Näin paistat joulukinkun

Kuva: <span class="photographer">Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki</span>

Tällä ohjeella paistat luuttoman tai perinteisen kokonaisen tai puolikkaan kinkun. Ohje sopii myös juhlakinkulle ja kinkkurullalle.Lue koko juttu

Näin paistat joulukinkun

Kommentit (4)

Meillä kaupasta ostettu, kotimainen tietysti, kinkku oli sanomalehtiin käärittynä talon parvekkeella muutaman päivän, muoviämpärissä (ettei harakat ja varikset päässeet nokkimaan), ja sieltä otettiin huoneen lämpöön päivää ennen paistamista...

Sitten paistopussiin, paistomittari kylkeen, ja uuniin ritilälle (alla tietysti ns. kaukalopelti, johon kaadettiin vettä n. puolisen litraa.  Uuni n. 120-130 astetta.  Siinä sitten kypsyi muhevaksi ja mureaksi, meheväksi suorastaan kunnes paistomittari näytti n. 80 astetta. 

Kinkku uunista ulos, nostettiin siihen kaukalopellille, jottei mehut leviäisi pitkin keittiön lattiaa, leikattiin keittiösaksilla verkot ja kamara auki ja kuorittiin kamara pois.  Olis lähtenyt vaikka puhaltamalla, niin oli helppo nakki.

Lopuksi paistomehut, kamara ja paistopussit varovasti roska-astiaan, muovipussiin, ja pussi ulos roskikseen.  Aamulla emäntä sitten vielä teki viime silaukseen ja laittoi ja paistoi kinkkuun kauniin kuoren ns. sinappihunnun...

Ps. meidän kinkkumme oli melko pieni n. 4 kiloinen.  Painavammat kinkut valmistetaan muuten samoin, mutta vettä kannattaa laittaa kaukalopellille enemmän, koska paistoaikakin on pitempi.

Nk. köyhälistön kinkku, kaupan valmispötkylä, on sekin ihan hyvä, hätätapauksessa, ja jos ei ole syöjiä muuta kuin mitä itse ostaja syö - tai sitten antaa huutia koko ajatukselle kinkusta.  Säästää nekin rahat tähdellisempiin menoihin.  - Itsellä oli joskus vanhana poikana pelkästään HK:n lenkkiä ja piimäpurkki - siinä oli samalla aamiainen, lounas ja päivällinen samalla kertaa...

- Kinkku-Kaaleppi Kuopijon suunnalta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
AditusPelvis

Vuosia sitten mulle neuvottiin paistamaan joulukinkku kamarapuoli alaspäin, jotta kinkun sisällä olevat nesteet eivät valu vaan kinkusta tulee tällöin mehevä/mehukas eikä kuiva. Näin olen tehnyt vuosia. Suosittelen kokeilemaan.

Suvi Tuomi

Tuossa ohjeessa on vanhentunutta tietoa. Ensinnäkään sen kinkun ei tarvitse olla lämmin uuniin pantaessa. Yhtä hyvää tulee, vaikka kinkku olisi vielä jäässä.
Jos kuitenkin haluaa sulattaa pakastekinkun, se kannattaa tehdä vesiastiassa. Vesi kylmenee jäisestä kinkusta ja pitää jo sulaneen pintakerroksen kylmänä. Huoneenlämmössä sulatuksessa on se vaara, että pinta on ehtii mennä pilalle ennenkuin kinkku on kokonaan sulanut.
Jos kinkussa on kunnon ne rasvakerros, kuten ennen muinoin oli, kannatti kinkku tosiaankin paistaa kamarapuoli ylöspäin. Näin sulava ihra voiteli kinkkua valuessaan alas.
Ja mitä alhaisemmassa lämmössä malttaa kinkun paistaa, sitä mehevämpi siitä tulee eikä nestettäkään valu paljoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat