Kommentit (6)

Se onkin ongelma, kuinka lähestyä loukkaamatta jotakuta, joka ainakin omasta mielestä tarvitsisi apua.   Ikäänkuin toinen ei pystyisi itse hoitamaan asioitaan?   Tärkeä aihe, vaikea asia runossakin.

Kiitos kommentistasi ja hyvää vuoden alkua!  Avun antaminen ja saaminen taitaa suomalaisessa tapakultturissa olla kaksinkertainen ongelma.  Avun saaja tuntee herkästi tulevansa jotenkin alennetuksi tai nöyryytetyksi, mikä ei voi olla näkymättä.  Joskus suorastaan loukkaavana käyttäytymisenä.    Sikäli kuin olen huomannut, kaikkialla ei ole niin.  Patsi antaa, myös osataan ottaa apua vastaan loukkaantumatta.   Siihen pitäisi päästä täälläkin.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutaman ajatuksen herätti minussakin. Emmekö me ihmiset ole pienoiskuvia siitä yhteiskunnasta jonka jäseniä olemme? Kun arvot kovenee, kovenee ihminen helposti itsekin. Tai jos arvot kadotetaan, vielä pahempi. Elämän polut ovat kaitoja ja haaraisia. "Eksyjät" voivat vetäytyä, että säilyttäisivät edes rippeitä arvokkuudestaan. Onhan yksilön vastuu itsestään kovassa kurssissa. Toisilla on "heikommat hartiat" kuin toisilla, sairautta, huonoa tuuriakin.

Onhan näissä pohtimista. Auttaako se, tiedä häntä. Hatunnosto Merikivelle kuitenkin.

ML

 

Tämä härmäläinen vakaa luonne haluaa vain runoja surkeudesta? Oikein piehtaroidaan, voi kun tekee hyvää, kun itsellä on paremmin? Miksi?  Uteliaisuus on varmaankin se joka panee kurkkimaan toisen asioihin tai sitten ei.

ML, kiitos kauniista vastauksestasi!   Ehkei ihan pienoiskuvia, mutta minäkin uskon, että kaikki kokemamme, varsinkin lapsuudessa, jättää meihin pysyvän jälken.  Pettymykset ja loukkaukset aiheuttavat epäluottamusta muihin ja hyvä kohtelu luottamusta, myötätuntoa ja positiivisia odotuksia toisiin nähden.

Luultavasti monilla täällä pohjoisessa on ollut niin kova lapsuus ja muukin elämä, että asenne siihen ja toisiin ihmisiin on paremminkin epäluuloinen kuin luottavainen.    Surullista siksi, että tämä asenne ruokkii itseään muitten ihmisten kohtaamisessa.    Masennus tuottaa lisää masennusta.

Jo Kalevalan kullevo-runojen lopussa oleva Väinämöisen lause lapsuuden vaikutuksesta myöhempään elämään pitää edelleen paikkansa.

Vierailija

 Voi jösses mten huono. Lapsuus pohjoisessa on moninverroin parempi kuin kehitysmaissa, vooiiih....

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat