariinileipiä :(

Ruokavalio on parhaimmillaan lääkettä ja pahimmillaan sairauksille altistava. Ne, joilla on rohkeus kohdata itsensä, pääsevät hyvin eteenpäin. On myös niitä, jotka mieluummin jopa kuolevat kuin tekevät paranemisen edellyttämiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä muutoksia. Ihmisessä on itsessään paljon sekä parantavia että tuhoavia voimia.

Maailman vauraimmassa maassa syödään ala-arvoista ruokaa myös päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa, vanhustenhuollossa ja työpaikoilla. Länsimainen lääketiede ei suostu ottamaan ravitsemusta terveydenhoidon osaksi. Ruokapyramideilla ei tehdä mitään, jos ei konkretiaa ravitsemuksesta saada toiminnan tasolle.

Vierailija

Laitoksista pitäisi tehdä enemmän kodinomaisia  . Vanhemmalla ikäpolvella on vielä voimakkaana muisto vaivaistaloista.

Vierailija

Mielelläni lähtisin laitokseen jos tulee tilanne ettei kotona pärjää. Siinä vaan on nykyään sellainen tilanne ettei sinne pääse vaan yritetään kaikin keinoin pitää kovasti sairaskin henkilö kotihoidossa. Laitoksen hyvä puoli on, että apu on aina lähettyvillä ja ihmisiä ympärillä, ehkä juttuseuraakin.

menoks

 Jaaha. Ei lähde niin ei lähde.  Minä lähden heti kun huomaan itsessäni että en yksin enää pärjää. Olen jopa vaaraksi itselleni ja naapureilleni. Jää hella päälle ja muuta mukavaa. Kun huomaan jokapäiväisten toimintojeni heikentyneen tai lapseni, tuttuni huomaa niin kipinkapin joko palvelutaloon tai laitokseen jotka ei ole entisaikojen vaivaistaloja vaan ihan ihmisen ehdoilla asutaan ja ollaan. Jokunen tuttu on jo palvelutalossa ja sanoo ettei lähtisi pois millään. Saa ruuan joka ei ole mössöä, olkoon vaikka lindlistä säännöllisesti samoin lääkkeet. Apu on lähellä jos sairaskohtaus iskee. Mökilleni olisi tunnin ambulanssin tulo kestänyt . Kuka sen olisi soittanut jos itse tajuttomana maannut lattialla. Nyt on turvaranneke ja apu tulee heti.

menoks

Vierailija

Mistä se apu heti tulee, ei kotona asuvalle ainakaan vaikka kuinka on ranneke. Paitsi jos avun antaja asuu samassa asunnossa. Jos hänkään osaa! Kerran me vaan kuollaan. Typerää elää pelossa.

.

Jos pystyy laittamaan kuukaudessa n. 200 euroa ruokaan, syö erittäin hyvin ja terveellisesti.

Tiedän kun laitan kaikki itse, olen hintatietoinen enkä tuhlaa.

Lähtisin mielelläni laitokseen jos kotona eläminen olisi hankalaa tai tuntisin oloni turvattomaksi. Mutta laitospaikkoja vähennetään jatkuvasti joten laitokseen ei niin vain mennä, sinne päästään... Jos lähtönsä täältä saisi valita niin mieluitin lähtisin saappaat jalassa, ei tarvitsisi tukeutua mihinkään eikä kehenkään..

Vierailija

Olen kirjoittan klo. 12.45 pitkälle samoilla linjoilla.  Lähtisin palvelutaloon milloin vain, mutta kun sinnekkin on jono. Kotona oloa suositellaan niin pitkälle kuin mahdollista koska........kyllä kodinhoitaja käy vaikka parikertaa vuorokaudessa luonasi, ei mitään hätää!. Ei tämä huoneesta toiseen käveleminenkään pitemmänpäälle ole mistään kotoisin, ikkunoistakaan katsoessakaan ei näe muuta kuin kouluun menevät ja sieltä tulevat. Ehkä joskus vieraan kissan.

Siksi olen onnellinen tästä terveyden tilasta, pääsen ja kykenen ulos milloin tahansa, siis ihmisten ilmoille. 

Olisi se vaan siitä huolimatta juhlaa viettää viimeiset vuotensa täydenpalvelun talossa toisten samanlaisten  noutajaa odottavien kanssa.

menoks

Vierailija kirjoitti:
Mistä se apu heti tulee, ei kotona asuvalle ainakaan vaikka kuinka on ranneke. Paitsi jos avun antaja asuu samassa asunnossa. Jos hänkään osaa! Kerran me vaan kuollaan. Typerää elää pelossa.

.

Jos pystyy laittamaan kuukaudessa n. 200 euroa ruokaan, syö erittäin hyvin ja terveellisesti.

Tiedän kun laitan kaikki itse, olen hintatietoinen enkä tuhlaa.

Et  kunnolla lukenut kirjoitustani. Minähän sanoin että kestää tulla tunnin se apu mökilleni. Jos on palvelutalossa niin tulee heti. Ranneke auttaa kummassakin tapauksessa avun saannissa jos et itse puhelimeen kykene.

Eikä täällä puhuttu miten paljon ruokaan laittaa, vaan sen laadusta. Ei taida osaaminenkaan iänkaiken jatkua, miten sitten. Tee ihan miten haluat.

menoks

Vierailija

Senioritalot on hyvä asumismuoto myös. Siellä saa myös palvelua ja omaa rauhaa tarvittaessa. Ystäväni muutti senioritaloon ja sanoi että kun ympärillä pyörii hyvää juttuseuraa ja huoltakin pidetään toisistaan niin olen onnellinen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat