"Miksi teen työtä, jota ei arvosteta?" Sairaanhoitajat listasivat asioita, jotka ahdistavat

"Miksi teen työtä, jota ei arvosteta?" Sairaanhoitajat listasivat asioita, jotka ahdistavat

Raportointi, loisteputkilamput ja salasanat ärsyttävät sairaanhoitajia. Jututimme muutamaa hoitajaa ja koostimme listan ärsytyksen aiheista.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (47)

Joopa joo. Tehkääpä seuraavaksi kysely, mikä on sairaanhoitajan työssä parasta!Löytyy varmaan paljon hyviä asioita.

Vaikka teemme tiimityötä, huomaan , että monet "kilpailevat" työtovereidensa kansssa. Luetellaan mitä on jo tehty jne. Yritetään kiillottaa" omaa kruunua"

 Aikaa menee turhanpäiväiseen kirjaamiseen ja tietokoneella istumiseen. .Työnjakoa voisi selkeyttää.

Ei kait roskakärryjen tyhjentämiseen ja siivoamiseen tarvita sairaanhoitajan koulutusta?

Esimiehet eivät tiedä enää mitä perustyö on.  

Asiakkaat ja omaiset entistä vaativampia

Uusia hoitomateriaaleja ja lääkkeitä tulee käyttöön entistä nopeammin. Harmittaa, ettei ehdi lukea uusien lääkkeiden tuoteselostuksia. Miten seuraat ja kirjaat sitten lääkkeiden vaikutuksista.

Jaa, ongelmakohtia löytyisi vaikka kirjoittaisi monta päivää joten parasta keskittyä siihen, mikä on hyvää ja kunnossa työpaikalla. Esim. palkka. pitkät lomat, hyvä työterveyshuolto jne

Pitkät lomat? Palkka? Hyvä työterveyshuolto? Kyseiset eivät ole hyvin omassa työpaikassa... määräaikasena saat tehdä hulluna töitä, että saat kaksi viikkoa kesällä pidettyä lomaa ja senkin saat pitää silloin, kun vakiväki on omansa pitänyt. Tai sitten työnantaja pätkäisee sijaisuuden pariksi päiväksi ihan vaan huvin vuoksi, että palkkatoimisto maksaa lomat rahana... Toki pitää keskittyä siihen mikä on positiivista tässä työssä, mutta hoidetaanko ensin ne ongelmakohdat ensin kuntoon?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen aina arvostanut hoitajien raskasta ja vaativaa työtä. Ei ole omakohtaista kokemusta siitä työstä, mutta potilaana olen ollut ja ihmisystävällistä kohtelua ja mielestäni hyvää hoitoa saanut.

Hyvä palkka? Tämä oli aivan uusi asia minulle. En ole koskaan kuullutkaan kenenkään kehuvan hoitoalan palkkoja. Tänään viimeksi tilinauhaa katsellessa kirosin kuinka pieni palkka on, alle 2000 e jää käteen ja siinä oli viikonloppulisä ja kilometrikorvaus mukana. Tänään vielä sattui käymään niin, että palkka jäi tulematta pankkisotkujen vuoksi, mutta onneksi oli vielä veronpalautuksia jäljellä....

niin... olisi hienoa saada tehtyä työ huolellisesti, ilman että illalla täytyy säpsähdellä nukkumaan mennessä että muistinko sen ja sen..

positiivista potilaskontaktit ja sydämellä tehdystä työstä paras palkkio on potilaalta saatu positiivinen palaute. Palkka ja vaatimustaso saisi silti kohdata. vastuu todella suuri.

Kaikkein ärsyttävintä on tämä käsittämätön turha kirjaaminen nimeltään HOITOTYÖN YHTEENVETO. Samat asiat mitkä lääkäri sanelee epikriisiin ja mitkä löytyvät potilaiden tiedoista. Potilas ei kostu tästä tyhjänpäiväisestä sanahelinästä yhtään mitään. Viitsiikö kukaan edes käydä niitä lukemassa?! Ja nyt vielä suunnitellaan rakenteellisen kirjaamisen uudistamista. Entistä monimutkaisemmaksi menee. Kohta ei ole aikaa hoitaa potilaita kun pitää istua koneella kirjaamassa.

 

..kyllä sairaanhoitajana hävettää lehdestä  lukea mikä on sairaanhoitajan kuukausipalkka... jostain kumman tiedostoista se on saatu nostettua monta sataa euroa paremmaksi kuin se oikeasti onkaan.Tämä jos mikä kyllä hävettää ja ottaa päähän kun se palkka on ihan oikeasti  vieläkin huonompi...

Se palkannousu lehdistössä johtuu apulaisosastonhoitajien, johtotehtävissä ja projektitöissä olevien sairaanhoitajien paremmasta palkasta. Suhteessa nostavat huomattavasti keskipalkkaa, kun todellisuudessa keskiverto sairaanhoitaja saa noin 2300e miinus verot/kk.

Niinsanottuja keskiportaan nilkkejä on työnjohdossa enemmän kuin tarvitaan ja niiden vähentämisellä saataisiin mahdollisesti työntekijäportaaseen edes muutama sairaanhoitaja tai lähihoitaja lisää. Onneksi sentään omasta työpaikasta on ehtinyt jo häipyä se ylihoitaja, joka oli ottanut tavoitteekseen, että ennen kuin hän jää eläkkeelle, talossa ei ole yhtään lähihoitajaa töissä. Me sairaanhoitajat oltaisiin korviamme myöten kusessa, jos lähi- ja perushoitajia ei olisi hoitamassa töitä kentällä, kun sairaanhoitajalla menee oma aikansa lääkkeiden käsittelyyn. Osastoja suljetaan ja jäljelläolevilta vähennetään potilaspaikkoja koska "säästetään". Se säästäminen näkyy henkilöstön selkänahassa, kun jäljelle jääneille osastoille tungetaan ylipaikoille potilaita - ei se potilaiden määrä vähene paikkoja vähentämällä. Eivätkä ne hallinnon idiootit näe sitä todellisuutta siellä osastoilla - tuijottavat vain tilastointia, että osastolla on niin ja niin iso kuormitusprosentti. Koita siinä sitten luokitella potilas totuudenmukaisesti - jos laitat totuudenmukaisen luokituksen, osaston tilanne näyttää vähemmän kiireiseltä ja henkilökuntaa vähennetään.

Jos suhteutetaan sairaanhoitajan ja lääkärin palkkaus tehtävän sisältämään työmäärään, sairaanhoitaja saa aivan tuhottoman paljon huonompaa liksaa. Ja varmastikin tähän joku lääkäri kommentoisi, että kateellisten hoitajien puhetta - olisitte lukeneet lääkäreiksi. Totuus kuitenkin on, että ilman meitä hoitajia aika monet lääkärit olisivat pulassa. Eipä se lääkäri siellä sen potilaan vieressä istu seuraamassa potilaan vointia. Toisinaan osastopäivystäjää saa oikeasti hiillostaa tulemaan osastolle, vaikka tilanne olisi mikä tahansa.

"Juttua varten jututettiin 5 iältään 30–57-vuotiasta, perusterveydenhuollossa työskentelevää sairaanhoitajaa, naista."

 

Huoh, melko yksipuolisen kuvan saa tällä otannalla. 

Haluaisin tietää miksi tämä artikkeli on täällä keskusteluaiheena, kun ei tästä kuitenkaan yleistä keskustelua ole ? Vaikuttaa sisäpiirin omalta keskustelulta joka on päässyt putkahtamaan tänne ?

-hämmentynyt et:läinen-

Minulla on asiat paljon paremmin, kuin monella sh-kollegalla. Aidosti hyvä työpaikka ja keskivertoa parempi palkkaus. Työnkuva vaihtelee todella paljon ja saa keskittyä pääosin vain yhteen asiakkaaseen. Toki ensihoidon leivissä on sitten myös se toinen puoli. 48 h työvuoro imee mehut todella tehokkaasti. Jatkuvasti pitää tiedostaa se, että voit tulla tapetuksi tai vahingoitetuksi työtehtävissäsi. Tai olet osallisena kolarissa.

Voin kertoa myös sen, ettei todellakaan ole juhlaa kömpiä päivystyskämpän peiton alta talvipakkasilla pihan kautta ambulanssitalliin ja lähteä muutamaksi tunniksi seisomaan tienposkeen ja selvittelemään tieliikenneonnettomuutta. Eikä ole juhlaa mennä päihderiippuvaisen kämppään, jossa on kaikki eritteet aivan väärissä paikoissa, kengät tarttuu kävellessä lattiaan kiinni ja ilma on sakea tupakansavusta. Tai ei oikein paljoa naurata elvyttää lasta tai todeta ihmisiä kuolleiksi mitä erilaisimmissa tilanteissa. Tai seurata päivästä toiseen ihmisten sosiaalista hätää. Köyhyyttä, nälkää, päihdeongelmia, sairautta, kuolemaa, väkivaltaa ja kaikkea muuta. Te ette voi edes arvata, mitä kaikkea näemme.

Tässä ei-arvostetussa ja alipalkatussa työssä olet kahdelleen työparisi kanssa vastuussa ihmishengistä. Lähin lääkäri on meilläkin reilun sadan kilometrin päässä. Kun ihminen kuolee käsiin, ei voi kuin miettiä ja jossitella. Tai näet ruhjoutuneen ruumiin, päähän itseään ampuneen nuorukaisen, pahoin palaneen ihmisen, amputoituneen raajan, neliraajahalvaantuneen, lapsensa kuolemaa itkevät vanhemmat. Tai peset ulosteet ja oksennukset sylistäsi, kun joku päättää työntää suolen sisältönsä kahta päätä ulos liikkuvassa autossa ja yrität itse hallita tilannetta edes huonosti.

Mitäpä tuota suotta meille hoitajille maksamaan. Mehän tehdään helppoa työtä. Jatkokoulutuksiakin olen käynyt vasta vajaat 50 op, eikä riitä mihinkään. Todistan ensihoidon vastuulääkärille kirjallisella ja käytännön tentillä 0,5 - 2 vuoden välein edelleen osaavani työni. Kyllä se vaan niin on, että ei tätä tilipussin toivossa kauaa jaksa kukaan tehdä. Kyllä se on sitä paljon puhuttua kutsumusta, mitä hoitajan lapsi leipänsä päälle laittaa. 

Sairaanhoitajan työ on edelleenkin kutsumustyötä. Ei tätä muuten jaksaisi tehdä.

Palkoista vielä. Palkkamamme on varmaan keskitasoa. Tiedän ja tunnen paljon ihmisiä, esim myyjiä, taksikuskeja, siivojia ja koulunkäyntiavustajia , joilla on paljon paljon  pienemmät palkat.

No, tietenkään heidän työssään ei aina ole kyse ihmishengestä ...

Mutta siitäpä voitaisiin päästäkin seuraavaan " asian tynkään" eli miksi palkkaerot maassamme ovat niin suuret. Miksi toinen työ on niin paljon arvostetumpaa, että siitä on maksettava tuhansia euroja enemmän kuin toisesta työstä. Tietenkin kouluksesta ja vastuusta tulee maksaa, mutta siitä huolimatta. 

Kun kaikki työ on tarpeellista ja arvokasta. Mutta kun kaikilla ei tänä päivänä ole mitään työtä eikä toivoa tulevaisuudesta.

Olen viime päivät miettinyt juuri tätä kysymystä, koska olen vaihtamassa alaa pois sairaanhoidosta ja olen pohdiskellut mikä alassa sitten mätti. Suurin tekijä on tuntuu olevan väkivalta. Se tuntui olevan läsnä joka osastolla niin henkisenä kuin fyysisenä muotona. Ensimäisessä työpaikassani tuli jo arkipäiväiseksi "tapan sut ja sun perheen" tyyppiset uhkaukset ja monesti myös joka työvuoroon liittyi lyöminen, potkiminen, raapiminen, päälle sylkeminen tai muunlainen suora väkivalta. Näistä tilanteista ja uhkista kyllä piti raportoida ylemmille tahoille, mutta ikinä niihin ei puututtu tai käyty läpi niitä, vaikka olisi näin luvattukin. Sitten vaaditaan, että rauhoittavia lääkkeitä ja fyysistä rajoittamista pitäisi vähentää sekä saamaan aikaan henkilökuntaa vähennetään. Potilaiden oikeuksista puhutaan, mutta entäs hoitajien oikeudet? Ja pelkkä puhuminen tästä asiasta ei auta, vaan sanojen pitäisi pikaisesti siirtyä käytäntöön niin, että hoitotyötä on mahdollista tehdä turvallisesti.

Henkistä väkivaltaa tulee potilaiden lisäksi kollegoiden ja monesti myös johdon puolesta. Johtajat käyttävät valtaansa katkomalla määräaikaisia sopimuksia, teettämällä epäinhimmillisiä työlistoja (ilta, aamu, ilta, aamu, vp, aamu, ilta tyyppisesti), katkomalla lomia mahdollisimman lyhyisiin pätkiin jne. Moneen epäkohtaan sopeudutaan toimen toivossa tai ettei asioihin puuttuminen kostaudu arjen entistäkin huonompana kohteluna. Kollegat kilpailevat monessa paikassa keskenään, sipmputetaan uusimpia tulokkaita sekä suoranaisesti kieltäydytään auttamasta tai tauottamasta.

Hoitotyön tekemiseen liittyy uskomaton vastuu, onhan työn kohteena toinen ihminen. Jos hoitaja tekee työtään jatkuvan pelon vallassa, niin kuinka hyvin työ voidaan odottaa tehtävän?

 

valivalivali... Olisiko aika ryhdistäytyä ja mennä peilin eteen. Voisi katsoa itseään silmiin, hymyillä vaikka välillä ja todeta että muutos lähtee myös minusta itsestä. Aina on vika muualla, ja aikaa käytetään vatkaamiseen ja sättimiseen kun asiat voisi hoitaa jo samassa ajassa. Monella hoitajalla on asennekorjauksen paikka.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat