Näin tunnistat ärtyneen suolen ja elät sen kanssa – 10 kysymystä

klo 8:50 | 25.9.2015
Kivistääkö ruisleipä tai turvottaako paprika? Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa, mutta siihen tepsivät vatsaa hellivä kuitu, liikunta ja rauhalliset ruokahetket.Lue koko juttu
Sivut
Ravitsemusterapeutti suositteli kokeilemaan FODMAP-ruokavaliota ja etsimään omalle vatsalle ja suolistolle käyvät ruuat sen avulla.
Itse aloitin kasvispainotteisen vegaani ruokavalion ja oireet ovat poissa vaikka olivatkin hyvin kivuliaita ennen! Suosittelen!
Olen huomannut että vaalea vilja aiheuttaa turvotusta ja närästystä. Samaten peruna. Ei voi, eikä punainen maito esim. En ole kärsinyt närästyksestä enää vuosiin. Oli ennen välillä joka päiväistä.
Kannattaa muistaa, että aina ei vakaviakaan oireita lääkäri ( lääkärit ) tunnista, joten ole sinnikäs, ettei käy kuten minun lähiomaiselleni : Ei enää parannettavissa oleva syöpä, elinaikaa muutama kuukausi, nuori mies kyseessä. Ja kaikki selkeästi havaittavat oireet : Väsymys, turvotus, kipu, oksentelu, närästys, jatkuva laihtuminen. Silti ei otettu vakavasti. Vaikka juuri lääkärithän ne opastavat, että jos oireet jatkuvat, mene lääkäriin. Mutta eihän se auta, jos ei osata edes epäillä mitään, vaikka ihminen menee kuukausien ajan kivuissaan lääkäriin....syytellään vain elintapoja. Ja mitä sitten sanotaan, kun lopulta se tappava diagnoosi löytyy ? " Harmi " oli vastaus. Ja nuoren ihmisen elämä ei siinä merkinnyt mitään !
Podin ärtynyttä paksusuolen oireyhtymää kolmisen vuotta. Kaikkia hoitoja ja diettejä kokeiltiin, noudatin kaikkia hyviä ohjeita, tuloksetta. Ainoa lääke oli salazopyridin. Oireet alkoivat vähitellen hävitä heti, kun avioeromme toteutui ja työpaikalla työpaikkakiusaajana toiminut esimies lähti eläkkeelle. Oliko sairauteni siis vain psykosomaattinen reaktio stressiin?
Ärtyvä suoli on nimenomaan oireyhtymä,johon psyyke vaikuttaa todella voimakkaasti. Jokainen luopuu, tai ainakin vähentää automaattisesti ruoka-aineita,jotka aiheuttavat huonoa oloa tai epämukavuutta, mutta mieli onkin konstikkaampi hoitaa. Lähes 40 vuotta vaikean ärtyvän suolen kanssa eläneenä pidän itseäni aika hyvänä asiantuntijana tuon viheliäisen seuralaisen suhteen. Vaikket olisi koskaan potenut vatsaasi ja söisit samaa,hyvin aina sopinutta ruokaa,voi kova stressi laukaista oireet. Syömistä siis voit hallita ja säädellä, vaan maha elää omaa,salaperäistä elämäänsä. Jokaisen oireet ja vältettävien ruokien lista ovat yksilölliset, mutta stressi on pahaksi kaikille, ja mieluinen liikunta sitä lievittämään paras keino.
Kyllä syömistä voi säädellä. Kun katukuvaa katselee, huomaa, että niin ei tapahdu. Ja tämä kansa on aina vaan sairaampi.
Syystä että elintaso on tuonut runsaat rasvaiset ja sokeriset herkut kaikkien saatavaksi ja niillä mässäillään itsensä sohvaperunoiksi. Sitten jossain vaiheessa mennään lääkäriin kun on paha olla, piertää, ummettaa, kivistää ja pakottaa.
Itseaiheutettua vaivaa ahneuden synnin kera. Mahalaukkuun ei paljoa kerralla mahtuisi, mutta kun sitä aikoja liian suurilla annoksilla venytetään, turvotaan ja sairastutaan.
Vain hillitsemällä itsensä ja tahtonsa syömällä vähemmän ja terveesti, tai mikä sille sairastuneelle mahalle sitten sopiikin ja liikunta. Jos ei muuta niin selälleen lattialle ja aikansa kun teet vatsaliikkeitä alkaa suolistokin toimia, kun siitä nouset menet suoraan pöntölle tyhjentämään suolesi kaikesta siitä moskasta jota olet suustasi alas laittanut, ajattelematta kuinka se tekee ajan kanssa sairaaksi.
Minusta lääkärit kiertää vastuunsa jos eivät saa sanottua ylilihavalle mistä vaivansa johtuvat.
Jos on suolisto-ongelmia, jättäisin heti pois kaikki viljan sekä maitotuotteet. Aluksi vaikeaa mutta onnistuu kyllä. Muutoksen huomaa jo viikossa, ainakin itselläni. Ärtynyt suoli ihan saletisti vaikuttaa koko terveyteen, oma olokin sen kertoo. Itselläni ongelmana on kaikki viljat. Kun suolisto parani köytän taas jonkin verran maitotuotteita ja hyvin pienet määrät viljaakin menee.
kannattaa testata!
Ärtyneen paksusuolen kanssa olen taiteillut jo yli 30 vuotta. Siihen tarvitaan paljon tahtoa ja itsehillintää. Ruisleipää suolisto sietää, kun paahdan tai kuivatan sen.
Kaikki on kiinni siitä mitä syö ja kuinka paljon. Vähemmän on usein enemmän, miksi tunkea itseensä ruoka-aineita, joista ei koskaan seuraa mitään hyvää ? Syö niitä asioita, jotka olet todennut hyviksi itsellesi. Keliakia tms eivät välttämättä näy kokeissa, mutta tiedät kyllä itse käytännössä, mikä on masulle hyväksi ja mikä ei.
Omenaakin pystyy syömään hyvin sen jälkeen, kun on poistanut ne lisäaineet, rukiin, voimakkaat pavut ym pois ruokavaliosta. Kaura sopii useimmille, myslistä ja laktoosittomasta jugurtista vatsat yleensä tykkäävät. Kotimaista mustikkaa ja juureksia kehiin.
Närästyslääkkeissä on usein alumiinia, joten kannattaa miettiä, lähteekö lääkebisneksen rottakokeisiin, vain etsiikö luonnosta lääkettä.
Typerys... Ärtyvällä suolella ei ole mitään tekemistä ylipainon ja herkkujen kans.
Kyllä vaan on!
Sitä et ilkeydelläsi voi kumota, taidatkin olla tuollainen hermoileva mässäilijä. Siinä se!
Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.
Viljojen ja/tai maidon (varmista, että pelkästään maidon laktoosi ei aiheuta sinulle ongelmia) karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.
Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.
Margariinit lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).
Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt pullossa ovat sen sijaan terveellisiä.
Syöthän D-vitamiinia?
D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.
Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.
Jätä viljat.
Heinäkasvit ovat 4 mahaisen märehtijän ruokaa, koska niiden ravinteet ovat sitoutuneet fytaatteihin. Tarvitaan 4 mahaa, tai idätys, jotta hyötyisimme heinäkasvien ravinteista. Siksikin ne ovat ihmiselle edelleen korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi.Suomessa keliakiaa esiintyy 2 %:lla väestössä.
Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista.
Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa.
Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja. Luulenpa, että tässä nyt yritetään pitää yllä suomalaista, voimakkaasti viljatuotteisiin nojaavaa ruokateollisuutta, mistä hyötyy siten omalta osaltaan myös lääketeollisuus.
Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljatuotteita, koska ne sisältävät pieniä määriä gluteenia. Lisäksi viljatuotteet myös nostavat insuliinin korkealla mikä on omiaan edistämään lihavuuden, kakkostyypin diabeteksen ja verenpaineen esiintyvyyttä.
Noin se on tässä elämässä, kun tarpeeksi mässäilee jotuu siitä ruuan lisäksi maksamaan myös terveydellään. Se on toisi, turhaa yrittää kieltää mistä sairaat suolistot, mahat ja syövät johtuu.
Laita vaan silmät kiinni, totuus tulee eteen ennemmin tai myöhemmin, sairas suolisto on tosiasia. Parantua voi, mutta sen eteen täytyy tehdä muutoksia ITSE- kokenut
Tämä teki aika surulliseksi koska kirjoittajalla ei ole minkäänlaista käsitystä elämästä oireyhtymän kanssa. Olen normaalipainoinen, liikun keskimäärin pari tuntia päivässä ja syön ravitsemussuositusten mukaan 4-5 kertaa päivässä normaalikokoisia annoksia mutta vatsa turpoaa ja tulee todella kipeäksi aina, kun syön idättämättömiä palkokasveja ja joskus muulloinkin. Yhteyttä ylensyömiseen tai rasvaan ja sokeriin ei ole, koska sokeria syön vain kylässä käydessä tai joskus muutamassa palassa tummaa suklaata ja rasva ruokavaliossani tulee pääasiassa oliiviöljystä, kalanmaksaöljystä ja siemenistä.
Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.
Ruoka on lääke. Oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän bakteerikannan muodostumisessa.
Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.
Voiko ruokavalio parantaa ?
Valitettavan usein lääkäreiden kanta moneen sairauteen on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.
Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.
Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.
Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, nivelkivut vähenevät, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.
Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.
Margariinit ja rypsiöljy aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).
Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa ovat sen sijaan terveellisiä.
Syöthän D-vitamiinia?
D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.
Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.
Oma maha ja oma ruoka on tosiaan sen verran oma asia, että jos löytää sopivan ruokavalion , kannattaa sitä noudattaa, sillä ei kukaan toinen, dietisti tai lääkäri tai muu hyvä neuvoja syö puolestasi tai puolestani omia antamia neuvojaan. Ravinto on ihmisen immunologisen moninaisuudun takia hyvin yksilöllinen asia. Jos joku löytää oman soveltuvan dieettinsä, voi olla 100 % varma että tuskin on maapallolla toista joka voi yhtä hyvin siitä dieetistä. Esim 30 vuoden oireilun, laihtumisen, verta vuotavan suolen, anemian, neturopenian, ihottumien ja lihaskipujen ym oireilun jälkeen löysin itse tällaisen dieetin.: Gluteeniton, ei edes ns. puhdistettua vehnätärkkelystäkään. siitä viljalaadusta! Laktoosi redusoitua, mutta ei kokonaan poistettua. Vähäsokerista ettei sokeritasapaino järky, vähä suolaista ettei verenpaine karkaa. Riisiä, perunaa, tattaria, maissia, tapiokaa, quinoaa, taattuja varmoja gluteenittomia tuotteita jopa kaupan hyllyltä. Schär, Glutano, Finax, Semper. Schärtuotteita tekee sellainen suku, jolla itsellään on keliakiaa, joten tuotteet ovat insiktillä koostuja eikä vain ekonomisen hyödyn tavoittelua. Hedelmiä- niitä joista ei tule allergisia oireita. Vihanneksia: niitä joista ei tule allergisia oireita. Animaalista valkuaista: niitä lajeja joista ei tule allergioita. Allergiat ovat individuelleja kombinaatioita! Minä en siedä mm merenhajuisia otuksia, rapuja ym, ostereita , nilviäisiä enkä sianlihan ihraa. Enkä aubergiinin kuorta, enkä tähtihedelmöän kuorta, enkä hasselpähkinää tai maapähkinää käsittelemättömänä, siis hieman denaturoituna kuumennettuina niitä voi vähän käyttää, joten allergeenit ovat saatu pähkinöistäkin vähemmäksi käsittelyllä. Cashew pähkinä on ehkä vähiten vaivoja aiheuttavaa eikä saksanpähkinäkään ole mielestäni kovin allergeeninen. Ne ova vain ne kaksi kalleinta laatua. - Enkä siedä aina teetä- vahvaa teetä ,siitä tulee joskus ihan kurkunpäähän spasmia, muta jos asettaa sitruunaa teehen, tai käyttää hedelmäteeetä, on vähemmän vaivaa teestä. - Enkä siedä purukumin möykkäämistä pitkän aikaa, koska siitä irtoaa jotain molekyyliä, joka turvottaa kurkunpäätä- jne jne- IHMISET OVAT SIIS ERILAISIA! immunologinen kokoelma on jokaisella erilainen! - En siedä penisilliiniä, en ampisilliinia, en sulfaa, erytromysiinistäkin tulee oksennus- jne jne! Kärsivällisesti vain. suositellen jokaiselle omien allergioiden tunnsitamista. JOS jostakin ruoka-aineesta tai muusta molekyylistä tulee vaivaa, jätän sen POIS enkä pakota itseäni uudistamaan vaivaa. Jos mahdollsita on vältettävä tietämieään allergeenejä. Ei välttämättä tarvitse ostaa villavaatetta tai angorahattua jne. tai nahkahihnaista kelloa tai nähkareunaqisia kenkiä-- jne jne
klo. 10: 54
Suuri kiitos noista ymmärrystäni valaisevista tiedoista!
Olen koko ikäni ollut hoikka ja syönyt terveellisesti ja vatsa ja suolisto ovat toimineet moitteettomasti, kunnes noin kuusi vuotta sitten tilanne muuttui niin suolen toiminnan osalta, kuin koko yleiskunnon osalta myös. Todettiin sitten kilpirauhasen vajaatoiminta ja hiljattain todettiin IBS.
Muunmuassa viljat ja maidon olinkin jo jättänyt kokokonaan, samoin ns. FODMAD-tuotteet.
Pitkiä aikoja pärjäänkin ihan oireitta tarkalla ruokavaliolla, mutta aina silloin tällöin oireet pääsevät valloilleen, kun on ihan vahingossa tullut syötyä jotain epäsopivaa.
Oireita tuppaa saamaan esimerkiksi vierailulla toisella paikkakunnalla lähiomaisen luona tai muilla reissuilla ja ravintolassa ruokaillessa, jolloin ei jokaista syömäänsä ruoka-ainetta voi mitenkään niin tarkkaan vahtia.
Sivut