Setan pääsihteeri Aija Salo näkee läheltä, miten yhteiskunta ja ihmiset kohtelevat vähemmistöjä.

Aija on työskennellyt Setassa kymmenisen vuotta ja toimii siellä nyt pääsihteerinä.
Viime vuosina Setan yksi painopistealue on koskenut seniori-ikäisiä, 1930–1950-luvuilla syntyneitä.

Monien on ollut pakko piilottaa todellinen minänsä. Heistä puhutaan "hiljaisena sukupolvena", koska suurin osa on joutunut salaamaan seksuaalisen suuntautumisensa.

Setan tavoitteena on, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus otetaan huomioon koko palvelujärjestelmässä ikääntyneiden käyttämissä palveluissa.

Miten yhdenvertaisuus toteutuu? Miten lesbot ja homot pärjäävät vanhetessaan? Miten seksuaalinen suuntautuminen näkyy vanhustyössä?

Mitä sinä haluaisit kysyä Setan pääsihteeriltä?
Aija on livevieraana Meidän kesken -keskusteluryhmässä keskiviikkona 25.2. kello 14–15!

Tule mukaan kysymään, keskustelemaan ja saamaan vastauksia!

 

Sivut

Kommentit (44)

Olette työskennellyt Setassa kymmenisen vuotta. Minua kiinnostaa, onko heteroiden kohtelu ja kohtaaminen näitä vähemmistöihmisiä kohtaan muuttunut ihan oikeasti näiden 10 v aikana ja jos on niin miten ja missä se näkyy?

Ainakin näkyvyys on lisääntynyt myönteisellä tavalla. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ei ole esimerkiksi mediassa enää tabu. Myös se, että nyt puhutaan jo koko elämänkaaresta - vauvasta vaariin - on positiivinen merkki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteydenottoja yli 60-vuotiailta seksuaail- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvilta tulee yhä enemmän. Osa vasta pohtii omaa identiteettiään, jos on tottunut nuoruudessaan siihen, että on tullut leimatuksi rikolliseksi tai sairaaksi.

Ennen oli osa kyläyhteisöä. Ei pilkattu, korkeintaan toiselle kuiskattiin jotain. Kaupungissa sulautui massaan niinkuin muutkin ettei edes huomioitu. Jos huomioitiin kohautettiin olkapäitä. Nyt kun ovat itse rumpuaan päristelleet niin huomio  on tietenkin  herätetty.  Ei aina positivistakaan. Eikö se vähempikin pärinä riittäisi. Ei adoptio-oikeutta heille. Ei lapselle kahta isää tai äitiä. Epänormaali tilanne vain suurenee. Yksi kiusattu lapsi lisää.

Ympäristön asenteet ovat tärkeä osa yhdenvertaisuuden toteutumista, mutta merkityksensä on myös lainsäädännöllä. Jokaisella pitää olla lain edessä yhdenvertaiset oikeudet. Näin sanoo perustuslakikin. Onneksi perheoikeuksien ja syrjintäsuojan saralla on saavutettukin monia edistysaskeleita. Vuodenvaihteessa tuli voimaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakiuudistus, joka velvoittaa esimerkiksi viranomaiset edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta muiden kanssa. Lasten kiusaamista vähennetään yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeuskasvatuksella ja aikuisten antamalla esimerkillä kunnioittavasta suhtautumisesta.

Vierailija

Oleetko törmännyt tapauksiin, joissa henkilö olisi ns. tullut kaapista vasta seniori-iällä? 

Joskus ihminen "tulee ulos" esimerkiksi puolisonsa tai vanhempansa kuoltua tai eron jälkeen. Läheinen ihmissuhde on voinut olla esteenä kertomiselle. Joskus läheinen henkilö on jopa vaatinut, että asiasta ei kerrota. Ihmiselle itselleen salailu voi kuitenkin olla vahingollista. Puolison seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin ilmitulon käsittelemiseen on tarjolla keskustelutukea esimerkiksi Sinuiksi-palvelusta (www.sinuiksi.fi), Transtukipisteeltä (www.transtukipiste.fi) tai Sexpo-säätiöstä.

Vierailija

Miksi niin moni keski-ikäinen tai vanhempi mies alkaa pukeutua naiseksi Suomessa? Ja haaveilee sukupuolileikkauksesta?

Liittyykö tämä jotenkin tuohon, että aikaisemmin ei ole uskallettu näin tehdä? Vai onko kypsyminen vaatinut keski-ikäistymistä?

Kuinka paljon tuota pitää vielä tehdä salassa? Yksi miespuolinen ystäväni elää normaalissa aviosuhteessa, mutta kun hän pääseee yksin kaupungille, vetää hän verkkosukat jalkaansa ja huulipunaa huuliinsa.

Onko se terveellistä? Vai miten minun pitäisi suhtautua häneen?

Kyllä on terveellistä - ihmisen hyvinvoinnille on hyväksi se, että hän uskaltaa olla oma itsensä. Salailu taas voi vahingoittaa itseä, jos joutuu peittelemään asiaa tai elämään kaksoiselämää. Ihmisen pitää kuitenkin aina itse saada päättää, milloin ja kenelle hän kertoo asiasta. Monen kohdalla varmaan syynä myöhemmällä iällä itsensä toteuttamiseen voi olla, että aiemmin ei ole uskaltanut. Myös perhesuhteet ovat voineet vaikuttaa. Osalla sen sijaan kyse on siitä, että itsekin havahtuu vasta keski-iässä tai sen jälkeen omaan identiteettiinsä. http://dreamwearclub.net/

Vierailija

Miten perheessä pitäisi ottaa asia esille, jos mummo kertookin yhtäkkiä, että hän on lepakko? Tai pappa transuilee?
Miten näistä asioista kerrotaan lapsenlapsille? Ja etenkin omille lapsille ilman kasvojen menettämistä?

Asiasta voi kertoa lapsille ja lapsenlapsille siinä tahdissa kuin isovanhemmasta tuntuu luontevalta. Pienet lapset ymmärtävät yleensä hyvin ihmisen moninaisuutta. He eivät ole ehtineet vielä tottua ennakkoluuloihin. Lapselle voi korostaa, että mummo tai pappa on sama ihminen kuin ennenkin ja että hän rakastaa lapsiaan ja lapsenlapsiaan samalla tavalla kuin ennen. Yhdenvertainen vanhuus -sivulta, Setan sivuilta ja Transtukipisteen sivuilta saa kättä pidempää siitä, mistä on kysymys. http://www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus

Vierailija

Mitä seta tekee seksuaalivähemmistöön kuuluvien vanhusten eteen? Mistä vanhus voi käydä hakemassa apua parhaiten, jos hän miettii seksuaalista suuntautumistaan?

Keskusteluapua saa esimerkiksi Sinuiksi-tukipalvelusta, www.sinuiksi.fi. Siihen voi ottaa yhteyttä puhelimitse maanantaisin ja torstaisin sekä sähköpostitse. Seta tuottaa tietoa vanhuspalvelujen kehittämiseksi Yhdenvertainen vanhuus -projektissa. Koulutamme myös vapaaehtoisia kokemuskouluttajia kertomaan vanhus- ja muille palveluntarjoajille siitä, mitä yhdenvertaisuuden eteen voi käytännössä tehdä. www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus

Setan yhdessä Mummolaakso ry:n ja Suomen Karhut -järjestön kanssa käynnistämä Yhdenvertainen vanhuus -projekti on nostanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulman vanhuuteen julkiseen keskusteluun ja tuottanut materiaalia aiheeseen perehtymiseksi. Esimerkiksi videomme Haluaisi pystyä kertomaan https://www.youtube.com/watch?v=0aSZscx3y9A on saanut paljon katsojia. Olemme myös saaneet aikaan RAY:n tuella Pekan ja Einon tarina -piirrosanimaation, joka käsittelee aihetta. https://www.youtube.com/watch?v=BmdTm7u3RP4

Vierailija

Mitkä ovat suurimmat pelot heillä, jotka ovat joutuneet monia vuosikymmeniä piilottelemaan seksuaalista identiteettiään?
Millaisia haittoja tällainen piilottelu tuo? Luulisi, että ihminen voi huonosti, kun hän joutuu elämään pitkään kaksoiselämää.

Kyllä, kaksoiselämä voi olla tuhoisaa. Pelkona on varmasti hylätyksi tuleminen ja yksinäisyys. Me ihmiset tarvitsemme toisiamme. Jos on tottunut jo nuoruudesta asti ajattelemaan, että on muita huonompi ja että oma identiteetti kuuluu piilottaa, voi olla myös vaikea ottaa askelta puhua asiasta julkisesti. Toisaalta yhä useampi ikäihminen kertoo identiteetistään ja muuttaa elämäänsä vielä vanhuusiässäkin.

Sivut

Ketju on lukittu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat