Kahlasin viime yönä uutisia lävitse, kun eteeni osui sattumalta eräs TopGear Suomessa julkaistu lyhytartikkeli. Kirjoitus koski gabonilaista Ali Bongoa ja hänen enemmän tai vähemmän käsistä riistäytynyttä autoharrastustaan. Gabonissa valtaa pitävällä Bongon perheellä  kerrotaan olevan jopa 1000 luksusautoa, joista suurin osa on tietolähteiden mukaan täysin ajamattomia. Pelkästään vuoden 2010 jälkeen Ali Bongolla on kulunut harrastukseensa arvioiden mukaan yli 14 miljoonaa euroa. Autoharrastus ei ole mitään halpaa huvia, tiedän. Kuka tämä Ali Bongo oikein on miehiään?

Gabonin tasavalta on verrattaen vauras maa, joka sijaitsee Afrikan keskiosissa Atlantin rannikolla. Sen rajanaapureita ovat Kongon tasavalta, Kamerun ja Guinea. Gabon on myös kehitysmaa, vaikka Afrikan mittapuulla mitattuna 1,5 miljoonan asukkaan Gabon onkin yksi maanosan vauraimmista valtioista, joka on rikastunut tuntuvasti 1970-luvun alussa löydetyillä öljyesiintymillään.  Löydetyt esiintymät tuottavat nykyisin yli puolet maan bruttokansantuotteesta ja muodostavat yli 75% viennistä. Tämän lisäksi Gabon tuottaa mm. mangaania, uraania ja puutavaraa. Maan suurin kauppakumppani on Ranska. 

Myös Euroopan unioni käy tiivistä kauppaa Gabonin tasavallan kanssa, ja välillämme vallitsee mm. kaikkia osapuolia miellyttävä, yhdessä tuumin solmittu kalastuskumppanuussopimus. Unioni maksaa Gabonille tonnikalan ja muiden laajalti vaeltavien lajien kalastusmahdollisuuksista vuosittain noin 1 350 000euroa, joka jakautuu seuraavasti.

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat