Nyt haluamme tietää, millä asioilla teet lastenlapsiesi elämän mukavaksi luonasi? Tai minkä uskot vaikuttavan eniten heidän viihtymiseen kanssasi? Onko se leppoisa tunnelma? Kivat touhut? Hyvä ruoka? Vai jotain ihan muuta?

Jos itse olet lapsenlapsi, kerro puolestaan: mikä mummolassa on parasta ja miksi?

Kaikkien 15.3. mennessä vastanneiden, sivullemme rekisteröityneiden osallistujien kesken arvomme yhden Mummoillen-kirjan.

Uutuuskirja on Gummeruksen kustantama Henkisen Mummon Käsikirja, joka vie lukijansa 30–50-luvun mummojen elämään, perintöön ja nykyaikaan. Kirjasta voit lukea lisää jutustamme täältä.

Etlehti.fihin rekisteröityminen on mahdollista täällä. Se on maksutonta.

Kommentit (14)

Mummolassa oli parasta, kun mummo keitti velliä. Siihen revittiin ruisleivästä paloja, jotka oli voideltu oikealla voilla. Velli pehmitti leivän mössöksi ja se maistui niin hyvälle.

Omassa mummolassa tuore vastalypsetty maito ja navetta. toisessa mammalassa pikamunkit ja räiskäleet omatekemän mansikkahillon kanssa. Omien lastenlasten mielestä luulen sen olevan 100% aika joka heille annan. tyttären tyttären 7 v. kanssa askartelen ja ompelen tyttärenpojan kanssa kävimme kivityömuseolla ja louhoksilla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mummun ja vaarin kanssa oli parasta läheisyys ja rakkaus, mummun syli oli maailman paras paikka. Koskaan en epäillyt etten olisi riittänyt heille, olin heille aina ykkönen, se oli perusta hyvälle itsetunnolle. Samaa olen yrittänyt siirtää omille lapsenlapsilleni.

Mummolassa oli kiva käydä, paljon on haikeita muistoja. Mummo ja pappa asuivat jo ennen syntymääni papan tekemässä puutalossa, joka oli valmistunut 1920-luvulla isäni ollessa pieni. Tietysti pihaan kuului myös  puilla lämmitettävä pihasauna, joka oli aivan ihana kaikessa yksinkertaisuudessaan, kun nyt ajattelen, myös vesi piti keittää, kylmä vesi haettiin pihakaivosta. Talvella oli pukuhuoneessa vain hämärä valo ja pieni lämmitin, pappa sanoi sitä "kissaksi". Joka talvi hiihdin muutaman kerran jään poikki mummolaan ja sain usein lihakeittoa, joka oli hyvää. Kerran ranta oli sula ja vajosin polviin asti sohjoon. Mummo laittoi sukat ja monot hellan viereen kuivumaan ja sain isot villasukat jalkaani. Mummo leipoi myös paljon pullapitkoja, tuore pulla oli hyvää maidon kanssa. Tunnelma oli saaressa kovin rauhallinen. Saaren toisella puolella rannassa Osuuskauppa, josta sai kaiken tarvittavan siihen aikaan. Bussi kulki muutaman kerran päivässä. Kesäisin viihdyin paljon pihalla, kiikuin papan tekemässä keinussa, jossa istutaan vastakkainen, otin siinä aina niin kovat vauhdit kuin pystyin. Pihalla oli myös iso kivi, jonka päälle pystyin kiipeämään vasta viiden, kuuden vanhana, se oli olevinaan hienoa, kun viimein pääsin ylös asti. Autoin isompana mummoa keräämään viinimarjoja ja kriikunoita, äiti ja mummo höyryttivät marjoista mehua. Muistan myös isot omenapuut, Valkeakuula ja Kaneli. Pihalla oli syysleimuja eri väreissä ja kultapiiskuja. Tietysti aika kultaa muistot, mutta ihanaa ja rauhallista aikaa se oli. Ei ollut kiirettä, ei kilpailua kenenkään kanssa. Talotkin olivat kaukana erillään toisistaan, ei niinkuin nykyään parin metrin etäisyyydellä. Aina olin tervetullut pikku vieras.

Ei ollut iloa tuntea mummolaa. Ainut muisto isovanhemmistani on sängyssä hoputonna makaava vaari, joka pian sitten lähtikin tästä maailmasta.

Itsekään en ole mummolana päässyt olemaan. Mutta ei tämä maailmaa kallistava asia ole.

Meille kun tulee lastenlapset, touhuilu koirien kanssa alkaa. Koirat hyppivät ja riemuitsevat lasten tulosta.

Leikimme, piirtelemme ja olemme piilosta. Mieluisin leikki on "Hienot rouvat", joilla on hattu päässä, helmet kaulassa ja käsilaukku, tottakai. Menemme "konserttiin", jossa mummu soittaa ja lapset tanssivat tai toisinpäin. Väliajalla juomme mehua ja syömme pullaa - jos mummulla sattuu niitä olemaan. Aina kuitenkin joitakin herkkuja löytyy:)

Ukki tykkää kutitella ja kertoa tarinoita - joskus.

Oma mummuni kuoli, kun oli kuusi vuotta. Muistan hänestä vähän - ison sylin, jossa oli mäki.

Toisesta mummusta sain nauttia murrosikään saakka. Katselin, kun hän lypsi lehmää lehmihaassa. Söin väillä mansikoita lähellä olevasta heinikosta.

Tälllä mummulla oli myös iso maha, joka hytkyi hänen nauraessaan... ja hän nauroi paljon.

Ukit olivat vanhanajan ukkeja. He ovat jääneet mieleen vähän jöröinä ja ehkä pelottavinakin.

Vietin lapsuudenkesät aina mummolassa ja niistä jäi ihanat muistot jotka kantavat läpi elämän.Parasta oli mummonkanssa yhdessä vietetty aika, hänellä ei ollut kiirettä minnekkään ja vaikka olikin paljon maatilan töitä niin teimme niitä yhdessä.Oma äitini oli kodin ulkopuolella töissä ja häntä en oikeastaan koskaan nähnyt kun ennen oltiin lauantaisinkin töissä.Mutta mummon kanssa kävimme metsässä poimimassa mustikoita ja teimme niistä mustikkatalkkunaa, kävimme joella ongella ja uimassa, leivoimme ruisleipää, hiivaleipää ja pullaa.Yhdentalven olin kokonan mummon luona kun äiti opiskeli ja muistan kuinka yhdessä valmistelimme joulua.Mummo oli minulle oikeastaan tärkeämpi kuin oma äiti ja juuri siksi kun hänellä oli aikaa minulle.  Kikkalikka    kirsti-inkeri@suomi24.fi

Omasta mummolastani on valitettavasti hyvin vähän muistoja. Omat lapseni ovat onneksi päässeet nauttimaan mummolassa niin herkuista kuin yhteisestä ajasta mummon ja papan kanssakin. Mummolla ja papalla on aina aikaa leipoa lasten kanssa, tehdä pihatöitä, käydä kaupassa ostamassa jäätelöt, lukea kirjoja ja katsoa urheilua tv:stä. Ihanat vanhempani!

Mummoloista on jäänyt mieleeni lämmin ja kaunis muisto. Sinne oli aina niin mukava mennä lomien aikaan. Sai tuntea aina itsensä tervetulleeksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

Mieleen on jäänyt lämpimänä mummolan pihan omenapuut, marjapensaat ja kasvimaa, joiden parissa mummu puuhaili. Mummolan 50-luvun omakotitalon alakerrassa haisi maakellarilta, tuvassa porisi lihapata ja muistan ainiaan sen, miten hyviltä keitetyt omasta maastat kaivetut porkkanat maistuivat. Mummolassa oli aina eloa ja elämää, kavereita ja serkuksia puuhailemassa. Ylin asuinkerros vaikutti jollain tavalla maagiselta ja pysähtyneeltä. Siellä oli makuuhuoneita, jotka olivat käyneet tarpeettomaksi kahdelle vanhenevalle. Vain kellonviisarien ääni kuului talossa päivällisen jälkeen, kun aina piti ottaa nokoset ja koittaa meidän lasten pysytellä hiljaa sen aikaa. Eteisessä oli henkareissa mummun huiveja. Wc oli niin kylmä, että siellä ei viitsinyt istuskella yhtään ylimääräistä. Pappa vitsaili ja opetti meille lapsille ruotsinkielisiä sanoja. Pyysi hakea kaapista Aku Ankkoja ja lukea niitä. Mummulle käytiin kaupassa. Saatiin vanha kukkaro mukaan ja muutama markka usein herkkuostoksia varten myös. Kasvimaan takaa lähti polku. Siinä sai väistellä ensin orapihlajaa ennen kuin polulle pääsi. Kauppamatka oli lyhyt, mutta metsäinen polku aina vähän jännittävä. Takaisin mummolaan päästyään tuvassa porisi pannukahvi ja tuksui kanelipulla.

Vierailija

Mummolasani oli parasta mummo , joka oli aina hyväntuulinen ja jutteli ja lauloi meille ," luudalla lakaisen lattioita jne" . niin mummo oli mummo

 

Lastenlasten kanssa pelaamme pelejä ja kokoamme palapelejä. Joskus leivomme ja askartelemmme. Myös puistossa ja uimassa käyminen on mukavaa. Käymme usein jossain museossa, koska lapset pitävät niistä. Tarjoan lempiruokia kuten makaronilaatikkoa ja jäätelöä saa ottaa itse pakasteesta.

Kiitos kaikille ihanista vastauksista!
Keskustelua saa vielä jatkaa halutessaan, vaikka kilpailu on päättynyt.
Voittajaksi arvottiin nimimerkki ElinaAdelina. Hänelle lähtee Mummoillen-kirja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat