Taloussanomat: Vuokra-asunnossa ei pitäisi porata ilman lupaa

klo 8:12 | 22.7.2014
Moni vuokralainen on kokenut kurjia hetkiä vuokrasopimuksen päätteeksi, kun vuokravakuuksien pidätyksestä on kiistelty pitkäänkin.Lue koko juttu
Moni vuokralainen on kokenut kurjia hetkiä vuokrasopimuksen päätteeksi, kun vuokravakuuksien pidätyksestä on kiistelty pitkäänkin.Lue koko juttu
Ladataan...
Itse kun muutama vuosi sitten muutin yksityisen omistamaan vuokra-asuntoon, niin homma ei mennyt ihan niin kuin pitäisi. Kiinteistönvälittäjä, siis vuokravälittäjä, oli valinnut minut monen hakijan joukosta vuokralaiseksi. Kohde oli hyvällä paikalla ja varsin uusi sekä melko hyvässä kunnossa.
Minkäänlaista alkukatselmusta ei pidetty, mitä nyt vuokravälittäjä esitteli paikat, jotka olin nähnyt jo asuntoa katsomassa käytyäni. Vuokrasopimuksen jouduin allekirjoittamaan jo ennen muuttoa, mikä on lie ihan normaali käytäntö, mutta en minä päässyt vaikuttamaan mitenkään siihen, mitä siihen oli kirjattu asunnon yleiskunnoksi. Hyvä siinä luki.
Sikäli vain melko erikoista toimintaa, että kun asuntoa esiteltiin, siellä oli vielä edellinen asukas tavaroineen paikalla, joten kenelläkään asuntoon tutustujista ei tietenkään ollut mahdollisuutta tutkia paikkoja tarkemmin. Yleiskunto otsin oli hyvä.
Sen sijaan kun tutkin asuntoa tarkemmin kiireisen vuokravälittäjän häivyttyä, alkoi paljastua yhtä sun toista, mikä oli aika karmeassa kuosissa paikoittain. Esimerkiksi seinissä oli todella pahoja kulumia ja surkeita paikkauksen jälkiä sekä kaikenlaista kuten saunan rikkoutunut lampun puukehikko. Myös parketti oli pahoin naarmuuntunut paikoitellen.
Otin asunnosta valokuvia ennen kuin kannoin tavarani sisään. Laitoin vielä samana iltana kuvat välittäjälle, ja myöhemmin omistajalle, jota en tietenkään päässyt näkemään.
Asunto tietysti myytiin alta pois alle kahdessa vuodessa, vaikka sen piti olla pitkäaikainen vuokraus. Pidin toisen omaisuudesta hyvää huolta, mutta tuotti suunnattomasti huolta, että joudunko edellisten asukkaiden tuottamien vahinkojen maksumieheksi. Onneksi en joutunut. Mutta koska käytännöt ovat kiireisiä ja hutiloivia, näin voi helpostikin käydä, etenkin kun vuokrasopimukseen on jo valmiiksi kirjattu asunnon yleiskunto.
Niin, ja juristin mukaan valokuvat eivät kelpaa todisteeksi asunnon kunnosta alun perin. Uskonpa vaan, että jos vuokralainen kehtaa ja uskaltaa vaatia kunnon alkutarkastusta tarkkoinen dokumentoimisineen, niin asunto saattaa helposti mennä sivu suun. Hankalahan sellainen vuokralainen on.
Kummallista. Täällä Ruotsissa saa vuokra-asuntoja remontoida itselleen sopivaksi, maalaamalla, tapetoimalla jne. Työn täytyy olla ammattimaisesti tehty, mutta suurin osa tekee työt itse, koska vuokra-asunnossa asuva ei voi saada korjausavustusta valtiolta, kuten omistusasunnossa asuva. Tietysti kaikki pitää olla hyvässä kunnossa kun asunnosta muuttaaa, vastaten asunnossa asuttua aikaa. Ei siis satoja reikiä seinissä ja kissojen pissaama parketti. Täällä tosin eivät yksityishenkilöt osta asunto-osakkeita vuokratakseen ne, vaan yksityiset omistavat kokonaisia taloja.
Asun Keravalla VVOn ns. senioritalossa.Valmistumisvuosi 2013
Olin asunnon ensimmäinen vuokralainen.
Asukkaat saivat tutustua asuntoonsa päivää ennen muuttoa,
meille annettiin paperi,johon sai merkitä mahdollisia vikoja.
Pää pyörällä uudessa asunnosaa,jonne sopivasti paistoi aurinko,
eihän silloin vikoja näe ;)
Avaimet saimme muuttopäivänä VVOn virkailijoilta,jotka olivat
samassa talossa tyhjässä liikehuoneistossa.
Avaimet saatuani menin asuntoon ja päätin tarkistaa millainen on
kellarikomeroni.No,oletin tietty,että se sijaitsee samassa rapussa missä asuntokin.
Kellarissa pyöri ihmisiä löytämättä asunnon numeroa kopin ylhäältä.
Sitten joku tuli kertomaan,että teillä on kellarikomero C-rapussa,
asuimme A-rapussa.Nyt piti viedä tavaroitamme toiselle puolelle taloa,
kolme raskasta palo-ovea avattava ja nekin avautuivat mikä eteen,mikä itseen päin.
Hermostuneena siitä menin VVOn henkilön luo uudelleen ja kerroin tämän virheen.
Vastaus oli"EI ME VOIDA MITÄÄN,SE ON RAKENTAJA KUKA NÄÄ TEKEE"
Just niin,ajattelin.Turha tässä on ruveta väittelemään tietämättömän kanssa.
Oli monia muitakin asioita,joita en seniorikotiin laittaisi.
Ovipuhelin oli "hepreaa"jopa nuorelle sukulaiselleni,joka tietää tekniikasta paljon.
Laminaattilattia nitisi ja natisi lähes joka paikassa.
Jos voi sanoa jotain glamouria VVOlle,niin joka vuosi ennen joulua muistavat
vuokralaisa lahjalla:Vuokrankorotus on väistämätön.
En tiedä muita senioritaloja,mutta tässä kyseisessä talossa joillakin
oli alkoputki päällä koko ajan.Pihalla oli säännöllisesti poliisi,lanssi tai Kerava
sosiaali tantat.
Olin kuvitetellut senioritalot aivan toisenlaiseksi, niin vuokranantajan kuin asukkaidenkin suhteen.
Hölynpölyä loppuosa artikkelista. Suomessa Hallinto-oikeus ja KHO ovat toistuvasti linjanneet ettei tavanomaista kulumaa voida pidättää vakuuksista, ja taulujen kiinnitys on normaalia kulumaa kunhan niitä ei nyt ole aivan satoja.
Kannattaa tutustua aiheeseen.