Vierailija

Ihmettelen mikä siinä on vaikeaa että käydessäni äidin luona palvelutalossa, loppui merkinnät ns. vihkoon että ovat käyneet ja mitä ovat tehneet ja merkinneet huomioita. Huomasin että se käytäntö loppui yhtäkkiä. Kotipalveluhenkilö kertoi ettei se ole käytössä. Olin hämmästynyt, koska minusta se toimi hyvin jo siinä mielessä ettei tullut tarjottua äidille ruokaa koska äiti ei muistisairauden takia muista kuka on käynyt ja milloin ja mitä on tehty. Tässähän on kyseessä maksavasta asiakkaasta ja hänen oikeusturvasta. Miksi tästä asiasta ei keskustella? Mikä siinä on niin vaikeaa jos kotipalvelu kirjaa vihkoon että on käyty ja onko jotain huomioitavaa. Ei tässä urkita ja seurata vaan tämähän on yleinen oikeusturva. Jos menen käymään äitini luona, tiedustelen onko kotipalvelu käynyt? Ovat ehkä käyneet "pikaisesti" tai oli kiire. Toivoisin että tästä asiasta keskustellaan ja onko muilla samanlaisia kokemuksia. 

Kommentit (11)

Ei ole kokemuksia, mutta minä kyllä kysyisin tarkemmin palvelutalolta ja yrittäisin vaikuttaa asiaan perustelemalla juuri niin kuin teit edellä. Se voi tietysti olla hankalaa, mutta yrittänyttä ei laiteta.

Sekä äitini että isäni olivat viimeiset elinvuotensa kotipalvelun varassa. Mitään vihkoa ei ollut. Omaisten oli vain luotettava siihen, että palvelu pelasi. En ole ollut tietoinen tällaisen vihkon käyttämisestä aikaisemmin. Sehän on mitä parhain ajatus jos omaiset voisivat lukea tietoa siitä. Nykyaikana torpataan hyviä käytäntöjä eikä yksityinen ihminen voi asialle mitään. Typerää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuntuu vähintäänkin oudolta tuo kirjaamattomuus. Nykyisin terveydenhuollossakin kirjataan ylös jok´ikinen puhelukin ja mitä siinä on keskusteltu.

Kävin lukemassa Kanta.fi:ssä potilastietojani ja leuka loksahti, kun näin, mitä kaikkea on kirjattu.

Kukahan kansanedustajaehdokas ottaisi tuon vaaliteemakseen? Pienestä se lähti vanhainkotienkin asioiden muuttaminen, yhden hoitajan kantelusta.

Voisikohan olla niin, että tuo vihko ja kynällä merkinnät ovat jääneet älypuhelinten ja tablettien myötä menneeseen aikaan? Luultavasti tiedot löytyvät tietokoneilta, mutta eivät ole omaisten luettavissa. Omakohtaista kokemusta ei ole näistä asioista.

Otin selvää palvelutalon kotipalvelun käytännöstä selvää soittamalla ja kerroin näkemykseni asiasta. Asiaa perusteltiin sillä että tämä ns. vihko on epävirallinen asiakirja. Heidän mukaansa kotipalvelukäynnit kirjataan ja saan siitä ns. viralliset käyntikirjaukset nähtäväkseni (toivon mukaan).

Vihko on epävirallinen viesti vihko. Onhan pieni mahdollisuus,että se joutuu ulkopuolisen luettavaksi, mutta, vihkoa voi pitää sellaisessa paikassa vanhuksen kotona, jonka tiettää vain lähiomainen. Tai, ei sen vihkon tarvitse olla keittön pöydällä ainakaan ! Jossain komerossa tai pöytälaatikossa esimerkiksi.

Olen itse ollut vuosikymmeniä sitten lyhyen sijaisuuden kotipalvelussa. Sekä omaisiani on Kotipalvelun asiakkaina.

Nykyään Kotipalvelu henkilökunta vaihtuu niin tiheään, on sijaisia, opiskelijoita, lomittajia ja sijaisten sijaisia, että tuntuu jo,että ottaako lopulta kukaan vastuuta, ainakaan pienemmistä asioista.

Ja kiire on tietty, aikaa ei ole. Ellei ole yhtään omaisia edes satunnaisesti käväisemässä asiakkaan luona, kaikki jää Kotipalvelun hoitoon. Kuka hoitaa esim Kelan vuosittaiset lomake/ lappusten täyttämiset, kuka pankki -ja vuokrakuitti asiat ? Käteistäkin tarvitsevat sellaiset asiakkaat jotka maksavat rahalla kaiken, kun eivät osaa käyttää pankkikorttia. Kotipalvelu ei hoida pankki, eikä raha, eikä Kelan "paperisotaa". No, omainen matkustaa vaikka toiselta puolelta Suomea paperi asioiden hoitamiseen pari kertaa vuodessa, ja tietty arkipäivänä, kun Kela ja pankit ovat avoinna.

Totta. Kun tulee eteen jokin muu asia,kuin kotipalvelu rutiini asiat, niin siinäpä sitä ollaan. Kuka käy asioilla, pankissa, Kelassa, käyttää lääkärissä, hoitaa vuokrakuitit, ja laskuista ym ym tulleet sotkut !!!!

Lähiomainen asuu toisella puolella Suomea, tai ei ole mahdollisuutta hoitaa kotipalvelussa olevan omaisen virka-asioita. Onko näissä virka-asia asioiden hoitamisessa jokin yleinen sääntö kotipalvelussa?

Kuka ostaa esim. vaatteita kotipavelu asiakkaalle, jos ei ole omaisia paikkakunnalla ?

Mitä on kotipalvelu? Jos se on sitä , kun joku käy kolme kertaa päivässä kauhealla kiireellä sanomassa moit ja tarkistaa, että vanhus/asiakas on hengissä, niin hakoteillä ollaan. Ei se ole mitään palvelua vaan tarkistuskäynti. Ja johtoportaassa keksitään vaan uusia typeriä määräyksiä niin kuin nyt tuo "reissuvihkon" kieltokin. Rukoilen etten ikinä joutuisi kotipalvelun asiakkaaksi.

Samaa toivon minäkin, kuten varmasti moni muukin. Kumpa Luoja soisi,että en joutuisi sen enempää Kotipalvelun, kuin en ainakaan minkään vuodeosaton "potilas numeroksi". 

Vaikkakin omassa kodissa haluan varmasti asua viimeiseen asti, toivon että hoitajat eivät vain nakkaa ruokaa mikroon ja pillereitä naamaani, ei ainakaan joka päivä eri hoitajat.

Tulenko kenties olemaan aamukäynti listan eka/ tai iltakäyntilistan vika asiakas.......

Kenties luonani pitääkin käydä 4 kertaa päivässä, sen enempäähän ei Kotipalvelu käykään vuorokaudessa kotona. Jos asiakas tarvitsee useampia käyntejä, on seuraava vaihtoehto vuodeosasto . Riittääkö vapaaehtois ulkoiluttajia, asioilla käyttäjiä, juttu kaveria, tai ketään, joka olisi enemmän kuin tarkistus minuutit !!!!!! Ou nou, mihin sitä ehkä pääsee/joutuu jos terveys pettää.

Jos vanha äitini suostuu, voinko laitattaa äitini kotiin tallentavan kameravalvonnan, jonka avulla voin täältä satojen kilometrien päästä netin välityksellä säännöllisesti seurata äitini elämää ja etenkin sitä, käykö kotipalvelu ja kuinka usein ja kauanko viipyy?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat