Mitä sinä haluaisit kysellä kirkosta? Mikä askarruttaa uskossa? Mitä et ole kehdannut kysyä papilta Jumalasta tai muusta aiheesta?

Nyt on hyvä tilaisuus kysyä mitä tahansa papilta, teologian tohtori Kari Latvukselta.

Kari Latvus tulee ET:n lukijoiden tentattavaksi sekä lupaa vastata kaikkeen maan ja taivaan välillä torstaina 12. maaliskuuta kello 11–12.

Voitte kirjoittaa kysymyksiänne jo etukäteen, Kari lukee niitä tunnin aluksi.

Tervetulos keskustelemaan ja kyselemään!

Sivut

Kommentit (53)

1.Moos.1-26 Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme"... Opetuksista olen ymmärtänyt, että tämä kohta tulkitaan, että poika oli Jumalan kanssa tekemässä ensimmäistä ihmistä Adamia. Vai onko Raamatun kääntäjät olleet asialla ja laittaneet omiaan?

Onko Raamatun opetuksissa ja tieteen tulkinnassa eroa.

Tapahtuiko tämä Irakissa ja vai Persiassa? ja onko siitä enemmän kuin 6000 vuotta aikaa?

Siis kuinka vanha ihmiskunta on?

 

 

Hyvää huomenta!

Voiko mielestänne henkilö olla uskossa, joka ei ole lukenut tai lue kristinuskon opasta Raamattua?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten Jumalan olemassaolon voi todistaa,

jos ei usko Raamattua muuta kuin ihmisten ajatuksiksi?

Miten todistaisit olemassaolonsa ilman raamatun tekstejä?

Onko usko muutakin kuin mielen kuvittelua?

Miksi toiset uskovat, kun toiset henkilöt eivät pysty uskomaan?

Eikö uskonnon, uskon opettajilla ole hirvittävän suuri vastuu opettaessaan sellaisesta mitä ei ole?

Mitä jos ihmisen mieli järkkyy, kun hän ymmärtää, että kaikki usko on vain hänen omien ajatustensa, luulojensa ja mielikuviensa tuotos?

Mitä kertoisin lapsenlapselle jonka ukki kuoli ja joka pelkää, että ukki putoaa taivaasta alas?

Olen yrittänyt kertoa, että siinä on kansi eikä sieltä pääse tippumaan mutta ei mene tuo selitys todesta.

Miksi sellainen pappi saa olla kirkon palveluksessa vaikka ei usko Jeesukseen ja Jumalaan?

 

Vierailija

Huomenta.

Miten näet diakonian tänä päivänä. Kuinka ja mihin suuntaan sitä tulisi mielestäsi kehittää ja kuinka tulisi suhtautua "vaikeisiin ja vihaisiin"

Miksi eri kirkkojen ( esim. luteril. ja ortodoks) kirkkojen välillä ei ole ehtoollisyhteyttä?

Hei!  Johdantona kysymykseen: tässä maailmassa urheilutähtien, laulajien, näyttelijöiden ja muiden taiteilijoiden, yritysjohtajien ja ministereiden palkkaukset ovat suorastaan tähtitieteellisiä. Tämä maailma tuntuu arvostavan vain niitä ns. julkkiksia.  Joillakin tuntuu menevän elämässä esim. taloudellisesti paremmin, jopa liiankin hyvin, niin väkisin käy mielessä, miksi Jumala suo joillekin esim. materialistisesti hyvää, pätäkkää, eli siis rahaa, luxusta, kalliita desing-vaatteita, kalliita koruja, ja ihmisten arvostusta ja fanitusta, enemmän, mutta ei kaikille? Ei oikein tunnu tasan käyvän tässä maailmassa näiden leivisköjen ja onnen pipanoiden jako. Eikä tasa-arvokaan toteudu. Maailmassa on köyhiä enemmän, kuin rikkaita. Monet elävät puutteessa, köyhyydessä ja kurjuudessa. Kaikilla ei ole kattoa päänsä päällä, terveyttä, ihmissuhteita, ketään ihmistä elämässään ja lähelllään, eikä välttämättä aina edes leipääkään.

Kysymys siis kuuluukin: Miksi Jumala on luonut tällaisen maailman ja ihmisen? Maailman, jossa materialistinen hyvä ja onni jakautuu kovin epätasa-arvoisesti? Raamatun mukaan Jumala on täydellinen, hyvä, armollinen, oikeudenmukainen ja kaikkia luotujaan rakastava ja välittävä. Silti tässä Hänen luomassaan maailmassa ei oikeudenmukaisuus, materialistinen ja sosioekonominen hyvinvointi ja olosuhteet näytä toteutuvan. Jos siis Jumala on täydellinen, eikä Hän tee koskaan virheitä, miksi Hänen luomansa ihmisten maailma sitten on kovin epätäydellinen, eikä tasa-arvo toteudu?

Syyllistääkö kristinoppi jotenkin uskovan ihmisen, joka kokee raamatullisen maailmankuvan Mooseksen ajan  + 1500 vuotta, noidrn aikojen tietona ja kulttuurisena tulkintana? Voihan olla, että jumala, jos sellainen on, on tarkoittanut ihmisen etsimään vastauksia olemassaoloaan koskeviin kysymyksiin kunkin aikakauden uusimman tiedon pohjalta.

Ajattelen niitä ihmisiä, jotka tuskailevat jumalan julmuutta. Harva sellainen suodtuu edes pohdiskelemaan, että ihminen on maailmaan heitetty. Että hyvä elämä vaatii rohkeutta ja voimia kohdata "maailman pahuus" ja se että "yksin oot  sinä ihminen".

Onko harhaoppia saarnata evoluution ensimmäisen solun metaboliamallia, josta jakautumalla kaikki elävä on peräisin? Eihän se ole edes ristiriidassa vahatestamentillisen luomisopin  vertauskuvallisuuden kanssa?

Ja lopuksi: voiko vuosisataisen suomalaisen kristinopillisen saarnaperinteen selittää yhteiskuntarauhaa ylläpitäväksi sosiaalipsykologiseksi työkaluksi? Älkää kapinoiko. Tuonpuoleisessa palkitaan.

Onko kirkko ihmistä varten vai, ihminen kirkkoa varten?

Papin rooli olla, oikeassa / tuomitsemassa / auktoriteettina? 

 

Hyvää huomenta!

Mikä saa ihmisen valitsemaan kristinuskon, ukonnon ja opettamisen työkseen? Miten oma usko voi pysyä tallella ja lujana ja pysyykö se, vai onko usko muuttunut pelkäksi työksi, kun teologiaa ja oppia ihmisestä ja elämästä tulee lisää. Kiitos!

Vierailija

Miksi ryhdyit papiksi? Mitkä näet suurimpina haasteina työpaikallasi tällä hetkellä?
Miten Kallion seurakunta eroaa muista seurakunnista?

Aurinkoista päivää kaikkille ET-lehden lukijoille. Saavuin juuri toimitukseen ja nyt on aika avata kysymyslaatikko (joka siis näkyy yllä olevassa listassa). Kiitos jo etukäteen monista hienosti erilaisista kysymyksistä.

Nettikeskustelu on aina haastava laji, kun ei kuule toisen äänensävyjä tai näe pilkahdusta silmäkulmassa tai hymyn karetta haastavan lauseen perässä. Toivotan puolestani kaikille oikein innostavaa keskustelua uskosta, kirkosta ja elämästä ylipäänsä.

Kari Latvus

Vierailija

1.Moos.1-26 Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme"... Opetuksista olen ymmärtänyt, että tämä kohta tulkitaan, että poika oli Jumalan kanssa tekemässä ensimmäistä ihmistä Adamia. Vai onko Raamatun kääntäjät olleet asialla ja laittaneet omiaan?

Onko Raamatun opetuksissa ja tieteen tulkinnassa eroa.

Tapahtuiko tämä Irakissa ja vai Persiassa? ja onko siitä enemmän kuin 6000 vuotta aikaa?

Siis kuinka vanha ihmiskunta on?

 

 

 

Raamatun alussa olevat kertomukset kuvaavat maailman luomista sillä tavoin kuin ihmiset ymmärsivät sen ja kertomukset heiajstavat tässä mielessä omaa kulttuuriaan - noin kaksi ja puolituhatta vuotta sitten. Jos kysymme maailman ikää Raamatun kertomusten mukaan, niin vastauksia tulee useitakin riippuen mitä käsikirjoitusperheitä seurataan. Olennaisempaa on muistaa se, ettei Raamattu aidosti voi toimia biologian tai kosmologian tietokirjana. Siihen kysymykseen vastauksia voivat antaa evoluution ja historian tutkijat. Raamatusta sen sijaan saamme päteviä vastauksia siihen, miten ihmisen tulee elää maailmassa ja miksi maailma on olemassa.

Raamatun alussa Jumala puhuu joissakin kohdissa monikkomuodossa ja myös sana Jumala (hepreaksi elohim) on kieliopillisesti monikkomuotoinen (tähän maailmaan liittyvät myös 1. Moos 6 ja Job 2 maininnat jumalan/jumalien pojista). Yksiselitteistä selitystä tälle ilmaukselle ei ole.  Tuona aikana käsitys Jumalasta ei aina ollut tiukan yksijumalainen.
Mitään suoraa linjaa vuosisatoja myöhemmin syntyneeseen kolminaisuusoppiin tekstissä ei ole.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat