Kommentit (17)

Älkää vain vahingossakaan kertoko, millaisista oireista glaukooman tunnistaa.

Kuuluuhan hyvään journalistiseen tapaan jättää aina olennaisin asia kertomatta.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Otsikointi on taas turhankin pelästyttävä tai ehkä on tarkoitus, että kaikki lukisivat artikkelin ja kävisivät ajoissa silmälääkärillä tarkistuttamassa näön ja silmänpaineen. Niinhän se on yleisestikin terveyden hoidossa että ajoissa havaitut vaivat voidaan parantaa tai ainakin hidastaa erilaisten sairauksien etenemistä, elämä voi sairaudesta huolimatta olla ihan normaalin tasolla.

Glaukooma on tutumpi entisiltä nimiltään silmänpainetauti ja viherkaihi. Tautia hoidetaan ensisijaisesti silmänpainetta alentavilla silmätipoilla, vaikeammissa muodoissa laserleikkaukset antavat merkittävää apua näkökyvyn säilyttämiseen.

Tauti on tosiaan oireeton, tai oireet voivat muistuttaa kuivasilmäisyyttä ja normaalia näön heikentymistä.

Käyn määräajoin silmänpohjan kuvauksissa ja näön tarkistuksissa, paineen mittauksissa jne. diabeteksen takia. Diabetes on yksi merkittävä galukoomalle altistava riskitekijä. Myös perinnöllisyys vaikuttaa samanvertaisesti kun sydän-ja verisuonitaudeissa.

Ei varmastikaan ole aihetta paniikkiin tuon artikkelin takia, mutta voisi olla hyvä uudenvuoden lupaus käydä vaikka optikolla tarkastuksessa vaikka kerran vuodessa, niin välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

 

-lumihuntu-

Kannabista kehiin. Eihän nyt oikeasti lääkärille kannata mennä etsityttämään sairauksia, josta ei ole mitään viitteitä. Nämä terveysartikkelit ovat aina hyvin kamalia mielestäni. Annetaan ymmärtää, että heti kun on pienikin kolotus, pitää mennä lääkärille, leikkauksiin, syödä lääkkeitä. Ja ilmeisesti jopa silloin, kuin ei ole edes sitä pientä kolotustakaan.

Turhaa isottelua.  Elämä ei muuttunut glaukooman toteamisen jälkeen mitenkään, saati vaikeutunut.  Tipan laitto illalla on hyvin yksinkertainen toimi.

Optikko totesi pariin otteeseen korkean silmänpaineen ja hakeuduin ensin yksityiselle silmälääkärille, sitten terveyskeskuksen kautta silmäpolille.

Silmän pohjan mittauksen ja näkökenttätutkimuksen yms. jälkeen diagnoosi vahvistui: glaugooma.  Tauti on vakava  ja johtaa hoitamattomana sokeuuteen. Tipat  ovat  "kokonaan" kelan korvaamia.

 

 

"Vierailija 19.12.2014 klo 22:44" tiedoksi, että tämän taudin mahdollisuuden takia on mentävä tarkastuksiin juuri oireettomana - jos oireita ilmenee, niin tauti voi olla ja hyvinkin pitkällä! Suvussani on todettu oxfoliaatiosyndroomaa, josta syystä suositellaan kaikkien yli 50-vuotiaiden käyvän vuosittain tarkastuttamassa silmänsä - vaikka ei olisi minkäänlaisia oireita...

Niin,kävin eilen silmälääkärissä,poliklinikalla.Minulla on oikeassa silmässä glaugooma.Todetiin yllättäen,kun menin tarkistuttamaan näköäni.Harmaakaihi leikattiin,siis linssi asetettiin paikoilleen.Tippoja laitan aamuin ja illoin.Näköni on huonontununut glaugoomasilmässäni,joutuuko sitä laaserilla/leikkauksella käsittelemään?

Silmälääkärini kehoitti minua,että lapsilleni voisin suositella silmälääkärin täydellistä tutkimusta 40-vuotiaana.Glaugooma on perinnöllistä.

Seuraava tarkistus on kuukauden päästä silmäpoliklinikalla,koska oikeassa silmässäni  paineet eivät olleet kohillaan.

Lääkäri arvioi siellä seuraavalla silmäpolikäynnilläsi millainen hoito silmääsi on riittävän tehokas. Laser on kivuton ja nopea toimenpide, mutta silmään jo tulleita näkövaurioita ei voida korjata. Leikkaus- ja muu hoito on tarkoitettu jäljellä olevan näön säilyttämiseksi. Silmätipat tarvitaan lopun ikää, vaikka olisi leikattu, sanoi eräs tuttavani, jolla on glaukooman takia leikattu toinen silmä.

 

-lumihuntu-

 

Aatteleppa Lumihuntu,n.2,5 viikkoa sitten minulla tuli vasempaan,parempaan silmään mustia verkkokuvioita ja pisteitä.

Soitin silmäpoliklinikalle.Sanoivat -silmän lasiainen irtaantuu alustastaan,kuis iäkkäillä ihmisillä tapahtuu.-Mutta,jos tulee sellainen ilmiö,että musta verho laskeutuu silmiin,heti lääkärille.

Olen sitä mieltä,parin vuoden välein meidän iäkkäiden ihmisten pitää käydä silmälääkärissä.-Toinen juttu on se,miten näistä optikkoliikkeistä saa kohtuulliset silmälasit.Toinen lupaa toista hyvää ja toinen muuta hyvää.Otappa näistä selvä?

 

Minusta melkein tuntuu, että vuoden välein kannatais käydä optikolla, varsinkin kun sulla samettiruusu on jo silmäoireilua ilmaantunut. Sitä olis hyvä tarkkailla.

Optikkoliikkeiden hinnoissa ja palvelun tasossa voi olla paljonkin eroja, kannattaa kysellä ja vertailla. Silmäasema on melko kallis mutta laadukas paikka täällä meilläpäin.

Specsavers tuputtaa kahdet lasit vaikkei olis tarvettakaan. Osamaksukauppaa tarjosivat minulle, kun empäröin lasien kokonaishintaa, mutta osamaksusta hyötyy eniten optikkoliike, kun saa laskutuksesta oman lisänsä. Niin ja Specsavers vaatii jo tilatessa vähintään 100e etumaksun. En tiedä onko muilla liikkeillä sitä käytäntöä.

-lumihuntu-

Vierailija

Älkää vain vahingossakaan kertoko, millaisista oireista glaukooman tunnistaa.

Kuuluuhan hyvään journalistiseen tapaan jättää aina olennaisin asia kertomatta.

 

 

 

Siinäpä se. Kun glaukooma on aluksi oireeton. Isäni sokeutui koska ei ollut oireita. Meitä jälkeläisiä alenevassa polvessa kehoitettiin käymään säännöllisesti silmälääkärissä täytettyämme 40v. Glaukooma on perinnöllinen sairaus. Kahdella sisaruksistamme on glaukooma ja kahdella ei ainakaan vielä ole todettu. 40v täyttäneet lapsemme käyvät myös säännöllisesti tutkimuksissa. 

Minulla todettiin glaukooma ja sen aiheuttama näköhermojen surkastuma nyt syksyllä, vähän päälle 50-kymppisellä. Edellä kirjoittaja sanoi, että tipat korvaa Kela. Näin ei suinkaan aina ole. Minulta evättiin hakemani korvaus, koska silmänpaineet laskeneet tippahoidolla. Näin siis Kela palkitsee valveutuneet kansalaiset... 

Vierailija

Uskomatonta.Minúlle korvaa kela silmätipat lähes kokonaan.Lääkärin pitää kirjoittaa kelakorvaushakemus.

Lääkäri kirjoitti B-todistuksen, jolla korvausta hain.  Eikö se riitä? Lääkäri arvioi itse, että korvausta ei ehkä tule, koska näkökentässä ei ollut vielä muutoksia. Tietysti voin jättää tipat käyttämättä, jolloin silmänpaineet taas nousevat. On siinä kuitenkin omat riskinsä.

Tämän kirjoitin opiksi niille, joilla glaukooma todetaan. Silmänpaineiden oltava kahdessa lääkärin tekemässä peräkkäisessä mittauksessa vähintään 22, plus muutokset näköhermossa olisivat oikeuttaneet minut Kelan korvaukseen. Ehkä tämä on vain yksi lukemattomista kikkailuista, kun hyvinvointivaltiota ajetaan alas. Harmittaa kyllä, koska tippoja on käytettävä loppuun asti.

Tomi

Glaukooma saattaa tulla myös nuoremmille. Äitillä on glaukooma ja minulla paineet 22 ja tutkimuksiin menossa vaikka ikää vasta 29.

Vierailija

Tomi kirjoitti:
Glaukooma saattaa tulla myös nuoremmille. Äitillä on glaukooma ja minulla paineet 22 ja tutkimuksiin menossa vaikka ikää vasta 29.

Älä huoli vielä huolestua, minullakin on seurattu kolmekymmentä vuotta ja paine  19 ja toisessa silmässä paine 22 vuosi sitten tehtiin isompi kartoitus ja  tarkastus ja silmät täysin terveet, hieman kuivat, joten tämä koneen tuijotus kuivattaa ja talvella varsinkin kun on kuivahko huoneilma.  Kosteustippoja käytän lääkärin suosituksesta. Myös äidilläni oli painetauti, glaukooma.

Koska olen aina tiennyt,  nyt olen jo yli 70 vuotta, että tuo tauti on perinnöllinenkin, olen aina kiinnittänyt huomion silmien terveyteen. Siihen löytyy monia konsteja ja ravinto on yksi tekijä. Muistutan kuitenkin, että olemme ihmiset jokainen yksilöitä.

Vierailija

Muistakaa nyt hyvät ihmiset, ettei käynti optikolla auta. Optikko voi mitata paineen, mutta ei voi tehdä muuta. Joka 3. glaukooma on paineton.
Silmälääkäriin täytyy mennä. Optikko on silmälasien määrittäjä, vaikka muuta nykyään yrittävät väittää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat